Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 22 Σεπ 2020 18:10
*ΜE ελικόπτερο Super Puma έφτασε από την Καρδίτσα στα Φάρσαλα το κυβερνητικό κλιμάκιο. Στον χώρο της Λαϊκής, όπου προσγειώθηκαν, τους περίμενε ο βουλευτής Χρ. Κέλλας. Σε ρόλο αερολιμενάρχη. Ζ. *ΜE ελικόπτερο Super Puma έφτασε από την Καρδίτσα στα Φάρσαλα το κυβερνητικό κλιμάκιο. Στον χώρο της Λαϊκής, όπου προσγειώθηκαν, τους περίμενε ο βουλευτής Χρ. Κέλλας. Σε ρόλο αερολιμενάρχη. Ζ.

Πάλι ζέστη


*ΟΛΗ η Λάρισα στη Λάρισα το περασμένο Σαββατοκύριακο. Λίγο που κάλυψε ο Σεπτέμβριος τη μισή του διαδρομή, περισσότερο που χάλασε ο καιρός λόγω του κυκλώνα, ελάχιστη παράπλευρη απώλεια σε σχέση μ’ αυτά που τράβηξαν οι γείτονες, ο κόσμος λοιπόν έμεινε στην πόλη. Κι εκεί πάνω που άρχισαν οι καλοχειμωνισμοί, ξεπροβάλλει λιακάδα χθες και προγνώσεις για 32άρια το επόμενο Σ/Κ. Επομένως ο εξοπλισμός θαλάσσης παραμένει σε λειτουργία και το καλοκαίρι συνεχίζεται.
Ζ.

Λασποχώρες
*Η καλοκαιρία θα βοηθήσει να στεγνώσουν ευκολότερα οι πλημμυρισμένες περιοχές σε Φάρσαλα και Καρδίτσα, ίσως και να αναδειχθούν οι προκληθείσες καταστροφές. Αν κι ο πνιγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται. Πάντως θα σπεύσουν ευκολότερα οι «επί τόπου».
***
*ΟΧΙ πάντως, η θεομηνία, το νερό με το τουλούμι δεν εξισορροπεί το υδατικό ισοζύγιο της Θεσσαλίας, η πρωτοφανής βροχή έπεσε και πάει, αφήνοντας πίσω τις φερτές ύλες που συμπαρέσυρε και τις μεγάλες ζημιές που προκάλεσε.
Ούτε η πληγείσες περιοχές μετατράπηκαν σε βορειοευρωπαϊκές εύφορες Κάτω Χώρες. Απλώς Λασποχώρες. Στιγμιαία πάντως, φάνηκε να υλοποιείται η παλιά υπόσχεση των πολιτικών στους καμπίσιους. «Και θάλασσα θα σας φέρουμε».
***
*ΚΑΙ κάλεσαν οι αρμόδιοι τους κατοίκους να μετακινηθούν σε ψηλότερα σημεία. Και πού να πάνε δηλαδή. Που εκεί στον κάμπο δηλαδή, το ψηλότερο σημείο είναι το Παρατηρητήριο στον εξώστη του παλιού Πύργου στο Πολυνέρι, στο ανακαινισμένο Κονάκι Κυζερίδη. Υψόμετρο πάνω από 10 μέτρα πουθενά. (Χαμός στο ίσιωμα...)
Ζ.
Βιβλιοπωλείο
*ΦΥΣΙΚΑ δεν έλειψαν οι χιουμορίστες.
- Η επόμενη καταιγίδα μετά τον «Ιανό» που θα πρέπει να αρχίζει από «Κ» πώς θα ονομαστεί, «Καστανιώτης»; Κι η μεθεπόμενη, «Λιβάνης»; Τέτοια διαφήμιση σε βιβλιοπωλείο, πρώτη φορά.
***
*- ΙΑΝΟΣ;
- Μάλιστα.
- Έχετε να μου προτείνετε κάτι από Παπαδιαμάντη;
- Τυφώνισσα.
***
*- ΤΩΡΑ, εκτός από μάσκα, φοράμε και βατραχοπέδιλα, ενημέρωσε ο Ιανός.
Ζ.

Μασκοφόροι
*ΠΟΛΥ περίεργα φέτος.
- Τη Δευτέρα άνοιξαν, την Παρασκευή κλείνουν. Η πιο σύντομη σχολική χρονιά.
***
*- ΑΠΟ πού αγόρασες φέτος τα σχολικά σου;
- Από το φαρμακείο.
***
*- ΠΕΣ μας Κωστάκη μάθημα...
- Η Ελένη είμαι, κυρία.
Ζ.

Προειδοποιήσεις
*ΣΤΙΣ 12:30
Μήνυμα Πολιτικής Προστασίας: Έρχεται ο Ιανός, μείνετε στα σπίτια σας.
Στις 12:31
Μήνυμα Πολιτικής Προστασίας: Σεισμός, βγείτε από τα σπίτια.
Στις 12:32
Μήνυμα Πολιτικής Προστασίας: Αν είστε σε περιοχές με κακοκαιρία και σεισμό, κάντε τον σταυρό σας κι ό,τι σας φωτίσει ο θεός.
***
*ΤΟ είδες; Έστειλε μήνυμα το 112: 40% προσφορά σε βάρκες...
Ζ.

Φέρν’ει τρούιρου
- ΒΑΓΓΕΛ’Η, ωωω Βαγγέλ’η... Δω αρέ...
- Ε, μα...
Η ARTista περιγράφει πώς πήγαν να φυλαχτούν οι καραγκούνησες απ’τον κυκλώνα.
- Έρτι κείνους απ’ φέρν’ει τρούιρου τρούιρου...
- Πχοιός έρτι;
- Κάνι σα δω α ρε ν’ακούις... Ωρέ κφάθκι ντιπ...
Μπαμπάζτζι Βαγγέλινα. Τουν πιτάει μια παντόφλα, κουτσαμπίδσι Βαγγέλτς.
- Τι καντς α χαζουντάμαρου; Α μι σκοτώις...
- Φου δεν ακούς. Έρτι κείνους συ λέου, ο αψλός, στρόγγυλους, σα χουνί απ’ είνι, απ’ τα κλώθ’ι ούλα μέσα κι τα φέρν’ι τρούιρου κι τα σκών’ ι σια πάν’. Άει να πχιάσουμι τα πλιά τα κνέλια, να τα στρουπώσουμι μιέσα, απ’ κάτ’ τα τσιούγκια, μη μα βρει κάνα κακό...
Ζ.

Με αλάρμ
*- ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να διασχίσει κανείς την πολύπαθη οδό Παπαναστασίου από το σημείο που υποτίθεται πως έχει δύο ρεύματα, στο ύψος Αγίου Νικολάου, χωρίς να αναγκαστεί να αλλάξει επανειλημμένα λωρίδα κυκλοφορίας...
Η επισήμανση από τον Θ. Τ. αν και το βλέπουν όλοι.
- Αμέτρητα αυτοκίνητα με χρήση ή μάλλον κατάχρηση των αλάρμ, σταματημένα για προσωπική εξυπηρέτηση των οδηγών, για καφέ, ψωμί, φαρμακείο, ΕΛΤΑ, ψαράδικο. Και για σπάσιμο νεύρων όλων των υπολοίπων.
Ο Λαρισαίος εκτιμά πως αν μετατρεπόταν σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα. (Και προσθέτει πως το ίδιο ισχύει σε μικρότερο βαθμό και στην οδό Κύπρου.)
Ζ.

Κι αν δεν...
*ΚΑΤΑ τα άλλα, αν δεν ακυρωνόταν η Γιορτή Χαλβά λόγω κορονοϊού, βάσει προγραμματισμού, θα είχαμε πλήρη ταύτιση των καιρικών φαινομένων με την εκδήλωση έναρξης της Γιορτής, που κάθε χρόνο πραγματοποιείται το τρίτο Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη. Ο καθείς μαντεύει τι θα γινόταν...
Γ. Γ.

Τότε παλιά
*ΤΩΡΑ, ο Άγιος Ευστάθιος ο Μεγαλομάρτυς τιμάται μεν την 20ή Σεπτεμβρίου, πάλι μεγαλοπρεπώς αλλά στην Ελασσόνα, στο φερώνυμο εκκλησάκι μέσα στο στρατόπεδο της 361 ΠΑΠ.
Παλιότερα, τον προηγούμενο αιώνα θυμούνται οι αρχαιότεροι, η λαμπρή τελετή ελάμβανε χώρα στης Αγιάς τα μέρη, με τη φθινοπωρινή σύναξη των αγροφυλάκων. Ο Άγιος Ευστάθιος ήταν ο προστάτης της Ελληνικής Αγροφυλακής. (Της πάλαι ποτέ...)
Ζ.

Όλα γερμανικά
*«ΟΙ Έλληνες υπερέχουν κάτω από τη θάλασσα» παρατηρεί η FAZ. Και η έγκυρη γερμανική εφημερίδα σημειώνει: «Και οι δύο πλευρές στο πεδίο αυτό βασίζονται σε γερμανική ναυτική τεχνολογία. Θα μπορούσε επομένως, στην περίπτωση ενός πολέμου υποβρυχίων, ελληνικά γερμανικά υποβρύχια να χρησιμοποιηθούν εναντίον γερμανικών τουρκικών σκαφών... Αναφορικά με τα υποβρύχια, η Ελλάδα διαθέτει σχετικό προβάδισμα. Τα εξαιρετικά αθόρυβα πετρελαιοκίνητα υποβρύχια τύπου 214, το καθένα με οκτώ σωλήνες τορπιλών, θεωρούνται ο πιο σύγχρονος τύπος υποβρυχίου. Η διαφορά των δύο χωρών έγκειται στο ότι η Ελλάδα διαθέτει συνολικά πέντε από αυτά τα υποβρύχια σε ενεργή υπηρεσία από το 2016, ενώ η Τουρκία απέκτησε το πρώτο στο πλαίσιο μεγαλύτερης παραγγελίας μόλις τον περασμένο χειμώνα». (Κι έτσι οι Γερμανοί παίζουν ναυμαχία στο Αιγαίο.)
***
*Ο Πέτρος, ο Γιόχαν κι ο Φραντς παλιότερα έφτιαχναν τανκς, που λέει και το αντιπολεμικό τραγούδι. Τώρα έχουν γίνει πωλητές. «Η υποβρύχια συνεργασία αντιπροσωπεύει επί του παρόντος το μεγαλύτερο μέρος των γερμανικών εξαγωγών όπλων στην Τουρκία», συμπληρώνει η στρατιωτική ανάλυση. Η οποία συσχετίζει φυσικά την πώληση γερμανικής ναυτικής τεχνολογίας με τη γερμανική διπλωματία στο πεδίο της ελληνοτουρκικής διένεξης: «Η σύγκριση δείχνει ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος γερμανικής ναυτικής τεχνολογίας αναπτύσσεται σε κάθε πλευρά του Αιγαίου, γεγονός που καθιστά την πολιτική κρίση ακόμη πιο ευαίσθητη για τη γερμανική διπλωματία από ό,τι θα ήταν ούτως ή άλλως». (Τα λένε και μόνοι τους, ενώ οι Έλληνες κάθονται και σκέφτονται και ψάχνουν και ελπίζουν.)
Ζ.

Στο κρατικό
*ΞΑΝΑ στην ΕΡΤ και τη θρυλική «Αθλητική Κυριακή» ο Αντ. Πανούτσος. Δίχως όμως τον έτερο «διόσκουρο» Αντ. Καρπετόπουλο. Άφησε πάντως να περάσει και σεζόν πριν εμφανιστεί στο κρατικό κανάλι. Το λέει άλλωστε και η Βίβλος του Ποδοσφαίρου στη σελίδα 7-7 του 2019: Άμα είσαι υποψήφιος βουλευτής, μη εκλεγείς, με το κυβερνών κόμμα, ανταμείβεσαι.
Ζ.

Από όλους
*ΠΟΣΑ δεν είπαν αυτές τις μέρες... Τόσοι θετικοί επιθετικοί προσδιορισμοί για τον Βαγγέλη Μπούτα και δεν ήταν φιλολογία. Απόλετσμπάντες, πανταχόθεν που λεν και στην Καρδίτσα, δεξιοί κι αριστεροί κι απ’ όπου αλλού να ‘ναι. Κακιά κουβέντα από πουθενά, καμιά παρατήρηση ή επιφύλαξη από κανέναν, μονάχα επαινετικά: Εμβληματική φυσιογνωμία, ακούραστος αγωνιστής, χαρισματικός άνθρωπος, ιδεολόγος, πρωτοπόρος, έντιμος και γνήσιος αγωνιστής, ασυμβίβαστος, μπροστάρης, σκληροτράχηλος, μαχητικός, ευθύς, ανιδιοτελής, μορφή, αταλάντευτος μαχητής, αυθεντικός, σεμνός κι άλλα πολλά. Κάποιοι είπαν απλώς πως ήταν ένας πραγματικός κομμουνιστής. Κι εκείνος αυτό θα ήθελε να είναι, για τούτο πάσκισε.
Ζ.

Να τον ευχαριστήσουν
*Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ευχαρίστησε δημοσίως μέσω f/b τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για το ότι δεν έκλεισαν τα θέατρα και «πήραν πάνω τους ένα στοίχημα, ενάντια στις εισηγήσεις όλων των υγειονομικών». Άλλο που αμέσως μετά άλλαξαν τα γράμματα και οι αποφάσεις. Ακούς εκεί, «ενάντια στις εισηγήσεις όλων των υγειονομικών»... (Για καλό το είπε;)
***
*ΝΑ σε κάψω Γιάννη μ’ να σ’ αλείψω λάδι και ο Σκοπιανός πρωθυπουργός. Έμπειρος και πονηρός ο Ζόραν Ζάεφ ήξερε πολύ καλά τι έλεγε, όταν ευχαριστούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη που «έδωσε μάχες για εμάς, μάχες για το ευρωπαϊκό μας μέλλον. Όσα έχει κάνει απ’ όταν έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι μόνο θετικά». (Κι ο Έλληνας άρχισε να τρέχει στον καυτό νεοδημοκρατικό στίβο.)
Ζ.

Τώρα σιωπή
*ΜΕ την ευκαιρία, υπήρξαν και στη Λάρισα νεοδημοκράτες που είχαν κινηθεί πολύ δραστήρια ως μακεδονομάχοι τον καιρό των συλλαλητηρίων. Χαρακτηριστική περίπτωση ο δημοτικός σύμβουλος Απ. Παπαπαρίσης, επιλεγείς προσφάτως ως διοικητής του στρατοπέδου προσφύγων στο Κουτσόχερο. Μόνο περικεφαλαία δεν είχε φορέσει τότε, με την πολιτική του σάρισα ανά χείρας, μαζί με άλλους τοπικούς ηγέτες του πατριωτικού κινήματος οδηγούσαν τα πούλμαν Θεσσαλονίκη-Αθήνα. Τώρα; Σιωπή. Όλο και κάποιες δικαιολογίες θα υπάρχουν βέβαια. Να φερειπείν, άμα διπλώσεις τον χάρτη, η Μακεδονία πέφτει πάνω στην Κρήτη, δηλαδή στην πατρίδα του Μητσοτάκη.
***
*ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ θα έχει και η στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές που μετείχαν τότε καμαρωτοί στα συλλαλητήρια και τώρα θα κληθούν να ψηφίσουν τα μνημόνια για τη Βόρεια Μακεδονία. Αν το έβλεπαν τότε στον ύπνο τους θα το θεωρούσαν εφιάλτη. Στον ξύπνιο τους βέβαια ήξεραν πολύ καλά τι θα γίνει.
Ζ.

«Χατζηγιάννειο»
*ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ εστία φωτός για τον Πολιτισμό το «Χατζηγιάννειο», όμως το τελευταίο διάστημα τα βράδια είναι βυθισμένο στα σκοτάδια.
Κάηκαν οι λάμπες; Οικονομία; Ή απλώς αδιαφορία απ’ τους υπευθύνους; Κάποιος να μεριμνήσει, γιατί η σκοτεινή εικόνα του «σκιάζει» την ακτινοβολία του.

Εκκλησία
*ΚΥΡΙΑΚΗ πρωί, πήγε στον ιερό ναό για να εκκλησιαστεί και εξεπλάγην. Όσο περνούσε η ώρα η εκκλησία γέμιζε κόσμο. Το σπουδαιότερο, σχεδόν όλοι χωρίς μάσκες, φυσικά χωρίς να τηρείται καμία απόσταση, είτε επρόκειτο για ορθίους είτε για καθήμενους. Κι όταν ήρθε η ώρα του αντίδωρου, «σαν τα πρόβατα έσπευσαν όλοι», λέει. Κι όλα αυτά παρά τις ενημερωτικές πινακίδες, εκεί στον Άγιο Χαράλαμπο.
Προφανώς δεν είναι η μόνη περίπτωση. Τα χειρότερα –μοιραία- έρχονται...
Δ.Χ.

Πυροβολικά
*ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ συμπολίτισσας –εγωιστικών συμπεριφορών - από τη συνοικία των Πυροβολικών.
Δεσποζόμενο κατοικίδιο αφοδεύει στο πεζοδρόμιο. Ο κύριός του, παρότι διαθέτει σακουλάκι, ρίχνει μια κλεφτή ματιά αν τον βλέπει κανείς και αφού διαπιστώνει ότι αυτό δε συμβαίνει, απομακρύνεται σφυρίζοντας αδιάφορα...
Στον αντίποδα, νεαρή κοπέλα εφοδιασμένη με μπουκαλάκι νερού για να ξεπλένει ακόμη και ...τα νερά του σκύλου της.
Δύο όψεις της φιλοζωίας.
Σε γειτονιά της συνοικίας, ένοικοι πολυκατοικίας αλλά και υπάλληλοι υπηρεσίας, παρότι διαθέτουν ιδιόκτητες θέσεις στάθμευσης, προτιμούν την εύκολη λύση: να σταθμεύουν στον δρόμο, δημιουργώντας έτσι δυσκολίες σε όσους δεν διαθέτουν θέση και υποχρεώνονται από τα πράγματα να την αναζητούν επί της οδού.
Είπαμε: η οργανωμένη κοινωνία για να λειτουργήσει, απαιτεί να σκεφτόμαστε και τις ανάγκες των άλλων, όχι μόνο τις δικές μας.

Δεν είχε
*- ΣΥΓΓΝΩΜΗ αφεντικό, όμως το αμάξι μου χάλασε και δεν μπορώ να έρθω στη δουλειά.
- Γιατί δεν παίρνεις το λεωφορείο;
- Μα δεν έχω λεωφορείο.
Ζ.

Gallery άρθρου