Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 18 Οκτ 2020 18:00 | Τελευταία ενημέρωση: 16 Ιαν 2021 20:34
*ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ άλλοι προσεκτικοί, άλλοι ατρόμητοι, κάποιοι περίπου, εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω. Μόνο που εν προκειμένω οφείλουν να λειτουργούν ως παράδειγμα. Ζ. *ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ άλλοι προσεκτικοί, άλλοι ατρόμητοι, κάποιοι περίπου, εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω. Μόνο που εν προκειμένω οφείλουν να λειτουργούν ως παράδειγμα. Ζ.

Χαλαρά...
*- ΤΟ σωστό κυριακάτικο ξύπνημα είναι να σηκωθείς από το κρεβάτι και να ξαπλώσεις καναπέ.

(Στον ρυθμό της ημέρας οι νεαροί Λαρισαίοι.)
***
*- ΤΟ ξύπνημα πριν τις 9 τις Κυριακές, πρέπει να διώκεται ποινικά.
***
*- ΑΡΓΗΣΑ να ξυπνήσω αυτή την Κυριακή. Γιατί δεν έβαλε ο γείτονας τρυπάνι; Πάω να δω μην έπαθε τίποτα.
Ζ.

Άσπρισε
*ΔΕΝ είναι ακόμα καιρός για χιόνι ωστόσο έχουν ασπρίσει τα ρείθρα των δρόμων στον κάμπο. Των δρόμων που οδηγούν σε εκκοκκιστήρια, στα οποία οδηγείται αυτή την περίοδο η παραγωγή βαμβακιού. Μια ιδιαίτερη εικόνα με βαμβάκι στα πεζοδρόμια, π.χ. της οδού Βόλου μπαινοβγαίνοντας στη Λάρισα. Και δεν φαίνεται να υπάρχουν πια τα συνεργεία των τσιγγάνων που το μάζευαν για το μεροκάματο. Εκτός αν περιμένουν επιπλέον συσσώρευση ώστε ν’ αξίζει τον κόπο.
Ζ.

Ένας-ένας
*ΑΚΟΥΓΕ τις οδηγίες Χαρδαλιά ο Λαρισαίος κι έκανε τα σχέδιά του για τα Χριστούγεννα. «Καλά είμαστε, πρώτα...» καταπώς λένε όλοι πλέον κουμπωμένοι όταν αναφέρονται σε οτιδήποτε απέχει πάνω από μια βδομάδα.
- Η φάτνη φέτος θα πρέπει να έχει μέχρι 4 άτομα. Κλειστός ο χώρος, μια οικογένεια δεν είναι, εναλλάξ ένας-ένας θα εμφανίζονται οι μάγοι και οι βοσκοί...
Ζ.

Ούτε το 1/10
* «ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ: Σε έξι ημέρες η καταβολή τους - Πώς θα γίνουν οι πληρωμές». Φυσικά και δεν εξαντλήθηκαν τα πρωτοσέλιδα για τα χιλιοτραγουδισμένα αναδρομικά των συνταξιούχων. Τώρα άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Και δώστου λεπτομέρειες «για τα τελικά ποσά που θα ξεπερνούν ακόμη και τα 10.000 ευρώ, ιδίως για όσους έχουν δύο κύριες συντάξεις και στην ουσία παίρνουν πίσω εις διπλούν τις δύο περικοπές που επιστρέφονται λόγω αντισυνταγματικότητας. Ο γενικός μέσος όρος των επιστροφών είναι στα 1.100 ευρώ. Οι συνταξιούχοι θα λάβουν τις επιστροφές που τους αναλογούν στις κύριες συντάξεις από τις αντισυνταγματικές μειώσεις...» Ναι, οι μειώσεις εκ των μνημονιακών νόμων, οι οποίες ισχύουν ακόμη και θα συνεχιστούν εις το διηνεκές. Με τους τελάληδες των αναδρομικών να ξεχνούν να αναφέρουν ότι τα επιστρεφόμενα του 11μήνου κρύβουν πίσω τους απώλειες δεκαετίας. Στους συνταξιούχους εκείνους καταβάλλεται το 1/10 των απωλειών τους και ούτε. Ενώ οι χαμηλοσυνταξιούχοι λαμβάνουν ένα κουλούρι. Ούτε καν φούρνου, αριθμητικό.
Ζ.

Ψύχραιμοι
*ΟΙ Λαρισαίοι φοιτητές σκέφτονταν με ακρίβεια και συζητούσαν ψύχραιμα.
- Μου είπε ότι θα μου κόψει την καλημέρα αλλά δεν με νοιάζει καθόλου. Μεσημέρι ξυπνάω.
***
*- ΑΡΓΟΥΣΕ το λεωφορείο, λέω δεν πειράζει θα πάω με τα πόδια, ούτε δύο χιλιόμετρα δεν είναι. Στα 200 μέτρα ξάπλωσα στην άσφαλτο. Σκέφτηκα, κάτι θα με πατήσει, θα με πάει το ΕΚΑΒ.
***
*- ΘΑ πάω να αγοράσω γυαλιά.
- Και μετά τι θα κάνεις;
- Μετά θα δω.
Ζ.

Φουλ αντιπολίτευση
*ΕΝΑΜΙΣΗ χρόνος από τις δημοτικές εκλογές, διάστημα ικανό να αναδιοργανωθεί και να φουντώσει η αντιπολίτευση στους δήμους της περιοχής. Αν και ορισμένοι αρχηγοί παρατάξεων δεν άφησαν να περάσει ούτε βδομάδα πριν ξεκινήσουν την υγρασία στους δημάρχους, ήταν ίσως και μια μέθοδος να επουλωθεί το τραύμα της ήττας.
***
*ΠΑΝΤΟΥ λοιπόν πρέσινγκ. Κι ήταν πιο εύκολο για τους διατελέσαντες δημάρχους. Έμπειροι οι πρώην, ήξεραν πού να πιέσουν τους διαδόχους τους, που ήταν και πρωτάκια. Ο Άρης Καραχάλιος τον Μάκη Εσκίογλου στα Φάρσαλα, ο Κ. Κολλάτος τον Γ. Μανώλη στην περιοχή της Κοιλάδας, ο Ν. Ευαγγέλου τον Ν. Γάτσα στην Ελασσόνα. Είναι σαφές ότι όλοι τους επιθυμούν να επανέλθουν στο τιμόνι, ποντάρουν στη θεωρία της παρένθεσης. Έμπειρη στην αντιπολίτευση, αφού την ασκούσε και πριν, η Ρ. Καραλαριώτου συνέχισε να αντιπολιτεύεται στον ίδιο ρυθμό τον Απ. Καλογιάννη, ίσως και λίγο πιο έντονα, αν και δείχνει τόσο απίθανο να την βάλουν για τρίτη φορά, ξανά υποψήφια.
***
*ΣΤΟΝ Τύρναβο, όλοι οι υπόλοιποι στην αντιπολίτευση είναι παλιοί, μόνος νέος στο παιχνίδι ο δήμαρχος Γ. Κόκουρας. Αν κι εκεί γνωρίζουν όλοι πια το Τυρναβίτικο έθιμο «δήμαρχος μόνο για μία τετραετία, μετά καινούριος πάλι», οπότε είναι πιο συγκρατημένοι. Στην Αγιά και τα παράλια πάλι, ο Γιάννης Αγγελάκας τον έχει εξαρχής από κοντά τον Αντ. Γκουντάρα, διαψεύδοντας εκείνους που προέβλεπαν ότι χάνοντας τις εκλογές θα επέστρεφε στην Αθήνα.
***
*Ο μόνος που απολαμβάνει την ησυχία του είναι ο Θαν. Νασιακόπουλος στα 50 χωριά του κάμπου. Ο αντίπαλός του στον Δήμο Κιλελέρ, ο Θαν. Μούσιος δεν εμφανίζεται στο προσκήνιο. Ίσως να φυλάει δυνάμεις για τις επόμενες εκλογές, μπορεί απλώς να μη θορυβεί ελέγχοντας τη δημοτική αρχή, ενδέχεται όμως και να απογοητεύτηκε ο άνθρωπος. Εγκατέλειψε τον στίβο κι Ρίζος Κομήτσας, τον ρόλο του στα παρασκήνια δηλαδή, διαλέγοντας το ράσο. Κι έτσι ο δήμαρχος Κιλελέρ πορεύεται απερίσπαστος, παντελώς ανενόχλητος.
Ζ.

Όπως τότε
*ΟΤΙ η κυβέρνηση έχει σχέδιο βασισμένο στην Ιστορία, αποκαλύπτει ο Λαρισαίος. Θα αφήσει το Oruc Reis και τον τουρκικό στόλο να φτάσουν στη Σαλαμίνα για να τους στριμώξει εκεί.
Ζ.

Ορεξάτοι
*ΤΑ φαγανά παιδιά της Λάρισας σε νέες περιπέτειες.
- Όχι ότι πεινάω, αλλά πήρα τηλέφωνο τον γιατρό να κλείσω ραντεβού και είπα «γεια σας, μια παραγγελία θα ήθελα»...
***
*ΠΗΓΑ στον διαιτολόγο. Με ζύγισε.
-Τι μου επιτρέπετε;
-Ορό.
***
*- ΕΜΑΘΕΣ και το μπράντς τώρα, που μέχρι προχθές δεν κρατιόσουνα στον φούρνο για μια λουκανικόπιτα.
Ζ.

Σφυρίζουν αδιάφορα
*ΣΤΙΣ εκλογές του 2015 στη Λάρισα ήταν πλήρες το χρυσαυγίτικο ψηφοδέλτιο. Η ηγεσία ήταν τότε υπόδικη. Ψηφοδέλτιο με γνωστούς γιατρούς, δικηγόρους, άλλους επιστήμονες, εμπόρους, επαγγελματίες. Η εκλεγείσα βουλευτής, τελικά κάποια στιγμή διαχώρισε τη θέση της, εκ των υστέρων, το 2018 αποχώρησε. Όλοι αυτοί δεν παραπέμφθηκαν για «ένταξη», λογικό. Δεν βγήκαν όμως τώρα να υπερασπιστούν κατά κάποιο έστω τρόπο τους καταδικασθέντες, αλλά ούτε και να πουν κάτι εναντίον τους. Να ζητήσουν μια συγγνώμη, έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, να εξηγήσουν κάπως τη στάση τους, να πουν τι πιστεύουν τώρα. Κανείς, καμία.
***
*ΤΟ 2012, όταν είχαν κάνει το μπαμ, με λειψό ψηφοδέλτιο μόλις 4 υποψηφίων, είχε εκλεγεί βουλευτής ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, που καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλακή παρότι «την είχε κάνει με ελαφρά πηδηματάκια» μετά τις αρχικές συλλήψεις, προσχωρώντας το 2015 στο ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη, αυτό λειτούργησε ως το ελαφρυντικό του.
Πέρυσι, στις εκλογές του 2019, ήταν μόλις επτά οι υποψήφιοι βουλευτές, υπήρχε γενικώς μια κάποια κάμψη, δεν μπήκαν και στη Βουλή, αν τα κατάφερναν όμως γυναίκα θα ήταν πάλι βουλευτής Λαρίσης. Ούτε οι συγκεκριμένοι όμως είπαν κάτι μετά τον χαρακτηρισμό ως εγκληματική οργάνωση «και με τη βούλα», ούτε υπέρ μήτε εναντίον των καταδικασθέντων για κακουργήματα. Απαξάπαντες σφυρίζουν τώρα αδιάφορα.
***
*ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΟ ότι στις περυσινές εκλογές, τελευταία στιγμή υπήρξε αναπάντεχη μεταγραφή, απ’ το πορτοκαλένιο στο χρυσαυγίτικο μαύρο. Γνωστός Λαρισαίος βρέθηκε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της εγκληματικής οργάνωσης και μάλιστα δεύτερος στη σειρά μεταξύ των δώδεκα υποψηφίων. Ούτε αυτός ένιωσε την ανάγκη να πει κάτι.
Ζ.

Ο μαψ
*Η βωμολοχία είναι συνήθεια παλιά στη χώρα, πιο παλιά κι απ’ την Ακρόπολη. Από την αρχαιότητα έβριζαν ή απαξίωναν τους άλλους, ολόκληρο βιβλίο έχει γράψει ο Μάριος Βερέττας, «Τα βρωμόλογα των αρχαίων Ελλήνων». Όπου, μεταξύ των τόσων άλλων, ενδιαφέρον παρουσιάζει που ορισμένα παραμένουν ακόμη και στη σύγχρονη εποχή.
«Αποσκότισόν με» έλεγαν σε κάποιον για να πάψει να τους σκοτίζει, ενώ «μαψ» ήταν ο ανόητος. Η λέξη έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα ως «μάπας». Και από ιστολόγια που εντρυφούν μπορεί να αλιεύσει κάποιος πολλά και διάφορα που απλώς έχουν μεταφραστεί στα νέα ελληνικά και συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται.
Βδέλυγμα: σίχαμα
Κόπρειος: τιποτένιος, κοπριά
Σκωραμίς: απατεώνας, καθίκι. (Αρχαιοπρεπές παραμένει στα νοσοκομεία για το δοχείο νυκτός των ασθενών.)
Ζ.

Κατόπιν ενεργειών
*ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ και εις Παρισίους... Όχι μόνο στη Λάρισα. Ίδιον μάλλον του νεοδημοκρατικού ανταγωνισμού. Ο οποίος δείχνει να εντείνεται όταν το κόμμα βρίσκεται στην κυβέρνηση και ταυτόχρονα κανείς από τους βουλευτές κάποιας εκλογικής περιφέρειας δεν έχει γίνει υπουργός. Ζέτα vs Μπουκώρος, σε πολλές συνέχειες στον Βόλο.
***
*ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ επεισόδιο και μάλιστα δημοσίως, με ανακοινώσεις αμφιπλεύρως, μόνο με υπονοούμενα όμως, τα προσχήματα τηρήθηκαν όσο ήταν δυνατόν.
Δελτίο Τύπου με τίτλο «Ζέττα Μακρή: Η αλήθεια για την αναβάθμιση της βάσης ΕΚΑΒ Σκιάθου σε τομέα», εκδόθηκε από τη βουλευτή της ΝΔ, λίγο μετά από κάποιο σχετικό που είχε διανεμηθεί από τον Χρ. Μπουκώρο. Χωρίς να τον ονοματίζει, παραθέτει αναλυτικά τις ενέργειές της στην κεντρική διοίκηση του ΕΚΑΒ και στη Λάρισα επισυνάπτει και τα σχετικά έγγραφα αλλά και φωτογραφία από συνάντηση. Αυτή είναι η αλήθεια, δεν λέει ποιο είναι το ψέμα και ποιος το είπε, ο καθένας όμως καταλαβαίνει.
***
*ΚΙ αν υπήρξε και κάποιος που δεν αντελήφθη, έφτασε συντόμως νέα δική του ανακοίνωση από Χρ. Μπουκώρο. Ο οποίος διευκρινίζει πως δεν γνώριζε πως άλλο πολιτικό γραφείο είχε ασχοληθεί με το θέμα, ούτε αυτός την ονοματίζει. «Ως πλειοψηφών βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ», ξεκινάει. Για να συνεχίσει δικαιολογούμενος: «Επρόκειτο για μια ανακοίνωση καθαρά ενημερωτικού χαρακτήρα, όπου σε κανένα σημείο της ισχυρίστηκα ή άφησα υπονοούμενο ότι οφείλεται σε δικές μου ενέργειες». Με την ευκαιρία ξεκαθαρίζει πως «θα γίνει σύντομα η μεταβίβαση του Πανθεσσαλικού Σταδίου στον Δήμο Βόλου», μην προλάβει κάνας άλλος.
Και κλείνει με την αιχμή, συναρθρωμένη με το αρχικό «πλειοψηφών» κλπ: «Εν κατακλείδι, οι πολίτες μάς κρίνουν όλους. Και η κρίση τους είναι νωπή ακόμη». (Και εις άλλα με υγεία...)
Ζ.

Όλα τζάμπα
*ΤΡΕΙΣ Λαρισαίοι φίλοι πίνουν τις μπίρες τους σε ένα χλιδάτο μπαρ σε νησί. Η θέα εξαιρετική, η μπίρα φανταστική, η θάλασσα πανέμορφη.
- Ωραία είναι ρε παιδιά, λέει ο ένας, αλλά πάντα προτιμώ τα μπαρ στην πατρίδα. Ξέρω ένα πολύ καλό που όταν είσαι πελάτης, ο μπάρμαν μετά από τέσσερα ποτά σε κερνάει το πέμπτο.
- Σιγά τα αβγά, απαντάει ο δεύτερος. Σε ένα μπαράκι που έχει ένας κολλητός στη γειτονιά μου σε κερνάνε το τρίτο ποτό αν έχεις πιεί δύο.
- Ααα.... αυτά δεν είναι τίποτα, λέει και ο Πόντιος της παρέας. Στη δικιά μου γειτονιά είναι ένα μπαρ όπου με το που θα μπεις μέσα σε κερνάνε ένα ποτό, μετά κι άλλο ένα και όσα θέλεις ακόμα.
Μετά, όταν πιείς αρκετά, σε ανεβάζουν στο πάνω δωμάτιο και φροντίζουν να κάνεις σεξ. Και όλα είναι δωρεάν.
- Άσε ρε, πετιούνται οι άλλοι δύο.
Ο Πόντιος να ορκίζεται και να ξαναορκίζεται ότι όλα όσα είπε είναι αληθινά.
- Μα καλά, τον ρωτάνε δύσπιστα και οι δύο, συνέβη αυτό σ’ εσένα;
- Κοίτα, όχι σ’ εμένα προσωπικά, αλλά συνέβη στην αδελφή μου.
Ζ.

IERONYMOS CIU

*Ο Σεβασμιότατος προσέφερε στον Στρατηγό ως ευλογία, την εικόνα του συμπολιούχου της πόλεως, Αγίου Βησσαρίωνος του θαυματουργού. Την εικόνα του Αγίου Αχιλλίου, του την είχε δώσει την προηγούμενη φορά.

 

EFHMERIDA CIU

*Ο Τυρναβίτης Γ. Γ. με έμπνευση, διαπιστώνει πως πάντα υπάρχει χρόνος για ενημέρωση, σε κάθε περίσταση.
Ζ.

 

KAZANI CIU

*ΤΑ καζαναριά την τιμητική τους αυτή την περίοδο, οι πιο καλές παρέες εκεί, πνευματώδεις καθότι οινοπνευματώδεις. Να, στον Παραπόταμο, βρέθηκαν να βράσουν τσίπουρο απ’ τη Γυρτώνη μαζί κι άλλοι της περιοχής.
Ζ.

 

MPALA CIU

*KAI διοικητικοί και προπονητές και δημοσιογράφοι και άλλοι στη Λάρισα παρακολουθούν τη νέα γενιά στα γήπεδα. Το συγκεκριμένο ποδόσφαιρο αποκτά όλο και περισσότερο ενδιαφέρον καθώς το επαγγελματικό διαρκώς χειροτερεύει.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass