Ψιθυριστά... και άλλα

Δημοσίευση: 01 Νοε 2020 18:00
*Ο δεσπότης δίνει ιδέες στην Αστυνομία και τον Τύπο  για το πώς να χειριστούν τη σύνθετη κατάσταση.          Ζ. *Ο δεσπότης δίνει ιδέες στην Αστυνομία και τον Τύπο για το πώς να χειριστούν τη σύνθετη κατάσταση. Ζ.

Κυλάει
*- ΠΟΤΕ ήταν Παρασκευή, πότε φτάνει πάλι η Δευτέρα…
Μονολογούσε ο νεαρός Λαρισαίος για το πόσο γρήγορα περνάει το Σ/Κ.
- Πότε θα ξυπνήσω καμιά μέρα σε γηροκομείο, χαμπάρι δε θα πάρω. (Νεράκι κυλάει ο καιρός).
Ζ.

Τούρκος και Ρωμιός
*ΑΜΑΝ, τι έντυσε με μουσικές αυτός ο Τρικαλινός Απόστολος Καλδάρας…
Τούρκος εγώ κι εσύ Ρωμιός
κι εγώ λαός κι εσύ λαός
εσύ Χριστό κι εγώ Αλλάχ
όμως κι οι δυο μας αχ και βαχ.
***
*Ε ναι, τα στιχάκια είναι του Πυθαγόρα, που τραγούδησε ο Νταλάρας. Γραμμένα πενήντα χρόνια πριν την τωρινή εμφάνιση του Εγκέλαδου στις δύο ακτές του Αιγαίου. Όχι φυσικά του Πυθαγόρα του Σάμιου, του αρχαίου μαθηματικού, αλλά του σύγχρονου γεωμέτρη των συναισθημάτων. Του σπουδαίου στιχουργού που γεννήθηκε το 1930 στο Αγρίνιο. Οι γονείς του κατάγονταν και οι δύο από τη Σάμο, γι’ αυτό και το μικρό του όνομα. Είχαν γνωριστεί, να και το θαύμα, απέναντι στη Σμύρνη, λίγο πριν την Καταστροφή, όπου η μητέρα του ήταν δασκάλα και ο πατέρας του έφεδρος αξιωματικός. (Ήξερε τι έγραφε ο ποιητής).
Ζ.

Σινεμά, τραγούδι
*- ΛΟΚΝΤΑΟΥΝ δε θέτε… Μάσκα δε θέτε… Εμβόλιο δε θέτε…
Που θα ‘λεγε κι ο Γκιωνάκης.
-Τι θέτε; (Τριπλή τους παίζεις και τους χάνεις, μερικούς…).
***
*ΕΠΙ του πολιτιστικού τομέα γενικότερα οι πικροί αστεϊσμοί στη συντροφιά των Λαρισαίων.
- Νέα βιντεοταινία, στο πνεύμα των καιρών: «Ρόμπα, κάλτσα και πυτζάμα».
***
*- ΘΑ μπορούσε επίσης να κυκλοφορεί το περιοδικό «Σούπερ Καραντίνα», (Αν κι αυτό, εκ των πραγμάτων δε θα κυκλοφορούσε).
***
*- ΠΩΣ το ‘παθες και τραγουδάς το «Last Christmas»;
- Γιατί φέτος είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.
Ζ.

Κακό ιστορικό
*ΔΡΑΜΑ με τις «χάρτινες» πολυκατοικίες της Σμύρνης, απ’ τον σεισμό κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα αρκετά κτίρια. Το κακό ιστορικό των Τούρκων στην αντισεισμική προστασία λειτούργησε ξανά προκαλώντας μεγάλες καταστροφές, καθώς αρκετά πολυώροφα, άρα σύγχρονα και υποτίθεται μελετημένα, κτίρια κατέρρευσαν.
***
*Ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κυβερνά μια εικοσαετία, όλο και κάποια ευθύνη θα έχει για τα «τραπουλόχαρτα», για το σύστημα που επιτρέπει την κατασκευή τους. Ας ζητήσει τώρα βοήθεια από τον Κυρ. Μητσοτάκη: Να του στείλει τον Αντισεισμικό Κανονισμό που εφαρμόζει η Ελλάδα εδώ και κάμποσες δεκαετίες. (Και κυρίως τον τρόπο που ελέγχεται και επιβάλλεται η εφαρμογή του στην ανέγερση των οικοδομών).
Ζ.

Στη γραμμή
*ΚΑΙ ιδού έσονται λοιμοί και σεισμοί κατά τόπους, προηγήθηκαν οι πλημμύρες, οι καταποντισμοί απομένουν. Για να επιβεβαιωθούν οι προφητείες περί των Τελευταίων Ημερών, ανακουφίζοντας εκείνους που συστηματικά προβλέπουν το τέλος του κόσμου. Μάλλον ήταν πολύ εύκολο να είχε συμβεί αυτό στο περασμένο Θερινό Ηλιοστάσιο, στις 21 Ιουνίου, θα ήταν πιο ανώδυνο αν είχε επιβεβαιωθεί η τελευταία πρόβλεψη. Κι έπεται συνέχεια, καθότι τον λοιμό είναι πολύ πιθανό να τον ακολουθήσει κι ο λιμός. Η πείνα απ’ την ύφεση μετά την επιδημία.
Ζ.
Εργασία
*Η πανδημία – πανδημία αλλά οι ευκαιρίες – ευκαιρίες για τους νεοφιλελεύθερους. Με τον καλύτερο τρόπο εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση τον κορονοϊό για να περάσει το νομοσχέδιο για την αύξηση των υπερωριών, όπως και τα μέτρα για την απεργία και τον συνδικαλισμό.  Στον ιδιωτικό τομέα αναφερόμαστε, όπου ο νέος νόμος θα δημιουργήσει δεδομένα σε βάρος των εργασιακών σχέσεων με τον ήδη κακοπληρωμένο εργαζόμενο -με την απειλή της ανεργίας ή της ουράς που σχηματίζουν… έξω από την επιχείρηση οι άνεργοι- να μην μπορεί να διεκδικήσει και πολλά πράγματα, όταν επίσης το (κομματικό) συνδικαλιστικό κίνημα έχει αποδυναμωθεί. Στον ιδιωτικό τομέα το ωράριο στους νεοπροσληφθέντες έχει καταργηθεί από καιρό, ενώ η τηλεργασία έχει διαμορφώσει άγνωστες εργασιακές σχέσεις. Ποιος σχολάει με τη λήξη του 8ώρου; Σχεδόν κανείς. Τώρα και με τη βούλα της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης, το 8ωρο θα γίνει 10ωρο και μετά θα ξεκινήσουν να μετράνε… οι υπερωρίες. Έχεις εργασία και δε χαίρεσαι νέε μου;
Β.Κ.

Μπιλιετάκια
*ΤΑ «σκονάκια» από τις εκάστοτε κυβερνήσεις στις… εκάστοτε ημέτερες δυνάμεις των ΜΜΕ προσβάλλουν την αξιοπιστία της δημοσιογραφίας. Βέβαια ως πρακτική έχει υιοθετηθεί -δυστυχώς- εδώ και χρόνια με «καρμπόν» πολιτικό ρεπορτάζ. Αν διάβαζες ένα κείμενο ήταν σαν να τα έχεις διαβάσει όλα. Όπως σήμερα -γενικότερη η αναφορά- με τις αντιγραφές θεμάτων από τα site. Αν διαβάσεις ένα, είναι σαν να τα διάβασες όλα.
Είναι τα ίδια, λοιπόν. Μέσα που χθες διύλιζαν τον κώνωπα και σήμερα καταπίνουν την κάμηλο. Έβαλαν και οι δημοσιογράφοι τα χεράκια τους, που σπεύδουν πρόθυμα, στρατευμένα. Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα περιπτώσεις όπου η δημοσιογραφική έρευνα, είναι αυτή που αποκαλύπτει. Που και που γίνεται βέβαια και κάνα λάθος με τα σκονάκια…
Β.Κ.

Αλλαγή χρώματος
*ΣΥΜΦΩΝΑ με όσα είπαν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του στη Βουλή επ’ αφορμή της συζήτησης για την πρόταση μομφής, η κυριαρχία της χώρας επεκτείνεται 6 ναυτικά μίλια από τις ακτές της, επισημαίνει «Το Ποντίκι» που ειδικεύεται στις αναλύσεις εξωτερικής πολιτικής, χωρίς παρωπίδες και σκοπιμότητες. Έχει ενδιαφέρον το ότι οι κυβερνητικές τοποθετήσεις συμπίπτουν απόλυτα με την κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί στο πεδίο τους τελευταίους μήνες με τις βόλτες του «Ορούτς Ρέις» και των τουρκικών πολεμικών που το συνοδεύουν. Έχει επίσης ενδιαφέρον το ότι και οι πρακτικές που ακολουθούνται στο πεδίο από την ελληνική πλευρά συνάδουν με τα όσα συμφωνηθέντα έχουν γίνει γνωστά από το διπλωματικό παρασκήνιο με τη λειτουργία του μηχανισμού αποσυμπίεσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
***
*ΠΕΡΑ από τον επικοινωνιακό θόρυβο που προκαλούν στο εσωτερικό οι τουρκικές Navtex και οι «σθεναρές αντιδράσεις» της ελληνικής κυβέρνησης, η κατάσταση στο πεδίο είναι ξεκάθαρη: Η Ελλάδα έχει εγκαταλείψει απόψεις σύμφωνα με τις οποίες στην Ανατολική Μεσόγειο διεκδικεί ΑΟΖ 200 ναυτικά μίλια με βάση την επήρεια του νησιωτικού συμπλέγματος του Καστελλόριζου. Έμπρακτη είναι και η εγκατάλειψη του δικαιώματος της επέκτασης των χωρικών υδάτων, καθώς οι τελευταίες βόλτες του «Ορούτς Ρέις» έγιναν και μεταξύ 6 και 12 μιλίων από το Καστελλόριζο χωρίς να προκαλέσουν την παραμικρή αντίδραση των ελληνικών δυνάμεων. Έτσι δημιουργείται de facto μία νέα κατάσταση, που μπορεί προς το παρόν να εμφανίζεται ασαφής, αλλά θα ξεκαθαρίσει όταν στο μέλλον θα ωριμάσουν και θα επικυρωθούν συνθήκες και συμφωνηθέντα...
***
*ΓΙΑ την εκούσια παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας υπό το κράτος της τουρκικής πολεμικής απειλής και των σφοδρών πιέσεων από εταίρους και συμμάχους, προφανώς απαιτούνται μεθοδεύσεις. Έτσι, παρά την «ενοχλητική» τουρκική παρουσία εκεί ακριβώς, όπου βήμα - βήμα καταγράφεται η ελληνική υποχώρηση και απουσία, οι ελληνοτουρκικές διαβουλεύσεις υπό την εποπτεία των Αμερικανών κατά κύριο λόγο συνεχίζονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Η συμφωνία για την ίδρυση και λειτουργία του μηχανισμού αποσυμπίεσης περιγράφει επακριβώς τον τρόπο με τον οποίο αλλάζει το χρώμα της κυριαρχίας στον χάρτη της περιοχής. Όπως ξεκαθαρίστηκε και στη Βουλή, η Ελλάδα δεν σκοπεύει να προβάλει αντίσταση στην όποια τουρκική δραστηριότητα πέρα από τα 6 μίλια από τις ακτές του Καστελλόριζου. Οι «έντονες» ελληνικές αντιδράσεις για τις τουρκικές κινήσεις εξυπηρετούν επικοινωνιακές ανάγκες.
Ζ.

Συνωμοσιολογούντες
*ΠΟΛΥ ενοχλημένος ο γνωστός Λαρισαίος γιατρός, διαμαρτύρεται εντονότατα έχοντας διαβάσει την αποκάλυψη της εφημερίδας «The Guardian» πως, σύμφωνα με έρευνα για τις χώρες όπου ανθεί η συνωμοσιολογία και οι άνθρωποι πιστεύουν πως οι αρχές «επίτηδες υπερβάλουν και μεγεθύνουν τους αριθμούς των θανάτων από κορονοϊό», σ’ αυτήν την έρευνα παγκοσμίως λοιπόν, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση, μετά τη Νιγηρία.
- Μα είναι δυνατόν; Ωρυόταν. Γιατί δηλαδή να μην είμαστε πρώτοι… Ακούς εκεί να μας περνούν οι παλιονιγηριανοί, που ούτε πόσο πληθυσμό έχει η χώρα τους δεν ξέρουν. Δεν το ανέχομαι. Βρε μήπως ήταν στημένη η έρευνα;
Ζ.

Μονά, ζυγά…
*ΔΕΝ ήταν καθόλου δύσκολο για τη συντροφιά των Λαρισαίων να εξάγει το συμπέρασμα.
- Αν πτωχεύσεις, η τράπεζα σού παίρνει το σπίτι, λογικό. Αν πτωχεύσει η τράπεζα, είσαι υποχρεωμένος να τη χρηματοδοτήσεις για να σωθεί, ώστε να μπορεί να σου πάρει το σπίτι. (Μιλούσαν εκ πείρας πλέον).
Ζ.

Πολιτικοποίηση
*ΟΛΟ και περισσότερες περιοχές της χώρας στο κόκκινο κι έτσι όπως χρωματίζεται ο χάρτης, ο Λαρισαίος δεν απέκλειε την ερχόμενη εβδομάδα να προκύψει αυτοδυναμία του ΚΚΕ.
Ζ.

Πιο πολλά
*ΠΡΟΣΑΠΤΟΥΝ στον Κυρ. Μητσοτάκη ότι δεν έκανε και πολλά απ’ την άνοιξη και μετά, στο μέτωπο της ενίσχυσης της δημόσιας Υγείας ή του συστήματος των συγκοινωνιών, αλλά παράπονα έχουν οι Λαρισαίοι κι απ’ τον δήμαρχο Απ. Καλογιάννη.
- Αφού περιμέναμε το δεύτερο κύμα του κορονοϊού γιατί δεν φρόντισε να πυκνώσουν τα παγκάκια στις πλατείες και τα πάρκα της πόλης;
Η έλλειψη είχε φανεί στην περίοδο της καραντίνας. Τώρα που έκλεισαν ξανά τα καφεμπάρ ο κόσμος παίρνει τον καφέ στο πλαστικό, αλλά δεν έχει πού να κάτσει και στριμώχνεται σε παγκάκια και πεζούλια που αποδεικνύονται πάλι λιγοστά.
Ζ.

Ανατροπή
*«ΜΕΤΑ το ξέσπασμα της πανδημίας, το περίφημο δόγμα Σόιμπλε κατέρρευσε. Οι κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας εγκαταλείφθηκαν και η Κομισιόν, σε αρμονική συνεργασία με την ΕΚΤ, ενθαρρύνει όλο και πιο επεκτατικές πολιτικές προκειμένου να στηριχθεί το δημόσιο σύστημα υγείας και να μη διαλυθεί η κοινωνική συνοχή». Επισημάνσεις για μια παράξενη κατάσταση, από τον «Χωρίς Σύνορα» σε μια ανατρεπτική ανάλυση: Ξαφνικά, όλοι στις Βρυξέλλες αποκηρύσσουν τη λιτότητα και περιμένουν από τη Φρανκφούρτη να τυπώνει όσα ευρώ χρειάζονται για να περάσει η ήπειρός μας τον υγειονομικό εφιάλτη όσο το δυνατόν πιο ήπια.
***
*ΜΕΤΡΑ καταστροφικά για την οικονομική ζωή αποφασίζονται στο όνομα του κοινού καλού και δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης για τη δημοσιονομική απειθαρχία αφού είναι άδηλη η εξέλιξη της πανδημίας. Αυτή η συγκλονιστική αλλαγή συντελείται αθόρυβα. Κανείς από τους πρωταγωνιστές του στραγγαλισμού των οικονομικά αδύναμων κρατών - μελών της ευρωζώνης δεν μιλά δημόσια για τον φόνο.
Η Ελλάδα υπέφερε γιατί «ζούσε πάνω από τις δυνατότητές της» και τώρα καμία χώρα δεν ελέγχεται για τα χρέη της, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, την εξαγωγική της δυνατότητα.
Οι λέξεις «έλλειμμα», «απολύσεις», «μείωση δημόσιων δαπανών» έχουν εξαφανιστεί από την ιδιόλεκτο της ευρωπαϊκής ελίτ που ανακαλύπτει στην πράξη την κρυφή γοητεία της Αριστεράς, χωρίς να το παραδέχεται.
***
*ΕΙΝΑΙ όλοι Αριστεροί δηλώνοντας Δεξιοί. Ορκίζονται στο κοινωνικό κράτος, τάσσονται υπέρ των επιδομάτων στήριξης σε όσους χάνουν τη δουλειά τους, υποχρεώνουν τους εργοδότες να μην κάνουν απολύσεις προκειμένου να πάρουν κρατική χρηματοδότηση, αγοράζουν κενές θέσεις σε θέατρα, συναυλίες και ΚΤΕΛ.
Κράτος, περισσότερο κράτος. Οι λάτρεις της μείωσης του Δημοσίου σήμερα επαγγέλλονται προσλήψεις. Τότε υπήρχε μνημόνιο, τώρα υπάρχει αμηχανία γιατί ο κορονοϊός καταστρέφει τα πνευμόνια του νεοφιλελευθερισμού».
Ζ.
Προσπαθούσαν
*ΟΙ Λαρισαίοι ναυλοχούσαν κλασικά στα ρηχά, στη συζήτηση για το απέναντι ήμισυ.
- Οι άντρες λέει που βγαίνουν με νεότερες γυναίκες ζουν πολύ περισσότερο. Μέχρι να το μάθει η γυναίκα τους.
***
*- ΣΧΕΣΕΙΣ και βλακείες. Υπάρχει καλύτερο πράγμα από την ηρεμία ρε;
- Σου έριξε χυλόπιτα, ε;
- Ε, ναι.
***
*- ΕΙΔΑ χθες με τη γυναίκα μου ένα θρίλερ και της κόπηκε η μιλιά της.
- Και τώρα τι θα κάνεις;
- Θα το δω αύριο και με την πεθερά μου.
Ζ.

TEST_CIU2.jpgTEST_CIU1.jpg

*RAPID test… και Shopping test…

Γ.Ν.

AGORASTOS_KOYGIAS_CIU.jpg

*ΕΠΕΙΔΗ πολλοί ήταν οι περίεργοι, η ψηλή νεαρή κυρία συνόδευε τον ιδιοκτήτη της ΑΕΛ, ως συνεργάτιδά του δικηγόρος.
Ζ.

EAK_CIU.jpg

*ΝΑ και οι κτήτορες του εν γηπέδω Αλκαζάρ Αγίου Νέστορος.
Ζ.

MASKA_CIU.jpg

*ΤΟ παν είναι το στυλ. Κι η νοικοκυροσύνη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass