ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 08 Νοε 2020 18:10
*ΝΑ κάπως έτσι εκπαιδεύονται τα πουλιά, σε ειδικά σεμινάρια, ώστε να επιδίδονται μετά σε απίστευτους σχηματισμούς πάνω από τον κάμπο για να τα φωτογραφίζει ο δικός μας Βασ. Αγοραστός. Ζ. *ΝΑ κάπως έτσι εκπαιδεύονται τα πουλιά, σε ειδικά σεμινάρια, ώστε να επιδίδονται μετά σε απίστευτους σχηματισμούς πάνω από τον κάμπο για να τα φωτογραφίζει ο δικός μας Βασ. Αγοραστός. Ζ.

Αθλούμενος


*ΚΑΜΑΡΩΝΕ για τις πρόσφατες επιδόσεις του, ο μέσης ηλικίας Λαρισαίος, στον φίλο του τον γιατρό, ο οποίος τον ήξερε καλά και συχνά τον προσγείωνε. Ήθελε και να τον τσιγκλάει για να προσέχει τον εαυτό του.
- Που λες, χθες περπάτησα σχεδόν μία ώρα στους δρόμους της γειτονιάς μου.
- Α... Πού είπες ότι πήγες;
- Πουθενά, περπάτημα σου λέω, έκανα έναν κύκλο 55 λεπτά.
- Με τα πόδια 55 λεπτά; Και γιατί δεν πήγες με τ’ αυτοκίνητο;
- Ε; Μα γιατρός είσαι συ...
Ζ.

Μπα, δεν...
*- ΝΑ, οι μικρές απέναντι...
- Ποιες μικρές; Σοβαρολογείς;
Ο κάμποσο νεότερος Λαρισαίος έδειχνε τις προάλλες τα κορίτσια, στα προσκοπάκια της τριγωνοπλατειακής παρέας.
- Ε πώς... Όταν ήσασταν πέμπτη Δημοτικού κι αυτές ήταν στη δευτέρα τάξη ούτε που γυρνούσατε να τις κοιτάξετε. Και τώρα δεν τις κοιτάζετε καθόλου, τις θεωρείτε τρανές, ηλικιωμένες. Που εσείς είστε κοντά εβδομήντα κι αυτές εξηνταπεντάρες, δεν σας προξενούν το ενδιαφέρον.
-Τι να κάνουμε τώρα, έτσι είναι...
- Σάμπως εκείνες νοιάζονται καθόλου; Τι να το κάνουν τώρα το σαράβαλο... Που μισόν αιώνα πριν, δεκαπεντάχρονες ήταν τότε, σας έβλεπαν που ήσασταν εσείς φοιτητές κι έλιωναν.
Ζ.

Παρηγορητικός
*ΝΑ και μια καλή είδηση για τους γέροντες απανταχού της γης: κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι τα νεαρά δέντρα δίνουν περισσότερη και καλύτερη ξυλεία.
Πάρτε για παράδειγμα τη σεκόια, το μεγαλύτερο δέντρο στον κόσμο, που στην Καλιφόρνια και σε άλλα μέρη φανερώνει του λόγου το αληθές. Η σεκόια, αυτή η επιβλητική γερόντισσα, μπορεί να φτάσει μέχρι και τα τρεις χιλιάδες χρόνια, και να συνεχίσει να βγάζει δισεκατομμύρια φύλλα, ενώ μπορεί να αντέξει έξι μήνες σε χιόνια, καταιγίδες και αστραπές, όσο κανένα άλλο δέντρο. Καμία αρρώστια δεν την πιάνει. (Μια γιαγιά με σιδερένια υγεία, τιτλοφορεί την παρηγορητική του παρέμβαση ο σπουδαίος Εδουάρδο Γκαλεάνο).
***
*Ο Ουρουγουανός ‘’Κυνηγός Ιστοριών’’ μιλάει για τα πάντα. Για τα βασικά, μέσα από τα ασήμαντα. Να, μπορεί να έχει πει ακόμη και για τα ελληνοτουρκικά και για το FIR, που δεν αποτελεί μονάχα τοπικό πρόβλημα:
Την ημέρα, τους καθοδηγεί ο ήλιος. Τη νύχτα, τα αστέρια.
Δεν πληρώνουν διόδια, και ταξιδεύουν χωρίς διαβατήριο, και χωρίς να συμπληρώνουν τελωνειακά έγγραφα ή αιτήσεις μετανάστευσης.
Τα πουλιά, οι μόνοι ελεύθεροι αυτού του κόσμου που κατοικείται από φυλακισμένους, πετούν χωρίς καύσιμα, από τον έναν πόλο μέχρι τον άλλον, στην κατεύθυνση που θέλουν και την ώρα που θέλουν, δίχως να ζητούν άδεια από τις κυβερνήσεις, οι οποίες θεωρούν ότι είναι ιδιοκτήτες του ουρανού. (Οι μόνοι ελεύθεροι; Σάμπως τα ψάρια; Εκεί όμως ανοίγει θέμα με την υφαλοκρηπίδα).
Ζ.

Αυτονόητο
*ΠΡΩΤΟΣ πρόεδρος του νεοσύστατου Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πια, στο πρώην ΤΕΙ της Λάρισας, ο καθηγητής Βασ. Γερογιάννης. Ο γνωστός Λαρισαίος μηχανικός ήταν ο μοναδικός υποψήφιος. Όπως ανακοινώθηκε, οι εκλογές διεξήχθησαν πλήρως ηλεκτρονικά. Το αυτονόητο, στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων ψήφιζαν, εκεί κι όταν τρώνε λογικά εξ αποστάσεως θα μασάνε.
Ζ.

Θετική σκέψη
*ΤΟ εστιατόριο ‘’Λοφίο’’ στο Φρούριο, κλείνοντας, όπως όλα, μαγείρεψε και οι ιδιοκτήτες του Χρ. Ζαχαρής και Ανδρ. Τεκερλέκης πήγαν έτοιμες μερίδες φαγητού στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, για τους ανθρώπους που εκείνο υποστηρίζει.
Θετική σκέψη, πάνω στην πίεση απ’ το λοκντάουν και την καταστροφή που φέρνει το εκ νέου κλείσιμο στην εστίαση σκέφτηκαν να περισώσουν τουλάχιστον την ανθρωπιά.
Αναλόγως και το εστιατόριο ‘’Monark’’, επίσης στο Φρούριο, κλείνοντας παρέδωσε τα τρόφιμα που είχε στο Κοινωνικό Παντοπωλείο. Οι ιδιοκτήτες Γ. Γεωργοβίτσας, Αλ. Μαραμής, Αν. Γκαρλόφης, φρόντισαν να μην πάει τίποτε χαμένο, ίσα-ίσα.
Ζ.

Πρόστιμο
ΣΤΑ περί συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αφορά προχθεσινό περιστατικό όπου αστυνομικοί βεβαίωσαν πρόστιμο 150 ευρώ σε ελεγκτή του ΟΣΕ.
Επιβάτης (σ.σ. ξεκίνησαν τα τηλεφωνήματα) κάλεσε το 112 καταγγέλλοντας ότι στη συγκεκριμένη αμαξοστοιχία υπερβαίνουν υπεράριθμοι. Όπως και αποδείχθηκε δηλαδή, όταν έγινε έλεγχος στον Σ.Σ. της Ραψάνης.
Το πρόστιμο βεβαίως το χρεώθηκε ο εργαζόμενος ελεγκτής και όχι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, πολιτική της οποίας είναι το «τσουβάλιασμα» των επιβατών. «Σαρδελοποίηση» επί το ακριβέστερον αν αναλογιστούμε σκηνές των Κυριακών του καλοκαιριού. Ο ένας πάνω στον άλλον, οι πιτσιρικάδες επιστρέφουν με το τελευταίο από τη θάλασσα. Αλλά τώρα ισχύουν τα μέτρα για τον κορονοϊό. Οι ανεύθυνοι πολίτες και οι... υπεύθυνες εταιρείες.
Έλα όμως που ο ελεγκτής την πλήρωσε, η εταιρεία απλά... σφυρίζει για την απομάκρυνση από τις γραμμές.
Β.Κ.

Βούτυρο
«ΒΟΥΤΥΡΟ» στο ψωμί της Κυβέρνησης αποτέλεσε η διαπόμπευση του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η Κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει την... πανεπιστημιακή αστυνομία, ενώ η «ιδεολογική επιτροπή» του φιλελευθερισμού, έσπευσε να μιλήσει για «φασίστες της αριστεράς».
Η καλύτερη προβοκάτσια σε μια περίοδο που η Κυβέρνηση εφορμά στις εργασιακές σχέσεις, εντάσσοντας τις υπερωρίες στο... «8ωρο» και με ψευδεπίγραφη αυτοκριτική περί κορονοϊού, απειλεί πραγματικά τη λειτουργία του ΕΣΥ σε βάρος της δημόσιας υγείας. Την προστασία της οποίας «ξέχασε» πάνω στους πανηγυρισμούς για την επιτυχή αντιμετώπιση του πρώτου κύματος.
Με μια αντιπολίτευση, αυτή του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, να αποδεικνύεται φτωχότερη των περιστάσεων, με τα δύο κόμματα να ταλανίζονται από τις εσωκομματικές αναταράξεις και τις προσωπικές φιλοδοξίες.
Στα πανεπιστήμια πάντως όσα συμβαίνουν σήμερα - συμβαίνουν επί κυβέρνησης ΝΔ, η οποία ως αντιπολίτευση διατυμπάνιζε πως για όλα έφταιγε το άσυλο. Άσυλο που συκοφάντησαν, ενοχοποίησαν και τελικά το κατήργησαν, αλλά τα γεγονότα - γεγονότα. Κυβέρνηση ΝΔ έχουμε, δεν άλλαξε κάτι σωστά;
Β.Κ.

Για το πετρέλαιο
*ΣΕ νέα προκλητική κίνηση προχώρησε χθες η Τουρκία, η οποία εξέδωσε Navtex γύρω από παραθαλάσσια οικοδομή του Πλαταμώνα που μόλις έβαλε πετρέλαιο θέρμανσης για τον χειμώνα, ενημέρωσε την παρέα του ο Λαρισαίος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα προκλητική κίνηση της γειτονικής χώρας ήρθε λίγη ώρα μετά από πληροφορίες ότι στην πολυκατοικία έφτασε βενζινάς και έβαλε γύρω στα 500 ευρώ πετρέλαιο στον λέβητα. Λίγα λεπτά αργότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, η Τουρκία εξέδωσε Navtex η οποία περικλείει την πολυκατοικία καθώς και την παρακείμενη θαλάσσια περιοχή, με αποτέλεσμα μάλιστα να εγκλωβιστούν και δεκάδες συνταξιούχοι χειμερινοί κολυμβητές.
Στην περιοχή φέρεται να κατευθύνεται ήδη το Oruc Reis. Πρόκειται για την πιο πρόσφατη προκλητική ενέργεια της γειτονικής χώρας, μετά την πρόταση Ερντογάν πριν από λίγες μέρες να αναλάβει το Oruc Reis τα δρομολόγια της Blue Star Ferries στο Αιγαίο μα και άλλα στη στεριά όπως εκείνη της Αστικής Νο 1 Λιβαδάκι-Νέα Σμύρνη.
Ζ.
Επί ανακύκλωσης
*ΑΝ ήταν δουλειά επιχειρηματία ιδιώτη, κανείς δεν θα τολμούσε να αγγίξει τους κάδους ανακύκλωσης, θα εθεωρείτο κλοπή. Τώρα όμως που είναι επένδυση του Δήμου, μπάστε σκύλοι... Ή καλύτερα βγάτε... Βγαίνουν καθημερινά τα συνεργεία των Ρομά με τα καροτσάκια τους και ψειρίζουν τους γαλάζιους κάδους στις γειτονιές. Τα μέταλλα μαζεύουν, τα πολυτιμότερα υλικά της διαδικασίας ανακύκλωσης. Κι ο Δήμος που έχει βάλει και συνεχίζει να βάζει λεφτά για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, μένει με το δάχτυλο στο στόμα. Οι δε Λαρισαίοι διαπιστώνουν το μάταιο της προσπάθειάς τους να συμμετέχουν στον διαχωρισμό των σκουπιδιών τους. Μόνο ένας από τους κατά καιρούς αρμόδιους στη Δημαρχία, ο αντιδήμαρχος Απ. Σουρλαντζής προσπάθησε στην προηγούμενη θητεία Καλογιάννη, να επιβάλει τάξη και να προστατέψει το δημοτικό συμφέρον. Κανένας δεν το συνέχισε. (Μήπως θα έπρεπε ο Δήμος να τους προσλάβει τους ανθρώπους των συγκεκριμένων συνεργείων;).
Ζ.

Δεν χωράει
*ΠΕΡΑΝ της συνοικιακής, η Παλαιολόγου διευκολύνει και την ευρύτερη κυκλοφορία, ως παράλληλη και άρα εναλλακτική της βαρυφορτωμένης Ηρ. Πολυτεχνείου. Εκεί δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές. Όμως, στο ύψος του Πάρκου Σταθμού, σε ένα μικρό κομμάτι του δρόμου, ο οποίος μάλιστα εκεί φαρδαίνει λίγο, εκεί λοιπόν τα πράγματα μπλέκουν για τους διερχόμενους οδηγούς. Καθώς το παρκάρισμα επιτρέπεται αμφιπλεύρως της οδού κι ο δρόμος είναι διπλής κυκλοφορίας, το σύνηθες είναι να δημιουργείται μποτιλιάρισμα, δεν χωρούν στο οδόστρωμα τέσσερα οχήματα δίπλα-δίπλα, δύο τα παρκαρισμένα και δύο τα αντιθέτως κινούμενα. Διαρκώς ελιγμοί, μπρος πίσω, συνεννοήσεις, μανούβρες κι αν είναι και κάνας βιαστικός ή λιγάκι ατζαμής να κι οι γρατζουνιές ή οι σπασμένοι καθρέφτες. (Δύο απαγορευτικές πινακίδες και μια σειρά με δέκα κορίνες από τη μία πλευρά θα απελευθέρωναν την κατάσταση).
Ζ.

Με το δίκαννο
*ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΕ ο πλούσιος γεροαγρότης μια νεαρή χωριατοπούλα. Κι όπως ήταν φυσικό είχε ο άνθρωπος ένα κάποιο πρόβλημα να ανταποκριθεί στα συζυγικά του καθήκοντα, η μικρή όλο φλόγα εν τω μεταξύ.
Τι να κάνει κι αυτός, αποφάσισε να πάει στον γιατρό για να δει τι μπορεί να κάνει.
- Το και το γιατρέ, μερικές φορές έχω όρεξη αλλά όχι τόσο συχνά. Και τυχαίνει πολλές φορές, τότε που θα μπορούσα, να μην είμαι σπίτι αλλά σε δουλειές.
***
*ΤΟΥ έκανε φυσικά πολλές εξετάσεις ο γιατρός, χρήμα για ξόδεμα υπήρχε, έβγαλε μετά συμπέρασμα.
- Μην ανησυχείς... Όμως, την επόμενη φορά που θα είσαι στο χωράφια και αισθανθείς μεγάλη επιθυμία για τη γυναίκα σου, μην περιμένεις μέχρι να γυρίσεις το βράδυ, αλλά να τρέξεις στο σπίτι σου αμέσως...
- Το έκανα αυτό, είπε ο παππούς, αλλά μέχρι να φτάσω στο σπίτι, έχει και ανηφοριά, ήμουν τόσο κουρασμένος που δεν μπορούσα να κάνω τίποτα.
***
*Ο γιατρός το σκέφτηκε για λίγο, στήριξε το πηγούνι στη διχάλα αντίχειρα και δείκτη.
- Λοιπόν, άκουσε τι θα κάνεις, θα πάρεις μαζί σου το δίκαννο και αμέσως μόλις νιώθεις ότι είσαι έτοιμος, θα ρίχνεις μια τουφεκιά. Θα έχεις πει στη γυναίκα σου ότι όταν ακούει τον πυροβολισμό να έρχεται εκείνη γρήγορα σε σένα. Εκεί στα χωράφια, στην αποθήκη, όλο και κάπως θα γίνεται...
Έπειτα από κάμποσο καιρό, ο γιατρός και ο αγρότης συναντήθηκαν τυχαία στον δρόμο.
- Λοιπόν, πώς πήγε αγαπητέ μου η θεραπεία, όλα εντάξει;
- Την πρώτη εβδομάδα γιατρέ μου, όλα πήγαν πολύ καλά. Μετά όμως ξεκίνησε η κυνηγετική περίοδος και από τότε δεν την έχω ξαναδεί.
Ζ.

SMS
ΕΞΟΙΚΕΙΩΜΕΝΟΙ πια φαίνονται οι πολίτες με την καραντίνα. Η χθεσινή μέρα δεν είχε καμία σχέση, με την πρώτη μέρα του lockdwn της περασμένης άνοιξης που έξω δεν κυκλοφορούσε ψυχή. Ο κόσμος ήταν φοβισμένος και δεν ήξερε να το διαχειριστεί. Τώρα τα πράγματα είναι αλλιώς. Από το πρωί τα μηνύματα στο 13033 έπεσαν βροχή για σούπερ μάρκετ, γυμναστική, βόλτα με το κατοικίδιο ή επίσκεψη στο κομμωτήριο. Ήταν και ο καιρός καλός, όσοι μπορούσαν το εκμεταλλεύτηκαν. Προφανώς το τοπίο αλλάζει το βράδυ, όπου εκεί οι δικαιολογίες για άδειες μετακίνησης είναι λιγοστές. Αλλά πάλι θα δούμε, ο ελληνικός νους είναι δαιμόνιος. Πάντα βρίσκει τρόπο να ξεγλιστρά.
Ν.Π.

Ασφάλεια
ΣΤΗΝ Ελλάδα μόλις το 15% των σπιτιών έχει ασφαλιστική κάλυψη για πυρκαγιά, κλοπή ή άλλη φυσική καταστροφή, όπως ο σεισμός και η πλημμύρα. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 9 στα 10 σπίτια είναι ανασφάλιστα, δηλαδή ανοχύρωτα απέναντι στα φαινόμενα. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι ακόμη και μια ασυνήθιστη, αλλά πιθανή, καταστροφή, όπως ένα φαινόμενο που καταγράφεται μια φορά κάθε 200 χρόνια, μπορεί να προκαλέσει ζημιές αρκετών δισ. ευρώ στις υποδομές και στα σπίτια των πολιτών. Οι αποζημιώσεις του κράτους συνήθως δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ζημιές, οπότε οι αναλυτές εκτιμούν ότι ένα ασφαλιστήριο θα ήταν σωτήριο. Καλά τα λένε, αλλά ποιος θα το πληρώνει; Τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά είναι γονατισμένα και υπερχρεωμένα. Από πού να περισσέψουν για να ασφαλίσουν και το σπίτι; Στη θεωρία πάντα όλα καλά είναι.
Ν.Π.

Αρκτικόλεξο
*- ΣΕΞ και πάλι σεξ, τώρα με την καραντίνα κλεισμένοι σπίτι...
Εξέπληξε ο μεσήλικος Λαρισαίος αλλά αμέσως μετά εξήγησε την κατάσταση που είχε συμπυκνώσει σε τρία γράμματα.
- Σηκώθηκα, Έφαγα, Ξανακοιμήθηκα.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass