Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 03 Δεκ 2020 18:01 | Τελευταία ενημέρωση: 16 Ιαν 2021 19:53
*Ο Λαρισαίος θυμήθηκε για να πάρει θάρρος το Δώρο Χριστουγέννων. Προ εικοσαετίας... Ζ. *Ο Λαρισαίος θυμήθηκε για να πάρει θάρρος το Δώρο Χριστουγέννων. Προ εικοσαετίας... Ζ.

Χαλί Δεκεμβρίου
*ΓΕΜΙΣΕ η Λάρισα φύλλα, δρόμοι και πεζοδρόμια στρωμένα με μπορδοροδοκόκκινα χαλιά,

για την ακρίβεια καφεκίτρινα βασικά, τα έστρωσε μπαίνοντας ο Δεκέμβριος. Λίγο δυνάμωσε το κρύο, λίγο βοριαδάκι παραπάνω, οι φυλλωσιές υπέκυψαν στη βαρύτητα.
- Τελικά, έχει τόσο πολλά δέντρα η Λάρισα;
- Κι άλλα τόσα να είχε καλά θα ήταν πάντως...
- Ναι αλλά θα πλημμύριζε ο τόπος πεσμένα φύλλα, θέλουν σκούπισμα.
- Ε, άμα είναι να βάλουμε πλαστικά δέντρα, με πτυσσόμενα κλαδιά για τον χειμώνα.
Ζ.

Βροχή, βροχή...
*ΠΑΡΑΞΕΝΟ το φετινό φθινόπωρο, μέχρι και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών το παρατήρησε.
Όχι δεν είδε κάναν κομήτη να πλησιάζει απειλητικά, απλώς κατέγραψε ότι αυτούς τους μήνες φέτος στην κατάξερη Κρήτη έβρεξε πολύ περισσότερο απ’ ό,τι στη συνήθως μουσκεμένη Δυτική Ελλάδα. Έριξε στο νησί περισσότερο νερό, απ’ ό,τι συνηθίζει να πέφτει, υπερδιπλάσιο από τον μέσο όρο της δεκαετίας.
Πάλι καλά βροχή ήταν, δεν έπεσε κι ο ουρανός στο κεφάλι τους, 2020 είναι.
***
*- Ε, αφού κυβερνάει ο Μητσοτάκης... Ο Λαρισαίος έδωσε την ερμηνεία του.
- Και τι δηλαδή τους γρουσούζεψε;
- Όχι καλέ, το νησί του είναι, τους ευνόησε. Ευλογία θεού είναι η βροχή.
- Για ρώτα κι αυτούς που πλημμύρισαν...
Ζ.

Στρογγυλοκάθισε
*ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΑ αργά η πτώση των αριθμών στη Λάρισα, δεν κάνει πίσω ο ιός. Και πού θα πάει δηλαδή αυτή η κατάσταση... Επιτέλους. Δεν αντέχεται τόση πίεση στην κοινωνία.
Τι ειδικά μέτρα πρέπει να ληφθούν άραγε; Ασχολείται κανείς; «Ο ιός έχει μπει πλέον στα σπίτια μας», είχε αποφανθεί προχθές για τη γενικότερη εικόνα στη χώρα η καθηγήτρια από την Αθήνα.
Στη Λάρισα έχει στρογγυλοκαθίσει κιόλας, δύσκολο να ξεριζωθεί.
Μόνος του πάντως δεν θα σηκωθεί να φύγει.
***
*ΚΑΙ λένε συνέχεια για τη Βόρεια Ελλάδα από την Αθήνα και την κυβέρνηση. Και συμπαράσταση και βοήθειες και κίνητρα, στα λόγια τουλάχιστον. Η εξίσου επιβαρυμένη Θεσσαλία, εκτός. Πάλι στο μέσον, θα θεωρείται μάλλον ως «κάτω από τα Τέμπη».
Ζ.

Κόκκινη, αποβολή
*ΛΟΓΙΚΟ να χάσει χθες η ΑΕΛ, καθώς μετά την αποβολή υποχρεώθηκε να παίξει μεγάλο μέρος του αγώνα χωρίς διερμηνέα. Και πώς θα τα καταφέρει τώρα στα επόμενα ματς χωρίς διερμηνέα που θα είναι τιμωρημένος; Ιδίως που δεν υπάρχει αναπληρωματικός. Ίσως πάντως να είναι πιο σίγουρος στον πάγκο ο προπονητής, δεν θα στριμώχνονται κιόλας όσοι κάθονται εκεί.
***
*ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑΝ όσοι στοιχημάτιζαν χθες όχι ότι θα έχανε η ΑΕΛ, αλλά ότι θα κέρδιζε ο Άρης.
Εκτιμώντας ότι αφού είχε χάσει την προηγούμενη αγωνιστική από τον Ολυμπιακό στο Χαριλάου, κάπως θα έπρεπε να αναπληρώσει την απώλεια. Υπήρχαν και κάμποσα κοινά πρόσωπα στις δύο ομάδες, παίκτες που έπαιξαν και στη μία και στην άλλη. Ντουρμισάι, Γιουνές, Πλατέλλας, μα και Δεληζήσης και Κάτσε. (Είπαμε, όχι όμως και τόσα γκολ και μάλιστα στην έδρα του αλλουνού).
Ζ.

Να ελαφρύνουν
*ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ποικιλοτρόπως οι Λαρισαίοι να ελαφρύνουν την ατμόσφαιρα.
- Σας πληροφορώ ότι άνοιξε και επίσημα η κυνηγετική περίοδος του μελομακάρονου.
***
*- ΟΡΙΣΤΕ και offroad η Μαρέβα, που όλο για offshore την κατηγορούσατε.
***
*- ΠΛΑΚΑ θα ‘χει βρε σεις, να μας έχουν ξεχάσει μέσα...
Ζ.
Ούτε ψύλλος...
*«ΔΕΝ μας είπε όμως o κ. Πέτσας, πώς βρέθηκαν, ο Πρωθυπουργός και οι πέντε που φωτογραφήθηκαν μαζί του χωρίς μάσκες και αποστάσεις, τόσο μακριά απ’ τα σπίτια τους να κάνουν ποδήλατο, κάτι που δεν επιτρέπεται να κάνουν οι κοινοί θνητοί; Ποιον κωδικό έστειλαν και πήγαν τόσο μακριά;», αναρωτιέται ο Γ. Φ. «Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν κατά λάθος οι κάμερες έπιαναν τον Γιώργο Παπανδρέου, που είναι γνωστός ποδηλάτης, να κάνει ποδήλατο τόσο μακριά και μάλιστα να φωτογραφίζεται με παρέα, δίχως μάσκες, δίχως αποστάσεις. Σκεφτείτε τι θα γινόταν επίσης αν ήταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις φωτογραφίες αυτές». (Ούτε ψύλλος στον κόρφο τους, το σπουδαιότερο όμως: «στοιχειώδες είναι πρώτος ο Πρωθυπουργός να δίνει το καλό παράδειγμα»).
Ζ.

Ουδέν κακόν
*ΜΕ νηφαλιότητα προσέγγιζαν την κατάσταση τα φαγανά παιδιά της Λάρισας.
- Από τις κοιλιές που κάναμε με την καραντίνα, εξασφαλίσαμε τουλάχιστον τις αποστάσεις μεταξύ μας.
***
*- ΚΑΛΟ είναι να δοκιμάζουμε τα παντελόνια μας κάθε τρεις-τέσσερις μέρες. Οι πιτζάμες ξεγελάνε.
***
*- ΤΑ κιλά είναι σαν τα κρούσματα. Δεν κάνεις τεστ, δεν έχεις κρούσματα. Δε ζυγίζεσαι, δεν παίρνεις κιλά.
Ζ.

Αδικίες
*ΚΑΙ να που ο Ολυμπιακός μαθαίνει στα ευρωπαϊκά ματς τι θα πει να σε αδικεί η διαιτησία, πώς είναι να σε πάει όπως θέλει η ισχυρότερη ομάδα. Μπορεί άραγε να τους παραδειγματίσει αυτό εκεί στον Πειραιά για τη συμπεριφορά τους στις εγχώριες διοργανώσεις; Ενδεχομένως. Και να τους κάνει δηλαδή πιο σκληρούς, να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, θεωρώντας ότι έτσι γίνεται παντού μωρέ...
Ζ.

Δεν έχεις γράμμα
*ΕΧΕΙ μειωθεί κατά πολύ η αλληλογραφία των Λαρισαίων. Έτσι κι αλλιώς γράμματα ο κόσμος δεν γράφει εδώ και χρόνια, όπως ο συνταγματάρχης Μπουενδία του Μάρκες, κανένας πια δεν περιμένει γράμμα από πουθενά. Το κύριο φορτίο στα γραμματοκιβώτια ήταν πια ψιλοενοχλητικό, ήτοι οι διάφοροι λογαριασμοί και ειδοποιήσεις. Όμως κι αυτά έχουν λιγοστέψει πια καθώς αρκετοί έχουν επιλέξει ειδοποιήσεις ηλεκτρονικά με μέιλ και στα κινητά και πληρωμές αναλόγως. Έχει ελαφρύνει επομένως κατά πολύ και η δουλειά των ταχυδρόμων. Αν και αυτοί επιβαρύνονται αυτήν την περίοδο από την αυξημένη κίνηση των δεμάτων. Στον συγκεκριμένο τομέα βέβαια υπάρχει ο ισχυρός ανταγωνισμός των ιδιωτικών εταιρειών κούριερ, όμως τα ΕΛΤΑ, παρότι Δημόσιο, παραμένουν ανταγωνιστικά και αξιόπιστα.
Ζ.

Καυστήρας
*ΤΡΙΤΗ εβδομάδα κλειστά τα σχολεία, αλλά ο καυστήρας φυσικού αερίου, του 21ου Νηπιαγωγείου Λάρισας, λειτουργεί ασταμάτητα.
Τον ακούν οι γείτονες και αναρωτήθηκαν: «Μήπως οι αρμόδιοι να μεριμνήσουν για λίγη οικονομία; Μετά παραπονιούνται για τα πολλά λειτουργικά έξοδα...».


Παράπονο
*ΤΟ ‘λεγε με παράπονο χθες γνωστός Λαρισαίος παράγοντας που αποσύρθηκε από τα δημόσια πράγματα τα τελευταία χρόνια. Πήγε λοιπόν χθες στο ΚΕΠ του Δήμου στην Ίωνος Δραγούμη για μία βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής. Άδειο το Κέντρο εκείνη την ώρα με τρεις υπαλλήλους, ένας εκ των οποίων τον ενημέρωσε ότι η υπηρεσία εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων λειτουργεί με ραντεβού.
Τι να κάνει ο Λαρισαίος βγαίνει από το ΚΕΠ τηλεφωνεί σύμφωνα με τις οδηγίες και του κλείνουν ραντεβού για την ερχόμενη Δευτέρα στη 1.50 το μεσημέρι.
Εγκατέλειψε κάθε άλλη προσπάθεια να εξυπηρετηθεί, προβληματισμένος ωστόσο από την εικόνα που συνάντησε χθες, αλλά και από την εμμονή στο τυπικό, με αποτέλεσμα να χάνεται η ουσία της (άμεσης και γρήγορης) εξυπηρέτησης του πολίτη. Αν υπήρχαν πολίτες που εξυπηρετούνταν εκείνη την ώρα με ραντεβού θα κατανοούσε αυτήν την εμμονή στο τυπικό.
Άλλωστε αν τα ΚΕΠ χαρακτηρίστηκαν από κάποιο στοιχείο και διαφοροποιήθηκαν από τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, ήταν η υπέρβαση από την αρτηριοσκλήρυνση του δημοσίου τομέα. Αν το χάσουν αυτό το στοιχείο σε τι άραγε θα διαφέρουν από τις υπόλοιπες υπηρεσίες του Δημοσίου;
Δ.Κ.

Σχολεία
*ΤΗΝ Παρασκευή αναμένεται να ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση η απόφαση για το εάν θα ανοίξουν τα σχολεία πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων ή μετά των Φώτων. Σήμερα το μεσημέρι πάντως, έχει προγραμματιστεί σύσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, με μοναδικό θέμα συζήτησης, πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και επικαιροποίηση των μέτρων προστασίας της υγείας.
Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν τις τελευταίες ημέρες με επικρατέστερο εκείνο που θέλει να ανοίγουν μετά τις γιορτές και όλα αυτά για να περιοριστεί η κινητικότητα των γονιών που πηγαινοφέρνουν τα παιδιά στα σχολεία.
Με την κινητικότητα όμως που επιδεικνύει ο κόσμος καθόλη τη διάρκεια της καραντίνας, τι γίνεται; Τελικά, τα παιδιά που όλοι συγχαίρουν για την ευλαβική τήρηση των μέτρων, είναι εκείνα που πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα.
Ν.Π.
Στα πανηγύρια
*ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ το Εορτολόγιο ταξιδεύοντας ανά την Επικράτεια ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, προληπτικά μετά το πάθημα στη Θεσσαλονίκη του Αγ. Δημητρίου, όπου γιορτή και πανηγύρι, τα άλλα χρόνια, παρών να το φρενάρει. Στην Πάτρα του Αγιαντρέα, στον ομώνυμο Δήμο της Αττικής για την Αγιαβαρβάρα, ρεπό του Άι Σάββα, στον Βόλο ενόψει Άι Νικόλα, που ανήμερα θα έχει και την εφημερία για την επέτειο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου, θα πάει και Κέρκυρα του Άι Σπυρίδωνος, αυτός ο κορονοϊός τον έχει γονατίσει τον υπουργό Προ-Πο. Και τους συνεργάτες του μάλλον, καθώς ανακοίνωσαν ότι ο υπουργός «θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Δημαρχείο του Βόλου». Σιγά μην έκανε και προεκλογική συγκέντρωση, σύσκεψη με τοπικούς παράγοντες θα είχε.
Ζ.

Ποιοι έλεγχοι...
*ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΙ, οι απολύτως νομιμόφρονες... Τήρηση των μέτρων στο έπακρο. Προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για πλημμελή διαδικασία ελέγχων, λες και οι Τρικαλινοί θα συμμορφώνονταν από μόνοι τους, όπως και οι Λαρισαίοι δηλαδή, η Δημοτική Αστυνομία Τρικκαίων ανακοίνωσε ότι ειδικά μέσα στον Νοέμβριο έκανε 250 ελέγχους την ημέρα κατά μέσο όρο. Ελέγχους για χρήση μάσκας, για τήρηση αποστάσεων και ωραρίου σε μαγαζιά, συνολικά λένε από τον περασμένο Μάρτιο οι δημοτικοί αστυνόμοι έλεγξαν στα Τρίκαλα 16.000 περιπτώσεις. Για το πόσες φανέλες άλλαξαν ή πόσα δάχτυλα έσπασαν γράφοντας κλήσεις δεν λένε. Απλώς αναφέρουν ότι συνολικά βεβαιώθηκαν 28 παραβάσεις σε φυσικά πρόσωπα κι επιχειρήσεις. Ήτοι τρεις παραβάσεις τον μήνα, μία κάθε δέκα μέρες, ένας παραβάτης στους πεντακόσιους ελεγχθέντες, παράδεισος της νομιμότητας. (Στη Λάρισα τουλάχιστον, απέφυγαν να δημοσιοποιήσουν τις επιδόσεις της Δημοτικής αστυνομίας στους κορονοελέγχους).
Ζ.

Θέρμανση
*ΕΠΙΑΣΑΝ τα κρύα, άρχισαν τις σχετικές συζητήσεις οι Λαρισαίοι.
- Το σπίτι σας έχει αυτόνομη θέρμανση;
- Ναι φυσικά. Ο καθένας φοράει το μπουφάν του.
***
*- ΑΠΟ θέρμανση, τι θα κάνεις φέτος;
- Ανά 4 ώρες μια κουταλιά μπούκοβο.
***
*- ΜΟΥ λέει η άλλη «είμαι από μεγάλο τζάκι εγώ...». Ε βέβαια, τέτοιο κούτσουρο που είσαι, πού να χωρέσεις σε μικρό.
Ζ.

Παρενέργειες
*ΟΙ σπάνιες παρενέργειες είναι λέει δερματικό εξάνθημα ή ερύθημα, αναφέρονται επίσης ελαφρά γαστρικά ενοχλήματα, αιμολυτική αναιμία, ακοκκιοκυταραιμία, μεθαιμοσφαιριναιμία, δερματικά εξανθήματα, κνίδωση, πυρετός, υπογλυκαιμία, διέγερση του ΚΝΣ ή υπνηλία, θρομβοκυτοπενική πορφύρα και ακόμα σπανιότερα μπορεί να προκληθεί νεφροπάθεια και σπανίως παγκρεατίτιδα.
Εμ ποιος θα κάνει έτσι το εμβόλιο; Από κανένας τολμηρός και αν... Μόνο που οι προαναφερόμενες απίθανες, υπαρκτές όμως, παρενέργειες αποδίδονται στην παρακεταμόλη. Ναι, αναφέρονται από τη φαρμακευτική που παράγει το ντεπόν.
Ζ.

Τους δοκίμαζαν
*ΕΙΧΕ βγάλει λέει προκήρυξη CIA για νέους πράκτορες. Οι προσλήψεις θα γίνονταν κι εκεί αξιοκρατικά, με μόρια και εν συνεχεία συνέντευξη. Ήθελαν βέβαια πολύ σκληρούς τύπους. Τρεις οι επικρατέστεροι στη Λάρισα, κατέφτασε η επιτροπή από Αμερική, με τα μεγάλα κεφάλια, για να επιλέξει τον έναν και καλύτερο.
Μπαίνει ο πρώτος στην αίθουσα. Τον κοίταξαν, δεν του είπαν και πολλά. Πάρε του λένε αυτό πιστόλι και πήγαινε στο διπλανό δωμάτιο. Εκεί είναι δεμένη σε μια καρέκλα η γυναίκα σου. Σκότωσέ την και φέρε μας το πιστόλι. Τους κοιτάει κι αυτός.
-Όχι δεν το κάνω, καλύτερα άνεργος... Ακούς εκεί να σκοτώσω τη γυναίκα μου...
***
*ΚΑΝΕΙ μεταβολή και φεύγει. Μπαίνει ο δεύτερος, τα ίδια η επιτροπή. Στο διπλανό δωμάτιο είναι δεμένη σε μια καρέκλα η γυναίκα σου. Πάρε αυτό πιστόλι και πήγαινε, έχει έξι σφαίρες. Σκότωσέ την και φέρε μας το πιστόλι.
Αιφνιδιάζεται ο υποψήφιος πράκτορας, ωστόσο ανακτά γρήγορα την ψυχραιμία του και ξεκινάει, δεν τα πήγαιναν και καλά με τη γυναίκα του. Πριν ανοίξει την πόρτα του δωματίου όμως το ξανασκέφτεται.
- Ε όχι και φονιάς...
***
*ΚΑΝΕΙ πίσω, τους αφήνει το πιστόλι και φεύγει, αρνείται κι αυτός.
Μπαίνει στην αίθουσα η τρίτη υποψήφια, γυναίκα αυτή, πολύ ψύχραιμη, της λένε τα ίδια. Πάρε αυτό πιστόλι και πήγαινε στο διπλανό δωμάτιο. Εκεί είναι δεμένος σε μια καρέκλα ο άντρας σου. Σκότωσέ τον και φέρε μας το πιστόλι.
Ξεκινάει εκείνη αποφασιστικά, ανοίγει την πόρτα, μπαίνει, την κλείνει πίσω της. Μπαμ μπαμ μπαμ, ακούγεται από μέσα, μετά φωνές φασαρία, άγριος καυγάς, θόρυβοι, σπασίματα. Βγαίνει κάποια στιγμή αναμαλλιασμένη, με μώλωπες. Επιστρέφει το πιστόλι ακουμπώντας το στο τραπέζι.
-Άλλη φορά να βάζετε αληθινές σφαίρες. Είδα κι έπαθα να τον σκοτώσω με την καρέκλα.
Ζ.

  ALLIOS CIU

*ΑΣΤΡΟ σκοτεινό τους οδηγεί, φέτος είναι αλλιώτικα...
Ζ.

 

KLADIA CIU

*ΠΛΑΤΕΙΑ νεκροταφείου: Αυτά τα κλαδιά ποιος και πότε θα τα μαζέψει;

 

LAKOYBA CIU

*ΣΕ λίγο θα είναι έτοιμο και το ενυδρείο έξω από την Αποκεντρωμένη, τα ψάρια θα λείπουν μόνο. Εκτός αν ξαναγίνει δρόμος με κανονική άσφαλτο για να μην κινδυνεύουν τα διερχόμενα αυτοκίνητα...

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass