Ψιθυριστά και ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 06 Δεκ 2020 18:06
*ΤΙΣ άλλες μέρες δεν είναι εκεί, ίσως επειδή έχει κόσμο, κι αστυνομία μπορεί. Τα τελευταία Σάββατα όμως, το ίδιο ακριβό αυτοκίνητο παρκάρει πάνω στην Κεντρική πλατεία, μπροστά στη Φάτνη. Εκτός κι αν κάνει πρόβες, μήπως είναι η λιμουζίνα που θα φέρει τον Χριστούλη. Ζ. *ΤΙΣ άλλες μέρες δεν είναι εκεί, ίσως επειδή έχει κόσμο, κι αστυνομία μπορεί. Τα τελευταία Σάββατα όμως, το ίδιο ακριβό αυτοκίνητο παρκάρει πάνω στην Κεντρική πλατεία, μπροστά στη Φάτνη. Εκτός κι αν κάνει πρόβες, μήπως είναι η λιμουζίνα που θα φέρει τον Χριστούλη. Ζ.

Καθημερινώς
*ΑΥΤΟ ήταν, μέχρι χθες. Κι από σήμερα Κυριακάτικα ασθενής βροχή κι ύστερα ισχυρή βροχή και μετά βροχή κατά διαστήματα, όλη η εβδομάδα προβλέπεται βροχερή. Επιτέλους, κι ας μη χειμωνιάσει, καθώς οι θερμοκρασίες θα μείνουν ακόμη ψηλά, μούσκεμα κόντευε να

τα κάνει ο καιρός αφού έλειψαν οι βροχές.
Ζ.
Ίσως, αλλά
*EINAI άραγε αυτή λύση για την εστίαση; Τουλάχιστον για τις μεγάλες επιχειρήσεις, για ρεστοράν, αλλά κυρίως για μπαρ και για κλαμπ; Να κάνει λέει ο κόσμος στην είσοδο ράπιντ τεστ, δέκα ευρουλάκια κάνει, χοντρικής εκεί ακόμα λιγότερο θα στοιχίζει, να περιμένει μισή ωρίτσα κι αφού θα βγαίνει αρνητικό το αποτέλεσμα θα μπαίνει χαλαρά και με ασφάλεια για διασκέδαση. Κι έτσι θα βοηθιέται και το σύστημα ελέγχου της διασποράς του ιού, για τις περιπτώσεις που προκύπτουν θετικά αποτελέσματα. Ωραία θα ήταν, έως φανταστικά. Μόνο που στην Ελλάδα... Ε, τάχα μου ότι θα γίνονταν τεστ στην είσοδο, δήθεν θα ελέγχονταν, ποιος θα το έλεγχε κι από πού θα προέκυπτε ότι δεν έγιναν τεστ, σε κάποιου τύπου «φέις κοντρόλ» θα εξελίσσονταν.
Ζ.
Ανησυχία
*ΟΠΩΣ έκαναν παλιά στην εθνική οδό, όταν ήταν διπλής κυκλοφορίας, που αναβόσβηναν οι οδηγοί τα φώτα προειδοποιώντας τους απέναντι ότι υπάρχει μπλόκο της τροχαίας μπροστά τους. Έτσι και τώρα, ανήσυχοι Λαρισαίοι που περπατούν στον δρόμο κάνουν νοήματα, χειρονομίες σε όσους διασταυρώνονται, ότι παραπέρα υπάρχουν αστυνομικοί που την έχουν στημένη. Άρα μάσκα φορεμένη, ταυτότητα μαζί και sms στο κινητό, είναι πολλά τα τριακό...
***
*- ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ, έλεγε ο άλλος, θέλω να πάω με τ’ αμάξι μου ένα γύρω-γύρω μη μείνει από μπαταρία και φοβάμαι μη φάω τίποτε ισόβια.
Ζ.

Εποχικά
*ΑΝΤΕΧΟΥΝ ακόμη οι Λαρισαίοι, αστειευόμενοι με τα ζόρια που τραβούν.
- Κακώς ανοίγουν τα καταστήματα με τα χριστουγεννιάτικα αύριο Δευτέρα. Φέτος, εποχικά είδη είναι οι μάσκες, τα γάντια, τα αντισηπτικά. (Και η υστερία).
***
*- ΝΟΝΑ τι θα μου πάρεις τα Χριστούγεννα;
- Μάσκες, αντισηπτικά και επειδή ήσουν καλό παιδί και εμβόλιο.
***
*- Α ρε, με ΠΑΣΟΚ θα παίρναμε τώρα και επίδομα επειδή θολώνουν τα γυαλιά μας με τη μάσκα.
Ζ.
Αναρωτιέται
*ΔΙΑΒΑΖΕ πάλι στην εφημερίδα ο Λαρισαίος ότι ο Δήμαρχος προτίθεται να φτιάξει ξανά το Ρολόι της πόλης. Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά την κατεδάφισή του, για την αποκάλυψη του Αρχαίου Θεάτρου. Κι αναρωτιόταν πόσο χρήσιμο θα ήταν. Εντάξει η παράδοση, η γοητεία της παλιάς κατασκευής, όμως τώρα θα γίνει λέει διαγωνισμός για να προκριθεί η μορφή του νέου Ρολογιού. Που και το κατεδαφισθέν δηλαδή δεν ήταν δα και καμιά αρχαιολογία, στη δεκαετία του ‘50 είχε χτιστεί, τσιμεντένιο. Και τότε ακόμη ήταν χρήσιμο. Παλιά, ρολόγια είχαν οι ευκατάστατοι στα σπίτια τους, κούκους, κ.λπ., αλλά και τσέπης στα κοστούμια τους, σιγά-σιγά άρχισαν μεταπολεμικά να διαδίδονται τα ρολόγια χειρός και τα ξυπνητήρια στα κομοδίνα. Δεν χρειαζόταν πλέον το Ρολόι να ενημερώνει για την ώρα. Πόσο μάλλον τώρα. (Βέβαια και σιντριβάνια φτιάχνονται διακοσμητικά, δεν πίνεις νερό απ’ αυτά, έτσι θα μπορούσε να ανεγερθεί και διακοσμητικό Ρολόι).
***
*ΟΠΩΣ έχει καταγραφεί, Ρολόι Λαρίσης αναφέρεται και πριν το 1700, ως ξύλινος πύργος με καμπάνα που χτυπούσε κάθε ώρα. Μετά το 1800, πάντα επί Τουρκοκρατίας, προκύπτει νέο, ως πέτρινο πλέον εξάγωνο κτίσμα με πυργίσκο. Κι ύστερα, κατά το 1920 η δημαρχία προχωρά σε νέα κατασκευή «στο πρώην Ωρολόγιο» που έζησε ως τον σεισμό του 1941. Και δέκα χρόνια μετά χτίζεται άλλο, τετράγωνο τσιμεντένιο πια που υπήρξε για άλλα σαράντα χρόνια μέχρι την κατεδάφιση. Ιστορία 350 χρόνων εν συνόλω, τέσσερα διαφορετικά ρολόγια. Που πάντα χρησίμευαν, να πληροφορούν για την ώρα. Τώρα είναι χρήσιμο ή περιττό; Μήπως είναι σα να είχε καταστραφεί εκ θεμελίων το Αρχαίο Θέατρο και να φτιαχνόταν τώρα ένα καινούριο υπαίθριο θέατρο από ενισχυμένο σκυρόδεμα; Τι αξία θα είχε... (Εκτός κι αν κατασκευαστεί πύργος θέασης ψηλά στον Λόφο, τύπου Ρολογιού, ίσως και αντίγραφο εκείνου του 19ου αιώνα).
Ζ.
Τρεις μήνες
*ΣΚΕΠΤΙΚΟΙ μονίμως πλέον οι Λαρισαίοι, άρχισαν να εμβαθύνουν κιόλας.
- Εγώ πάντως κρατούσα απόσταση πριν γίνει της μόδας.
***
*- ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ, υπάρχει συνθετικό, αλλά όχι πληναρνητικό.
***
*ΕΓΡΑΨΕ η άλλη το βιβλίο «Η αγάπη άργησε μια μέρα», πολύ συγκινητικό. Αν γράψω εγώ το «Ο μισθός άργησε τρεις μήνες», εκεί να δεις κλάμα που θα πέσει.
Ζ.
Μπερδεμένοι
*ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ στη Ζάκυνθο εδώ και ενάμιση μήνα, διηγείται ο ιντερνετικός πιτσιρίκος. Έφυγα πολλές μέρες πριν το lockdown -όταν τα κυβερνητικά στελέχη το απέκλειαν- γιατί ήμουν βέβαιος, από την περασμένη άνοιξη που ανακοινώθηκε το άνοιγμα του τουρισμού, πως θα γίνει νέο lockdown το φθινόπωρο. Στη Ζάκυνθο, εδώ και πολλές μέρες, δεν υπάρχει ούτε ένα κρούσμα, αλλά χτες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τέσσερα κρούσματα στη Ζάκυνθο.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ προκάλεσε κάποια ανησυχία στους κατοίκους, αλλά, τελικά, δεν υπήρχε λόγος. Το Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου ενημέρωσε πως δεν υπήρξε κανένα θετικό κρούσμα στον κορονοϊό τις τελευταίες -πολλές- μέρες. Η Ζάκυνθος συνεχίζει να μην έχει ούτε ένα κρούσμα, ενώ γίνονται καθημερινά rapid tests στο νησί.
***
*ΤΙ συνέβη λοιπόν; Αυτό που συνέβη είναι ότι ο ΕΟΔΥ, όταν παίρνει δείγματα, ζητάει απαραίτητα τον ΑΜΚΑ. Κάποιοι κάτοικοι της Ζακύνθου έκαναν το τεστ σε κάποια άλλη περιοχή της Ελλάδας -όπου ζουν τώρα ή βρίσκονται για άλλους λόγους- και τέσσερις από αυτούς βρέθηκαν θετικοί. Δηλαδή, τα στοιχεία που δίνει κάθε μέρα ο ΕΟΔΥ από όλη την Ελλάδα, δεν λένε την αλήθεια. Γιατί αυτό που έγινε με τη Ζάκυνθο, ισχύει, προφανώς, και για άλλα μέρη της Ελλάδας. Αυτό συνέβη και το περασμένο καλοκαίρι, όπου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωνε πολλά κρούσματα τον Αύγουστο στην Αθήνα, αλλά τα κρούσματα μπορεί να ήταν σε διακοπές στα νησιά. Όπως καταλαβαίνετε, αυτό δεν βοηθάει ιδιαίτερα την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Είμαστε εννιά μήνες μετά την έναρξη της επιδημίας στην Ελλάδα. Και ακόμη ο ΕΟΔΥ δεν μπορεί να δώσει ακριβή στοιχεία για το πού ακριβώς βρίσκονται τα κρούσματα.
Επίσης, ο παραλογισμός έχει φτάσει στον ουρανό. Η Ζάκυνθος και άλλα νησιά είναι σήμερα σε lockdown και οι κάτοικοι είναι υποχρεωμένοι να στέλνουν sms για να βγουν από τα σπίτια τους και να φοράνε μάσκες και σε εξωτερικούς χώρους -γιατί, σε διαφορετική περίπτωση, θα πληρώσουν πρόστιμο-, ενώ όλοι ξέρουν πως δεν υπάρχει ούτε ένα κρούσμα.
***
*ΚΑΙ κατόπιν το γυρνάει στα δικά του: Τα κυκλάμινα στη Ζάκυνθο τα λέμε κοπελούλες. Ο λόγος που στη Ζάκυνθο δεν υπάρχει ούτε ένα κρούσμα κορονοϊού είναι αυτές οι κοπελούλες. Στη Ζάκυνθο, βάζουμε τις κοπελούλες στη σαλάτα και τις τρώμε. Οι κοπελούλες είναι ασπίδα για το ανοσοποιητικό σύστημα, τονώνουν την τριχοφυΐα, ενώ αποτελούν και ισχυρό αφροδισιακό. (Και επειδή μέσα στην ηλιθιότητα που υπάρχει στην Ελλάδα, όλο και κάποιος θα βρεθεί να το πιστέψει και θα αρχίσει να μασουλάει κυκλάμινα, αστειεύομαι. Σας κογιονάρω, μωρέ παρμένοι...).
Ζ.
Εις βάρος σου
*ΟΔΗΓΙΕΣ από όχι και τόσο κακοφάγανους Λαρισαίους.
- Αν δεν μπορείς να χάσεις κιλά, χάσε τη ζυγαριά.
***
*- Ο,ΤΙ φας θα χρησιμοποιηθεί εις βάρος σου. Εις το βάρος σου.
***
*- ΔΕΝ είναι που δεν χάνω κιλά, είναι που τα έχω εκπαιδεύσει καλά και με ξαναβρίσκουν.
Ζ.

Η «μαμά»
*- ΚΑΙ ποιοι είναι οι συγγενείς πρώτου βαθμού, ξέρεις;
Ο Λαρισαίος ρωτούσε τον φίλο του με αφορμή τους περιορισμούς στις μετακινήσεις με αυτοκίνητο και τους επιτρεπόμενους επιβάτες.
- Συγγενείς πρώτου βαθμού είμαστε με τα παιδιά μας.
- Σωστά. Άλλοι;
- Τ’ αδέλφια μας;
- Λάθος, είναι δευτέρου βαθμού. Άλλοι;
- Οι γονείς μας.
- Μάλιστα. Άλλοι;
***
*- ΝΟΜΙΖΩ δεν υπάρχουν άλλοι...
- Κι όμως, με τα πεθερικά σου είστε συγγενείς πρώτου βαθμού.
- Αποκλείεται.
- Για ρώτα και κανέναν που ξέρει... Επειδή εσύ με τη γυναίκα σου θεωρείστε ένα, το λέει κι η Εκκλησία «κι έσονται οι δύο εις σάρκα μίαν» κι επειδή εκείνη είναι πρώτου βαθμού με τους γονείς της είσαι κι εσύ.
- Ε;
- Βεβαίως. Και μην ξαναπείς στην πεθερά σου δεν γίνεται, δεν επιτρέπεται όταν σου ζητάει να την πετάξεις κάπου με τ’ αυτοκίνητο...
***
*ΗΤΑΝ όμως κι ο άλλος διαβασμένος ή είχε πάει σε πολλούς γάμους.
- Μα λέει επίσης «καταλείψει άνθρωπος τον πατέρα αυτού και την μητέρα...».
- Το πρόσεξες; «Αυτού» λέει, όχι «αυτής». Πρώτου βαθμού είσαι με την πεθερά σου, πάει τελείωσε. (Ο κορονοϊός στην υπηρεσία του Οικογενειακού Δικαίου).
Ζ.

Η Οδύσσεια του Κέλλα
* Η απόφαση του Χρήστου Κέλλα να βοηθήσει ως γιατρός εθελοντικά τα Νοσοκομεία της Λάρισας στη μάχη κατά του κορονοϊού απασχόλησε το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής», η οποία σε ρεπορτάζ της αναφέρθηκε τόσο στην περιπέτεια του Λαρισαίου πολιτικού, όταν νόσησε τον περασμένο Μάρτιο, περιγράφοντας τη μάχη του με τον covid, όσο και στην πρόθεση του να συνεισφέρει ως μάχιμος γιατρός στο ΕΣΥ. Η εφημερίδα, με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή, ανέφερε ότι ο Χρ. Κέλλας ήταν ο πρώτος γιατρός-βουλευτής που προσφέρθηκε εθελοντικά να συνεισφέρει στα νοσοκομεία και του ζήτησε να σχολιάσει την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ικανοποίηση του αιτήματός του.
«Μέχρι σήμερα δεν έχω κληθεί για να αναλάβω υπηρεσία, αναμένοντας νομοθετική ρύθμιση, όπως μου είπαν από το Υπουργείο Υγείας. Έχω λάβει μια ευχαριστήρια επιστολή από τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας για την πρόθεσή μου, καθώς και τους όρους για να προσφέρω εθελοντικά τις υπηρεσίες μου». Μεταξύ των όρων η απασχόλησή του στο ΕΣΥ με πλήρες ωράριο και η υπαγωγή του σε πρόγραμμα εφημεριών για εύλογο χρονικό διάστημα. Του ζητήθηκε να υποβάλει σχετική δήλωση, πράγμα που έκανε. Δικαιολογημένα η εφημερίδα καταλήγει στο συμπέρασμα: Φαίνεται πως ακόμη και εθελοντής να θες να πας μπορεί να σε μπλοκάρουν τα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας...
Γ.Ρ.

Κουφό
*ΠΟΛΛΑ περίεργα έχουν συμβεί στο ποδόσφαιρο και θα εξακολουθούν να συμβαίνουν. Το συγκεκριμένο περιστατικό όμως είναι ότι από τα πιο αστεία και ο παντελώς άγνωστος, Λι Τοντ, έγινε διάσημος, άθελά του βέβαια. Δεν το πέτυχε για κάποιο γκολ ή για μια τρομερή φάση, αλλά επειδή αποβλήθηκε μόλις στο 2ο δευτερόλεπτο του αγώνα, στο δεύτερο δευτερόλεπτο. Ήταν λέει τέτοιον καιρό πριν είκοσι χρόνια όταν ο άσημος επιθετικός της Κρος Φαρμ Παρκ Σέλτικ έκανε γνωστή παγκοσμίως και την ομάδα του. Περίμενε τη σέντρα, όλα ήταν έτοιμα για την έναρξη του αγώνα με τους Τόντον Ιστ Ριτς Γουόντερερς. Και μόλις 2’’ από το εναρκτήριο σφύριγμα γράφτηκε ιστορία. Ο Τοντ αποβλήθηκε από τον διαιτητή για εξύβριση.
***
*ΘΑ ήταν εύλογο να αναρωτηθεί κάποιος «μα τι τον νευρίασε μόλις σε 2 δευτερόλεπτα;». Πολύ απλά, είχε την ατυχία να στέκεται πολύ κοντά στον διαιτητή την ώρα που αυτός σφύριξε για τη σέντρα και η σφυρίχτρα ήταν δίπλα στο αυτί του με αποτέλεσμα να τον ξεκουφάνει. Ενοχλήθηκε τόσο που αντέδρασε φωναχτά με μια βρισιά. Ο διαιτητής το πήρε προσωπικά, αν και ο Τοντ μάλλον αντέδρασε αυθόρμητα, με αποτέλεσμα να του δείξει αμέσως την κόκκινη κάρτα για εξύβριση. «Δεν έβρισα τον διαιτητή ή κάποιον άλλον. Λίγο ακόμη και θα με κούφαινε», ήταν η δήλωση που έκανε μετά το τέλος ο ποδοσφαιριστής, ενώ θέση για το τραγελαφικό περιστατικό πήρε και ο προπονητής του: «Οι παίκτες πρέπει να αποβάλλονται όταν βρίζουν. Αλλά υποτίθεται ότι οι διαιτητές πρέπει να χρησιμοποιούν και λίγη από την κοινή λογική».
Ζ.

Πού τα λεφτά...
*ΜΙΑ εντελώς γυμνή Νεοϋορκέζα μπήκε σε ένα ταξί, όπου ο οδηγός είναι Κινέζος. Ο οδηγός την κοίταξε από πάνω έως κάτω και πάλι πάνω κάτω πολλές φορές. Ανήσυχη αλλά ψύχραιμη εκείνη, τον ρώτησε μέσα στη μούρλα της.
- Δεν έχετε δει ποτέ μια γυμνή γυναίκα;
Κι εκείνος,
- Δεν σε κοιτάζω γιατί είσαι γυμνή. Ανησυχώ γιατί κοιτάζω και κοιτάζω και δεν βλέπω πού μπορεί να έχεις τα χρήματα να με πληρώσεις.
Ζ.

02-UYUIRISTA.jpg

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass