Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 31 Δεκ 2020 18:00 | Τελευταία ενημέρωση: 16 Ιαν 2021 19:45
ΠΕΡΙ ορέξεως ...βασιλόπιτα. Και του χρόνου! ΠΕΡΙ ορέξεως ...βασιλόπιτα. Και του χρόνου!

Αδέξιοι
ΝΑ εμβολιάζεται κάποιος και να αυτοφωτογραφίζεται θυμίζει αυτό που έχει πει ο μακαρίτης

ο Γεννηματάς, πως «δεν είναι δεξιοί είναι και αδέξιοι» και η παρατήρηση δεν αφορά απλά σε θέματα... χειρισμών αλλά πολιτικών επιλογών. Το να δίνεται, για παράδειγμα, προτεραιότητα σε «γνωστούς» των κυβερνώντων ή σε αξιωματούχους που δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, την ώρα που δεν έχουν εμβόλια για τους υγειονομικούς, τότε κάτι δεν πάει καλά. Όλοι έχουν ή μπορεί να επικαλεστούν έναν σοβαρό λόγο για να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα. Αλλά να βάζουν «μέσο», προκαλεί. Αλλά έτσι λειτουργούσαν πάντα οι κυβερνώντες, τους ημέτερους φρόντιζαν κατά προτεραιότητα. Τη σκληρότερη κριτική πάντως τη δέχεται η κυβέρνηση από τα δεξιά της, οι ΣΥΡΙΖΑΙοι ρίχνουν άσφαιρα.
Φώναζαν για τους κολλητούς των ΣΥΡΙΖΑίων, αλλά αποδεικνύονται χειρότεροι. Μπα, δεν έχουμε ελπίδα...
Β.Κ.

Γαλήνη
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ κάτοικοι της Γαλήνης για συνεχείς διακοπές νερού τους τελευταίους έξι μήνες!
Υποστηρίζουν ότι απευθύνθηκαν στον Δήμο Κιλελέρ, απ’ όπου πήραν την απάντηση πως φταίει η ΔΕΔΔΗΕ, για διακοπές ρεύματος στην τροφοδοσία των γεωτρήσεων. «Κάναμε πολλή υπομονή, περιμένοντας να λυθεί το πρόβλημα, αλλά μάταια...» λένε. Άδικο έχουν;
Λ.Κ.

Χοροεσπερίδες
Τέτοια εποχή γέμιζαν οι σελίδες της εφημερίδας με ανακοινώσεις για τις χοροεσπερίδες και τις εκδηλώσεις κοπής πίτας των συλλόγων της πόλης. Οι σύλλογοι έτρεχαν να διοργανώσουν εκδηλώσεις και να προλάβουν ημερομηνίες στα κέντρα της πόλης. Φέτος τα κέντρα δεξιώσεων κρατούν τις πόρτες κλειστές και καμία εκδήλωση δεν θα γίνει. Ο κορονοϊός άλλαξε τα πάντα, η ελπίδα όμως δεν χάνεται και όλοι ελπίζουν του χρόνου να είναι όλα διαφορετικά, να μπορούν να ανταμώσουν, να χορέψουν, να καθίσουν σε ένα τραπέζι μαζί και να διασκεδάσουν. Υπομονή γιατί τα καλύτερα θα έρθουν και πάλι.
Ν.Π.

Προς άνοιγμα
Θετικοί είναι οι εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Υγείας στο άνοιγμα των σχολείων την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, όπως προέκυψε στην πρώτη σύσκεψη που είχαν με την υπουργό Παιδείας. Όμως η ημερομηνία επιστροφής δεν κλείδωσε και οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου. Σίγουρα πάντως το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να φροντίσει να ανακοινώσει εγκαίρως την απόφασή του για να μην τρέχουν τελευταία στιγμή εκπαιδευτικοί να ταξιδέψουν στα σχολεία, αλλά και οι γονείς να μπορέσουν να κάνουν τις απαιτούμενες ρυθμίσεις στην εργασία τους.
Ν.Π.

Σόμπες
«Κλείδωσε» λέει η επιχορήγηση των επιχειρήσεων εστίασης για την προμήθεια θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου, μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020. Μα είναι μετά να μην τρελαίνονται; Ωραία, θα επιδοτηθούν για να αγοράσουν σόμπες και να ζεστάνουν ποιους; Γιατί πελάτες στα καταστήματά τους έχουν να δουν μήνες τώρα και δεν προβλέπεται να δουν και σύντομα, αφού όλοι ξέρουν ότι η εστίαση θα είναι η τελευταία που θα ανοίξει. Δύσκολη η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και δύσκολα θα συνέλθουν οι επιχειρήσεις όταν τελειώσει όλο αυτό.
Ν.Π.

Καλοκαιρία
Χειμώνα πάντως ακόμη δεν είδαμε. Πιο πολύ με φθινόπωρο μοιάζει αυτή η περίοδος. Χριστούγεννα κάναμε με καλοκαιρία και από ότι φαίνεται και η Πρωτοχρονιά μία από τα ίδια θα είναι. Η θερμοκρασία είναι σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, ο κόσμος δεν κρύωσε και ίσως αυτός είναι και ένας από τους λόγους που δεν μπορεί να μείνει μέσα στο σπίτι. Η βόλτα ακόμη και με μία αγορά που υπολειτουργεί, είναι για τους περισσότερους διέξοδος και ευκαιρία να συναντηθούν με φίλους, έστω και για ένα καφέ στο χέρι σε παγκάκι. Κακό από τη μία, κατανοητό από την άλλη.
Ν.Π.

Δεν επιτρέπεται!
ΧΩΡΙΣ ελέγχους ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού, κοινώς rapid tests, χθες και σήμερα η Λάρισα, με αποτέλεσμα να βρεθούν χωρίς ελέγχους όσοι σκόπευαν να βρεθούν με δικούς τους ανθρώπους με ασφάλεια σήμερα και αύριο για την Πρωτοχρονιά.
Η εξήγηση είναι απλή: η κεντρική υπηρεσία του ΕΟΔΥ δεν επέτρεψε ελέγχους σε πεζούς, όπως έγινε πρόσφατα στην Κεντρική πλατεία, εξαιτίας του ...lock down, σε αντίθεση με τη δράση drive through, που επιτρέπεται καθώς οι πολίτες επιβαίνουν σε αυτοκίνητο!
Ακατανόητη η απόφαση αλλά δυστυχώς αυτή είναι και δεν αλλάζει. Με αποτέλεσμα οι τοπικοί παράγοντες να συζητούν με Περιφέρεια Θεσσαλίας και Δήμο ένα πρόγραμμα μαζικών ελέγχων στις συνοικίες της πόλης στο πλαίσιο της δράσης drive through. Από την επόμενη εβδομάδα, δηλαδή αφού περάσει η Πρωτοχρονιά...
Δ.Κ.

Θα ρεμβάζει
Ο Μάκης Καφετζής δεν ξεχώρισε από τους προκατόχους του, διοικητές Τροχαίας Λάρισας, μόνο για την πολύχρονη θητεία του στην υπηρεσία (11 χρόνια, σπάζοντας το ρεκόρ του Χρ. Καλομπάτσιου που ήταν 8), αλλά και γιατί, κατά πώς φαίνεται, δεν πρόκειται να πολιτευτεί μετά την αποστρατεία του. Αν ανατρέξει κανείς στο παρελθόν θα διαπιστώσει ότι αρκετοί, οι οποίοι θήτευσαν ως διοικητές Τροχαίας Λάρισας, μετά την αποστρατεία τους ασχολήθηκαν με τα κοινά. Η θέση από μόνη της, προσφέρει αρκετές γνωριμίες και επαφές με την τοπική κοινωνία. Καμία σχέση δηλαδή με τις επαφές των διοικητών των Τμημάτων Ναρκωτικών ή Ασφάλειας.
Ωστόσο η μέχρι τώρα συμπεριφορά του Μάκη Καφετζή δείχνει ότι δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο των προκατόχων του, αλλά θα επιλέξει να πίνει τον καφέ του και τα τσιπουράκια του, στις αρκετές ελεύθερες ώρες που θα διαθέτει κάπου ήσυχα, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Γ.Ρ.

Αισιόδοξα
ΜΠΟΡΕΙ οι περισσότεροι τώρα που μας αποχαιρετά το 2020 να το αναθεματίζουν και να μετρούν αντίστροφα μέχρι να φύγει, υπάρχουν όμως και αυτοί που διακρίνονται για την αισιόδοξη ματιά τους. Έτσι ο Λαρισαίος γράφοντας για τη χρονιά που φεύγει, ανέφερε: Σ’ ευχαριστούμε γιατί είμαστε ακόμη εδώ. Γιατί μπορούμε ακόμη να ονειρευόμαστε και να ελπίζουμε. Γιατί μας έμαθες πόσο σημαντικό είναι να ζεις το τώρα. Την κάθε στιγμή. Γιατί μας έδειξες πόσο “μικροί”, πόσο ίδιοι και πόσο ίσοι είμαστε όλοι τελικά. Γιατί μας έμαθες, έστω και με σκληρό τρόπο, πως τίποτα δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο. Σωστός...
Γ.Ρ.

Κέντρο
ΒΡΕΘΗΚΕ η άκρη με τον τηλεφωνικό αριθμό 2130187210 παρότι τα παράπονα για συνεχείς κλήσεις σε πολίτες, που μόλις απαντούν κλείνει η γραμμή, συνεχίζονται. Αναγνώστης της στήλης λοιπόν διαβάζοντας σχόλιο της «Ε» αποκάλυψε ότι ο αριθμός ανήκει στη ΖΕΝΙΘ, η οποία συχνά τον καλεί για ενημερώσεις –για του λόγου το αληθές έδωσε και τα ονόματα των συνεργατών της εταιρείας που τον ενημερώνουν. Όσο για το συχνό –είναι αλήθεια- πρόβλημα, συνεργάτης της εταιρείας που απάντησε σε τηλεφώνημα της «Ε» τόνισε ότι ο τηλεφωνικός αριθμός αφορά σε τηλεφωνικό κέντρο της εταιρείας. Όταν κάποιος τηλεφωνεί σε πολίτη μέσω του τηλεφωνικού κέντρου είναι δυνατό να «πέσει» η γραμμή μόλις απαντήσει ο πολίτης. Συνεπώς πρόβλημα ναι, φάρσα όχι –πολύ δε περισσότερο απάτη με μυστικές χρεώσεις...Διαφήμιση
Η δικαιολογημένη δυσφορία που προκάλεσε στην κοινωνία και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην παρέλαση κυβερνητικών παραγόντων στα εμβολιαστικά κέντρα της Αθήνας, προκάλεσε εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να δίνει εντολή να σταματήσουν οι εμβολιασμοί των κυβερνητικών και να πάρουν σειρά οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα.
Μπορεί λοιπόν κάποιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι να εκτέθηκαν, συναγωνιζόμενοι ποιος θα πρωτοεμβολιαστεί, ωστόσο έστειλαν άθελά τους κι ένα μήνυμα για τη χρησιμότητα του εμβολίου κι όσα ακούγονται περί πιθανών παρενεργειών. Σίγουρα ήταν η καλύτερη διαφήμιση για το εμβόλιο.
Γ.Ρ.

Φτου - Φτου
Η σκέψη μας είναι σε όλους εκείνους που έδωσαν χρήματα και αγόρασαν γούρια πέρυσι για το 2020. Τα φετινά γούρια να βγουν μόνο σε σχήμα σκόρδου, μπας και γλιτώσουμε από το κακό το μάτι αναφωνούσαν στα Φάρσαλα.
Γ.Γ.

Σενάρια...
ΑΝ το 2020 ήταν γρίφος θα παρέμενε άλυτο!
Αν το 2020 ήταν υπόδημα, θα ήταν τσόκαρο!
Αν το 2020 ήταν αυγό, θα ήταν κλούβιο!
Αν το 2020 ήταν φράση, θα ήταν: «Οι επόμενες 2 εβδομάδες θα είναι κρίσιμες»! Αν το 2020 ήταν τίμιο, θα κατέβαζε τον γενικό να τελειώναμε!
Γ.Γ.

Φεγγάρι
ΛΑΜΠΕΡΗ ήταν χθες η τελευταία πανσέληνος του 2020, η λεγόμενη και «Ψυχρή Πανσέληνος» ή «Πανσέληνος της Μεγάλης Νύχτας», με τη φωτεινότητά της να φτάνει στο 100%. Ωστόσο, ήδη από το βράδυ της Τρίτης 29 Δεκεμβρίου, είχαμε πάρει μια καλή πρόγευση, αφού το φεγγάρι ήταν σχεδόν ολόγιομο, με φωτεινότητα που άγγιξε το 98%.
Γ.Γ.

Ξεκάθαρο
ΝΑ και η ανακοίνωση του υπουργείου με ξεκάθαρο μήνυμα για όσους έχουν κρυφές σκέψεις για τη συνέχεια των εμβολιασμών: Δημοσιεύματα και αναρτήσεις που αναφέρονται σε δήθεν προσκλήσεις από περιφερειακά Νοσοκομεία σε δημάρχους, αυτοδιοικητικούς και άλλους παράγοντες να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα, δεν ισχύουν και είναι απολύτως ανακριβή. Δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη. Οι εμβολιασμοί των υγειονομικών συνεχίζονται. Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας θα επιτηρεί τη διαδικασία. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο βέβαια, όπως και πολλά άλλα που δυστυχώς δεν λαμβάνονται και δεν τηρούνται...

Διαγραφές...
* ΠΟΣΟΙ φορολογούμενοι άραγε, για δύο τρία λεπτά, για 1 ευρώ, για μερικά ψιλά, δεν εμφανίζονταν ως ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες, για ευτελή λογιστικά υπόλοιπα που επιβαρύνονταν μάλιστα με τόκους και προσαυξήσεις.
Χιλιάδες οι ιστορίες …φορολογικής τρέλας σε συναλλαγές των πολιτών και τεράστια η ενόχληση στους φορολογούμενους για τον τρόπο που η ελληνική γραφειοκρατία τους αντιμετώπιζε. Ενδεικτικά για 0,01 λεπτό οφειλής, ένας φορολογούμενος δεν μπορούσε να προχωρήσει σε μεταβίβαση ακινήτου και να προχωρήσει στην κατάρτιση συμβολαίων. Έπρεπε να εξοφλήσει πρώτα το αστρονομικό ποσό του ενός λεπτού και μετά να προχωρήσει τη διαδικασία. Μια κίνηση που θα μπορούσε να γίνει πιο εύκολα και πιο απλά για τον πολίτη με άλλες διαδικασίες...
Κάποιοι άλλοι φορολογούμενοι δεν έπαιρναν την επιστροφή φόρου, επειδή είχαν οφειλή 3 ή 4 ευρώ. Ευτυχώς που η φορολογική διοίκηση άλλαξε στάση και ξεκίνησε την εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου της. Άρχισε, υπό προϋποθέσεις βέβαια, να διαγράφει για κάθε φυσικό πρόσωπο οφειλές έως 10 ευρώ. Πάνω από 118.000 φορολογούμενοι «καθάρισαν» ήδη με τις οφειλές και μπορούν να βαδίζουν με ψηλά το μέτωπο στην κοινωνία!
Γ.Ν.

Εμποροι...
* ΛΗΓΕΙ ο χρόνος για τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις χιλιάδων εμπόρων, επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων της Λάρισας προς τον ΕΦΚΑ. Μέχρι σήμερα Πέμπτη πρέπει να πληρωθούν οι εισφορές Νοεμβρίου για κύρια και επικουρική ασφάλιση. Πώς να το κάνουν όμως; Δεν μπορείς να ζητάς από ανθρώπους που έχουν κατεβάσει ρολά, να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για τον μήνα που είναι πλήρως ανενεργοί.
Δεν είναι δίκαιο και λογικό, όπως λένε. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι βιώνουμε το χειρότερο σενάριο που φοβόταν η αγορά. Κλειστά καταστήματα επί δύο μήνες, χαμένος ο εορταστικός τζίρος, πενιχρά και για πολλούς εμπόρους μηδαμινά αποτελέσματα από το «click away», απούλητα εμπορεύματα, συσσωρευμένες υποχρεώσεις μηνών και παρατεταμένη αβεβαιότητα που δεν αφήνει την αγορά να «σηκώσει κεφάλι». Εάν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων που είναι σε αναστολή καλύπτονται από το κράτος, γιατί ο έμπορος που σήμερα δεν έχει καν τα προς το ζην, πρέπει να τις πληρώσει από την τσέπη του;
Είναι αν μη τι άλλο παράδοξο, την ώρα που το κράτος σχεδιάζει μία νέα ενίσχυση, τύπου επιστρεπτέας προκαταβολής για τα πάγια έξοδα των επιχειρήσεων το 2020, να απαιτεί ταυτόχρονα την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών από επαγγελματίες που δεν έχουν καθόλου έσοδα λόγω της πανδημίας και του lockdown. Έχουν άδικο;  
 Γ.Ν.
Δημογραφικό
ΤΑ τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποδεικνύουν την οριακή μείωση (10.718.565 πολίτες) του πληθυσμού της χώρας. Είναι γνωστό πως τα τελευταία χρόνια οι γεννήσεις υστερούν σημαντικά έναντι των θανάτων (83.628 γεννήσεις έναντι 124.101 θανάτων) με το δημογραφικό πρόβλημα να διογκώνεται.
Μέχρι πρότινος το ένα μετά το άλλο τα δημοτικά σχολεία στα χωριά έκλειναν, τώρα μειώνεται και η δυναμικότητά τους και στα αστικά κέντρα. Από τη μείωση στα «πρωτάκια» κάθε Σεπτέμβριο προκύπτει πως στον νομό Λάρισας, κάθε νέα σχολική χρονιά, «κλείνει» και από ένα ολογιθέσιο σχολείο.
Σε ορισμένα χωριά «σώζονταν» κάποιες θέσεις εργασίας εκπαιδευτικών χάρη στις οικογένειες αλλοδαπών. Όχι όμως για πολύ.
Η μείωση των θέσεων εργασίας είναι μια σοβαρή, αλλά μικρή πτυχή του δημογραφικού που οξύνεται παράλληλα με τις κοινωνικές αντιθέσεις που ανέδειξαν οι ισχύουσες πολιτικές. Ένας άνεργος νέος δύσκολα θα ανοίξει σπιτικό.
Προς το παρόν οι κυβερνήσεις σιωπούν, παρότι ευρισκόμενες στην αντιπολίτευση, χαλούσαν τον κόσμο πιάνοντας στασίδι σε εκδηλώσεις των συλλόγων πολυτέκνων και τριτέκνων. Μην πάει το μυαλό σας σε ψηφοθηρικούς λόγους...
Β.Κ.

  ETVN 101 CIU

ΜΕΡΕΣ γιορτινές και ο δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης έκανε διαδοχικές επισκέψεις για ευχές σε κωμοπόλεις και χωριά του Δήμου. Στον Πυργετό μαζί με τους αντιδημάρχους Κώστα Ζαρδούκα και Γιώργο Νικολάου. Εκεί ο κ. Μανώλης είχε μια θερμή και εγκάρδια συνάντηση με την 101 ετών κ. Ζαχαρούλα Ντάβα, η οποία του μετέφερε θετική ενέργεια. Ο δήμαρχος Τεμπών τής ευχήθηκε να τα χιλιάσει.                                         

Κ.Τσ.

 

FARMAKO CIU

ΚΑΘΕ χειμώνα η γρίπη κρεβάτωνε πολλούς. Γινόταν είδηση και άρθρα στις εφημερίδες, γιατί πολλές φορές έκλειναν τα σχολεία και σημειώνονταν θάνατοι. Ο Έλατος, το φημισμένο κέντρο διασκέδασης στην Αθήνα, με ιστορία που ξεκίνησε το 1918, βρισκόταν στην πλατεία Λαυρίου, δύο βήματα από την Ομόνοια, επί της οδού 3ης Σεπτεμβρίου, είχε ανακαλύψει το πολυπόθητο φάρμακο κατά της γρίπης και το διαφήμιζε στις εφημερίδες της εποχής.
Γ.Γ.

 

LIOYPAS CIU

ΑΘΟΡΥΒΑ αλλά αποτελεσματικά συνεχίζει να «οργώνει» όχι μόνο τον νομό Λάρισας, αλλά ολόκληρη τη Θεσσαλία ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Λιούπας. Άλλες φορές στο πλευρό του Κώστα Αγοραστού, άλλες φορές με τους φορείς του αθλητισμού και της νεολαίας, καθημερινά κάπου βρίσκεται. Πού να μην είχαμε και καραντίνα δηλαδή...
Γ.Ρ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass