Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 12 Ιαν 2021 18:00 | Τελευταία ενημέρωση: 12 Ιαν 2021 19:49
*ΕΥΣΗΜΑ έλαβε από το Υπουργείο Παιδείας, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, για τα δωρεάν τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, που πραγματοποιήθηκαν σε εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό των σχολικών μονάδων της Θεσσαλίας.  Παρουσιάστηκε ως παράδειγμα καλής πρακτικής και στους υπόλοιπους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης στη χώρα να συνεργαστούν με τις Περιφέρειές τους αντίστοιχα, όπως ο περιφερειακός διευθυντής Γιώργος Δοδοντσάκης, με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, που ανέλαβε την πρωτοβουλία. Ο κ. Δοδοντσάκης, έδωσε το παράδειγμα με τη συμμετοχή του στα τεστ.  Λ.Κ. *ΕΥΣΗΜΑ έλαβε από το Υπουργείο Παιδείας, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, για τα δωρεάν τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, που πραγματοποιήθηκαν σε εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό των σχολικών μονάδων της Θεσσαλίας. Παρουσιάστηκε ως παράδειγμα καλής πρακτικής και στους υπόλοιπους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης στη χώρα να συνεργαστούν με τις Περιφέρειές τους αντίστοιχα, όπως ο περιφερειακός διευθυντής Γιώργος Δοδοντσάκης, με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, που ανέλαβε την πρωτοβουλία. Ο κ. Δοδοντσάκης, έδωσε το παράδειγμα με τη συμμετοχή του στα τεστ. Λ.Κ.

Συνέρχεται
*- Ε τι πειράζει που θα χαλάσει ο καιρός; Ευκαιρία να μείνουμε και λίγο μέσα στο σπίτι.


Ειρωνικά σχολίαζαν οι Λαρισαίοι την προαναγγελθείσα κακοκαιρία.
- Πέφτει η θερμοκρασία ραγδαία, φτάνοντας σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. (Συνέρχεται ο καιρός).
***
*KI αυτή η παράκαιρη ως τώρα καλοκαιρία...
- Δεν ήταν καν αλκυονίδες, έστω λίγο πρώιμες. Αφού δεν προηγήθηκε χειμώνας, παγωνιά ώστε να έρθει η βοήθεια στην αλκυόνα με την μπονάτσα και τη λιακάδα εκεί στα βράχια της ακτής.
Ζ.

Ξεκίνησαν
*ΠΡΕΜΙΕΡΑ χθες, Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, οι χειμερινές εκπτώσεις. Με μια λεπτομέρεια που τις κάνει διαφορετικές φέτος. Τα μαγαζιά κλειστά.
Ζ.

Πολυκοσμία
*ΚΟΣΜΟΠΛΗΜΜΥΡΑ εις τας πλατείας, πλήθη Λαρισαίων ανά τας ρύμας και τας οδούς, ιδίως τα Σαββατοκύριακα. Με μάσκες βέβαια και εν γένει τηρώντας αποστάσεις, καραντίνα ωστόσο δεν μπορεί να θεωρηθεί. Με τον καιρό να ευνοεί, παρέες, φίλοι, πηγαδάκια, κουβέντες, καφέδες, χαιρετούρες. Όρθιοι, όταν γεμίζουν τα παγκάκια και τα πεζουλάκια. Και πώς αλλιώς να γίνει, θα λαλήσει ο κόσμος.
Ζ.

Κουβερτούλα
* - ΜΕ ανοικτά παράθυρα το μάθημα. Να θυμηθώ να βάλω κονιάκ στο παγουρίνο του παιδιού. (Οι Λαρισαίοι γονείς το έχουν ρίξει στην πλάκα).
***
*- MANA; Πάω σχολείο...
- Κουβέρτα να πάρεις.
***
*- ΣΥΜΦΩΝΑ με νεότερες πληροφορίες στα πιτσιρίκια θα μοιράζονται σταφίδες για το κρύο. Στα μεγαλύτερα παιδιά της έκτης και κονιάκ.
***
*-ΚΥΡΙΑ, ν’ αλλάξω θρανίο; Να πάω πιο κοντά στον τοίχο...
- Γιατί Κωστάκη;
- Έχει πρίζα εκεί κι η κουβέρτα μου είναι ηλεκτρική.
Ζ.

Μόνο οι μισοί
*ΜΟΝΟ 1.224 εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας στη Λάρισα έκαναν το τεστ πριν επιστρέψουν στα σχολεία. Όχι για εμβόλιο, που μπορεί κάποιος να έχει αντιρρήσεις ή να φοβάται ή να περιμένει τι θα κάνει ο πολύς κόσμος, για το τεστ επρόκειτο, να ελεγχθεί ο άλλος προστατεύοντας τον εαυτό του και τους γύρω του, συνεισφέροντας στην προσπάθεια της κοινωνίας να περιοριστεί η μετάδοση. (Ο «δαίμων» έβαλε την ουρά του πάντως χθες στον τίτλο του σχετικού ρεπορτάζ μετατρέποντας το τεστ των εκπαιδευτικών σε εμβολιασμό).
***
*ΣΤΟΝ νομό Λάρισας υπηρετούν περίπου 2.000 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, συν οι καθαρίστριες και οι φύλακες των σχολείων που κλήθηκαν για rapid test επίσης, ούτε το 60% δεν ανταποκρίθηκε. Κι ήταν και δωρεάν. Και είναι και αίτημα του κλάδου για «επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς». Βέβαια στους δυτικοθεσσαλικούς νομούς τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα, μόνο το 50% ανταποκρίθηκε, στη δε Μαγνησία μόλις το 30%. Μιλάμε για μορφωμένους ανθρώπους, ενημερωμένους, σε υπεύθυνες θέσεις να εκπαιδεύουν παιδιά. Κι όμως 1 στους 2 αρνήθηκε, αμέλησε, αδιαφόρησε, δε συμμετείχε. (Σημείο...).
Ζ.

Μικρούλα
*ΤΗ θετική πλευρά των πραγμάτων ανέδειξε η σχεδόν εξηντάρα Λαρισαία.
- Είμαι στην ηλικιακή ομάδα με τους άνω των 18, μαζί είπαν ότι θα εμβολιαστούμε εμείς... (Ενώ οι φίλες της, τρανές. Είχαν κλείσει τα εξήντα πέρυσι, εκείνη είχε πάει μικρή στο σχολείο).
***
*ΕΝΩ η άλλη που αδημονούσε να βγει στην αγορά, είχε λαμπρή ιδέα.
- Δε θ’ ανοίξει λένε τώρα το click away, αμάν... Και γιατί δεν ανοίγουν τα μαγαζιά μέσα στα σχολεία, που τα θεωρούν ασφαλές περιβάλλον.
Ζ.

Αρχαίο Θέατρο
*ΤΟ 2021 είναι μία από τις εποχές «σταθμούς», για την εξέλιξη των έργων αποκατάστασης και ανάδειξης του Α’ Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας. «Τρέχουν» μαζί πέντε έργα στο μνημείο και παράλληλα μπήκαν οι βάσεις για να ακολουθήσει ακόμα ένα, που αφορά στην αποκατάσταση της σκηνής του. Τόσα χρήματα μαζεμένα δεν έχει ξαναδεί... και όλα μαρτυρούν πως η πολιτική βούληση, οι καλές σχέσεις με το Υπουργείο Πολιτισμού (με τη θετική ανταπόκριση από την υπουργό) και οι συνεχείς πιέσεις τοπικών παραγόντων, κάνουν θαύματα. Άλλωστε αυτή δεν είναι η «συνταγή» επιτυχίας γενικότερα;
Λ.Κ.
Σε 2’
*ΦΕΥΓΟΝΤΑΣ απ’ το σχολείο όπου είχε υποβληθεί σε rapid test η Λαρισαία εκπαιδευτικός έλαβε μήνυμα στο κινητό της. Μόλις είχε στρίψει στη γωνία: Στις 11:53 υποβληθήκατε, κ.λπ. το αποτέλεσμα είναι αρνητικό-negative. Αιφνιδιάστηκε, το ρολόι έδειχνε 11:55, μόλις δύο λεπτά είχαν περάσει.
Εν τω μεταξύ απ’ το συνεργείο του ΕΟΔΥ τους είχαν πει ότι θα έχετε το αποτέλεσμα σε δύο ώρες. Ανησύχησε, βρε μήπως μας κοροϊδεύουν, μήπως είναι δήθεν τεστ για να βγουν απ’ τη σειρά, εικονική εξέταση; Το έλλειμμα εμπιστοσύνης στους μηχανισμούς της εξουσίας δεδομένο, οι θεωρίες συνωμοσίας ανθίζουν. Επέστρεψε να ρωτήσει.
Την καθησύχασαν. Διότι κι αυτό είναι σαν το τεστ εγκυμοσύνης, πόση ώρα κάνει ένα predictor;
Ε, μπορεί και λιγότερο το rapid test κορονοϊού.
Ζ.

Μικροί ινουίτ
*- ΜΕΤΑ το επιστημονικό πέταγμα κέρματος στον αέρα και την προσγείωσή του από την πλευρά «γράμματα», η κυβέρνηση αποφάσισε επιστημονικώς να ανοίξει τα σχολεία, διαπίστωνε χθες η Λαρισαία. (Με ανοιχτά παράθυρα, χειμωνιάτικα).
***
*- ΚΥΡΙΑ γίνεται να μην κάνουμε μάθημα σήμερα; Έχει κρύο στο ιγκλού...
- Μην είσαι αχάριστος Ατουάτ, οι μικροί ινουίτ, τα παιδάκια στην Ελλάδα, πάνε σχολείο με τις κουβέρτες τους, να ξέρεις...
***
*- ΜΕ κουβερτούλες, παγουρίνο και μάσκες τα παιδάκια, λες κι είναι περίπολο στον Έβρο.
Ζ.
Αντιγραφέας
*ΠΡΩΤΗ φορά στους δύο αιώνες της αμερικανικής δημοκρατίας δε θα παρευρίσκεται απερχόμενος πρόεδρος στην ορκωμοσία του διαδόχου του. Ο Τραμπ δε θα παραδώσει.
- Κλεμμένο το έχουν και αυτό από μας, που θα έλεγε ο ομογενής Πορτοκάλος και θα είχε και δίκιο. Θυμόταν το 2015. Μα πόσο μπροστά η Ελλάδα...
Ζ.

Την υμνεί
*ΩΔΗ στην Κάτια Ταραμπάνκο, εμπνεύστηκε ο ανήσυχος Λαρισαίος Ν.Μπ., ερεθισθείς πνευματικώς από την τηλεοπτική καλλονή.
Οκτώβριο γεννήθηκε η Κάτια Ταραμπάνκο
κι η Ουκρανία κήρυξε ερωτικό εμπάργκο.
Τελάληδες ξεχύθηκαν στης γης τον κάθε πάγκο
κι η φήμη της απλώθηκε μέχρι το Σαντιάγκο.Σαν στην Ελλάδα έφτασε, θαρρώ πως ήταν Μάρτης,
γι’ αυτό και την παρέλαβε ο Άγγελος ο Μπράτης.
Στο GNTM τη μάθαμε σαν Κάτια Ταραμπάνκο,
τις άλλες σταρ τις κρέμασε στο μεσιανό παλάγκο.Survivor έχει σειρά κι η Κάτια Ταραμπάνκο,
τους μπρατσαράδες νίκησε σαν δόλιο σαλτιμπάγκο.
Σαν κόμπρα ταλαντεύτηκε, με τα κουνήματά της
κι όλα τα άλλα θηλυκά πίνουνε στην υγειά της.
(Ε, να μην πούμε και κανένα ψεματάκι; Για το τελευταίο...).
Ζ.

Επιστάτης;
*Ο ΑΝΤ1 προετοιμάζεται να φέρει στους τηλεοπτικούς δέκτες τη «Φάρμα» με παρουσιαστή τον Σάκη Τανιμανίδη. Μέχρι εδώ όλα φυσιολογικά, η είδηση ξεκινάει να έχει τοπικό ενδιαφέρον από τη φημολογία που διαδίδεται στις τηλεοπτικές εκπομπές και που θέλει τον ρόλο του επιστάτη που θα επιβλέπει τους παίκτες στη Φάρμα να παίρνει ο Ηλίας Τσούτσος από τη Σκοπιά Φαρσάλων. Πρόκειται για τον αγρότη πρόεδρο της κοινότητας, που έγινε γνωστός ευρύτερα από τα ημερολόγια του Πολιτιστικού Συλλόγου. Η παραγωγή θέλει. Το θέμα είναι να βρεθεί και η χρυσή τομή και να πάει και ο ίδιος.
Γ.Γ.

Ατομική ευθύνη
*ΣΕ νέες συστάσεις με στόχο τον περιορισμό της καύσης ξύλων στα τζάκια, όπως και για τη σωστή συντήρηση των καυστήρων, προτίθεται να προβεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς η δυσάρεστη οσμή στην ατμόσφαιρα της πόλης συνεχίζεται και κάποιες μέρες είναι αφόρητη. Κι αν βιώσαμε αυτήν την κατάσταση τις προηγούμενες ηλιόλουστες ημέρες, φανταστείτε τι μας περιμένει τις επόμενες, με τον χιονιά στην πόρτα μας. Και επειδή όσες συστάσεις κι αν γίνουν από τους αρμόδιους, οι οποίοι δυσκολεύονται να ελέγξουν τι καίει ο καθένας στο σπίτι του, το πρόβλημα δε θα λυθεί, ίσως μια καμπάνια ενημέρωσης για το τι αναπνέει ο ρυπαίνων (αυτός και τα παιδιά του) ίσως περιόριζε το πρόβλημα.
Γ.Ρ.

Τότε...
*- ΕΙΝΑΙ από τις περιπτώσεις, όπου όπως λέμε «μιλάει το τραπέζι»...
Πολύ γλαφυρός ο Αντ. Πανούτσος στην «Αθλητική Κυριακή», μέχρι και πόκα διδάσκει σχολιάζοντας τα ματς. Και στηρίζοντας πάντα το χέρι στο σαγόνι ή μήπως το σαγόνι στο χέρι, αναλύει τεχνικές αλά «Νέεσκενς και Χούλσοφ του Άγιαξ», απευθυνόμενος σε συνομηλίκους του μιλάει για αστέρες μιας άλλης αρχαίας εποχής, της εποχής του.
Ζ.

Ταυτοχρόνως
*ΤΟ συνδύασαν κάποιοι αναγνώστες. Ότι το ανεκδοτάκι τις προάλλες με τον οδηγό του πάπα, «είναι πολύ τρανός κύριε διοικητά. Ένα μόνο θα σας πω. Έχει οδηγό του τον πάπα...», σχετιζόταν με την υπόθεση του Μ. Ξηρομερίτη, ο οποίος ανέλαβε σύμβουλος του Γ. Μανώλη. Εκτοξεύτηκαν οι μετοχές ισχύος του δημάρχου Τεμπών.
***
*ΑΛΛΑ και περί των ναπολεόντειων ικανοτήτων του Λαρισαίου γιατρού έγινε συζήτηση. Πότε προλαβαίνει να ασκεί την ιατρική, ταυτόχρονα να ασχολείται με τα άλλα του ενδιαφέροντα, όπως π.χ. η Πινακοθήκη ή η μοντέρνα γλυπτική, να ανταποκρίνεται παραλλήλως στα καθήκοντά του ως δημοτικός σύμβουλος Λάρισας, έστω της αντιπολίτευσης, να προετοιμάζει υπογείως την υποψηφιότητά του για πιο τρανά και πιο μεγάλα, όπου και όποτε, αλλά και να βρίσκει και χρόνο να παρακολουθεί και να συμβουλεύει και τον Γ. Μανώλη. Πολυσχιδής προσωπικότητα, το δίχως άλλο.
Ζ.

Στάθμευση
*ΚΙΝΗΤΡΑ δίνει η κυβέρνηση για αγορά ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, με τελευταίο την απόφασή της να προσφέρει στους ιδιοκτήτες τους δωρεάν στάθμευση, σε θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης των Δήμων όλης της χώρας, για την περίοδο 1.1.2021 έως 31.12.2022.
Συγκεκριμένα οι κάτοχοι ηλεκτροκίνητων οχημάτων μηδενικών ή χαμηλών ρύπων, έχουν (από την 1η Ιανουαρίου 2021), τη δυνατότητα να εκδίδουν μέσω gov.gr, το ειδικό σήμα απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής τελών στάθμευσης στα κέντρα των πόλεων.
Καλά τα κίνητρα για τη στροφή στην ηλεκτροκίνηση, αλλά δίνονται στους έχοντες, καθότι οι μη έχοντες όχι μόνο δεν θα αγοράσουν αυτοκίνητο, αλλά θα πουλήσουν κι αυτό που έχουν.
Πώς, οι μη έχοντες, θα πληρώσουν τα υπέρογκα τέλη κυκλοφορίας, όταν έχουν μείνει άνεργοι; Από τα επιδόματα αναστολής σύμβασης ή από τις δωροεπιταγές για σούπερ μάρκετ;
Λ.Κ.
Πριν 60/90 χρόνια
*ΕΠΕΙΔΗ πολλοί μιλούν για εκλογές εντός του 2021, μ’ αυτήν την προοπτική άλλωστε συνδέθηκε και ο διορισμός του Μάκη Βορίδη στο αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών, κι επειδή παρατηρείται γενικότερα μια ένταση στο πολιτικό σκηνικό, όπου εφαρμόζονται νέες, σύγχρονες τεχνικές, ο παλιός Λαρισαίος θυμήθηκε τις εκλογές του 1961 που διεξήχθησαν από την υπηρεσιακή κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Δόβα. Πριν 60 ακριβώς χρόνια: Έγιναν σε κλίμα μεγάλης έντασης και εν μέσω επεισοδίων. Έμειναν στην ιστορία ως «εκλογές βίας και νοθείας». Η κυβέρνηση Καραμανλή, τα Σώματα Ασφαλείας και οι Ένοπλες Δυνάμεις κατηγορήθηκαν ότι προέβησαν προεκλογικά σε εκτεταμένη τρομοκρατία εναντίον των κομμάτων του Κέντρου και της Αριστεράς. Επίσης, σε νοθεία του εκλογικού αποτελέσματος, εφαρμόζοντας το λεγόμενο Σχέδιο Περικλής. Παροιμιώδης έμεινε η φράση του Γεωργίου Παπανδρέου πως στις εκλογές αυτές «ψήφισαν ακόμη και τα δέντρα». (Βέβαια, πλέον δε γίνονται αυτά τώρα).
***
*ΤΟ μυθιστόρημα «Δεν γίνονται αυτά εδώ» του Σίνκλερ Λιούις είναι μια λογοτεχνική προειδοποίηση για την εύθραυστη φύση της δημοκρατίας. Ανατριχιαστικά επίκαιρο, με όσα γίνονται στην Αμερική, παρότι πρωτοεκδόθηκε τη δεκαετία του ‘30. Ο συγγραφέας, ο πρώτος Αμερικανός που τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ, περιγράφει πώς ο ολοκληρωτισμός θα μπορούσε να κυριαρχήσει στις ΗΠΑ. Η διαπεραστική και διορατική ματιά του, προκαλεί αγωνία στον αναγνώστη. Το βιβλίο είναι μια έξοχη πολιτική σάτιρα που μετεξελίσσεται σε μια εκτεταμένη δυστοπία: ένας εκλεγμένος πρόεδρος μετατρέπεται σε δικτάτορα για να σώσει το έθνος από την απάτη της κοινωνικής πρόνοιας, την εγκληματικότητα, το σεξ και τον φιλελεύθερο Τύπο. Το μυθιστόρημα γράφτηκε πριν 90 χρόνια, την περίοδο που οι ΗΠΑ βυθίζονταν στην οικονομική ανασφάλεια και στην Ευρώπη αναδυόταν το ναζιστικό σκότος. Είχε χαρακτηριστεί από τότε «ένα μήνυμα προς τους σκεπτόμενους Αμερικανούς», μόνο που δε φαίνεται να ελήφθη από τόσο πολλούς.
Ζ.

Εξομολογήσεις
*ΗΤΑΝ στα τελευταία του ο παππούς, αυτήν την μέρα είχε χειροτερέψει πολύ και μάλλον ξαφνικά, το ένιωθε ότι δεν του απέμενε πολλή ώρα ακόμη. Φώναξε τη γυναίκα του να πλησιάσει.
- Πρέπει να σου εξομολογηθώ κάτι τώρα που φεύγω...
- Τι να μου πεις μωρέ; Δε χρειάζεται...
- Όχι, όχι, πρέπει... Να σου πω ότι σε απατούσα με την κουμπάρα τη Μαρία, μα και με τη γειτόνισσα την Ελένη, αλλά και την ξαδέρφη σου την Κατερίνα.
- Το ξέρω. Γι’ αυτό σε δηλητηρίασα.
Ζ.

 

 FORTIO CIU

*ΤΑ κατάφερε ο κουβαλητής, το φόρτωσε πράμα το μαγαζί.
Ζ.

 

SXOLEIA CIU

*ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ τα παιδιά για το σχολείο, ανοιχτών οριζόντων και παραθύρων.
Ζ.

 

SXOLEIA PARAUYRA CIU

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass