Ψιθυριστά... και άλλα

Δημοσίευση: 21 Ιαν 2021 18:00
*ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ υπό το μηδέν στη Σαουδική Αραβία, οι καμήλες παραξενεμένες που είδαν χιόνι, οι ξένοι μετεωρολόγοι αδυνατούν να εξηγήσουν το φαινόμενο. Οι ξένοι. Ζ. *ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ υπό το μηδέν στη Σαουδική Αραβία, οι καμήλες παραξενεμένες που είδαν χιόνι, οι ξένοι μετεωρολόγοι αδυνατούν να εξηγήσουν το φαινόμενο. Οι ξένοι. Ζ.

Άφαντος
*Ε, όχι και χειμώνας ο φετινός… Τον έφαγε κι αυτόν ο κορονοϊός; Θα τον τρόμαξε και δεν εμφανίστηκε ο μπαγάσας, κάποια σποραδικά περάσματα μονάχα έκανε.
Ζ.

Πάλι τα ίδια;
*ΑΡΧΙΣΑΝ να ξεθαρρεύουν οι Λαρισαίοι. Κάμποσοι δεν το είχαν πάρει ποτέ επί πόνου, τώρα όμως που χαλάρωσαν τα μέτρα πολλοί είναι που άρχισαν τα ίδια. Βόλτα και άραγμα σε παρέες, δίχως μάσκες κι αποστάσεις, χαλαροί κι άνετοι στις πλατείες, οι άλλες βουρ στην αγορά για όλα αυτά που μπορεί και να μη χρειάζονται, «μα πρέπει να βγω για ν’ αγοράσω ρούχα και παπούτσια, πώς θα βγω αλλιώς στην αγορά…». Κάπως έτσι ξεκίνησαν και πριν οι δύο εβδομάδες που θα ήταν κρίσιμες.
Ζ.

Προτεραιότητες
*ΑΛΛΑ και κάποιοι κυβερνώντες δε δίνουν και το καλύτερο παράδειγμα.
- Θα λειτουργήσουν άραγε οι πίστες του σκι πριν ανοίξουν ξανά τα Γυμνάσια;
- Άμα υπάρχει σωστή ιεράρχηση…
Ζ.

Καραντινάτοι
*ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ στον ρυθμό της καραντίνας οι Λαρισαίοι. Μπας και σκάσει το χειλάκι τους.
- Βλακείες έχει η τηλεόραση. Πάω να χαζέψω στο ψυγείο.
***
*- ΜΠΑΜΠΑ, εσύ δεν πας στη δουλειά;
- Όχι αγόρι μου.
- Η μαμά;
- Ούτε η μαμά πάει.
- Μόνο εγώ ο ηλίθιος δηλαδή πάω σχολείο;
***
*- ΜΑΝΑ, έκανα τεστ και βγήκε θετικό.
- Είσαι έγκυος; Ωραία…
- Ιός ρε μάνα…
- Είναι και αγοράκι; Μπράβο.
***
*- ΒΓΑΙΝΕΙΣ καθόλου αυτόν τον καιρό;
- Ε ναι, χαλαρά στο σουπερμάρκετ, τις καθημερινές. Άμα θέλω να δω κόσμο πάω λαϊκή το Σάββατο.
Ζ.

Η αυτοδιοικητική Λίτσα
*ΜΕΓΑΛΗ απήχηση είχε και φανερή ικανοποίηση προκάλεσε στους αυτοδιοικητικούς, η πρωτοβουλία της Λίτσας Λιακούλη, για τη συνάντηση των αιρετών του νομού, ανεξαρτήτως κόμματος, παράταξης ή στήριξης. Η Λαρισαία βουλευτής ήρεμη και μεθοδική, με μικρή εισήγηση λίγων λεπτών και σταθερή στο «ήρθα για να ακούσω», πρότεινε στο τέλος να γίνουν οι επόμενες πέντε συναντήσεις με τις θεματικές ενότητες που συμφώνησαν οι αυτοδιοικητικοί για θεσμικά και εκλογικό νόμο, κοινωνικές δομές, επιχειρηματικότητα, απασχόληση, αγροτική οικονομία και πολιτισμό-αθλητισμό, παρουσία των φορέων και των άλλων βουλευτών του νομού. Οι προτάσεις των συμμετεχόντων αποκωδικοποιήθηκαν, θα καταγραφούν σε κείμενο και θα αποσταλεί σε όλους, ενώ τις άκουσαν, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης και συνεργάτες του Υπουργείου Εσωτερικών, εκπρόσωποι των ΜΜΕ της περιοχής μας, καθώς και παρατηρητές, πολιτικοί επιστήμονες.
Η ενωτική πρόταση της βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, μόνο θετικά σχόλια προκάλεσε…
Γ.Ρ.

Σάκος γκολ
*ΣΤΟΝ απόλυτο ρόλο του κομπάρσου η ΑΕΛ, σαν ομάδα, μιας τουλάχιστον παρακάτω κατηγορίας, σάκος του μποξ χθες για τον ΠΑΟΚ, που δε φόρτσαρε κιόλας, επέστρεψε πάλι μ’ έναν σάκο γκολ. Σαν να έπαιζαν μονό, στο ένα κομμάτι του γηπέδου, σαν προπόνηση, η ταλαιπωρία του τερματοφύλακα, εσείς θα επιτίθεστε κι εμείς στην άμυνα, ή θα τρώμε γκολ ή θα πάει άουτ, εσείς θα ξαναπαίρνετε την μπάλα κι άντε πάλι απ’ την αρχή. (Γιατί πολλοί στην πόλη το θεωρούν φυσιολογική εξέλιξη; Ή και κατάληξη...).
Ζ.

Αγρίμια
*ΕΚΑΝΕ έναν κοινωνικό απολογισμό η Λαρισαία.
- Τα δύο αδέλφια έδειραν τον σταθμάρχη, η άλλη πλήρωσε μπράβους να δείρει τη φιλενάδα της, τα άλλα στη Θεσσαλονίκη σκότωσαν τον παππού για λεφτά, θα βλέπουμε 15χρονα και θα αλλάζουμε δρόμο…
Ζ.

Ισόβιοι
*ΜΕ την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου, πέραν όλων των άλλων, επανήλθε στον αφρό και το θέμα με τους ισόβια, κατά τα άλλα εκλεγμένους, στις ηγεσίες των αθλητικών ομοσπονδιών. Τόσα χρόνια, επί δεκαετίες, στην ίδια προσοδοφόρα θέση οι ίδιοι ισχυροί άνθρωποι.
Κι ενώ μεθοδεύεται γενική εκκαθάριση και ανανέωση, ανακύπτει το ερώτημα μήπως το ίδιο πρέπει να ισχύσει και στην πολιτική.
- Κατά καιρούς λένε ότι θα θεσπιστεί όριο θητειών, έλεγε χθες ο Φαρσαλινός, μετά κάπως το ξεχνάνε πάλι…
Ζ.

Εύγλωττη
*- ΠΕΣ αλεύρι…
Η εύγλωττη αφίσα στην είσοδο του φούρνου της γειτονιάς στη Λάρισα.
- Η μάσκα σε γυρεύει. (Ποιος είπε ότι δεν υπάρχουν κομψοί τρόποι προτροπής).
Ζ.
Μετά…
*ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Λαρισαίων που ξεπέρασαν την πρώτη τους νεότητα.
- Ό,τι κάνετε μέχρι τα 40 σας παιδιά, μετά απλά να κάνετε εξετάσεις κάθε χρόνο.
***
*- ΜΕΧΡΙ τα 30 σέρνεται, μετά πατάει γκάζι ο χρόνος.
***
*- ΓΥΜΝΑΖΕΣΑΙ καθόλου;
- Ναι, κάθε πρωί που ξυπνάω.
- Και τι ασκήσεις έχεις στο πρόγραμμα;
- Βασικά τεντώνομαι.
Ζ.

Περί του ορθού
*ΓΙΑ χρόνια γινόταν η συζήτηση: Ποιο είναι το σωστό; Κολονοσκόπηση ή κωλονοσκόπηση; Το δεύτερο σίγουρα όχι, αφού πρόκειται για το κόλον, το παχύ έντερο.
Η συζήτηση συνεχιζόταν μεταξύ συνταξιούχων Λαρισαίων γιατρών.
Όμως, ούτε και το κολονοσκόπηση είναι ορθό κι ας σχετίζεται με την ιατρική εξέταση στο ορθόν.
Τώρα το έχουν αλλάξει και οι γαστρεντερολόγοι, η εξέταση ονομάζεται κολοσκόπηση. Το κόλον σκοπούμε, όχι κάποια κολώνα.
Εκεί παρενέβη συμφωνώντας κι ο φιλόλογος της παρέας. Τα «-σκοπία» είναι επιστήμες, ενώ τα «-σκόπηση» είναι ενέργεια, πώς λέμε μικροσκοπία και μικροσκόπηση. Άρα το σωστό είναι κολοσκόπηση κι όχι κολονοσκόπηση. Πως λέμε γαστροσκόπηση κι όχι γαστρονοσκόπηση…
Ζ.

Εμπλοκές
*ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ζητήματα σε ζευγάρια Λαρισαίων.
- Μα, εσύ δεν είχες πει να υιοθετήσουμε ένα παιδάκι;
- Ναι, αλλά δεν εννοούσα 19χρονη Ρωσίδα.
***
*- ΤΣΑΚΩΘΗΚΑΜΕ και δε μου μιλάει απ’ το πρωί.
- Και τι θα κάνεις τώρα;
- Θα κοιτάξω να τσακωνόμαστε κάθε πρωί.
***
*- ΚΑΤΙ ξέρουν τα σαλιγκάρια. Παντρεύονται, αλλά ο καθένας κρατάει το σπίτι του.
Ζ.

Τσαφ-τσουφ
*ΣΕ μια νέα περίοδο φαίνεται ότι εισέρχεται η σχέση της Λάρισας με τον ΟΣΕ, η τόσο προβληματική συμβίωση της πόλης με τις σιδηροδρομικές γραμμές. Δεν είναι ότι τους έπεισε ο Δήμαρχος στην τελευταία συνάντησή του με την ηγεσία του Οργανισμού, μάλλον πιέζονται από την πραγματικότητα.
Φυσικά δεν συζητούν υπογειοποίηση, ούτε καν βύθιση των γραμμών, είναι ανέφικτο δεν έχουμε τόσα λεφτά και τέτοια, επικαλούνται και τεχνικά κατασκευαστικά προβλήματα, λες και περίμενε κάτι η Λάρισα μετά από τόσες δεκαετίες κοροϊδίας. Εδώ δεν μιλάει που δεν της δίνουν πεζοδρόμιο δίπλα στις γραμμές στη Λαταμύα ή στην Παλαιολόγου-Σαπφούς, που δε φράζουν τις γραμμές τους με ασφάλεια στις γειτονιές, τι να απαιτήσει για τα μεγαλεπήβολα.
***
*ΤΩΡΑ, λέει, απ’ τον ΟΣΕ προσανατολίζονται σε σχέδιο κι άλλων υπόγειων διαβάσεων, στη Βόλου, στην Καραγάτση, κ.λπ. Πάλι στο τζάμπα δηλαδή. Μην μας ενοχλείτε με το δίκτυό μας, κοιτάξτε να ρυθμίσετε τις μετακινήσεις σας εσείς, βρείτε και τα λεφτά με ΕΣΠΑ, κ.λπ., περάστε την κυκλοφορία από κάτω, αφήστε τις γραμμές ανενόχλητες.
Ναι, διότι άρχισε μάλλον να τους καίει με το «Λευκό Βέλος». Άργησαν λιγάκι, αλλά τώρα τους ήρθαν τα γίδια. Ότι δεν μπορεί να μιλούν για τρένα υψηλών ταχυτήτων με ισόπεδες διαβάσεις μέσα σε πόλη. Άρα, σκάψτε υπόγειες, να μη μας ενοχλείτε. (Κι εδώ είναι που πονάνε. Άμα η Λάρισα, ο Δήμαρχος και οι φορείς, έλεγαν ότι το «Βέλος» θα έχει μισή ώρα καθυστέρηση στη Λάρισα, καθημερινά μέχρι να δώσετε πειστική υπόσχεση για τις γραμμές, θα έτρεχαν ή όχι;).
***
*ΕΧΟΥΝ και τους Κινέζους στον ΟΣΕ, πιέζονται κι από κει. Όσο ανεβαίνει το λιμάνι του Πειραιά κι αυξάνεται η κίνηση των μεγάλων εμπορικών αμαξοστοιχιών προς τον Βορρά και την Ευρώπη, η διέλευση μέσα από τη Λάρισα ενοχλεί όπως είναι τώρα.
Σκέφτονται την παράκαμψη της πόλης. Να παίρνουν δηλαδή τα τρένα μετά τον Σταθμό, τη γραμμή προς Βόλο και μετά να ξανακουμπώνουν εκεί προς το Κουλούρι.
Ψευτολύσεις ψάχνουν οι Αθηναίοι, ημίμετρα αναζητούν. Κι η Λάρισα θ’ αρχίσει να τα συζητά πάλι, συνεδριάσεις και συσκέψεις και τράβα κορδόνι.
Ζ.

Της καθημερινότητας
*ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑΚΙΑ στην καθημερινότητα των Λαρισαίων.
- Αφεντικό, δε θα έρθω στη δουλειά σήμερα.
- Και με πήρες μεσημέρι να μου το πεις;
- Θες να σε πάρω αύριο το πρωί;
***
*- ΑΠΟΣΥΡΟΝΤΑΙ λέει τα 500ευρα.
- Κρίμα ρε συ… Και τα μάζευα.
***
*- ΤΙ θα είναι το επίδομα θέρμανσης για φέτος;
- Έμπλαστρα.
Ζ.

Σκοπίμως
*ΝΕΟΣ εκλογικός νόμος, λέει, για την ανάδειξη δημάρχων και περιφερειαρχών. Ο παλιός δηλαδή, είχε εφαρμοστεί ξανά στο παρελθόν, προ δεκαπενταετίας, πάλι από τη ΝΔ. Όποιος πάρει 42% στον πρώτο γύρο εκλέγεται. Αλλιώς ακολουθεί δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο για τον νικητή, τα γνωστά.
Το 42% ευνοεί τα ισχυρά κόμματα με αδύναμους υποψηφίους. Μαζεύουμε όλους τους δικούς μας, διασπαστικές τάσεις δεν ευνοούνται και πάμε «να βγούμε με τη μία». Διότι αν οδηγηθεί ο δικός μας σε δεύτερο γύρο, χωρίς το προστατευτικό κέλυφος του συνδυασμού, μαύρο φίδι που τον έφαγε. Τα ξέρουν καλά αυτά, στοιχειώδης εμπειρία.
Ζ.

Τρεις ερωτήσεις
*ΕΝΑΣ φοιτητής της Νομικής είχε περάσει όλα τα μαθήματα της σχολής του εκτός από ένα που παρότι το είχε δώσει τόσες φορές, ο καθηγητής επειδή τον αντιπαθούσε πάντοτε τον έκοβε.
Απελπισμένος, ρίχνει τα μούτρα του, πηγαίνει στον καθηγητή και του προτείνει: Επειδή ξέρω ότι με αντιπαθείτε, κι εγώ δηλαδή δεν σας συμπαθώ, και επειδή κουράστηκα να δίνω το μάθημά σας συνέχεια θα σας υποβάλλω τρεις ερωτήσεις κι αν μου τις απαντήσετε σας υπόσχομαι ότι θα παρατήσω τη σχολή, θα φύγω και δε θα με ξαναδείτε ποτέ. Αλλά αν δεν μου απαντήσετε μέχρι αύριο το πρωί στις 12 που θα έρθω να σας ξαναδώ θέλω να με περάσετε χωρίς εξετάσεις και μάλιστα με 10.
***
*Η πρόκληση ήταν μεγάλη, ο καθηγητής δέχτηκε και ζήτησε τις ερωτήσεις.
Πρώτον: Τι είναι παράλογο, αλλά δεν είναι παράνομο.
Δεύτερον: Τι είναι παράνομο, αλλά δεν είναι παράλογο.
Και τρίτον: Τι είναι και παράνομο και παράλογο.
Τον κοιτάει παραξενεμένος ο καθηγητής, φεύγει ο φοιτητής, ο άλλος κάθεται και σκέφτεται. Δεν μπορεί να βγάλει άκρη. Ρωτάει συναδέλφους του, κατεβάζει βιβλία, διαβάζει, τίποτα ξενύχτησε όλο το βράδυ, αλλά δεν τα κατάφερε. Την άλλη μέρα έρχεται στις 12 ο φοιτητής, παίρνει το δεκαράκι στο μάθημα και φεύγει πανευτυχής. Ο καθηγητής πήγαινε να σκάσει.
***
*ΚΑΠΟΙΑ στιγμή τον πλησίασε ένας από τους γλείφτες φοιτητές κι ενδιαφέρθηκε για την υγεία του, τον έβλεπε πολύ πεσμένο. Του διηγήθηκε εκείνος την ιστορία με τον φοιτητή, την οποία ο άλλος την ήξερε διότι ο συνάδελφός του την είχε διηγηθεί ήδη στο κυλικείο της σχολής πανηγυρίζοντας. Και παίρνει το θάρρος να ενημερώσει τον καθηγητή για τις απαντήσεις.
Πρώτον: Ότι είστε 63 χρονών και είστε παντρεμένος με μία 30χρονη είναι μεν παράλογο, αλλά δεν είναι παράνομο.
Δεύτερον: Το ότι η γυναίκα σας σάς απατάει με έναν 25χρονο είναι μεν παράνομο, αλλά δεν είναι παράλογο.
Και τρίτον: Τώρα εσείς που περάσατε τον εραστή της γυναίκας σας με 10 και χωρίς να τον εξετάσετε είναι και παράνομο και παράλογο.
Ζ.

ELASSONA_CIU.jpg

*ΑΜΕΡΙΜΝΟΣ έως αγέρωχος ο χιονοσκεπής Γεωργάκης Ολύμπιος επιβλέπει τα τεκταινόμενα στην Ελασσόνα. Μαθημένα τα βουνά απ’ τα χιόνια.
Ι. Μ.

TIGRIS_CIU.jpg

*ΤΟ πιο επικίνδυνο θηλαστικό στον κόσμο. Το άλλο δίπλα, είναι απλά μία τίγρης.
Ζ.

ARKOYDA_CIU.jpg*ΣΤΟ ΚΤΕΛ της Φλώρινας.

Ζ.

PIROYNI_CIU.jpg

*ΝΑ και πιρούνι διαίτης. Ούτε για κουτάλι κάνει.

Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass