Ψιθυριστά... και άλλα

Δημοσίευση: 22 Ιαν 2021 18:00
*ΤΟ έθιμο της κοπής πίτας τηρήθηκε χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας αλλά κατά πώς επιβάλλουν πλέον τα νέα... «ήθη και έθιμα» της κορονο-εποχής, δηλαδή διαδικτυακά, αφού η συνεδρίαση έγινε εξ αποστάσεως, on camera. Την πίτα έκοψε ο περιφερειάρχης Κων. Αγοραστός ευχόμενος «σύμπνοια, κοινωνική συνοχή, αλληλεγγύη και ενσυναίσθηση» και ενώπιον… καμερών επίσης ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Βασίλης Πινακάς τράβηξε ένα από τα χαρτάκια με τα ονόματα των συμβούλων, με το «φλουρί» να κερδίζει η σύμβουλος Καρδίτσας, Λία Ρογγανάκη. *ΤΟ έθιμο της κοπής πίτας τηρήθηκε χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας αλλά κατά πώς επιβάλλουν πλέον τα νέα... «ήθη και έθιμα» της κορονο-εποχής, δηλαδή διαδικτυακά, αφού η συνεδρίαση έγινε εξ αποστάσεως, on camera. Την πίτα έκοψε ο περιφερειάρχης Κων. Αγοραστός ευχόμενος «σύμπνοια, κοινωνική συνοχή, αλληλεγγύη και ενσυναίσθηση» και ενώπιον… καμερών επίσης ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Βασίλης Πινακάς τράβηξε ένα από τα χαρτάκια με τα ονόματα των συμβούλων, με το «φλουρί» να κερδίζει η σύμβουλος Καρδίτσας, Λία Ρογγανάκη.

Επανήλθε
*ΕΚΕΙ πάνω που είχε έρθει στα κέφια του ο χειμωνιάτικος καιρός, πάλι ηρέμησε.
- Από το -4o πήγε στους -2o... Πω ρε σεις… Πώς θα κοιμηθούμε με τέτοια ζέστη…


***
*- ΟΙ παγωνιές πάντως, να το ξέρετε, είναι για τους υδραυλικούς ό,τι και το Μουντιάλ για τις πιτσαρίες.
Ζ.

Συνέπεσε
*ΧΘΕΣ στις 9:21 το βράδυ, όπως επισήμανε ο Δ. Γ. , ήταν: Το 21ο λεπτό, της 21ης ώρας, της 21ης μέρας, του 21ου χρόνου, του 21ου αιώνα. (Για αντίστοιχο 22άρι, προφανώς δεν προλαβαίνουμε.)
Ζ.

Πολύ πιθανόν
*ΠΡΩΤΗ φορά τόσο μεγάλη σημασία στην ορκωμοσία αντιπροέδρου των ΗΠΑ, όλοι οι προβολείς στραμμένοι πάνω στην Καμάλα Χάρις. Όχι μόνο διότι είναι η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος και μάλιστα όχι απλώς προερχόμενη από μετανάστες, λίγο πολύ οι περισσότεροι Αμερικανοί το ίδιο είναι, αλλά αφροαμερικανικής προέλευσης, αν κι εδώ είχε προηγηθεί εκλεγμένος πρόεδρος, ο Ομπάμα.
Ο σημαντικότερος λόγος που η αντιπρόεδρος τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας είναι ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι γεννηθείς το 1942, ογδονταρίζει. Και ναι μεν είναι κοτσονάτος, το πιθανότερο να ολοκληρώσει την τετραετία υγιής, όμως δεν παύει να είναι υπερήλικος.
Και σίγουρα, τώρα που τελείωσε και τη δουλειά με τον Τραμπ, δεν θα είναι υποψήφιος για δεύτερη προεδρική θητεία. Οπότε η Καμάλα Χάρις προαλείφεται για πρόεδρος, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Ζ.

Τα παράπονα των αυτοδιοικητικών
*«ΜΑΣ έφαγε η γραφειοκρατία» ήταν η μόνιμη επωδός όλων των Δημάρχων και του Περιφερειάρχη, στη διαδικτυακή εκδήλωση της Λ. Λιακούλη με θέμα «τους ΟΤΑ στην εποχή της πανδημίας», επισημαίνοντας τις τεράστιες καθυστερήσεις στο έργο τους και την ταλαιπωρία των υπηρεσιών τους από το υδροκέφαλο κράτος. Αντίστοιχα, «είμαστε διακοσμητικά στοιχεία», ήταν η σφραγίδα των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, που ειδικά μετά τις αρμοδιότητες που εκχωρήθηκαν στις οικονομικές επιτροπές, τα συλλογικά όργανα «αφυδατώθηκαν» εντελώς. Συνεπώς, πεδίο μεγάλης κόντρας, αναμένεται να αποτελέσει ο νέος εκλογικός νόμος. Στο μεταξύ, ασθμαίνοντας προσπάθησε να προλάβει τη συμμετοχή του στην εκδήλωση, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε ο δήμαρχος Κιλελέρ και πρόεδρος της ΠΕΔ Θανάσης Νασιακόπουλος, ο οποίος επέστρεφε από την Αθήνα. Δυστυχώς, το σήμα στο εθνικό δίκτυο δεν του επέτρεψε την πρόσβαση στη διαδικτυακή συνάντηση, αλλά η Λίτσα τον παρηγόρησε ότι θα του δοθεί διπλάσιος χρόνος στην επόμενη. Συντοπίτες, γαρ…
Γ.Ρ.

Και ο δήμαρχος
*ΜΙΜΟΥΜΕΝΟΣ τον Γ. Μητσικώστα, ίδιο τον έκανε ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ, ανάποδος καθρέφτης, πάρε μια μήνυση εσύ, αγωγή σου κάνω αγωγή, σου στέλνω ένα εξώδικο να το φχαριστηθείς, στράφηκε εναντίον του δημάρχου και των μελών της διοίκησης της ΔΕΥΑΛ. «Οι απειλές βάλλουν κατά της ίδιας της πόλης», είπε ο Απ. Καλογιάννης που τον εξαπέστειλε. «Οι συμπεριφορές του σημερινού ιδιοκτήτη, δυστυχώς δεν έχουν σχέση με τις παραδόσεις αυτής της ομάδας, με τις αξίες αυτής της πόλης». Ποιος, ο δήμαρχος που είχε συνεργαστεί στενά μαζί του. Τώρα αντελήφθη; Τώρα…
Ζ.

Με τον νόμο
*ΓΙΑΦΚΑ της 17Ν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας; Μπορεί να ακουστεί κι αυτό. Αφού απ’ το θεσσαλικό πανεπιστήμιο προέρχονται 19 από τους 68 πανεπιστημιακούς που υπογράφουν το κείμενο υπέρ της ικανοποίησης του αιτήματος του Δ. Κουφοντίνα. Θέλει μια προσοχή πάντως. Κι από την πλευρά των επικριτών τους. Οι πανεπιστημιακοί δεν υπερασπίζονται ούτε τον Κουφοντίνα ούτε τις πράξεις του, αλλά τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό. Τον νόμο που ορίζει τα δικαιώματα των κρατουμένων, ο οποίος επί ΝΔ ψηφίστηκε. «Τελευταία φορά ήταν το 1981 όταν η γηραιά ήπειρος βίωσε τον θάνατο απεργών πείνας», θυμίζουν. Ήταν ο Μπόμπι Σαντς κι οι Ιρλανδοί σύντροφοί του ΙRΑ απέναντι στην ανυποχώρητη Μ. Θάτσερ.
Ζ.

Τσάκα-τσάκα
*ΕΙΔΑΝ στην τηλεόραση χθες οι Λαρισαίοι τον Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ, τον γνωστό ηθοποιό και πρώην κυβερνήτη στην Καλιφόρνια, να κάνει το εμβόλιο. Δίχως να ξεγυμνώνεται και κυρίως χωρίς πολλά-πολλά, γιατρούς τριγύρω και επιφυλακή. Μέσα στο αυτοκίνητό του ο άνθρωπος, σταμάτησε, άνοιξε το παράθυρο όταν ήρθε η σειρά του, έφυγε. Εδώ, γιατί τέτοια αναστάτωση; (Βέβαια, αυτός είναι κοτζάμ Κόναν…)
Ζ.

Για την πεθερά
*ΤΟΥ αντιεμβολιαστικού ο Κυρ. Βελόπουλος, που εκτός από αρχηγός κόμματος είναι και βουλευτής Λαρίσης, άλλο που δεν έχει βρει χρόνο ούτε να την επισκεφθεί μετεκλογικά, είπε λοιπόν μεταξύ άλλων στη Βουλή: «Τα πεθερικά μου μένουν εκεί. Τι θα γίνει, δεν μπορώ να πάω εγώ να τους δω στη Γερμανία;» Οπότε δεν του τη χάρισε ο Κυρ. Μητσοτάκης. «Η επιθυμία σας να συναντήσετε την πεθερά σας ενδεχομένως να είναι τόσο έντονη που να καταφέρετε να ξεπεράσετε τις αναστολές σας για το εμβόλιο». (Αν γίνει κι αυτό…)
Ζ.

Νεκροταφείο
*ΑΝ μη τι άλλο, η ιδέα να μετατραπεί το παλιό νεκροταφείο Λάρισας σε πάρκο ιστορίας και μνήμης, δεν θα μπορούσε παρά να αποτελεί έμπνευση ενός ανθρώπου του πολιτισμού. Και μάλιστα ενός ανθρώπου που έχει ταυτιστεί με τον πολιτισμό της Λάρισας και επί χρόνια μάχεται για την ανάπτυξή του υλοποιώντας θεσμούς και δράσεις που βρίσκουν μεγάλη ανταπόκριση.
Ο λόγος για τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού Πάνο Σάπκα, ο οποίος μόλις ανακοίνωσε την ιδέα του για την αξιοποίηση του παλιού νεκροταφείου, στον δήμαρχο Απ. Καλογιάννη, όχι μόνο έγινε δεκτή χωρίς πολλή σκέψη, αλλά έδωσε εντολή να προχωρήσουν όλες οι διαδικασίες για να πάρει σάρκα και οστά.
Λ.Κ.
Κατά τα άλλα…
*ΖΕΥΓΑΡΙΑ στη Λάρισα με κλασικά προβλήματα.
-Μωρό μου, τι να βάλω το βράδυ για να σου αρέσω;
-Βάλε ένα διπλό με πάγο.
***
*-ΜΑ εσύ αδυνάτισες πολύ...
-Από στενοχώρια. Έμαθα ότι ο άντρας μου με απατά.
-Και γιατί δεν τον χωρίζεις;
-Θέλω να χάσω 2-3 κιλά ακόμα…
***
*-ΕΙΣΤΕ πολύ γλυκό ζευγάρι, δείχνετε πολύ αγαπημένοι. Είστε παντρεμένοι;
-Ναι, εγώ έξι χρόνια, αυτός τέσσερα.
Ζ.

Μόλις 3
*«Ο εξαίρετος προπονητής και άνθρωπος…» που είπε κι ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ απολύοντας τον διμηνίτη προπονητή της ΑΕΛ, άλλον έναν, έχει να καμαρώνει ο εν λόγω τεχνικός για το επίτευγμά του: ότι πέτυχε τρεις ισοπαλίες σε δέκα παιχνίδια που κοουτσάρισε την ομάδα. Σε μάξιμουμ 30 βαθμών κατέκτησε μόλις 3. Αυτό το υλικό είχε όμως. Αυτού του επιπέδου την ομάδα, κι εκείνος πρώτη φορά δούλευε στην Α’ κατηγορία, πάλι καλά τα πήγε δηλαδή.
***
*ΕΠΙ Τάτση, η ομάδα κατάφερε επίσης να πετύχει όλα κι όλα 3 γκολ, ενώ σ’ αυτά τα δέκα παιχνίδια ο βυσσινί τερματοφύλακας μάζεψε 20 φορές την μπάλα από τα δίχτυα του. Άρα μόνο να ξεχάσει θα έχει. Εκτός αν έρθουν χειρότερα.
Θέλει κόπο να βρει κάποιος πόσοι παίχτες εκδιώχθηκαν αυτή τη δίμηνη περίοδο και πόσοι καινούργιοι ήρθαν. Δεν έχει και πολύ νόημα αφού πρόκειται για μια αέναη διαδικασία, που βρίσκεται σε εξέλιξη. (Και με γεια τον καινούργιο κόουτς που όμως είναι παλιός. Ανάλογο πηγαινέλα).
Ζ.

Σοβαρός λόγος
*- ΕΙΝΑΙ πολλά τα λεφτά, τι δεν καταλαβαίνεις…
Ο Λαρισαίος εξηγούσε στον φίλο του με απλά λόγια τις αλλεπάλληλες αναβολές στην παράδοση του έργου επισκευής που κρατούν κλειστή τη μεγάλη γέφυρα του Πηνειού στα Τέμπη.
- Κι αν ακόμη δεν είχαν παρατηρηθεί βλάβες, θα είχαν σίγουρα εφευρεθεί. Η γέφυρα έπρεπε να κλείσει. Για όσο πιο πολύ γίνεται. Εδώ κοτζάμ Υπουργείο τους κυνηγάει και η εταιρεία δεν λέει να ολοκληρώσει. (Επικαλούμενη ότι τον Γενάρη έκανε παγωνιά. Επίσης τον Ιούλιο είχε καύσωνα, όλως παραδόξως.)
***
*Η ίδια, η εκμεταλλεύτρια των διοδίων εταιρεία κάνει την επισκευή. Κι όσο η γέφυρα μένει κλειστή, όλη η κυκλοφορία διοχετεύεται μέσω των σηράγγων, δεν υπάρχει εναλλακτική. Κι έτσι ντιγκ, ντιγκ, ντιγκ, πέφτουν τα κέρματα στα διόδια, φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι.
Ζ.

Το ξεκαθάρισε
*ΔEN τίθεται θέμα, το ξεκαθάρισε και στην προχθεσινή σύσκεψη της ΕΛΜΕ Λάρισας, ο εκλεγμένος της ΔΑΚΕ στο ΑΠΥΣΔΕ Νίκος Καρκαλής. Έχει παραιτηθεί. Με το στανιό δεν γίνεται. Μπορεί το Υπουργείο Παιδείας να προχώρησε στις ηλεκτρονικές εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια όπου όλοι οι υποψήφιοι πλην της ΑΔΗΚ είχαν παραιτηθεί και να ανακοίνωσε αποτελέσματα μιας διαδικασίας που οι εκπαιδευτικοί της γύρισαν την πλάτη, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι εκλεγμένοι θα αναλάβουν με το ζόρι. Ο Νίκος Καρκαλής το είπε, όταν έρθει ο διορισμός δεν πρόκειται να τον αποδεχτεί. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, το ξεκαθάρισμα…
Ν.Π.

Με όρεξη
*ΚΕΦΑΤΟΙ Λαρισαίοι, πάντα με όρεξη γενικώς.
-Τι έφαγες;
-Γεμιστά.
-Ντοματούλες, πιπεριές, ωραία…
-Γεμιστά Παπαδοπούλου.
***
*-ΑΣΕ, έχω βάλει καμιά δεκαριά κιλά σ’ ένα χρόνο.
-Θυρεοειδή;
-Γυροειδή.
***
*- ΜΟΥ λένε δεν κρυώνεις με ανοιχτό μπουφάν; Όχι, απαντάω, είμαι θερμός άντρας. Τι να πω, ότι δεν κλείνει στην κοιλιά;
Ζ.

Πάμε γι’ αλλού
*- ΒΟΥΡ για Βιέννη…
Είχαν καταλήξει εύκολα σε συμπέρασμα οι Λαρισαίοι μεσήλικες, έχοντας διαβάσει την τελευταία σελίδα της εφημερίδας. Βλέποντας ότι η αυστριακή πρωτεύουσα «εξακολουθεί να είναι η πόλη με την υψηλότερη ποιότητα ζωής παγκοσμίως, κατακτώντας από το 2009 και μετά, κάθε χρόνο, την πρώτη θέση στον κατάλογο των 231 μεγαλουπόλεων». (Άλλωστε τώρα πια μόνο ταξίδια νοερά).
***
*ΣΕ άλλη διεθνή έρευνα, όπου συγκρίνονται δαπάνες διαβίωσης, «το κόστος ζωής γενικότερα στην Αυστρία, για τις δημόσιες συγκοινωνίες, το νερό, την ενέργεια και ιδίως για τη στέγη, είναι χαμηλό και γι’ αυτό τον λόγο περισσεύουν στον Αυστριακό σημαντικά περισσότερα χρήματα για ελεύθερο χρόνο και πολιτισμό, απ’ ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Στην έρευνα σημειώνεται πως «η ποιότητα των κατοικιών είναι υψηλή σε σύγκριση με άλλες πόλεις της Ευρώπης, και πως το γεγονός ότι το κόστος στέγασης στην Αυστρία είναι σχετικά χαμηλό οφείλεται στο γενναιόδωρο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας σε συνδυασμό με μια λιγότερο εμπορευματοποιημένη αγορά στέγασης και μια ενεργή κοινωνική πολιτική στέγασης».
- Καλά, κομμουνισμό έχουν στην Αυστρία;
***
*ΣΤΗΝ Ολλανδία πάλι, συνέχιζαν την εφημεριδανάγνωση, όπου η κυβέρνηση θα ζητήσει την έγκριση της Βουλής για να επιβάλλει νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν αποφασίζει κάποιος Χαρδαλιάς μονάχος του, εκεί λοιπόν το πρόστιμο για παραβίαση των μέτρων είναι 95 ευρώ. Κι ο καθείς αντιλαμβανόταν τη σύγκριση με τα ελληνικά δεδομένα, αναλογιζόμενος το ύψος των ολλανδικών μισθών. Την επόμενη στιγμή έπεσε ιδέα για άλλον προορισμό αναχώρησης: Στη φτωχή Ινδονησία το αντίστοιχο πρόστιμο είναι λέει 5,7 ευρώ. Και σε όσους δεν έχουν να πληρώσουν επιβάλλεται καψόνι, να πέσουν στο πάτωμα και να πάρουν κάμψεις. Ναι, στο εξωτικό Μπαλί. (Να ‘ρθεις, να βρούμε μια άγνωστη αμμουδιά κάποιου χρυσού γιαλού…).
Ζ.

Οσμές
*ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ κατηγορηματικά ιδιοκτήτης ελαιουργείου της περιοχής του Μακρυχωρίου, περί δυσάρεστων οσμών, που ταλαιπώρησαν το αισθητήριο συμπολίτη, όπως κατήγγειλε στην «Ε». Σύμφωνα με τον επιχειρηματία, το ελαιουργείο είναι αυτή την εποχή κλειστό, τα όποια λύματα δε βρίσκονται σε τσιμεντένια δεξαμενή και μάλιστα χωρίς οσμές….Καλλιτέχνης
*ΚΙ εκεί που έπαιζε ο νεαρός Λαρισαίος ντραμς, έρχεται η από πάνω και του χτυπάει την πόρτα.
- Η κόρη μου διαβάζει για την εξεταστική, το ξέρεις;
Εκείνος ατάραχος.
- Όχι, αλλά αν μου πεις λίγο τον ρυθμό θα το παίξω.
Ζ.

 

SXOLIKO_CIU.jpg

*EΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ της Λάρισας αναδεικνύουν τη διακοσιετηρίδα ποικιλοτρόπως.
Ζ.

 

PALAIMAXOI_CIU1.jpg

*ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ του απεσταλμένου μας στην ιστορική παραλαβή, πολεμικού ανταποκριτή, Ηλία Σελιώνη: Παρελήφθη από την Κίνα με ειδική πτήση και μεταφέρθηκε με σύγχρονο όχημα μηδενικής εκπομπής ρύπων, σε ειδική ψυκτική συσκευή συντήρησης, το εμβόλιο-δώρο για τους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές της ΑΕΛ. Το μετέφερε ο Νίκος Αργυρούλης και το παρέδωσε στο προεδρείο, σε μια σεμνή τελετή στο παγκάκι. Το εμβόλιο αυτό, εκτός από τον κορονοϊό, λέγεται ότι αντιμετωπίζει και ιούς που έχουν μολύνει το ελληνικό ποδόσφαιρο και πριν την πανδημία και που δυστυχώς ταλαιπωρούν και τη βυσσινί ομάδα.

Ζ.

 

SKITSO_CIU.jpg

*ΕΤΣΙ είδε τον κορονοϊό ο Λαρισαίος ζωγράφος και αγιογράφος Γιάννης Παράφορος.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass