«Ενθαρρύνουμε κριτική σκέψη και βιωματική μάθηση»

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΧΘΕΣ ΣΤΟ 1ο ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

Δημοσίευση: 08 Απρ 2021 21:02
Αθ. Φωκάς «Σημασία δεν έχει  αν θα αποτύχεις, αλλά να μην αφήνεις  τις αποτυχίες να καθορίζουν τη ζωή σου» Αθ. Φωκάς «Σημασία δεν έχει αν θα αποτύχεις, αλλά να μην αφήνεις τις αποτυχίες να καθορίζουν τη ζωή σου»

Της Νατάσας Πολυγένη

Με ομιλίες καταξιωμένων επιστημόνων, κορυφαίων Ελλήνων Μαθηματικών,

όπως ο Αθανάσιος Φωκάς και ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, ξεκίνησε τις εργασίες του χθες το 1ο Διαδικτυακό Μαθητικό Μαθηματικό Φεστιβάλ, το οποίο παρακολούθησαν σχεδόν 3.000 επισκέπτες και επισκέπτριες, εκπαιδευτικοί, μαθηματικοί, αλλά και λάτρεις της μαθηματικής επιστήμης.
Η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως χαιρέτισε το Φεστιβάλ και εξέφρασε τη στήριξη του Υπουργείου σε τέτοιες πρωτοβουλίες που στόχο έχουν να δώσουν την ευκαιρία στους μαθητές να κατανοήσουν τις γνώσεις που τους παρέχει το σχολείο και την περαιτέρω αξιοποίηση των ψηφιακών τους δυνατότητων. «Το Φεστιβάλ αυτό είναι καίριας σημασίας, καθώς γίνεται μια διαθεματική προσέγγιση των μαθηματικών μέσα από την τέχνη και τη βιωματική μάθηση, ενθαρρύνει την κριτική σκέψη και δημιουργικότητα και επιπλέον έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς αξιοποιούνται τα ψηφιακά εργαλεία προς όφελος της εκπαιδευτικής διαδικασίας και μάθησης».
Χαιρετισμό απηύθυνε και η υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι το Φεστιβάλ θα δώσει το έναυσμα στους μαθητές και στις μαθήτριες να αγαπήσουν ακόμα περισσότερο τη μαθηματική επιστήμη και να γνωρίσουν τον ρόλο της στην καθημερινότητά μας.
Στη συνέχεια, ο συντονιστής του ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Μπουραζάνας που έχει αναλάβει τη διοργάνωση σε συνεργασία με όλες της Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Θεσσαλίας, πήρε δύο πολύ ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις από τον κορυφαίο μαθηματικό Αθανάσιο Φωκά, κάτοχο της έδρας γραμμικών μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, ιατρό και αεροναυπηγό και τον επίκουρο καθηγητή του ΜΙΤ Κωνσταντίνο Δασκαλάκη.
Οι διαδικτυακοί επισκέπτες είχαν την ευκαιρία για λίγα λεπτά της ώρας να γνωρίσουν την υπεροχή του επιστήμονα Αθανάσιου Φωκά που με τη στάση ζωής του καταργεί το στερεότυπο του επιστήμονα ως «στεγνού», μονήρη ανθρώπου.
Χρησιμοποιώντας τον εαυτό του ως παράδειγμα στους μαθητές και στις μαθήτριες που παρακολουθούσαν το Φεστιβάλ, τους εξομολογήθηκε ότι όταν εκείνος έδωσε Πανελλαδικές για να εισαχθεί στο Πολυτεχνείο απέτυχε, όμως συνέχισε την προσπάθειά του και παρά τις οικονομικές δυσκολίες βρέθηκε στην Αγγλία να σπουδάσει αεροναυπηγική, πήρε υποτροφία και συνέχισε με διδακτορικό στα εφαρμοσμένα Μαθηματικά και από εκεί στην Ιατρική του Μαϊάμι όπου αποφοίτησε στους 3 πρώτους με αποτέλεσμα να του δοθεί η δυνατότητα να κάνει ειδικότητα στο Στάντφορτ. «Θέλω να πω στα παιδιά ότι σημασία δεν έχει αν θα αποτύχεις. Σημασία έχει να μην αφήνεις τις αποτυχίες να καθορίζουν τη ζωή σου». Ως ένας άνθρωπος που έχει σπουδάσει και καταπιαστεί με πολλά γνωστικά αντικείμενα, ο Αθ. Φωκάς υποστηρίζει ότι η πολυμάθεια και η εμβάθυνση είναι η ενεργή απάντηση στη σημερινή τάση για μονομερή εξειδίκευση. «Σε όσα περισσότερα πεδία κάποιος εκτίθεται τόσο πολυπλοκότερο γίνεται το δίκτυο συνειρμών που μπορεί να δημιουργήσει ο εγκέφαλός του. Η πολυμάθεια οδηγεί σε εμβάθυνση. Σπούδασα αεροναυπηγική, μαθηματικά, ιατρική. Στον ελεύθερο χρόνο μου, ασχολούμαι με τους αρχαίους Έλληνες, με οτιδήποτε έχει να κάνει με τον εγκέφαλο, με ζωγραφική, μουσική. Ερευνητικά έχω δουλέψει από θεωρητικά μαθηματικά μέχρι μοντέλα για λευχαιμία και τον κορονοϊό. Είναι δυνατόν να έχεις εύρος χωρίς να θυσιάσεις βάθος; Ναι είναι εφικτό» είπε χαρακτηριστικά: Επίσης, απευθυνόμενος προς τους/τις μαθητές/-τριες τούς συμβούλεψε να ζουν ενεργητικά λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ποτέ δεν χάνεις όταν ζεις ενεργητικά. Είναι καλύτερο να παίζεις ποδόσφαιρο, από το να βλέπεις ποδόσφαιρο» και τους προέτρεψε να αναζητούν και να εκμεταλλεύονται τις τεράστιες δυνατότητες των σύγχρονων υπολογιστών και της τεχνολογίας, αλλά να μην επιτρέπουν στον χρόνο που αφιερώνουν στο ίντερνετ και τα κοινωνικά δίκτυα να υπονομεύει τον εξαιρετικά σημαντικό χρόνο για ουσιαστικές προσωπικές σχέσεις και στοχασμούς.
Εξίσου σημαντική ήταν και η συνέντευξη που παραχώρησε ο καθηγητής του ΜΙΤ Κωνσταντίνος Δασκαλάκης με συμβουλές προς τους μαθητές για την αξιοποίηση της τεχνολογίας, την πρακτική χρησιμότητα των αλγορίθμων, ενώ εστίασε ιδιαίτερα στην ικανότητα του να μαθαίνει κανείς στο σχολείο.
«Πρέπει να στοχεύουμε ψηλά. Οι ανθρώπινες ικανότητες είναι πολυδιάστατες. Όλοι μας είμαστε καλοί σε κάτι, αρκεί να βρούμε πού είμαστε καλοί» ανέφερε μεταξύ άλλων και καταλήγοντας πρόσθεσε: «Τα παιδιά σήμερα έχουν τεράστια δύναμη στα χέρια τους και όλη τη ζωή μπροστά τους για να καταφέρουν τους στόχους τους, με επιμονή και προσήλωση.
Ακολούθησε η ομιλία του καθηγητή του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας, κ. Άρη Μαυρομάτη, με θέμα «Μαθηματικά και Τέχνη» και η πρώτη μέρα του Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση εργασιών των μαθητών/-τριών και την επίλυση γρίφων.
Το Φεστιβάλ συνεχίζεται και σήμερα Πέμπτη (στις 11 π.μ.) με το εξής πρόγραμμα:
- Έναρξη από τον συντονιστή Ε.Ε. Μαθηματικών, κ. Κ. Μπουραζάνα.
-Συνέντευξη του καθηγητή του Cambridge, κ. Αθ. Φωκά.
-Συνέντευξη του καθηγητή ΜΙΤ, κ. Κ. Δασκαλάκη.
-Ομιλία του καθηγητή Πνευμολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κ. Γουργουλιάνη, με θέμα «Τα Μαθηματικά στην Ιατρική».
-Παρουσίαση εργασιών μαθητών/-τριών.
-Επίλυση γρίφων.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι/-ες μπορούν να ανατρέξουν στον ιστότοπο: http://omathimatikos.gr.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass