Εφτασαν στη Λάρισα τα τεστ αυτοδιάγνωσης

ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ -ΕΚΠΛΗΚΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ -ΑΝΟΙΓΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ -Θ. ΚΟΥΤΣΟΥΚΗΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΒΑΖΑ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΜΟΥ!

Δημοσίευση: 08 Απρ 2021 21:03

Ξεκινά σήμερα, σύμφωνα με δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη,

η διάθεση των δωρεάν self - tests για τους πολίτες από τα φαρμακεία. Οι πρώτες παρτίδες των τεστ αυτοδιάγνωσης έφτασαν χθες το πρωί στη Λάρισα και άρχισαν να διανέμονται στα φαρμακεία, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται από τις φαρμακαποθήκες σήμερα το απόγευμα.
Από τις πρώτες παραλαβές των τεστ αυτοδιάγνωσης και οι Λαρισαίοι φαρμακοποιοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με την έκπληξη των συναδέλφων τους σε όλη την Ελλάδα να παραλαμβάνουν, όχι σε ατομικές αλλά σε συσκευασίες των... 25 τεμαχίων, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν ήδη τις προεργασίες για την κατανομή των υλικών σε αυτοσχέδιες ατομικές συσκευασίες, που θα διανέμονται στους δικαιούχους.
Συγκεκριμένα, χθες το πρωί οι πρώτες παρτίδες των τεστ έφτασαν στον Σ.ο.Φ.ΛΑ., τον έναν από τους δύο Συνεταιρισμούς Φαρμακοποιών στη Λάρισα και μέχρι το μεσημέρι εφοδιάστηκαν τα συνεργαζόμενα φαρμακεία με 75 τεστ το καθένα σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου. Σήμερα το πρωί έχει προγραμματιστεί η παραλαβή των τεστ από τον δεύτερο Προμηθευτικό Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Λάρισας ΠΡΟΣΥΦΛΑ προκειμένου να ολοκληρωθεί η διανομή στα φαρμακεία και να είναι έτοιμα για τη διάθεσή τους αποκλειστικά για μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και εκπαιδευτικούς της μέσης εκπαίδευσης, από σήμερα στα μεγάλα αστικά κέντρα και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη Ελλάδα. Σύμφωνα με γνώστες της τοπικής φαρμακευτικής αγοράς στη Λάρισα, θα διανενηθούν στην πρώτη φάση 45 χιλιάδες τεστ αυτοδιάγνωσης, εκ των οποίων το 50% θα διατεθεί στα φαρμακεία για διανομή και το υπόλοιπο 50% θα παραμείνει στις φαρμακαποθήκες για την αντικατάσταση όσων τεστ διατίθενται από τα φαρμακεία.  Ομαλά κύλησε η χθεσινή διανομή σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΟΦΛΑ Πέτρο Καφανέλλη, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο έργο που καλείται να διεκπεραιώσει το φαρμακείο υποστηρίζοντας ότι ο φαρμακοποιός είναι δύσκολο να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις διανομής των τεστ σε συνδυασμό με το κλείσιμο των ραντεβού για τους εμβολιασμούς αλλά και την καθημερινή κίνηση. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΡΟΣΥΦΛΑ Δημήτρης Μιχαήλ εκτίμησε ότι παρά τις δυσκολίες του εγχειρήματος, οι φαρμακοποιοί της Λάρισας είναι έτοιμοι να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις και του νέου εγχειρήματος όπως συνέβη και με την περίπτωση των ραντεβού για τους εμβολιασμούς.

«ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΒΑΖΑ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΜΟΥ!»
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θανάσης Κουτσούκης αναφερόμενος στο θέμα που έχει προκύψει με τη συσκευασία των τεστ είναι κατηγορηματικός: «Προσωπικά ένα τέτοιο προϊόν δεν θα το προμηθευόμουν για το φαρμακείο μου. Όχι σ’ αυτήν τη μορφή. Γιατί δεν είναι μόνο το γεγονός της επιπλέον εργασίας που απαιτείται για τον φαρμακοποιό, για να ανασυσκευάσει ξεχωριστά και υπό τις κατάλληλες συνθήκες το κάθε σετάκι. Δεν είναι ότι αναγκάζεται, δηλαδή να κάνει τη δουλειά που δεν κατάφερε να φέρει εις πέρας η εταιρεία η οποία κέρδισε τον διαγωνισμό. Είναι και το γεγονός της παράδοσης στον πολίτη προϊόντων σε χύμα κατάσταση. Αυτό δεν μας αρέσει καθόλου και μας προβληματίζει έντονα. Είναι ορθό να παραδίδουμε έτσι τα προϊόντα γενικότερα; Αναρωτιέμαι ειλικρινά. Ελπίζουμε στην επόμενη παράδοση των τεστ να έχει λυθεί αυτό και ξεκαθαρίζω ότι ήταν κάτι που σαφέστατα δεν γνωρίζαμε».
Σε άλλο σημείο της δήλωσής του στην «Ε», σημειώνει ότι από σήμερα ή το αργότερο αύριο θα μπορούν, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να προσέρχονται στα φαρμακεία οι μαθητές του Λυκείου και οι καθηγητές τους για να λάβουν το τεστ τονίζοντας «δεν θα είναι δυνατόν να εξυπηρετηθούν οι πολίτες από εφημερεύοντα φαρμακεία εντός του Σαββατοκύριακου», για να προσθέσει ότι: «Τα φαρμακεία δεν θα διενεργούν τεστ και επίσης δεν θα έχουν τη δυνατότητα να κρατάνε λίστες για μελλοντικές παραλαβές. Δεν θα μπορούν να αρνηθούν να δώσουν σε κάποιον δικαιούχο αν δεν τον έχουν στη λίστα. Η καταχώριση της παραλαβής γίνεται σε ζωντανό χρόνο και μόνο με την παρουσία του δικαιούχου ή εκπροσώπου του. Και η συμπλήρωση των τεμαχίων που δίνει το φαρμακείο θα γίνεται από την αποθήκη στην οποία θα αποστέλλεται ηλεκτρονικό αρχείο με τις καταχωρίσεις που υπάρχουν ανά φαρμακείο».
Παράλληλα, αναφέρεται στην προετοιμασία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για να εξασφαλιστεί η επάρκεια, η σωστή και έγκαιρη διανομή, η σωστή κατανομή ανά φαρμακείο, η λειτουργικότητα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας κ.λπ., για να καταλήξει: «Οι φαρμακοποιοί παραμένουμε πιστοί στο καθήκον μας. Αποδείξαμε από την αρχή της πανδημίας και συνεχίζουμε να συμβάλουμε αποφασιστικά και με κάθε τρόπο, ώστε να περάσει το συντομότερο δυνατόν αυτός ο εφιάλτης για τη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι η Πολιτεία διαχρονικά και σήμερα μας αντιμετωπίζει με τρόπο που δείχνει ότι δεν μας υπολογίζει ουσιαστικά ως αξιόπιστους, θεσμικούς συνεργάτες της στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Προσωπικά αισθάνομαι περήφανος που οι συνάδελφοί μου σε ό,τι έχει χρειαστεί μέχρι στιγμής, στην ορθή συμβουλή, στην προαγωγή των εμβολιασμών, στην παροχή μιας σειράς υπηρεσιών, τώρα με την πανδημία και πάντα, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και συμβάλλουν ουσιαστικά στο να δοθούν λύσεις που έχει ο κόσμος πραγματικά ανάγκη».

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass