ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΤΗΤΕΣ

Δημοσίευση: 17 Ιαν 2022 18:34
Καφεδάκι με... δόντια χθες στην Ταχυδρομείου Καφεδάκι με... δόντια χθες στην Ταχυδρομείου

Μερομήνια
ΚΡΥΕΣ εποχές... Παγωνιά, τα καλοριφέρ στο φουλ, η κατανάλωση φυσικού αερίου στα ύψη, γεμίζουν μια χαρά τα ταμεία του θείου Βλαδίμηρου (Πούτιν). Και το χειρότερο; Πάμε για παρατεταμένη παγωνιά. Έτσι τουλάχιστον προβλέπουν τα ... μερομήνια.

Πολικές θερμοκρασίες Γενάρη και Φλεβάρη και χιονοπτώσεις που θα επαναλαμβάνονται μέχρι τα μέσα Μαρτίου.
Υπενθυμίζω πως έχει εκπτώσεις, οπότε ευκαιρία για κανένα παλτό.

Προμηνύματα
ΤΗΝ ώρα που εσύ παραπονιέσαι για την παγωνιά των τελευταίων ημερών, στην Αυστραλία κάνει πενηντάρια και στην Αρζεντίνα σαραντάρια.
Έτσι για να ξέρεις τι σε περιμένει το καλοκαίρι που έρχεται και για να κλείσεις από τώρα κανένα δωμάτιο στον Αγιόκαμπο...

Οι ...παραδόσεις
ΣΑΝ ... πολλές παροχές δεν δίνεi τελευταία ο Μητσοτάκης; Δεύτερη αύξηση στον κατώτατο μισθό, μείωση στον ΕΝΦΙΑ, και ... να δούμε αν θα επιστραφεί η επιστρεπτέα... Σίγουρα δεν φταίνε μόνο τα ΜουΜουΕ που βλέπουν πρόωρες εκλογές.
Φαίνεται δε ότι ο Κυριάκος μάλλον ... υποκύπτει στον πειρασμό της παροχολογίας, σαν κάθε Έλληνα πολιτικό που ... σέβεται τας παραδόσεις του έθνους...
Κι όμως. Για άλλα τον ψηφίσαμε και τον επιβραβεύουμε στις δημοσκοπήσεις. Για τη σταθερότητα που εξασφάλισε και την ανάπτυξη. Θα το καταλάβει; Ή θα πέσει στο επίπεδο του κοινού πολιτικαντισμού;

Μπρούκληδες
ΜΑΛΛΟΝ θα περισσεύουν φράγκα στον Δήμο Λαρισαίων για ν’ αφήνει κάθε βράδυ, όλη την περασμένη εβδομάδα, αναμμένα τα φώτα των Χριστουγέννων στο Πάρκο του «Αλκαζάρ». Μπρούκληδες...
Τέτοιες εποχές; Με το ηλεκτρικό ρεύμα «παν κι ξαπαν’»; Και να πεις ότι βλέπει και κανείς τα φώτα να χαίρεται;
Ουφ!
***
ΚΙ όμως, η ΑΕΛ πήρε μπρος! Μπορεί να μας σπαζοχόλιασε χτες στο παγωμένο «Αλκαζάρ» με τους Βολιώτες, αλλά στο τέλος δίκαια πήρε τη νίκη.
Ο Κούγιας φαίνεται ότι διάγει περίοδο ...χειμερίας νάρκης κι αν αφήσει την ομάδα στην ηρεμία της με τον προπονητή που δείχνει σοβαρός, μπορούμε μέχρι και να δηλώσουμε αισιόδοξοι. Γιατί η ομάδα παίζει μπαλίτσα.Λ(φ)αρισαίοι
ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΟ: ‘Έγραψε λάθος τη λέξη «Λαρισαίοι» στον υπολογιστή. Έκανε δεξί κλικ για να τη διορθώσει και η πρώτη διαθέσιμη εκδοχή που του έβγαλε το σύστημα ήταν ... Φαρισαίοι ! Λες;

Ξανά ΚΙΝΑΛ
ΤΟ παρατηρήσατε; Μέχρι να βγει αρχηγός στο πράσινο στρατόπεδο, όλοι για ... ΠΑΣΟΚ και ξανά μανά ΠΑΣΟΚ μιλούσαν. Τώρα, ξαναέγινε .... ΚΙΝΑΛ.
Τι α κάν’ ς α; Πήραμε και κάτι δάνεια, τα τσεπώσαμε, τα γράψαμε στο χιόνι και δεν τα ξεπληρώσαμε, θες τώρα πίσω - πίσω να μας τα ξαναζητάν; ΚΙΝΑΛ... Καθαρές λύσεις και - κυρίως!- ... καθαρό ΑΦΜ!

Όλα είναι ρόλος
ΕΝΑΣ από τους πιο οργισμένους Έλληνες για την οικονομική κρίση υπήρξε ο μακαρίτης ο Γιώργος ο Τράγκας.
Ποιος δεν θυμάται τις φοβερές ...κραυγές του κάθε μέρα από ραδιοφώνου:
«Ο λαός πεινάειειειειει...»... «Αλήτεεεεεες»... «Ρημάξατε τον τόποοοοοο... «Γερμανοτσολιάδεεεεεεες». «Ταγματασφαλίτεεεες».
Και τώρα που ανοίγει η διαθήκη του, αποκαλύπτεται ότι ο ίδιος διέθετε πολυτελέστατες βίλες και διαμερίσματα στα πιο διάσημα και ακριβά μέρη του κόσμου : Νίκαια Γαλλίας, Μονακό, Παρίσι, Νέα Υόρκη, Μαϊάμι, Λος Άντζελες, Κηφισιά, Ακρόπολη, Μύκονο, Κέρκυρα. Χώρια τα (πολλά) μετρητά.
Συμπέρασμα : Μην πολυπιστεύεις αυτούς που φωνάζουν και κλαίγονται.
Στην Ελλάδα όλοι ρόλους παίζουν... Με το ....αζημίωτο βέβαια. Να λυπάσαι τους αξιοπρεπείς που δεν θα σου μιλήσουν ποτέ για τη φτώχεια τους.

Φέρτε μας τον Μπόρις
ΤΕΛΙΚΑ πολύ χαβαλές ο Μπόρις Τζόνσον. Από πάρτι σε πάρτι ο αφιλότιμος. Ούτε ... Έλληνας να ήταν. Μωρέ, έναν τέτοιο «όξω καρδιά» θέλουμε σ’ αυτήν την ... «κεφάτη» χώρα που ζούμε. Κι όχι τον «ξινό» τον Μητσοτάκη (που οι ... «κρυόκωλοι» ... Εγγλέζοι πολύ εξετίμησαν όταν πρόσφατα έδωσε συνέντευξη στο BBC επιδαψιλεύοντάς του κολακευτικότατα σχόλια).
Μπόρις : η χαρά της .... ψυχαγωγίας, ο Άγιος της ... εστίασης. Ποια «Ελγίνεια» τώρα... Τον Μπόρις να μας δώσουν!

Τα όρια
«ΚΡΙΜΑ», είπε όλη η Ελλάδα για τον Τζώρτζη Μονογυιό που σκοτώθηκε σε τροχαίο με τη «Φεράρι» που μόλις είχε αποκτήσει.
Πράγματι, κρίμα... Αν όμως στο μεταξύ είχε παρασύρει και σκοτώσει και κανέναν ανυποψίαστο πεζό, όλοι θα του έριχναν το ανάθεμα. Θα ήταν ένα από αυτά τα «καλομαθημένα πλουσιόπαιδα» που καβαλάνε πολυτελή αυτοκίνητα κι όποιον πάρει ο Χάρος.
Πόσο δυσδιάκριτα είναι μερικές φορές τα όρια ανάμεσα στο δίκιο και το άδικο...

Στις ταβέρνες
ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ με αστυνομικούς που έκαναν έλεγχο σε ταβέρνα είχε και πάλι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης. Τόσο ο βουλευτής, όσο και οι αστυνομικοί δίνουν τη δική τους εκδοχή για το επεισόδιο και άκρη δεν βγαίνει.
Εκείνο που σημειώνουμε ωστόσο είναι πως αυτόν τον Πολάκη βρε παιδί μου από ταβέρνα σε ταβέρνα και από τσιμπούσι σε τσιμπούσι τον βρίσκεις...
(Εννοείται χωρίς μάσκα).

Τζάμπα
ΑΠΟ σήμερα θα πέφτει το πρόστιμο των 100 ευρώ στα ανεμβολίαστα «παπούδια» άνω των 60. Η απειλή προστίμου έπιασε και ήδη η μεγάλη πλειοψηφία της ως άνω κατηγορίας - όπως ανακοινώθηκε- έσπευσε να εμβολιαστεί. Όσο ήταν ... τζάμπα έκαναν πολλοί τον μάγκα. Ο ... ορισμός του «τζάμπα μάγκα» δηλαδή!

Ευθύνες
ΣΤΑ ΑΕΙ όποιος θέλει μπαίνει και κάνει ό,τι θέλει. Σε 350 σχολεία της Αθήνας έχει .... κατάληψη.
Πραγματικά η Δικαιοσύνη πρέπει να αναλογιστεί κι αυτή κάποτε τις δικές της ευθύνες. Νόμο έχει στα χέρια της, ας τον εφαρμόσει. Είναι η μόνη που μπορεί να δώσει μια και καλή τέλος σ’ αυτό το αίσχος των καταλήψεων. Νισάφι!

Γεωγραφία
ΜΕΤΑ από πολλές περιπέτειες απελάθηκε οριστικά ο Σέρβος τενίστας Τζόκοβιτς από το Αυστραλιανό τουρνουά. Ήταν να πάρει κάνα δυο εκατομμύρια ντόλαρς αν το κατακτούσε, τώρα θα πληρώσει και 500 χιλιάρικα για ... δικαστικά έξοδα.
Το θέμα ήταν τελικά ... γεωγραφικό: απλώς η Αυστραλία δεν είναι ... Βαλκάνια να νομίζει ο καθένας ότι με πιέσεις και επειδή είναι φίρμα θα μένει στο απυρόβλητο.

Συνήθεια
ΠΕΝΤΕ ρίχτερ στα παράλιά μας, τρία και βάλε στην Ελασσόνα ... Και 267 κρούσματα Covid στην περιοχή μας. Νούμερα που κάποτε θα προκαλούσαν μεγάλες ανησυχίες στον πληθυσμό. Τώρα, ποιος ασχολείται; Μάλλον κανείς. Τελικά όλα μια συνήθεια είναι...

Τηλε-άγιοι
ΜΕΤΑ τον Άγιο Νεκτάριο που έκανε σημαντική επιτυχία στους κινηματογράφους, ξεκινάει σύντομα σε τηλεοπτικό κανάλι σίριαλ για τη ζωή του Αγίου Παϊσίου. Ευρύ κοινό και επιτυχία εξασφαλισμένη για έναν Άγιο ιδιαίτερα δημοφιλή στο «χριστεπώνυμο πλήρωμα» της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Αρκεί να μην το παρακάνουν και δεν μείνει... Άγιος για Άγιος και Όσιος για Όσιος... όρθιος - που να μην γίνει ταινία δηλαδή. Τι θαρρείς; Πολύ θέλουν.

 

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

Όσοι πεθαίνουν νέοι...

«Είναι στ’ αλήθεια τυχεροί όσοι πεθαίνουν νέοι», όπως το ήθελε το ντουέτο Πάνου Γαβαλά και Ρίας Κούρτη; Εξαρτάται... Έτσι κι αλλιώς το περί θανάτου αιώνιο ερώτημα μόνο υποκειμενικές απαντήσεις σηκώνει. Για πολλούς είναι σίγουρα προτιμότερο να σκοτωθείς σε ένα θεαματικό ατύχημα με μια Φεράρι τυλιγμένη στις φλόγες από το να εξευτελίζει το σώμα σου και την ψυχή σου μια μακρόχρονη αρρώστια, στον γκρίζο θάλαμο ενός επαρχιακού νοσοκομείου όπου σ’ έχουν στοιβάξει μαζί με άλλους πέντε ή έξι ασθενείς. Στην τελική αυτό που μετράει είναι το πώς έχεις ζήσει.
Ο άτυχος Γιώργος Μονογυιός πήγε κι αγόρασε μια Φεράρι. Έσκασε κοντά 250 χιλιάρικα για να αγοράσει το αμάξι, που λίγο μετά θα απέβαινε μοιραίο. Μοιραία κι εμείς μάθαμε μερικά για τη ζωή του. Σημειώνω: Τζώρτζης Μονογυιός. Το απλό και λαϊκότροπο «Γιώργος» αντικαταστάθηκε με κάτι οπωσδήποτε πιο σικάτο. Το «όπου Γιώργος και μάλαμα» ή το «Κυρά Γιώργαινα ο Γιώργος σου πού πάει» που μας σύστησαν κάποια παλιά λαϊκά τραγούδια, είναι για άλλους, δεν ταιριάζει στην «κυρίλα» της Μυκόνου. Τζώρτζης. Όνομα για να κάνεις καριέρα. Και 45χρονος επιχειρηματίας, με μαγαζιά στη Μύκονο. Τέτοιες ιστορίες μόνο στη Μύκονο μπορείς να φανταστείς και μόνο για επιχειρηματίες. Μόνο αυτοί δύνανται να αναπτύξουν γούστα. Να έχουν ήδη μία «Πόρσε» και να αποκτήσουν στο καπάκι και μία «Φεράρι». Άμα είσαι δημόσιος υπάλληλος για παράδειγμα, τσακώνεις το πολύ μια Τογιότα Κορόλα μεταχειρισμένη από μάντρα και καμαρώνεις κι από πάνω. Το ατύχημα έγινε στη Βούλα κι όχι ας πούμε στα Κάτω Πατήσια. Μπορείς να φανταστείς μια Φεράρι στα ... Κάτω Πατήσια; Αυτά τα αυτοκίνητα και οι άνθρωποι που τα σηκώνουν κινούνται στα Νότια Προάστια της Αθήνας, τη σύγχρονη Μέκκα του νεοπλουτισμού, εκεί όπου ο πλούτος και τα οικονομικά μεγέθη έχουν ξεφύγει σε σχέση με την υπόλοιπη ελληνική πραγματικότητα... Κοντολογίς, άμα η «Φεράρι» δεν του έφευγε από τα χέρια και δεν κοβόταν άδικα το νήμα της ζωής του, ο Τζώρτζης Μονογυιός θα είχε μια ωραία ζωή, όλο χλίδα κι απολαύσεις. Την ίδια μέρα -και την ίδια ώρα πάνω κάτω- που έφυγε ο Τζώρτζης, έφυγε από τη ζωή ένας συνομήλικός του Λαρισαίος (γεγονός). Βρέθηκε νεκρός στο σπίτι από τους οικείους του που ανησύχησαν και τον αναζήτησαν. Ο θάνατός του καταγράφηκε στα τοπικά ΜΜΕ ανωνύμως, ως «θάνατος 46χρονου ημεδαπού». Από τους ιατρούς του εφημερεύοντος ΓΝΛ όπου τον μετέφερε το ΕΚΑΒ, απεδόθη σε παθολογικά αίτια. Είναι η κρίσιμη ηλικία για το πρώτο έμφραγμα. Το περιστατικό συνέβη σε ακραία συνοικία της Λάρισας. Στις ακραίες συνοικίες ξέρεις ποιοι μένουν ε; Εργάτες, Αλβανοί κι άλλοι μετανάστες, συνταξιούχοι του ΙΚΑ, μοναχικές ηλικιωμένες χήρες, ό,τι το πιο ευπαθές του πληθυσμού, που κοιτά να την βολέψει με κάνα φτηνό νοίκι. Ο άτυχος Λαρισαίος, αν λεγόταν Γιώργος, είναι βέβαιο ότι θα είχε παραμείνει Γιώργος. Αν Γιάννης, θα είχε μείνει Γιάννης κι οπωσδήποτε δεν του είχε περάσει ποτέ από το μυαλό να μετονομαστεί σε Τζώρτζης ή Τζώνι, ας πούμε. Στη λαϊκή γειτονιά, κάτι τέτοιους τους κοιτάνε ... περίεργα. Το στυλ στις ακραίες συνοικίες είναι ... «αντρουά», και τα αρχικά ΛΟΑΤΚΙ είναι πιο άγνωστα κι απ’ τη γλώσσα των Εσκιμώων. Γιώργος σκέτος επομένως, άντε Γιώργαρος, Γιωργάρας, ή Γιώργης. Τα υποκοριστικά κομμένα. Κι έπειτα, άμα είσαι σωφέρι και σηκώνεσαι από τις έξι τα χαράματα να πιάσεις το τιμόνι για να πας δρομολόγιο, δεν έχεις και πολλά κουράγια να σκεφτείς τέτοιες ... στιλιστικές παρεμβάσεις στο όνομά σου. Ούτε φυσικά διανοείσαι να πας νεαρός σε «Ριάλιτι», όπως είχε πάει ο Μυκονιάτης, για τον οποίο η ζωή μάλλον αυτό ήταν, ένα διαρκές παιχνίδι, πότε με ακριβά αυτοκίνητα, πότε με ξενύχτια στη Μύκονο και τα Νότια Προάστια, ένα συνεχές «ριάλιτι» με ωραιοντυμένους ανθρώπους, καθαρούς και παρφουμαρισμένους, που τρώνε με χάρη το «σαινιάν» φιλέτο τους σε ακριβά ρεστοράν συνοδευόμενοι από λαμπερές κοπέλες.
Ο Γιωργάρας όμως; Το πολύ - πολύ, πτώμα κάθε βράδυ, να την έπεφτε βρώμικος και αξύριστος στον καναπέ για να κάνει ζάπινγκ σε κανένα «ριάλιτι», να, στο Survivor ας πούμε που έχει πλάκα, έχει και ξέκωλα, τρώγοντας πίτσα ντελίβερι ή σουβλάκια που «χτύπησε» από το σουβλατζίδικο του Μάκη καθώς γύρναγε σπίτι.
Και μια μέρα των ημερών οι νέοι άνθρωποι ... φεύγουν. Θέλει και τύχη η ζωή. Αυτοί δεν έχουν. Και «την κάνουν». Άλλος με Φεράρι, άλλος με ένα σαραβαλιασμένο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, τα μεγέθη είναι διαφορετικά, αλλά ο προορισμός ίδιος. Το απόλυτο σκοτάδι...
Οι δικοί τους θα πονέσουν, θα κλάψουν, θα χτυπηθούν, μα ποιο το όφελος; Στο επόμενο στάδιο έρχονται συγγενείς και φίλοι να αναλάβουν το δύσκολο έργο της παρηγοριάς, «τι να κάνουμε ρε φίλε, τόσο λάδι είχε το καντήλι του, κουράγιο ...». Κι ο πόνος ένας Γολγοθάς. Για τη μάνα πιο πολύ και τον πατέρα. Οι υπόλοιποι ... Ντάξει ... Πανδαμάτωρ ο χρόνος...
Κι η ζωή συνεχίζεται, χιλιάδες χρόνια ιστορίας αυτό γίνεται, εκατομμύρια εκατομμυρίων άνθρωποι έχουν χαθεί νέοι, κι εσύ, εγώ, ο καθένας μας ούτε που ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Κι όσοι μένουν πίσω, αρχίζουν μια συζήτηση, χωρίς νόημα κι αυτή.
- «Σημασία έχει πώς θα σε θυμούνται», λένε αυτοί που είναι «παλιάς κοπής» και έζησαν μέσα στον καθωσπρεπισμό.
- Το παν δεν είναι οι υλικές απολαύσεις, όλοι θα κριθούμε απ’ τον Θεό, πιπιλίζουν οι παπάδες και λοιποί θεοσεβούμενοι.
Σημασία το ένα, σημασία το άλλο... Ο καθένας απ’ τη σκοπιά του προσδιορίζει τις σημασίες. Μα σαν φύγει η ζωή, φεύγει μαζί της κάθε σημασία φιλαράκο. Γι’ αυτό κοίτα να τη βγάλεις καλά και ισορροπημένα. Να, σκέψου, σήμερα ας πούμε, σηκώθηκες καλά κι εσύ και οι αγαπημένοι σου, δεν σε βρήκε ακόμη κανένας κορονοϊός ή τίποτε άλλο, οπότε δεν δικαιούσαι βρε κερατά να ’χεις μούτρα και κακή διάθεση. Το ταξίδι συνεχίζεται. Με Φεράρι ή με Τογιότα Κορόλα, απόλαυσε τη διαδρομή...
ΑΛΕΞΗΣ ΚΑΛΕΣΗΣ
alexiskalessis@yahoo.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass