ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 07 Ιουν 2022 18:00
* ΓΙΑ το αν η Δημοτική Αρχή θεωρεί την Πολυτεχνείου κεντρικό δρόμο αναρωτιέται ο Αθ. Μπ. Προσκομίζοντας χθεσινές φωτογραφίες από τη διασταύρωση με Παναγούλη-Φαρσάλων, όπου βρίθει από ξερά χόρτα και σκουπίδια. Κι η νησίδα λέει μέχρι τη Βόλου στο ίδιο χάλι βρίσκεται, πού και πού καμιά πικροδάφνη... Ζ. * ΓΙΑ το αν η Δημοτική Αρχή θεωρεί την Πολυτεχνείου κεντρικό δρόμο αναρωτιέται ο Αθ. Μπ. Προσκομίζοντας χθεσινές φωτογραφίες από τη διασταύρωση με Παναγούλη-Φαρσάλων, όπου βρίθει από ξερά χόρτα και σκουπίδια. Κι η νησίδα λέει μέχρι τη Βόλου στο ίδιο χάλι βρίσκεται, πού και πού καμιά πικροδάφνη... Ζ.

Ζημιάρης καιρός
* Η καιρική αστάθεια, ο φόβος κι ο τρόμος των αγροτών.


Κι εκεί στον καύσωνα, ξεσπά σε λίγο καταιγίδα. Ζημιά ο δυνατός αέρας, ζημιά τέτοια εποχή η βροχή κι ακόμη μεγαλύτερη το χαλάζι. Τη μια στα Φάρσαλα, κατόπιν στον Τύρναβο, τώρα και στην περιοχή Πλατυκάμπου. Κι όλη τη βδομάδα έτσι θα το πάει λέει, ασταθώς, να μην ξέρεις από πού θα σου έρθει. Κι επειδή το φαινόμενο είναι πάντα τοπικό, «στα τσιμέντα βρε σεις, στα τσιμέντα να το ρίξει το χαλάζι, στις πόλεις, όχι στα χωράφια...».
Ζ.

Άφταστη
* ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ πρωταθλήτρια ζέστας, το Σαββατοκύριακο θριάμβευσε πάλι.
- Λάρισα ρε φίλε, περιμένεις να σε χτυπήσει ο έρωτας κατακούτελα και σε χτυπάει η ζέστη.
- Λάρισα φίλε μου... Ούτε το ψυγείο δεν βγάζει κρύο.
Ζ.

Διαδίκτυο
* ΧΩΡΙΣ διαδικτυακή κάλυψη (αλλά και χωρίς Wi-fi) έγινε χθες η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Μετά από περίπου δύο χρόνια που σχεδόν όλοι συνήθισαν σε μια κατάσταση πίσω από οθόνες υπολογιστών, ήρθε η παλιά καλή συνήθεια της φυσικής παρουσίας.
***
* ΜΑ έφερε και τα αρνητικά του η διαδικτυακή αυτή εμπειρία. «Ηρεμήστε παρακαλώ, τι είναι αυτό το κακό σήμερα. Τι πάθατε;» προσπαθούσε όλο ευγένεια η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Τάνια Δόκου, να επαναφέρει τους πολύ άτακτους συμβούλους. Μα τίποτα εκείνοι. Πίστευαν πως ήταν πίσω από την οθόνη τους και ότι δεν ακούγονταν. Μια το τηλέφωνο, μια που αλλάζαν κάθισμα, μια τουαλέτα, μια για κουβέντα. Πού θα πάει; Θα συνηθίσουν και πάλι. Σαν καλοί μαθητές με μικρές συχνές παρατηρήσεις.
Κ.Γ.

Δωροθέα
* ΔΕΝ το ήξεραν πολλοί και γι’ αυτόν τον λόγο η Δωροθέα Κολυνδρίνη είπε να τους το θυμίσει. Στις 5 του Ιούνη ήταν η ονομαστική της γιορτή και γι’ αυτό γλύκανε το Περιφερειακό Συμβούλιο. Αμέτρητες και οι ευχές, πολλά και τα χαμόγελα. Εύστοχη και η επιλογή των γλυκών.
Κ.Γ.

Αφίσες
* ΜΕΧΡΙ και αφίσες για να φοράμε μάσκα υπήρχαν ξεχασμένες στον χώρο του Περιφερειακού Συμβουλίου. Σηκώθηκε ο ...αρμοδιότερος όλων για να τις βγάλει. Ο γιατρός Βασίλης Πινακάς φυσικά. Χρειάστηκε η παρατηρητικότητα του Αγοραστού, βεβαίως, βεβαίως...
Κ.Γ.

Παππάς
* ΧΕΡΙ – χέρι πηγαίνουν Αποκεντρωμένη και Περιφέρεια. Αυτό είπε ο Κώστας Αγοραστός χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου ερωτώμενος σχετικά. «Από τη στιγμή που ήρθε ο Κώστας Παππάς έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία» είπε και ευχήθηκε να συνεχίσουν έτσι. Μην το πείτε ούτε στον ...παπά για τον Παππά.
Κ.Γ.

Μπάσκετ
* ΠΡΟΒΛΕΨΗ για την κατάκτηση της τρίτης θέσης στο πρωτάθλημα της Α1 εθνικής κατηγορίας έκανε χθες ο Κώστας Αγοραστός. Άρα λοιπόν εκτιμά πως θα χάσουμε αύριο από τον ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ και πως θα κερδίσουμε τον Προμηθέα για τον μικρό τελικό. Για να δούμε... Μακάρι να πέσει έξω και να φτάσουμε ως τον τελικό.
Κ.Γ.

Αντιφατικά
* ΤΙΣ αντιφάσεις της πραγματικότητας επεσήμαιναν χθες οι Λαρισαίοι.
- Καίμε όλα τα δάση βρε παιδιά και παλεύουμε να σώσουμε τον πλανήτη με χάρτινα καλαμάκια...
***
* ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ λύσεις στους άλλους πώς θα διατηρήσουν το σπίτι δροσερό για εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά το δικό μας κλιματιστικό το έχουμε στο 19.
***
* - ΤΩΡΑ που καλοκαίριασε πάντως, να αφήνετε έξω απ’ την πόρτα σας ένα μπολάκι με νερό για τα αδέσποτα κι έναν κουβά για την Πυροσβεστική.
***
* - Η φωτιά στη Βούλα, είπαν, προκλήθηκε από πουλί.
-Μπορεί, το πρόβλημα όμως ήταν που πήγαν μετά οι χελώνες να τη σβήσουν.
Ζ.

Φήμη και χάος
* ΒΡΩΜΙΣΕ η δουλειά, όλη η Λάρισα αυτό συζητούσε χθες, κυκλοφόρησε η φήμη για τον Βιολογικό της Κατερίνης. Κι άντε να σταματήσει, όλοι είχαν να συνεισφέρουν με πληροφορίες αλλά και με εμπειρία από το κυριακάτικο μπάνιο τους. Οι περισσότεροι να θεωρούν δεδομένη την απεχθή εκδοχή. Τι κι αν καθησύχαζαν οι αρμόδιοι, από Πιερία μέχρι Αγιά... «Σιγά μωρέ, τα συγκαλύπτουν...».
***
* «... πρόκειται για πλαγκτόν, φαινόμενο σύνηθες για την εποχή που διανύουμε. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας...». Ή «...οι αρμόδιες υπηρεσίες προέβησαν από την Παρασκευή, σε επιτόπια αυτοψία, κατά την οποία δεν παρατηρήθηκε κάποια δυσοσμία, ενώ μακροσκοπικά διαπιστώθηκε, πως οι εν λόγω κηλίδες αποτελούν φυτοπλαγκτόν». (Πού ξέρουν αυτοί μωρέ...).
***
* ΕΝ τέλει όμως, μα πόσοι είναι οι Κατερινιώτες... Τόσο μεγάλες ποσότητες επεξεργάζεται ο Βιολογικός τους; Κι άντε στη θάλασσα στην παραλία της πόλης τους. Αλλά να φτάνουν διαφυγόντα λύματα στη Λεπτοκαρυά και τη Σκοτίνα, στον Παντελεήμονα, τον Πλαταμώνα και τους Νέους Πόρους, να διαχέονται προς Καστρί-Λουτρό, Αλεξανδρινή, Μεσάγγαλα, Στόμιο κι από τις παραλίες της Καρίτσας και του Κόκκινου Νερού να φτάνουν Παλιουριά, Κουτσουπιά, Βελίκα, Σωτηρίτσα, κι Αγιόκαμπο κι ακόμα παραπέρα;. Κατερίνη είναι αυτή ή Σαγκάη; Μα πόσο πληθυσμό έχει; Λύματα και στα βαθιά και στα ρηχά και παντού και επί μέρες;
***
* ΕΝ τω μεταξύ, μιας και ο λόγος για Βιολογικούς, αυτός της Λάρισας στη Ν. Σμύρνη μυρίζει αποδεδειγμένα πολύ άσχημα επί μέρες. Θα εξηγήσουν κάτι οι αρμόδιοι; Και κυρίως θα πράξουν;
Ζ.

Γουάτ ιζ γκρίς;
* ΚΙ απ’ τον πλατύ κάμπο της Λαρίσης στο New York Hilton, μεγαλεία για τη Λίτσα Λιακούλη, με την Ομογένεια αλλά και τους Αμερικανούς. Κι ένας απ’ αυτούς που τη ζηλεύουν τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ αναφερόταν στο τι είπε η Λαρισαία στον Αμερικανό γερουσιαστή: Μίστερ Μενέντεζ, γουάτ ιζ γκρίς; Εν όλιβ τρι, ε βίνγιαρντ, ε μπόατ. Ευριθίνκ ιζ σούτινγκ πις. (Μα αυτά ακριβώς του είπε).
Ζ.
Τασάκι...
* ΤΟ έψαχναν βαθύτερα, αναζητώντας οπωσδήποτε την επιτυχία οι Λαρισαίοι.
- Κι ο παντρεμένος άντρας μπορεί να είναι ευτυχισμένος, αρκεί να μην το μάθει η γυναίκα του.
***
* - ΜΟΥ έστειλε αίτημα φιλίας ο Αλέν Ντελόν, αποκάλυψε η άλλη, και τον διέγραψα.
- Βρε μήπως ήταν ο Άλαν Ντάλον και μπερδεύτηκες;
***
* - ΤΗ φίλησα και μου πέταξε τασάκι στο κεφάλι.
- Σε γουστάρει ρε, απλώς ήθελε να σου ρίξει στάχτη στα μάτια.
Ζ.

Εκτέθηκαν
* Ο Γ. Βόβορας με τ’ όνομα, πολύ βουητό και βαζούρα. Άμα δεν ξέρεις να χάνεις... Βαριά φανέλα το τριφύλλι, μικρή ομάδα αποδείχθηκε. Κι όχι μονάχα διότι συνετρίβη από μικρότερης ισχύος αντίπαλο.
Πολύ ζορίστηκαν οι παράγοντες του Παναθηναϊκού, μετά την ήττα στο Κλειστό της Νεάπολης. Δεν ήταν αστείο, ήταν η δεύτερη σερί, επομένως δεν ήταν μια άτυχη ημέρα. Πώς να επιστρέψουν στην Αθήνα, με τι μούτρα...
***
* ΑΝ και θα μπορούσαν να δουν τη θετική πλευρά. Διότι λεφτά έφεραν στον ΠΑΟ με το πέμπτο ματς. Επιπλέον εισιτήρια, τηλεοπτικά κλπ. Αρκεί να μην το χάσουν και το πέμπτο. Αν και στην ίδια λογική, της θετικής σκέψης, τι είναι προτιμότερο; Να αποκλειστούν από τίποτε γαλανόλευκους ή να χάσουν τον τελικό από ερυθρόλευκους;
Ζ.

Πότε με το καλό;
* ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ η αγωνία νεοδημοκρατών, πασοκζήδων, ακόμα και συριζαίων εκπαιδευτικών της Λάρισας, για την επιλογή διευθυντών σχολείων. Εκπαιδευτικοί με αυξημένα τυπικά προσόντα, διεκδικούν θέσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει διευθυντής σχολείου που τυγχάνει στέλεχος του ΠΑΜΕ, μα κι άλλος που είναι υποψήφιος με την εξωκοινοβουλευτική παράταξη των Παρεμβάσεων, δεν είναι όλοι οι άριστοι ενός χώρου.
***
* ΟΙ αυτοαποκαλούμενοι άριστοι που κυβερνούν, απλώς καθυστερούν.
Διότι προϋπόθεση για ν’ αρχίσει η επιλογή Διευθυντών Σχολικών Μονάδων είναι η ολοκλήρωση της επιλογής των Συμβούλων Εκπαίδευσης, μια διαδικασία που δεν φαίνεται να ολοκληρώνεται πριν τα Χριστούγεννα. Υπάρχει και η πιθανότητα των εκλογών το φθινόπωρο, άρα η διαδικασία επιλογών διευθυντών σχολείων δεν πρόκειται να προχωρήσει και θα πάρουν παράταση οι τωρινοί.
***
* ΟΥΤΩΣ εχόντων των πραγμάτων η αγωνία των υποψήφιων διευθυντών χτυπάει κόκκινο.
Μέχρι και βουλευτής της ΝΔ κατέθεσε ερώτηση ζητώντας τροποποίηση της διάταξης για τη συγκρότηση των Τοπικών Συμβουλίων Επιλογής, μπας και ξεμπλοκαριστεί η κατάσταση και προκύψουν οι διευθυντές πριν ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά, που είναι το επιβαλλόμενο.
Και από το ΠΑΣΟΚ εγκαλούν την υπουργό Παιδείας για την καθυστέρηση, υπάρχει διακομματική συναίνεση για την επίσπευση. Θα αλλάξει όμως η Ν. Κεραμέως με τροπολογία τον Νόμο που ψήφισε η ίδια πριν λίγους μήνες;
Ή θα δώσει έναν χρόνο παράταση;
Ζ.

Κρυψώνας
* ΤΑ φαγανά παιδιά της Λάρισας συνεχίζουν να εκπλήσσουν.
- Έχω ένα άδειο σακουλάκι αρακά στην κατάψυξη για να κρύβω τα παγωτίνια.
***
* - ΤΙ εννοείς ότι τα κεφτεδάκια δεν είναι super food... Ε;
***
* - ΠΩΣ θα γίνει να φάω πίτσα αλλά να μη μετρήσουν οι θερμίδες;
Ζ.

Κι οι διευθυντές;
* ΚΑΙ με τους Διευθυντές Εκπαίδευσης, τι γίνεται; Σάμπως και η δικιά τους επιλογή δεν εμπίπτει στη μόδα της καθυστερήσεως; Ωστόσο η διαδικασία έχει προχωρήσει. Οι βαθμολογηθέντες υποψήφιοι πέρασαν κι από συνέντευξη και περιμένουν τα τελικά σκορ. Λογικά, η Κατερίνα Καραγιώργου παραμένει σίγουρη για την Πρωτοβάθμια της Λάρισας.
Στη Δευτεροβάθμια, φαβορί η Βάσω Ζιάκα. Αστάθμητος παράγοντας ωστόσο οι επιλογές που θα κάνουν οι δύο Βολιώτες που έχουν πρωτεύσει στη Δευτεροβάθμια, αν δηλαδή δηλώσουν και θέση σε άλλο νομό, οπότε θα προκύψουν καραμπόλες. Η Λένα Ξυνοπούλου πάντως φαίνεται να παίρνει ξανά τη θέση στα Τρίκαλα.
***
* ΚΑΙ με την ευκαιρία και των σχολικών εξετάσεων αυτής της περιόδου.
- Εσύ θα μείνεις στην Ιστορία παιδάκι μου...
- Όχι ρε μάνα, 19 έγραψα.
Ζ.

Τον παίνεψαν
* ΟΠΩΣ ήταν λογικό κι αναμενόμενο, είπαν τα καλύτερα στον Λάμπρο Ζάρρα, τόσο η διευθύντρια του Κέντρου Αιμοδοσίας Μαίρη Χατζητάκη όσο και ο πρόεδρος του Μορφωτικού Γόννων Βασίλης Καραβιδές. Την χρειάζονται την καλή κουβέντα οι άνθρωποι, πόσο μάλλον οι πολιτικοί παράγοντες. Κάθε βεληνεκούς.
Με εμβέλεια σε όλο τον Δήμο Τεμπών ο συνεργάτης του πρώην δημάρχου Κ. Κολλάτου, έφυγε απ’ το χωριό του και πήγε στους Γόννους να συμμετάσχει στην αιμοδοσία του Μορφωτικού. (Δίνει τα πάντα. Και το αίμα του).
Ζ.

Τροχονόμος
* ΟΙ Σαββατο-Κυριακάτικες εξορμήσεις των Λαρισαίων προς τα παράλια άρχισαν. Αυθημερόν, οι περισσότεροι, επιλέγουν την παραλία για το μπάνιο τους και επιστρέφουν στη «βάση» τους. Παλαιότερα η επιστροφή έκρυβε το «δράμα» ενός μποτιλιαρίσματος στα Τέμπη. Τώρα το «πρόβλημα», μικρότερο σε έκταση, αλλά εξίσου εκνευριστικό εντοπίζεται στη διασταύρωση του παράδρομου του κόμβου της Γυρτώνης. Εκεί όπου κάθε απόγευμα επιστροφής, τα αυτοκίνητα κάνουν ουρές χιλιομέτρων, ελέγχοντας οι οδηγοί το σημείο.
Δεν υπάρχουν σηματοδότες, όπως π.χ. στη διασταύρωση του Μακρυχωρίου (επί του παράδρομου επίσης), γεγονός που δυσχεραίνει τη διέλευση, αυξάνοντας την ένταση μεταξύ των οδηγών.
Έχει επισημανθεί και άλλα καλοκαίρια: η ύπαρξη ενός τροχονόμου, για 1-2 ώρες τα απογεύματα της Κυριακής θα διευκόλυνε σημαντικά την κατάσταση.

Πλαταμώνας
* ΔΥΟ μήνες τώρα έχουν μείνει χωρίς φωτισμό παρόδιοι στο ύψος της υπογείωσης των σιδηροδρομικών γραμμών στον Πλαταμώνα. Τηλεφώνησε πάνω από 10 φορές (τηλ.: 23523-50160) στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Δίου- Αν. Ολύμπου, μέχρι να πάρει μια απάντηση.
Τον ενημέρωσαν μάλιστα και για την ημέρα κατά την οποία το συνεργείο θα επιλαμβάνονταν του θέματος.
Εις μάτην, Φως δεν είδε ακόμη...

Στό(κ)χος
* ΕΚΑΝΕ επιθετικό πλασάρισμα ο νεαρός Λαρισαίος.
- Κοπελιά, από σκοποβολή πώς τα πας;
- Εγώ; Χάλια, τίποτε, πώς σου ήρθε;
- Καλά, κι αυτόν τον βλάκα με τον οποίο κυκλοφορείς, πώς τον πέτυχες;
Ζ.

 

USA CIU

* ΔΥΟ «ξενιτεμένοι» Λαρισαίοι, παρόντες στους επετειακούς εορτασμούς των 201 ετών από την ελληνική παλιγγενεσία του ‘21, στην Αμερική. Ο Αχιλλέας Λυγγέρας, καταγόμενος εκ Νίκαιας, κάτοικος Νέας Υόρκης και η ολυμπιονίκης Φανή Χαλκιά αντάμωσαν στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της ελληνικής ομογένειας.
Γ.Ρ.

 

ABDELLA CIU

* ΣΤΗΝ Αθήνα μεσ’ το κέντρο, τα παιδιά της Αβδέλλας. Εκ Τυρνάβου ορμώμενοι και εξ Αβδέλλας καταγόμενοι αμφότεροι, πολιτευόμενοι, αλλά μη εκλεγέντες, με τη ΝΔ σε Λάρισα και Γρεβενά αντίστοιχα, η Αθηνά Σιαφαρίκα διαφέρει από τον απόστρατο Απόστολο Τσένη στο ότι εκείνος αξιοποιήθηκε από την Κυβέρνηση, καθώς διορίστηκε διοικητής στο Νοσοκομείο «Οφθαλμιατρείο Αθηνών». Ίσως η Λαρισαία δικηγόρος είναι μικρή ακόμη.
Ζ.

 

XOMATERH CIU

* ΤΗ χωματερή στο Μελισσοχώρι Λάρισας επισημαίνει ο κ. Δ., εκεί κοντά προς την εκκλησία της Παναγίας. Κατάσταση απερίγραπτη.
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass