ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 02 Νοε 2022 18:46
* ΤΡΕΙΣ γιατροί ξεκίνησαν και παν… Με Τσιλιμίγκα, Κομνόν και Πινακάν, σε ρυθμό παρελάσεως. Ζ. * ΤΡΕΙΣ γιατροί ξεκίνησαν και παν… Με Τσιλιμίγκα, Κομνόν και Πινακάν, σε ρυθμό παρελάσεως. Ζ.

Μακάρι
* ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ως το Σαββατοκύριακο, άφοβα με λιακάδες. Μπορεί να βρέξει τότε, μπορεί και μακάρι δηλαδή, φτάνει η στέγνα. Όσο για τις θερμοκρασίες περαιτέρω, θα δούμε πάλι από βδομάδα.


***
* ΕΥΧΟΜΕΝΗ Καλό Νοέμβριο, η Δ. Π. ανάρτησε φρεσκοκομμένα τριαντάφυλλα από τη αυλή τους, που θυμίζουν Μάιο. Έτσι είναι φέτος στη Λάρισα…
Ζ.

Μάρτυρες 3Α
* ΤΕΤΑΡΤΗ σήμερα 2 Νοεμβρίου, με το Εορτολόγιο να αναφέρει Ακίνδυνου, Αφθονίου και Ανεμποδίστου των Μαρτύρων, όχι και τόσο γνωστών κι ούτε τόσο δημοφιλών στην ονοματοθεσία μωρών, ωστόσο πάνε μαζί είναι 3Α, άρα υψηλής ποιότητας.
Ζ.

Ήλθε
* ΚΑΛΟΔΕΧΕΤΑΙ τον Νοέμβριο η Λαρισαία Ο. Κ.
Βγαίνει μέσα από ένα καλοκαίρι που ξέχασε να φύγει ή περίπου.
Έφθασε μόλις η νύχτα μεγάλωσε και η μέρα μίκραινε απότομα.
Ήλθε χωρίς να ξέρει τι να κάνει, εκτελεί απλώς το καθήκον του. Σε μια αλλόκοτη εποχή που ακόμα και οι μήνες νιώθουν αμηχανία.
Ζ.

Επιτυχία
* ΣΤΟΝ ΔΟΠΑΠΕΠ Τεμπών χρεώνεται η επιτυχία της 4ης Γιορτής Κάστανου στα Αμπελάκια την περασμένη Κυριακή. Είχε χρόνια να γίνει τέτοια εκδήλωση στο πανέμορφο χωριό των Αμπελακίων. Πέρα από την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι καστανοκαλλιεργητές ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού, Περιβάλλοντος και Παιδείας του Δήμου Τεμπών φρόντισε η εκδήλωση να έχει και εορταστικό χαρακτήρα προβάλλοντας το κάστανο ως προϊόν ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας και συνδέοντάς το με τα έθιμα του τόπου. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε και γευσιγνωσία με εδέσματα με βάση το κάστανο, ενώ τις εντυπώσεις έκλεψαν τα χορευτικά τμήμα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων της Μανιαρείου Σχολής Αμπελακίων. Κάτοικοι και επισκέπτες είχαν να το λένε ότι η διοργάνωση ήταν άψογη από κάθε άποψη.
Ν.Π.

Λήξη
* ΠΥΚΝΟΙ καπνοί εμφανίστηκαν χθες σε πολλά χωράφια του νομού Λάρισας. Όσοι απόρησαν γιατί συνέβη χθες μαζικά, και μάλιστα σε πολλά σημεία ταυτόχρονα, η εξήγηση είναι η λήξη της αντιπυρικής περιόδου. Έτσι οι αγρότες βρήκαν ευκαιρία να κάψουν διάφορα υπολείμματα στα κτήματά τους που είχαν απομείνει και αυτό γιατί δεν επηρεάζει με κάποιο πρόστιμο τις ενισχύσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ωστόσο ελλοχεύει ο κίνδυνος, αν η φωτιά επεκταθεί και ξεφύγει, να “πέσουν” βαριά πρόστιμα από την Πυροσβεστική.
Γ.Γ.

Ροτόντα είναι
* ΜΕ όσα ακούγονται τελευταία για αναθέσεις και ευνοούμενους, μετά και τον Α. Πάτση με τα ΕΛΤΑ και με αφορμή το πρότζεκτ «Ελλάδα 2050» που οργάνωσε ο υπουργός Γ. Γεραπετρίτης, Λαρισαίοι άρχισαν ευθέως τα υπονοούμενα.
Η Ν. Μπ. : Εμείς στο πάρτι θα κληθούμε ή μόνο οι άριστοι έχουν θέση;
Ο Κ. Β. της εξήγησε: Είναι ροτόντα, δεν είναι μπουφές.
Κι ο Θ. Π. συμπλήρωσε: Των αρίστων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν… Μην σου πω και τα εγγόνια.
Ζ.

Τρία έτη μετά
* «ΟΠΟΙΑ ντροπή, οποία καταισχύνη…». Έξαλλος ο Ηλ. Ν. διαβάζοντας το χθεσινό σχόλιο για την αντικαπνιστική καμπάνια που ξεκίνησε στην υπηρεσία της, μόλις προχθές, η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Κατερίνα Καραγιώργου. «Τρία χρόνια νόμος του κράτους η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους κλειστούς χώρους και οι ανεπίδεκτοι μαθήσεως, ανεκπαίδευτοι - εκπαιδευτικοί, χωρίς ίχνος ντροπής…» κλπ κλπ. Δεν έχει δίκιο να εξανίσταται;
Θα πρέπει να λάβει ωστόσο υπόψη του, αυτό που δεν γνωρίζει, ότι στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας δεν καπνίζουν. Ίσως βέβαια να υπάρχει κάποια εξαίρεση, δεν μπορεί να ξέρει κανείς. Γι αυτό και δυσεξήγητη η καμπάνια της διευθύντριας.
Ζ.

Χωρισμοί
* ΔΕΝ πάνε τα πράγματα καλά σε όλα τα ζευγάρια, συμβαίνει και στη Λάρισα.
- Στο διαζύγιο φταίνε κι οι δύο. Να εγώ π.χ. φταίω γιατί παντρεύτηκα.
***
* - ΣΤΟΥΣ δύο τρίτος δεν χωράει. Αλλά πάντα υπάρχει μια ρουφιάνα που δεν ξέρει να μετράει.
***
* -ΣΕ ρωτάω για 14η φορά. Θες να χωρίσουμε, ναι ή όχι;
-Ναι, λέμε.
-Ωραία. Έχεις μια τελευταία ευκαιρία.
Ζ.

Μπλοκαρισμένα
* ΗΘΕΛΕ να συμπληρώσει ο Λαρισαίος επί του χθεσινού σχολίου όπου είχε αναπαραχθεί η τοποθέτηση του Πάσχου Μανδραβέλη, ναι του γνωστού για τις απόψεις του, ο οποίος έγραφε στην «Καθημερινή» για την απουσία ή προβληματική λειτουργία των απαραίτητων φίλτρων, γεγονός που έφερε ως αποτέλεσμα το σκάνδαλο Πάτση. Του βουλευτή Γρεβενών, που τον έχουν πετάξει μόνο του στην αρένα πλέον, όλοι οι κυβερνητικοί.
Φίλτρο 1, λοιπόν, που δεν τον πήραν χαμπάρι απ΄ το Μαξίμου τρία χρόνια τώρα κι ας ήταν επιτελικοί. Φίλτρο 2, που δεν λειτούργησε το σύστημα ελέγχου Πόθεν Έσχες της Βουλής. Φίλτρο 3, που δεν απαντήθηκε καν η σχετική ερώτηση που είχαν καταθέσει πέρυσι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τους αρμόδιους υπουργούς. Και Φίλτρο 4, που δεν ελέγχθηκε αρμοδίως αντιθέτως θάφτηκε από τα κυρίαρχα ΜΜΕ, η καταγγελία πριν καναδυό χρόνια, του δημοσιογράφου Θαν. Κουκάκη, ναι αυτουνού που αμέσως μετά βρέθηκε υπό παρακολούθηση, για λόγους εθνικούς εννοείται και άρα απόρρητον.
***
* ΑΥΤΑ τα φίλτρα σχολίαζε λοιπόν ο Λαρισαίος, διαβάζοντας την εφημερίδα.
- Μα όλα αυτά τα φίλτρα συγκλίνουν σε κάτι, διασταυρώνονται κάπου. Δεν λειτούργησαν διότι κάποιος, πολύ συγκεκριμένος, δεν το ήθελε. Το γιατί το έκανε, κάποια στιγμή θα φανεί…
-Τους το λέει εμμέσως, θεωρείς, ο φιλοκυβερνητικός δημοσιογράφος;
Ζ.

Φράγμα 22 ετών
* ΤΗΝ αισιόδοξη είδηση ότι επιτέλους αρχίζουν οι εργασίες έμφραξης στο φράγμα Ληθαίου και ότι τα επόμενα 2-3 χρόνια ένα ακόμη χρήσιμο υδατικό έργο θα αξιοποιεί επιφανειακά νερά στη Θεσσαλία, τη μοιράστηκα με φίλους που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα, ενημερώνει και χαίρεται ο Υδρονομεύς Θεσσαλίας Κώστας Γκούμας.
Το φράγμα στον ποταμό Ληθαίο βρίσκεται κοντά στη Θεόπετρα, κατασκευάζεται σε απόσταση 6 χλμ. από το χωριό Νέα Ζωή. Και δημιουργείται έτσι ταμιευτήρας χωρητικότητας 2,5 εκατ. κ. μ. νερού, για την άρδευση των γεωργικών εκτάσεων των Δήμων Μετεώρων και Τρικκαίων, συνολικής έκτασης 6.000 περίπου στρεμμάτων. (Κι όλα καλά).
***
* ΕΝΑΣ όμως από τους φίλους, συνεχίζει ο Κ. Γκούμας που ο ενθουσιασμός του έχει αρχίσει να κρυώνει, έμπειρος μηχανικός και «παλιά καραβάνα» στα δημόσια έργα, μου έστειλε τη σελίδα από το Ενημερωτικό Δελτίο του ΤΕΕ (2126/13-11-2000) με την πρόσκληση ενδιαφέροντος της Νομαρχίας Τρικάλων για την «εκπόνηση μελέτης αξιοποίησης των επιφανειακών απορροών της λεκάνης του ποταμού Ληθαίου».
Και τότε με προσγείωσε στη σκληρή πραγματικότητα, αφού συνειδητοποίησα ότι χρειάστηκαν σχεδόν 22 χρόνια για τη μελέτη και κατασκευή ενός μικρού έργου ταμίευσης μόλις 2,5 εκατομμυρίων κ. μ. νερού, με τη διαδικασία να ξεκινά το έτος 2000. Και δυστυχώς, το συγκεκριμένο φράγμα δεν είναι η εξαίρεση, αλλά τουλάχιστον μέχρι σήμερα, ο κανόνας για πολλά παρόμοια ή/και μεγαλύτερα έργα αυτής της κατηγορίας σε όλη τη χώρα.
Ζ.

Μιας ηλικίας
* ΜΕ τις δικές τους προσεγγίσεις στην παρέα των Λαρισαίων μεσηλίκων.
- Είμαι σε ηλικία που με ρωτάνε «Τι κορμί είσαι συ» και απαντάω «Με αυχενικό και δισκοπάθεια».
***
* - ΕΧΩ κάνει τόση υπομονή στη ζωή μου, που όταν με βλέπουν τα γαϊδουράκια μου λένε «Γειά σου αδερφέ…»
***
* - ΤΕΝΤΩΝΩ το χέρι μου, ακούγεται κρακ. Στρίβω τη μέση μου, κρακ. Στρίβω το κεφάλι, κρακ. Απλώνω τα πόδια, πάλι κρακ. Τελικά όσο περνούν τα χρόνια γίνομαι και πιο τραγανός.
Ζ.

Με ραντεβού
* ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ; Ο υπουργός Αδ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε χθες πού ακριβώς θα γίνουν σήμερα οι έλεγχοι στα σουπερμάρκετ για το «καλάθι του νοικοκυριού». Από κλιμάκια ελεγκτών με τον ίδιο επικεφαλής, που θα τον συνοδεύουν φυσικά και παράγοντες του υπουργείου. Ναι, δημοσίως, μια μέρα πριν. Έλεγχοι με ραντεβού, σε ορισμένη ώρα σε συγκεκριμένα σουπερμάρκετ της Αθήνας. Πολύ σκληρός, γιατί τους αιφνιδιάζει τόσο πολύ; (Και τις κάμερες των καναλιών επίσης).
Ζ.

Φλογεροί αρνητές
* ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ στα νοσοκομεία οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί. Στην Ιταλία όμως. Όπου κι εκεί τους είχαν off. Τους επανέφερε η νέα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, η προηγούμενη κυβέρνηση σχεδίαζε να το κάνει τέλος του χρόνου. Επανήλθαν έτσι στη δουλειά περίπου 4.000 γιατροί και νοσοκόμοι.
***
* ΚΑΙ στην Ελλάδα για τις 31 Δεκεμβρίου μιλούσαν οι κυβερνώντες, ότι τότε θα έληγε η αναστολή εργασίας που έχει επιβληθεί στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς. Προ μηνός όμως ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης άφησε να εννοηθεί ότι η αναστολή θα έληγε νωρίτερα. «… Με τα δεδομένα που έχουμε τώρα είναι να παρθεί η απόφαση εντός του Οκτωβρίου». Ο οποίος όμως πέρασε.
***
* ΟΤΑΝ ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, το καλοκαίρι του 2021, ότι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στις δομές του ΕΣΥ θα τεθούν σε καθεστώς αναστολής εργασίας άνευ αποδοχών, ο αριθμός τους υπερέβαινε τους 10.000. Ωστόσο, έως την 1η Σεπτεμβρίου οπότε τέθηκε σε ισχύ αυτό το καθεστώς, ο αριθμός τους μειώθηκε περίπου στις 7.000.
Τόσοι μόνο είχαν πειστεί από την απειλή.
Σήμερα, 13 μήνες μετά, οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί που παραμένουν εκτός ΕΣΥ είναι λέει περίπου 1.700. Οι υπόλοιποι έχουν επιστρέψει είτε επειδή έχουν εμβολιαστεί είτε επειδή νόσησαν. Υπάρχουν και ορισμένοι οι οποίοι επέστρεψαν λόγω νόσησης, αλλά μετά την πάροδο του εξαμήνου, τέθηκαν και πάλι σε αναστολή. Οι πεισματάρηδες δεν ξεπερνούν τα 2.000 άτομα, οι φλογεροί αρνητές.
***
* ΟΙ οποίοι σημειωτέον, όλο αυτό το διάστημα της αναστολής δεν εισέπραξαν ούτε ένα ευρώ από τον μισθό τους. «Αυτό είναι απαράδεκτο», λένε συνδικαλιστές συνάδελφοί τους. «Ακόμη και όσοι καταδικάζονται για κακουργηματικές πράξεις, ακόμη κι αυτοί εισπράττουν το 50% του μισθού τους, όσο παραμένουν εκτός εργασίας». Φυσικά έχουν προσφύγει οι τιμωρημένοι υγειονομικοί και θα διεκδικήσουν αυτό το 50% απ΄ τα μιστά τους, ελπίζοντας βάσιμα ότι θα τα κερδίσουν.
Ζ.

Θέλει
* Η Μαρία Γαλλιού φιλοξενήθηκε χθες στην πρωινή εκπομπή της Λέσχης 97, 6 και στην Ευαγγελία Σωτηρίου. Ναι, η Λαρισαία δικηγόρος σε ραδιόφωνο που εκπέμπει και ακούγεται στα Τρίκαλα. Βέβαια, αφού δήλωσε ότι θα είναι υποψήφια για την Περιφέρεια Θεσσαλίας στις επόμενες εκλογές.
Και δεν ειπώθηκε εν τη ρύμη του λόγου της, γράφτηκε στην ιστοσελίδα του ραδιοσταθμού και επικυρώθηκε μετά κι από την ίδια. Το σωστό βέβαια θα ήταν ότι «θέλει να είναι υποψήφια». Κι επιπλέον, άλλο «υποψήφια στις εκλογές για την Περιφέρεια» κι άλλο «υποψήφια περιφερειάρχης», υπάρχουν κι άλλα αξιώματα για τα οποία όμως οι Λαρισαίοι υποψήφιοι ψηφίζονται μονάχα στη Λάρισα. (Για πρώτο βιολί πάντως, πολύ χλωμό καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ ακούνε για κείνη και τρέχουν μακριά. Και χωρίς συνεργασία, το ΠΑΣΟΚ μόνο του δεν λέει, μηδέν πιθανότητες).
Ζ.

Υπεραιωνόβιος
* Ο δημοσιογράφος πήγε σε ένα ορεινό χωριό και μόλις έφτασε ρωτάει έναν περαστικό.
- Έχω ακούσει ότι ζει εδώ ένας γέρος 120 χρονών. Είναι αλήθεια;
- Ναι αλλά σπάνια μπορείς να τον δεις.
- Γιατί; Μήπως ζει ψηλά στο βουνό;
- Όχι, είναι που δεν τον αφήνει να βγει έξω ο πατέρας του.
Ζ.

KAPETANOS_CIU.jpg

* ΑΚΟΜΗ και σε έκθεση φωτογραφίας στο Λυκούδι Ελασσόνας, ο Χρ. Καπετάνος, φωτογραφηθείς εκεί με τον περιφερειακό σύμβουλο Ανδρέα Μπρέζα. Τρίτη φορά λέει βρέθηκε εκεί φέτος, καθώς επιδιώκει να πολιτευτεί με τη ΝΔ. Επισημαίνοντας ότι η προεκλογική κούρσα είναι αγώνας αντοχής.
Ζ.

MPIRES_CIU.jpg

* ΕΤΟΙΜΟΠΟΛΕΜΟΣ ο Λαρισαίος, Κυριακή να είν΄ μονάχα, να διαθέτει χρόνο. Με τανκς γερμανικά δεν ασχολείται, μόνο με μπύρες.
Ζ.SHMAIA_CIU.jpg

* ΨΗΛΑ η σημαία, την εντόπισε ο Β. Ντ. , της καλής Λαρισαίας νοικοκυράς.
Ζ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass