Πάλι σωτηρία;

Δημοσίευση: 20 Μαρ 2013 10:20 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 14:59
e-mail επικοινωνίας: tsant@eleftheria.gr
 
Πάλι σωτηρία;
* ΠΑΝΙΚΟΣ με το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου. Των κυπριακών τραπεζών, ακριβέστερα. Την πληρώνουν οι μικροκαταθέτες, οι τραπεζίτες απλώς θα ανακεφαλαιωθούν. Μπαίνουν λοιπόν οι Τσυπραίοι σε μακρόχρονη Σαρακοστή, σεφταλιάν και χαλούμιν θα κάνουν πολύ καιρό να ξαναδούν.
«Καλά, αυτές τις τράπεζες δεν τις είχαν σώσει πριν λίγα χρόνια κάτι Έλληνες μεγαλοεπενδυτές;» θυμόταν ο Λαρισαίος (Από τότε μάλλον είχαν ξεκινήσει και τα ζόρια τους).
Ζ.
 
Έστριψε
* ΣΤΟΥΣ συλλόγους του Αγίου Θωμά, που είχαν ξεσηκωθεί, δεν απάντησε δημοσίως ο Δήμος. Προτιμήθηκε η ανταλλαγή χτυπημάτων με την παράταξη Σάπκα, για «κικ μπόξινγκ» επρόκειτο άλλωστε.
Και κάποια στιγμή, μεταξύ δύο γύρων, ο Κ. Τζανακούλης ανέλαβε πρωτοβουλία, έγινε η συνάντηση με τους εκπροσώπους των συλλόγων και η κατάσταση εκτονώθηκε, λέει. Άλλωστε και οι δημοτικοί παράγοντες της πλειοψηφίας, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, έδιναν δίκιο στη συνοικία. Από τις λίγες περιπτώσεις που ο δήμαρχος έδειξε «ευελιξία», στρίβοντας από την αρχική απόφαση. Την οποία όμως μάλλον είχε βρει ειλημμένη. Κατά τα φαινόμενα δεν ήταν δική του. Φάνηκε να καθυστερεί λίγο, εν τέλει όμως ανέκρουσε πρύμναν.
Ζ.
 
Περιστερές...
* ΠΥΡ και μανία έγιναν οι συνδικαλιστές της ΔΟΕ, μετά την πρόσκληση εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας του ΣΥΡΙΖΑ. Οι διοργανωτές καλούνε σε εκδήλωση με θέμα «Ο υποταγμένος συνδικαλισμός και η αναγκαιότητα για ενότητα της αριστεράς στη δράση - εμπρός για την αριστερή ΔΟΕ...».
«Πρόκειται, απαντά μεταξύ άλλων η ΔΟΕ, για επικίνδυνη προσπάθεια διάσπασης και διαίρεσης της ενότητας των εκπαιδευτικών, με κριτήριο το αν είναι μέλη ή οπαδοί κάποιου κόμματος! Στ’ αλήθεια, τι πάει να πει «αριστερή ΔΟΕ» και «αριστερή ΟΛΜΕ»; Τι περιεχόμενο έχει εδώ αυτός ο όρος; Υπάρχουν «αριστερά συνδικάτα»;
Στην «αριστερή ΔΟΕ» και στην «αριστερή ΟΛΜΕ» θα έχουν δικαίωμα να γράφονται μόνο όσοι νιώθουν «αριστεροί»; Κι οι άλλοι τι θα κάνουν; Θα μείνουν ασυνδικάλιστοι ή θα φτιάξουν «δεξιά ΔΟΕ» και «δεξιά ΟΛΜΕ»; Δηλαδή, προϋπόθεση για να μπει κάποιος στο σωματείο θα είναι η πολιτική του τοποθέτηση; Αν έτσι είναι, τότε πρέπει να φτιάξουμε τόσα σωματεία όσα είναι τα κόμματα. Αυτό δεν είναι σεχταρισμός και διάσπαση;», καταλήγουν οι... άβγαλτοι της ΔΟΕ. Που δεν ξέρουν, μα τον Αδαμάντιο Κοραή, τι θα πει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και ορκίστηκαν, να ξεριζώσουν τον κομματισμό από τον συνδικαλισμό!
Β.Κ.
 
Όλα
συμβολικά
* ΠΛΗΡΗΣ συμβολισμών και σημειολογίας είναι ο νέος Πάπας, Φραγκίσκος ο πρώτος από τη στιγμή που εξελέγη.
Η πρώτη του κίνηση ήταν να παραμείνει στον ταπεινό σταυρό που φορούσε ο ίδιος και να μην φορέσει τον χρυσοποίκιλτο που φοράνε οι Πάπες. Μετά ζήτησε από το ποίμνιο να προσευχηθεί για εκείνον προκειμένου να είναι άξιος να επιτελέσει τα καθήκοντά του και δεν είπε το σύνηθες αντίθετο, ότι θα προσευχηθεί αυτός για εκείνους.
Στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι το δαχτυλίδι που είθισται να φοράνε οι Πάπες δεν θα είναι χρυσό και δεν θα φέρει τα σύμβολα που συνηθίζονται. Θα είναι ασημένιο και επιχρυσωμένο με τον Άγιο Πέτρο.
Χθες πάλι, αυτό το αυτοκινητάκι που τους μεταφέρει συνήθως δεν ήταν κλειστό-όπως ήταν όλα τα τελευταία χρόνια για λόγους ασφαλείας- αλλά ανοιχτό. Και όχι μόνον ήταν ανοιχτό αλλά ο ίδιος κατέβηκε από το αυτοκίνητο πλησίασε το πλήθος και μίλησε με κάποιους πιστούς που ήταν μπροστά. Επίσης δεν αναφέρθηκε σε εαυτόν ως «Πάπας» αλλά ως «επίσκοπος Ρώμης». Και ακόμη το ευαγγέλιο κατά την ενθρόνισή του διαβάστηκε στα ελληνικά προφανώς γιατί μετά από χίλια χρόνια Ορθόδοξο Οικουμενικός Πατριάρχης-ο Βαρθολομαίος-παρέστη στην τελετή σηματοδοτώντας το πλησίασμα των δύο Εκκλησιών. Και ο νέος Πάπας ανταποδίδοντας τον συμβολισμό έδωσε την κατεύθυνση το Ευαγγέλιο να διαβαστεί στα Ελληνικά.
* * *
* ΟΛΑ αυτά δίνουν τα μήνυμα αλλαγής αέρα στο Βατικανό προς το... λαϊκότερο και πλησιέστερο προς τους πιστούς, ως συνέχεια άλλωστε και της προγενέστερης ιερατικής πορείας του σημερινού Πάπα. Ωστόσο, πέραν των συμβολισμών θα πρέπει να φανεί και στην πράξη η διάθεση για θεμελιακές αλλαγές σε νοοτροπίες και επιλογές.
Και το ερώτημα είναι: «Ενας Πάπας μπορεί να φέρει την Άνοιξη στην καθολική Εκκλησία;»
Χαρακτηριστική ήταν πάντως η δήλωση της αδελφής του, η οποία θυμήθηκε συνάντηση του αδελφού της όταν έγινε καρδινάλιος με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο, «το βλέμμα του οποίου έκρυβε τόση αγάπη αλλά ταυτόχρονα και απέραντη μοναξιά».
«Παρότι το βλέμμα του αδελφού μου κρύβει αγάπη, δεν θα ήθελα να κρύβει και μοναξιά», δήλωσε.
Μ.Η.Α.
* Περισσότερα στην ηλεκτρονική διεύθυνση και στην έντυπη έκδοση της «Ε»
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass