ΠΤΩΤΙΚΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΙΟΒΕ

Μειώθηκε η κατανάλωση χυμών και αναψυκτικών

Δημοσίευση: 27 Ιουλ 2011 3:29 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:20
Πτωτική πορεία ακολούθησε τα τελευταία χρόνια η συνολική κατανάλωση αναψυκτικών, ενώ ελαφρά μείωση παρουσίασε και την τελευταία διετία η συνολική κατανάλωση χυμών, όπως προκύπτει από κλαδική μελέτη, που εκπόνησε η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Icap Group.
Αναλυτικότερα, μολονότι ο όγκος της εγχώριας φαινομενικής κατανάλωσης χυμών ακολούθησε, σε γενικές γραμμές, ανοδική πορεία, κατά τη διάρκεια της περιόδου 1990-2008, με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 4,15%, ωστόσο το 2009, η εγχώρια κατανάλωση χυμών εμφάνισε μικρή πτώση (2009/08: -1,2%), η οποία εκτιμάται ότι συνεχίστηκε και το 2010 (2010/09: -5,7%).
Πτωτικές τάσεις καταγράφει τα τελευταία χρόνια η συνολική κατανάλωση αναψυκτικών. Επισημαίνεται ότι το 2010 σημειώθηκε περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης κατά 4,6% (2009/08: -1,5%).
Η ζήτηση τόσο στους χυμούς όσο και στα αναψυκτικά καλύπτεται κατά κύριο λόγο, από την εγχώρια παραγωγή, οι δε εισαγωγές κάλυψαν μόλις το 2,3% και το 5,8% της συνολικής εγχώριας κατανάλωσης χυμών και αναψυκτικών, το 2009, αντίστοιχα. Η εξαγωγική επίδοση των εξεταζομένων προϊόντων κυμάνθηκε, επίσης, σε χαμηλά επίπεδα και διαμορφώθηκε στο 9,6% και 4%, αντίστοιχα, το 2009.
Στη συγκεκριμένη μελέτη για την εξέλιξη της αγοράς χυμών και αναψυκτικών αναφέρεται ότι ο κλάδος ελέγχεται από λίγες μεγάλου μεγέθους εταιρείες. Ωστόσο, στην ελληνική αγορά δραστηριοποιούνται και άλλες επιχειρήσεις μικρομεσαίου μεγέθους, ορισμένες εκ των οποίων έχουν επεκτείνει τα τελευταία χρόνια το δίκτυο πωλήσεών τους σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, ενώ οι υπόλοιπες δραστηριοποιούνται κυρίως, στην τοπική αγορά.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

EDA THESS
Μείνε μαζί μας
keuea

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1