ΠΡΟΧΩΡΑ ΟΜΩΣ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΜΕΣΟΧΩΡΑΣ

Π. Σκουρλέτης: «Αχελώος τέλος»

* Κ. Αγοραστός: «Αναλάβετε την ευθύνη για ό,τι πλημμυρικό συμβεί» * Γ. Μανιάτης: «Να υπογραφεί άμεσα το έργο του φράγματος της Μεσοχώρας»

Δημοσίευση: 05 Φεβ 2016 1:03

 

«Η κυβέρνηση δεν συζητά το ενδεχόμενο εκτροπής του Αχελώου, ένα εγχείρημα που καταγράφεται πλέον ως μία “χίμαιρα” και το οποίο λειτούργησε επί χρόνια ανασταλτικά για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής, καθώς στέρησε από τη Θεσσαλία πολλά μικρότερα έργα ζωτικής σημασίας, που θα διατηρούσαν και θα αξιοποιούσαν τους υφιστάμενους υδατικούς πόρους της».

Την κατηγορηματική αυτή θέση, διατύπωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σε αυτοδιοικητικούς φορείς της περιοχής, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και με εκπροσώπους επιστημονικών φορέων, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε προχθές Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016, στο υπουργείο. Επιπρόσθετα, ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε ότι θα δρομολογηθεί η λειτουργία του υδροηλεκτρικού φράγματος της Μεσοχώρας, αποκλείοντας οποιονδήποτε συσχετισμό του συγκεκριμένου έργου με τον παλαιότερο σχεδιασμό για την εκτροπή του Αχελώου.

Στη συνάντηση, εκτός από τον περιφερειάρχη, συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κωτσός, οι δήμαρχοι Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος, Πύλης κ. Κώστας Μαράβας, Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος, πλήθος στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο πρόεδρος της ΕΘΕΜ κ. Ιωάννης Καλλές, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας κ. Βασίλης Τσιώνας, επιστήμονες, νομικοί και στελέχη του γραφείου υπουργού.

Ο κ. Π. Σκουρλέτης, αφού άκουσε τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των φορέων, επισήμανε ότι έχει ήδη δρομολογηθεί η σύσταση επιτροπής, από κοινού με τη ΔΕΗ, προκειμένου να εξεταστούν όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με τη λειτουργία του φράγματος. Πρόσθεσε ότι στόχος του υπουργείου είναι ένα αποτέλεσμα - υπόδειγμα για τον χειρισμό παρόμοιων περιπτώσεων, που θα εξασφαλίζει τη βέλτιστη λύση για τους κατοίκους και θα προσεγγίζει με την απαραίτητη ευαισθησία το θέμα της μεταφοράς του οικισμού.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου, ο υπουργός τόνισε ότι «έχει ευθύνη πλέον ο καθένας, από όποια θέση κι αν κατέχει, εάν συνεχίσουμε να αναπαράγουμε μία ιδέα η οποία είναι νεκρή και λειτουργεί ανασταλτικά προς άλλους σχεδιασμούς για έργα που πρέπει να επιταχυνθούν και να τεθούν σε εφαρμογή».

Επίσης, διαβεβαίωσε την Περιφέρεια ότι θα υπάρξει διάλογος και συνεννόηση στο θέμα του φράγματος.

Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Με ανάμικτα συναισθήματα αποχώρησε από τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη η θεσσαλική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, καθώς για το φράγμα της Μεσοχώρας, ο υπουργός δεσμεύτηκε για τη συγκρότηση μιας Επιτροπής, η οποία θα τρέξει τα διαδικαστικά για να ξεμπλοκάρει το έργο, ενώ για τον Αχελώο ξεκαθάρισε ότι «η κυβέρνηση δεν συζητά το ενδεχόμενο εκτροπής του», χαρακτηρίζοντας το εγχείρημα ως μια «χίμαιρα», που στερούσε για πολλά χρόνια από τον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας πολλά μικρότερα έργα ζωτικής σημασίας.

Από την πλευρά του ο κ. Αγοραστός επέστησε την προσοχή στον υπουργό κ. Σκουρλέτη για την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών έγκρισης των μελετών για το φράγμα της Μεσοχώρας, ενώ μετά την άρνηση του κυβερνητικού παράγοντα για την εκτροπή του Αχελώου, του ζήτησε να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για να προστατευθεί κυρίως η περιοχή του Μουζακίου από τις πλημμύρες, αφού η εκτροπή του Αχελώου θα προστάτευε την περιοχή από τέτοια φαινόμενα».

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο κ. Αγοραστός στη σύσκεψη «είναι κρίμα ένα έργο, για το οποίο έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια ευρώ να αφήνεται στην τύχη του. Εαν ξεκινούσε τώρα, θα κατανοούσαμε τη δυσκολία χρηματοδότησης. Όσον αφορά στην άποψη που εκφράστηκε ότι το έργο στερεί για πολλά χρόνια από τον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας πολλά μικρότερα έργα ζωτικής σημασίας, εμείς στη Θεσσαλία από το 2011 έχουμε υλοποιήσει 96 έργα συνολικού προϋπολογισμού 173,5 εκατ. ευρώ συν την Κάρλα με 240 εκατ. ευρώ. Και δεν χρειάζεται να αναφέρουμε και τα έργα του αγροτικού εξηλεκτρισμού. Εάν όμως η κυβερνητική απόφαση είναι οριστική θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την πλημμυρική προστασία των ορεινών της Καρδίτσας και τον Δήμο Μουζακίου, καθώς μέχρι τώρα από θαύμα δεν υπήρξαν καταστροφικές πλημμύρες».

Για το φράγμα της Μεσοχώρας ο κ. Αγοραστός θεώρησε αυτονόητη την πρόοδο των εργασιών και την ολοκλήρωση του έργου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η ΔΕΗ θα χρειαστεί να επιστρέψει πολλά χρήματα στην Ε.Ε. Υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, 25 εκατ. για τη συντήρηση του έργου και 100 εκατ. για τις απαλλοτριώσεις και φυσικά η βούληση της ΔΕΗ να τρέξουν οι διαδικασίες. Αυτό που δεν έγινε κατανοητό στη θεσσαλική αντιπροσωπεία είναι η επιμονή κάποιων κυβερνητικών στελεχών να επανελεγχθούν οι μελέτες από την αρχή. Θα χάσουμε χρόνο και δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Όσον αφορά στην υπεράσπιση των Διαχειριστικών Σχεδίων του έργου που εκκρεμούν στο ΣτΕ ελπίζουμε ο Νομικός Σύμβουλος του κράτους να πάρει ζεστά το θέμα».

Στη συνέχεια η θεσσαλική αντιπροσωπεία βρέθηκε στα γραφεία της ΔΕΗ, όπου υπήρξε συνάντηση με τη διοίκησή της για να επικαιροποιηθεί το ενδιαφέρον της για τη Μεσοχώρα.

Ο Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ

Μετά τη συνάντηση ο υπεύθυνος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) για Ενέργεια, Περιβάλλον και Υποδομές, καθ. Γιάννης Μανιάτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην περίπτωση του Φράγματος της Μεσοχώρας, κορυφώνει την τυχοδιωκτική, ανερμάτιστη, αντιαναπτυξιακή πολιτική της. Για πολλούς μήνες η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ολιγωρεί στην έγκριση της πλήρους Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που έχει υποβληθεί και θα επέτρεπε την ολοκλήρωση του σπουδαιότερου Υδροηλεκτρικού Έργου της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες.

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της Μεσοχώρας, σε συνέχεια σχετικών εντολών μας προς τη Δ.Ε.Η., υποβλήθηκε το Νοέμβριο του 2014.

Ο υπουργός κ. Σκουρλέτης κρατά στα συρτάρια του τη μελέτη ενός έργου στο οποίο έχουν επενδυθεί 450.000.000 ευρώ σε τρέχουσες τιμές, ενώ για την ολοκλήρωσή του απαιτούνται ακόμη άλλα 20.000.000 ευρώ.

Η χώρα, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, ολοκλήρωσε και απέκτησε μέσα στο 2014, μια πλήρη σειρά Σχεδίων Διαχείρισης Υδάτων όλων των Υδατικών Διαμερισμάτων της. Η ανεκτίμητη αυτή αναπτυξιακή και περιβαλλοντική περιουσία δεν επιτρέπεται να γίνεται μπαλάκι εσωκομματικών σκοπιμοτήτων και ισορροπιών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με τον έναν υπουργό να δηλώνει ότι θα γκρεμίσει το φράγμα(!!!) και τον άλλον να σιωπά ένοχα.

Οι πρόσφατες πλημμύρες της χώρας με τα τραγικά συμβάντα και τους κινδύνους πλημμυρών στην ευρύτερη περιοχή του φράγματος Μεσοχώρας, αλλά και η ελλιπής συντήρηση της Σήραγγας, επιβάλλουν την άμεση λήψη πολιτικών αποφάσεων. Η Δ.Ε.Η. έχει ήδη από έτους επισημάνει στον αρμόδιο υπουργό τους κινδύνους αυτούς και η ευθύνη θα είναι αποκλειστικά δική του αν υπάρξει τέτοιο απευκταίο συμβάν.

Το φράγμα της Μεσοχώρας, θα παράγει πάνω από το 10% της συνολικά παραγόμενης ενέργειας από Υδροηλεκτρικά Έργα, ενώ με την αποθηκευτική του ικανότητα των 250 εκατ. κ.μ., θα συμβάλει αποτελεσματικά στην αντιπλημμυρική προστασία των κατάντη περιοχών, την παραγωγή καθαρής πράσινης ενέργειας και τους περιορισμούς εκπομπών ρύπων του θερμοκηπίου.

Ο υπουργός κ. Σκουρλέτης δεν δικαιολογείται να μην την έχει υπογράψει, αφού έχουν ολοκληρωθεί εδώ και μήνες όλες οι διαδικασίες διαβούλευσης. Η αδιανόητη σιωπή του υπουργού στη σχετική ερώτηση που του έχω υποβάλει από τις 16.11.2015 πρέπει άμεσα να σταματήσει. Δεν υπάρχει πλέον ούτε φύλλο συκής για το Υπουργείο να μην εγκρίνει μια μεγάλη ενεργειακή επένδυση από την οποία μπορεί να παράγεται πάμφθηνο ηλεκτρικό ρεύμα για όφελος της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας».

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ 2022
INTERCOMM FOODS
DHMOS TEMPON 10-6-22
Μείνε μαζί μας
FESTIVAL OLYMPOU 1-7-22

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1