Νάνσι Ρίγκαν: η προστατευτική πρώτη κυρία φορούσε Τζέιμς Γαλανός

Δημοσίευση: 07 Μαρ 2016 12:57

Στο σίριαλ House of Cards,ο πρόεδρος των ΗΠΑ Κέβιν Σπέισι- πρωταγωνιστής της τηλεοπτικής σειράς- κοντοστέκεται συχνά-πυκνά μπροστά από ένα πορτρέτο του Ρόναλντ Ρίγκαν, σε ένα διάδρομο του Λευκού Οίκου, θαυμάζοντας το στιλ του. Ένα στιλ που διαφύλαξε μαζί με το ίματζ του η σύζυγος του Νάνσι Ρίγκαν, που πέθανε χθες σε ηλικία 94 ετών.

Δυναμική φύλακας της εικόνας του συζύγου της στη διάρκεια της απίστευτης αναρρίχησης του Ρίγκαν από το Χόλιγουντ, στο αξίωμα του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας και από εκεί στο Λευκό Οίκο, στεκόταν στο πλευρό του όχι μόνο ως σύντροφος του, μέχρι το θάνατο του το 2004, αλλά και ως έμπιστη σύμβουλος του.

Η Νάνσι Ρίγκαν θεωρούνταν από τις πιο κομψές πρώτες κυρίες των ΗΠΑ και σύμφωνα με δημοσκόπηση της Gallup το 1981 ήταν πρώτη στη λίστα με τις «πιο αξιοθαύμαστες γυναίκες» στη χώρα. Εκτός από τη ριζική ανακαίνιση των προεδρικών διαμερισμάτων στο Λευκό Οίκο φρόντισε να αλλάξει και τα πιατικά. Συγκέντρωσε από ιδιωτικές χορηγίες 822.000 δολάρια για τις χοντροδουλειές ενώ άλλος ιδιώτης διέθεσε 220.000 δολάρια για την αγορά ενός πορσελάνινου σερβίτσιου, με το οποίο θα μπορούσε να παρατεθεί δείπνο σε 220 άτομα. Ήταν τα πρώτα καινούρια πιατικά μετά την εποχή του Λίντον Τζόνσον και για αυτά, όπως και για τα μερεμέτια, δέχθηκε σωρεία αρνητικών επικρίσεων από τον τύπο.

Λεπτή, εξαιτίας της καθημερινής άσκησης, φαινόταν κατά πολύ μικρότερη από την ηλικία της, λάτρευε το κομψό ντύσιμο και εμπιστευόταν τις δημιουργίες του Ελληνοαμερικανού σχεδιαστή μόδας Τζέιμς Γκαλάνος.

Ο Γκαλάνος (Γαλανός) γεννήθηκε στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, το 1925, από Έλληνες μετανάστες, με καταγωγή από τη Νάουσα. Τελείωσε το Bridgeton High School στο Νιού Τζέρσεϊ και συνέχισε τις σπουδές του στο Traphagen School of Fashion της Νέας Υόρκης όπου και αποφοίτησε το 1943. Κατόπιν και για ένα χρόνο (1944-1945) εργάστηκε σαν βοηθός της Χάτι Κάρνεγκι στη Νέα Υόρκη, το 1946-1947 εργάστηκε στα στούντιο της Κολούμπια του Χόλιγουντ ως σχεδιαστής πριν κάνει το 'μεταπτυχιακό' του στο Παρίσι.

Το λευκό κεντημένο φόρεμα που επέλεξε η Νάνσι στην πρώτη δεξίωση, που δόθηκε μετά την εκλογή του Ρίγκαν το 1981, στο Λευκό Οίκο, ήταν Γκαλάνος. Τα φορέματα του διακρίνονταν για την απλότητα και τη θηλυκότητα τους, ενώ αρκετές δημιουργίες του εκτίθενται σε πολλά μουσεία.

Η πιο ευπώλητη ταχυδρομική κάρτα στην Ουάσινγκτον απεικόνιζε την πρώτη κυρία με μια κάπα από ερμίνα του Γκαλάνος, ένα στέμμα με πετράδια και τυπωμένες δύο λέξεις «Βασίλισσα Νάνσι».Σύμφωνα με δημοσιεύματα εκείνης της εποχής η Νάνσι έφερε τη λάμψη του Χόλιγουντ στο Λευκό Οίκο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass