ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Πουρίμ: Η πιο χαρούμενη γιορτή του εβραϊκού εορτολογίου

Δημοσίευση: 23 Μαρ 2016 8:00

 

Την πιο χαρούμενη γιορτή του εβραϊκού εορτολογίου, το Πουρίμ που η βασική πρωταγωνίστριά της είναι μια γυναίκα, η Εσθήρ γιόρτασαν χθες οι γυναίκες της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας. Το Πουρίμ συνδέεται με ένα αληθινό ιστορικό γεγονός, που συνέβη πριν από περίπου 25 αιώνες. Στην απογευματινή αυτή εκδήλωση που είχε φιλανθρωπικό σκοπό πραγματοποιήθηκε παζάρι γλυκών και τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν δόθηκαν ως δωρεά στην Παιδική Στέγη της Λάρισας.

Το πιο αντιπροσωπευτικό έθιμο του Πουρίμ, είναι η ανταλλαγή γλυκών, που σκοπό έχει να ζεσταίνει τις σχέσεις ανάμεσα σε συγγενείς και φίλους. Σιροπιαστά μπουρεκάκια, φλογέρες με καρύδι, «νόβιες» - «νυφούλες» δηλαδή στα ισπανικά - που ήταν ομοιώματα της Εσθήρ από καραμέλα, αυτιά του Αμμάν από γλυκιά ζύμη και μαρμελάδα και βέβαια, η απόλυτη πρωταγωνίστρια των γλυκών, η κουμπέτα, το σουσαμάτο παστέλι σε σχήμα ρόμβου.

Στην ομιλία της η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αλίνα Μωυσή παρουσίασε την ιστορία της γιορτής, «μια αληθινή ιστορία που μοιάζει με παραμύθι. Και τι είναι αυτό που την κάνει να μοιάζει με παραμύθι; Είναι οι φαινομενικά τυχαίες συμπτώσεις που διαδέχονται η μία την άλλη, οδηγώντας τελικά στην επικράτηση του δικαίου», ανέφερε η κ. Μωυσή για να προσθέσει ότι «η αφήγηση του Πουρίμ είναι το μοναδικό ιερό εβραϊκό βιβλίο όπου το όνομα του Θεού δεν αναφέρεται ούτε μια φορά! Κι όμως, η εύνοια και η προστασία του είναι παρούσες. Κι αν το γενικεύσουμε λίγο, θα δούμε ότι έτσι συμβαίνει και στη ζωή μας. Η αλήθεια δεν είναι πάντα μια φωτεινή επιγραφή μπροστά στα μάτια μας. Συνήθως χρειάζεται να ψάξουμε λίγο πιο βαθιά για να τη δούμε».

Συγχρόνως το έθιμο του Πουρίμ είναι γνωστό και για το μασκάρεμα. Καθώς όπως επισήμανε η πρόεδρος των γυναικών της Ισραηλιτικής Κοινότητας «μας κάνει να θυμόμαστε, έστω και για μια μέρα, πως στη ζωή δεν είναι όλα πάντα όπως φαίνονται. Και μας μαθαίνει πως, μερικές φορές, το πιο σημαντικό δεν είναι αυτό που λέγεται, αλλά αυτό που παραλείπεται».

Τέλος, στο πλαίσιο των δράσεων των γυναικών της Ισραηλιτικής Κοινότητας θα συγκεντρωθούν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης προκειμένου να αποσταλούν στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στη Λάρισα.

Ζ.Π.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass