ΙΩΑΝΝΑ ΥΠΟΔΗΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ: ΠΩΣ ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΦΙΑΛΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΤΣΑΝΤΑ

Το μπουκάλι απέκτησε... φερμουάρ!

* «Ψάξε μέσα σου τι θες να κάνεις και οι απαντήσεις θα έρθουν μαγικά» λέει η 28χρονη Ιωάννα *«Δεν είναι τα χρήματα πάντα η δυσκολία που οι νέοι δεν κάνουν κάτι, αλλά το γεγονός ότι δεν τολμούν να ονειρεύονται»

Δημοσίευση: 14 Μαϊ 2016 19:39

 

Της Ζωής Παρμάκη

Πώς ένα μπουκάλι μπορεί να αποκτήσει φερμουάρ και να παραμείνει το αγαπημένο αξεσουάρ των γυναικών; Και όμως γίνεται γιατί όταν «θέλεις κάτι πραγματικά τότε τα καταφέρνεις», λέει η 28χρονη Ιωάννα Υποδηματοπούλου από τη Θεσσαλονίκη που δραστηριοποιείται τελευταία και στη Λάρισα.

Όλα ξεκίνησαν όταν έμεινε πριν έναν χρόνο άνεργη, έκανε ένα πάρτι και εν μέσω «hangover» αποφάσισε ότι πρέπει να δώσει... νόημα στα δεκάδες μπουκάλια που βρίσκονταν γύρω της. Η Ιωάννα Υποδηματοπούλου έχει σπουδάσει γεωπόνος και τελείωσε τη σχολή γευσιγνωσίας οίνου παίρνοντας τον τίτλο του οινοχόου. Οπότε όπως λέει και η ίδια στην «Ε» όλη της η ζωή ήταν ένα μπουκάλι, πώς θα μπορούσε να μην του βάλει και ένα φερμουάρ και να το κάνει το αγαπημένο αξεσουάρ των γυναικών. Μας συστήνεται με αρκετό χιούμορ λίγο πριν αναχωρήσει για ένα ακόμα φεστιβάλ μόδας του εξωτερικού.

«Τον Μάιο του 2015 σταμάτησα να δουλεύω και με έπιασε πανικός.  Αλλά ήθελα να κάνω κάτι δικό μου και κάτι μοναδικό. Έπεσα με τα μούτρα στη δημιουργία κοσμημάτων που είχα για χόμπι. Πήγαινε καλά αλλά... μέσα μου κάτι δεν ηρεμούσε. Ήθελε το νέο, την περιπέτεια, το άγνωστο. Και έτσι καθώς μιλούσα με πολλούς καλλιτέχνες και κρατούσα τις απόψεις τους, μέσα μου μάλλον ετοιμαζόταν η ιδέα για το τι θα κάνω», αναφέρει για να συνεχίσει πως τελικά έφτασε στην ιδέα των μπουκαλιών «στις 23 Ιουλίου ήταν τα γενέθλιά μου και μάζεψα αρκετούς φίλους για να τα γιορτάσουμε. Αν έρθεις μια βόλτα από το σπίτι μου να ξέρεις ότι έχω μια κάβα προσεγμένη. Έχω σπουδάσει γεωπόνος, έκανα και άλλη μια ξεχωριστή σχολή γευσιγνωσίας οίνου και μου έδωσαν τον τίτλο του οινοχόου. Και τα τελευταία χρόνια όλη μου η ζωή είναι μέσα σε μπουκάλια... Τα ανοίξαμε προσεκτικά, τα ήπιαμε σωστά, μας έβγαλαν ωραίες ιστορίες και γέλια, και το επόμενο πρωινό... Παντού κόσμος να κοιμάται και μπουκάλια... παντού μπουκάλια. Βλέποντας  όλα αυτά τα μπουκάλια ήρθε και η ιδέα».

Η 28χρονη καλλιτέχνης γνώριζε καλά να μιλά για μπουκάλια. «Δώδεκα χρόνια σε Ελλάδα και εξωτερικό σερβίριζα και μιλούσα για μπουκάλια. Μου άρεσε πολύ το packaging (η συσκευασία) το ψάχνω, βλέπω ετικέτες, κοιτώ σχέδια, κάνω μακέτες και συγχρόνως έχω αδυναμία στη μόδα. Στις τσάντες φυσικά. Με ένα hangover ξύπνησα τους φίλους μου και το συζητούσαμε σαν ιδέα. Δεν μπορώ να πω ότι τρελάθηκαν και το στήριξαν, αλλά εμένα μου άρεσε».

Τότε η Ιωάννα Υποδηματοπούλου έβαλε όλες τις αδυναμίες της σε ένα concept. «Στρόγγυλο λογότυπο, ιταλικό όνομα, πρωτοτυπία, κάτι σπάνιο που δεν υπήρχε αλλού, κεντρικό θέμα τσάντες. Σχήμα; Τι το διαφορετικό μπορώ να κάνω; Και τότε ήρθε το μότο μου καθώς κοιτούσα τα μπουκάλια. Το μπουκάλι απέκτησε... φερμουάρ! Αυτό ήταν. Σαν κάτι μέσα μου να άλλαξε και να γέμισε εκείνο το δημιουργικό κενό που ένιωθα».  Έτσι, λοιπόν, η ιδέα της 28χρονης τον περασμένο Οκτώβριο υλοποιήθηκε: «Είχα στα χέρια μου εκατό μικρά τσαντάκια με θέμα μπουκάλι μπύρας. Μικρά πρακτικά, για όλα τα ψιλά αντικείμενά σου μέσα σε μια τσάντα. Αυτό που δεν μπορούσα να προβλέψω ήταν ότι σε τρεις μήνες δε θα υπήρχαν και θα αναγκαζόμουν πιο γρήγορα να κάνω τη δεύτερη».

ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Η Ιωάννα υποστηρίζει το διαφορετικό. Οι άλλοι όμως; «Στη χώρα μας  δεν είναι το ίδιο. Το θαυμάζουν. Λένε ένα μπράβο και αυτό ήταν. Δεν θα το υποστηρίξουν. Έτσι τα περισσότερα μπράβο από τη χώρα μου τα άκουσα όταν η δουλειά μου πήγε στο εξωτερικό. Έβλεπα ανθρώπους άντρες κιόλας, με μούσια, τατουάζ, σε γνωστές μπυραρίες να διαλέγουν τη δουλειά μου και να την προωθούν. Χωρίς να με ξέρουν ενώ στην Ελλάδα ούτε να το δουν δεν ήθελαν. Και το χειρότερο είναι πως μου δίνουν συμβουλές για το πώς θα γίνουν διαφορετικές οι τσάντες μου. Δεν είναι οικονομική η κρίση. Οι ίδιες που λένε πως δεν μπορώ να πάρω κάτι, ζορίζονται και αγοράζουν ακριβές τσάντες, ακριβά κοσμήματα. Στο εξωτερικό ο τρόπος που στέκονται απέναντι στη μόδα, είναι διαφορετικός. Όταν λένε ότι ψάχνουν το διαφορετικό το κάνουν για να πρωτοτυπήσουν όντως. Το προβάλλουν. Έχουν εξασκήσει το μάτι τους στη μόδα και κυρίως στην τέχνη γενικά. Πάνε σε ένα bazaar και δεν πιάνουν απλά τα αντικείμενα ακούνε μια τιμή και φεύγουν. Ρωτάνε για τη φιλοσοφία του καλλιτέχνη, την έμπνευση, σε γνωρίζουν δεν σε προσπερνούν. Δείχνουν σεβασμό στον δημιουργό από την αρχή του».

ΕΒΑΛΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΣΤΗ ΜΟΔΑ

Ήδη στα χέρα της Ιωάννας βρίσκεται η δεύτερη τσάντα και στόχος της τώρα είναι η υποστήριξη της νέας σειράς. «Το θέμα της είναι το ελαιόλαδο. Έκανα ένα λογοπαίγνιο με τη λέξη ελιά. Έβαλα τη μόδα στο λάδι και το λάδι στη μόδα. Έδωσα μαζί με τη γραφίστριά μου Φωτεινή Ανδρεάδου τη ρετρό αισθητική στην ετικέτα μας. Ετοιμάστηκαν σαράντα συνολικά τσάντες που συνοδεύονται από την καρφίτσα τους φτιαγμένη από τη συνεργασία μας με τα κοσμήματα Stekia Pantou με τη μορφή του μπουκαλιού. Είναι μια μικρή τσάντα που μπορείς να βάλεις τα απαραίτητα μέσα, και απλά έχει τη μορφή μπουκαλιού και δεν κρύβει μπουκάλι μέσα! Έχω αποφασίσει ότι θα βγαίνουν λίγες τσάντες, οι οποίες θα έχουν πάντα θέμα και σχήμα ένα μπουκάλι το οποίο θα είναι για μια κολεξιόν το οποίο δεν θα ξαναβγεί. Θέλω να την έχουν όσες εκτιμάνε το χειροποίητο και το σπάνιο και μπορούν να το υποστηρίξουν».

Θεωρεί ότι οι νέοι πρέπει να βλέπουν μπροστά τους ευκαιρίες και όχι εμπόδια. Να κάνουν σχέδια. «Να αρπάξουν την ευκαιρία, να δημιουργήσουν την εργασία που τους αρέσει κυρίως από το χόμπι τους. Δεν είναι τα χρήματα πάντα η δυσκολία αλλά το γεγονός ότι δεν τολμούν να ονειρευτούν. Ούτε εγώ είχα πολλά στην αρχή και μπορεί να τα έχανα όσα έδωσα, αλλά το επιχειρείν είναι μόνο ρίσκο. Αν δεν το έπαιρνα, δεν θα ήμουν εδώ τώρα, δε θα είχα γνωρίσει τα όριά μου, τα όνειρά μου, τις δυνατότητές μου. 

Το πιο σπουδαίο για ό,τι κάνεις είναι να βρεις τι ακριβώς θες. Και όταν το μάθεις μην φοβηθείς. Κανείς δεν είναι καλύτερος από εσένα. Ψάξε μέσα σου τι θες και οι απαντήσεις θα έρθουν μαγικά πίστεψε με από μόνες τους, όσο όμως το τρέχεις και εσύ».

Τις τσάντες της Ιωάννας Υποδηματοπούλου μπορεί να τις βρει κανείς στα προφίλ στο Facebook https://www.facebook.com/IL-Progetto-Bottiglia-748003592013186/ και στο Instagram https://www.instagram.com/ilprogettobottiglia/.  

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass