Ο άνθρωπος «είναι το πιο τρομακτικό αρπακτικό»

Δημοσίευση: 26 Ιουλ 2016 18:57

Οι αρκούδες και οι λύκοι προκαλούν φόβο στα ζώα τα οποία κυνηγούν, τίποτα όμως δεν συγκρίνεται με τον τρόμο που εμπνέει η παρουσία του ανθρώπου, του κυρίαρχου θηρευτή. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από πείραμα με τρομαγμένους ασβούς.

«Προηγούμενες μελέτες μας έχουν δείξει ότι ο φόβος που εμπνέουν τα μεγάλα σαρκοφάγα στη λεία τους μπορεί από μόνος του να διαμορφώσει οικοσυστήματα» λέει η Λιάνα Ζανέτ του Πανεπιστημίου του Οντάριο, η οποία συνεργάστηκε στη μελέτη με συναδέλφους στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η παρουσία μεγάλων αρπακτικών εμποδίζει τα μικρότερα σαρκοφάγα και τα φυτοφάγα ζώα να τρώνε ό,τι βρουν μπροστά τους. Γι΄αυτό και η μείωση των μεγάλων θηρευτών σε παγκόσμιο επίπεδο είναι κακή είδηση για την υγεία των οικοσυστημάτων. Θέλοντας να εξετάσουν την υπόθεση ότι τα μεγάλα σαρκοφάγα ζώα έχουν εξελιχθεί να φοβούνται τον άνθρωπο που βρίσκεται στην κορυφή του τροφικού πλέγματος, οι ερευνητές εξέτασαν ασβούς στο φυσικό τους περιβάλλον έξω από την Οξφόρδη της Βρετανίας.

Τοποθέτησαν ηχεία στο δάσος και έπαιξαν ήχους αρκούδων, λύκων, σκύλων και ανθρώπων. Αυτόματες κάμερες που παρακολουθούσαν τους ασβούς αποκάλυψαν ότι όλοι οι ήχοι δημιουργούσαν ανησυχία στα ζώα. Την πιο έντονη επίδραση είχαν οι ηχογραφημένες φωνές ανθρώπων που συνομιλούσαν ή διάβαζαν αποσπάσματα από βιβλία: οι περισσότεροι ασβοί προτίμησαν να μείνουν νηστικοί, ενώ όσοι τόλμησαν να πλησιάσουν την τροφή τους αποχώρησαν πολύ πριν χορτάσουν. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα στους ασβούς πιθανότατα ισχύουν και για άλλα μεγάλα σαρκοφάγα.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Behavioral Ecology.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass