Κεραυνός σκότωσε πάνω από 300 ταράνδους

Δημοσίευση: 29 Αυγ 2016 22:29

Φρικιαστικό και σπανιότατο ήταν το θέαμα που αντίκρυσαν μέλη της νορβηγικής υπηρεσίας προστασίας περιβάλλοντος σε απόμακρo oροπέδιο μετά από σφοδρή κακοκαιρία: Πάνω από συνολικά 300 τάρανδοι είχαν σκοτωθεί ακαριαία από κεραυνό.


Τα ζώα βρέθηκαν μαζεμένα στην ίδια περιοχή και τα μόλις πέντε που είχαν επιβιώσει ήταν τόσο τραυματισμένα που τους έγινε ευθανασία.
Το περιστατικό καταγράφηκε στο οροπέδιο Χάρντανγκερ στη νότια Νορβηγία (μεταξύ Όσλο και Μπέργκεν) και συνέβη πιθανότατα την περασμένη Παρασκευή. Τα στοιχεία της μετεωρολογικής υπηρεσίας δείχνουν πως τότε η κακοκαιρία ήταν ισχυρότερη.
Τα ζώα ανακαλύφθηκαν από την υπηρεσία που διαχειρίζεται το φυσικό πάρκο του Χάρντανγκερ.
Δεν είναι σαφές αν ήταν ένας μόνο κεραυνός ή πολλοί σχεδόν ταυτόχρονα που σκότωσαν τα ζώα -όμως τα ζώα βρέθηκαν στο ίδιο σημείο, οπότε ό,τι συνέβη έγινε ακαριαία, σύμφωνα με στελέχη της υπηρεσίας που επικαλείται το Reuters.
Οι τάρανδοι, όπως και πολλά άλλα ζώα, τείνουν να συγκεντρώνονται όταν πέφτουν κεραυνοί. Αν και δεν είναι σπάνιο μικρές ομάδες να σκοτώνονται από κεραυνούς, τόσο μεγάλος αριθμός είναι εξαιρετικά ασυνήθιστος.

Οι ομαδικοί θάνατοι ζώων από κεραυνούς συνήθως οφείλονται στο ηλεκτρικό φορτίο που διαχέεται στην επιφάνεια του εδάφους γύρω από το σημείο που πέφτει ο κεραυνός.
Η ακτίνα που θα φτάνει το φορτίο εξαρτάται από διάφορους παράγοντες (την ισχύ του, την κατάσταση του εδάφους και ακόμη και τα ίδια τα ζώα που βρίσκονται πάνω του). Tο στέλεχος που επικαλείται το Reuters σημειώνει ότι «μία από τις πιθανότερες εξηγήσεις για το γιατί σκοτώθηκαν τόσα πολλά ζώα ήταν η υψηλή υγρασία τόσο στο έδαφος όσο και στον αέρα».
Η διαχείριση του πάρκου προσανατολίζεται στο να αφήσει τα ζώα να αποσυντεθούν στο σημείο, που ούτως ή άλλως βρίσκεται μακριά από κατοικημένες περιοχές.
Το τεράστιο φυσικό πάρκο του Χάρντανγκερ μετρά πληθυσμό περίπου 12.000 ταράνδων και στους κυνηγούς επιτρέπεται η θανάτωση μόνο μέχρι 2.000 το χρόνο (στην σκανδιναβική χερσόνησο, το κρέας ταράνδου θεωρείται έδεσμα).
Πηγή: in.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass