Τα δικαστήρια ακύρωσαν την απαγόρευση του μπουρκίνι

Δημοσίευση: 01 Σεπ 2016 19:06

Η γαλλική δικαιοσύνη ακύρωσε σήμερα την εντολή απαγόρευσης του μπουρκίνι στις πλαζ της Νίκαιας, κρίνοντας ότι "η συναισθηματική φόρτιση" από την πολύνεκρη επίθεση που σημειώθηκε στην πόλη αυτή της Κυανής Ακτής στις 14 Ιουλίου δεν δικαιολογεί τη λήψη αυτού του μέτρου.


Έπειτα από δύο εβδομάδες έντονων αντιπαραθέσεων, η ανώτατη δοικητική δικαστική αρχή της Γαλλίας, το Συμβούλιο της Επικρατείας, έκρινε την περασμένη εβδομάδα ότι αυτού του είδους τα μαγιό που φορούν ορισμένες μουσουλμάνες δεν διαταράσσουν την τάξη και επομένως οι δήμαρχοι δεν δικαιούνται να τα απαγορεύσουν. Μετά την απόφαση αυτή ωστόσο πολλές παραλιακές πόλεις, όπως η Νίκαια, οι Κάννες και το Φρεζίς, διατήρησαν την απαγόρευση.
"Η συναισθηματική φόρτιση και οι ανησυχίες που προκλήθηκαν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις και κυρίως από εκείνη της Νίκαιας στις 14 Ιουλίου δεν επαρκούν για να δικαιολογήσουν την απαγόρευση" που επέβαλε ο δήμος της Νίκαιας, έκρινε σήμερα το διοικητικό δικαστήριο της πόλης.
"Ο δήμαρχος δεν μπορούσε, χωρίς να παραβεί τα αστυνομικά καθήκοντά του, να θεσπίσει κανόνες που απαγορεύουν την πρόσβαση στην παραλία και το μπάνιο στη θάλασσα" δεδομένου ότι οι απαγορεύσεις αυτές δεν βασίζονται ούτε σε επιβεβαιωμένους κινδύνους για τη δημόσια τάξη ούτε σε κάποιον αποδεδειγμένο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, την ευπρέπεια ή την ασφάλεια των λουομένων, σημείωσε το δικαστήριο.
Την Τετάρτη, η δικηγόρος της δημοτικής αρχής επιχείρησε να αποδείξει ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για τη διασάλευση της τάξης, φτάνοντας μέχρι του σημείου να μιλήσει για "έναν πληθυσμό (...) σχεδόν στα όρια του εμφυλίου πολέμου".
Περίπου 30 δήμοι, κυρίως στην Κυανή Ακτή, απαγόρευσαν το ισλαμικό μαγιό μετά την επίθεση στη Νίκαια όπου σκοτώθηκαν 86 άνθρωποι. Στις παραλίες των πόλεων αυτών οι γυναίκες που φορούσαν μπουρκίνι καλούνταν να αποχωρήσουν. Η κατάσταση αυτή προκάλεσε έντονες αντιπαραθέσεις στη χώρα και πολλοί επέκριναν τη στάση των δημοτικών αρχών κάνοντας λόγο για μέτρα που ενισχύουν τις διακρίσεις σε βάρος των μουσουλμάνων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass