Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι ψυχολόγοι απαντούν γιατί μας επηρέασε τόσο έντονα το διαζύγιο των Brangelina

Δημοσίευση: 24 Σεπ 2016 15:33

Ο χωρισμός της Αντζελίνα Τζολί και του Μπραντ Πιτ έχει απασχολήσει το διαδίκτυο σε μεγάλη έκταση.

Τις τελευταίες μέρες social media και ειδησεογραφικά μέσα παρουσιάζουν τη μια υπόθεση μετά την άλλη, για παράδειγμα ότι ο Μπραντ κάπνιζε υπερβολικά πολύ «χόρτο», ότι άφησε έγκυο την Κοτιγιάρ ή ότι η Αντζελίνα θα διεκδικήσει μια θέση στη βρετανική Βουλή.

Για ποιο λόγο ένα διαζύγιο που δεν επηρεάζει στο ελάχιστο τη δική μας ζωή όχι απλώς έχει κινήσει παγκοσμίως το ενδιαφέρον αλλά έχει προκαλέσει σοκ και θλίψη;

Πολλές επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι τείνουμε να αναπτύσσουμε ένα είδος σχέσης με τους τηλεοπτικούς και κινηματογραφικούς χαρακτήρες, η οποία αν και ψεύτικη μας προκαλεί αληθινά συναισθήματα. Γι' αυτό, για παράδειγμα, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αρνήθηκαν να αποδεχτούν το θάνατο του «Τζον Σνόου», ενός από τους πιο δημοφιλείς ήρωες του Game of Thrones.

Αλλά και τους celebrities τούς αντιμετωπίζουμε σαν επινοημένους χαρακτήρες: Συνδεόμαστε συναισθηματικά μαζί τους μέσα από τις εικόνες που προσλαμβάνουμε από τα media. Ενδεικτικά, σε μια μελέτη του 2006 το 75% των νεαρών ενηλίκων που συμμετείχαν είπαν ότι νιώθουν «δεμένοι» με τουλάχιστον δύο διασημότητες. Πολλοί από τους εθελοντές ανέφεραν ότι μοιράζονται κοινές αξίες με τα ινδάλματά τους και ότι επηρεάζονται από τη συμπεριφορά τους με αποτέλεσμα να αποφασίζουν, παραδείγματος χάρη, να γίνουν χορτοφάγοι, να ασχοληθούν με τη δημιουργική γραφή ή να καπνίσουν μαριχουάνα.

Όταν λοιπόν ανακοινώθηκε το διαζύγιο των Brangelina, νιώσαμε σαν να χωρίζουν δύο φίλοι, οι οποίοι μάλιστα θεωρούσαμε ότι ήταν φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλο. Αυτή η είδηση μας άφησε την αίσθηση ότι όλες οι σχέσεις συνοδεύονται από αβεβαιότητα, πως μπορεί να σπάσει ακόμη και ένας φαινομενικά τέλειος ερωτικός δεσμός.

Πηγή: elle.gr