Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρίγκιπας Κάρολος, ο άρχοντας του νησιού Λιούις και Χάρις

Δημοσίευση: 21 Οκτ 2016 18:55

Ο πρίγκιπας Κάρολος επισκέφθηκε αυτή την εβδομάδα το βόρειο τμήμα του νησιού Λιούις και Χάρις, του μεγαλύτερου του αρχιπελάγους των Εξωτερικών Εβρίδων, στη Σκωτία. Εκεί είναι γνωστός ως "Lord of the Isles" ("Ο Άρχοντας των Νησιών"), τίτλος που από τον 16ο αιώνα ανήκει αυτόματα στον πρωτότοκο γιο του μονάρχη της Σκωτίας και στη συνέχεια της Βρετανίας.

Φορώντας το παραδοσιακό σκωτσέζικο κιλτ, από πράσινο και κόκκινο καρό ύφασμα, ο πρωτότοκος γιος της βασίλισσας Ελισάβετ είχε δύο ραντεβού στο πρόγραμμά του. Πρώτα επισκέφθηκε στο Στόρνογουεϊ το Royal National Mod, το σημαντικότερο φεστιβάλ γαελικής γλώσσας και πολιτιστικής κληρονομιάς της Σκωτίας, που ολοκληρώνεται αύριο, 22 Οκτωβρίου.

Ο πατέρας του Ουίλιαμ και του Χάρι παρακολούθησε διάφορες παραστάσεις, μεταξύ των οποίων και χορούς των Χάιλαντς. Επίσης απένειμε το βραβείο για την εκμάθηση της γαελικής γλώσσας στον 30χρονο ιταλό φοιτητή Κάρμινε Καλατζιέτσι που σπουδάζει γαελικά στο κολέγιο Sabhal Mor Ostaig στο νησί Σκάι, του οποίου ο Κάρολος είναι ευεργέτης.

Ένθερμος υποστηρικτής της γαελικής διαλέκτου, την οποία σήμερα μιλούν λιγότεροι από 58.000 άνθρωποι, ο 67χρονος Κάρολος είπε μια μέρα: "Αν τα γαελικά σβήσουν από τη Σκωτία, τότε θα σβήσουν από τον κόσμο".

Ο διάδοχος του θρόνου μετέβη αργότερα στο Τάρμπερτ, όπου εγκαινίασε ένα νέο αποστακτήριο malt ουίσκι, το οποίο είναι το αποτέλεσμα πρωτοβουλιών της τοπικής κοινότητας και προσφέρει θέσεις εργασίας στο νησί. Ο Κάρολος επισκέφθηκε το μέρος όπου δεσπόζει ένας εντυπωσιακός αποστακτήρας και έθεσε τη σφραγίδα Lord of the Isles.

Ο Κάρολος σφράγισε ένα βαρέλι ουίσκι με την ετικέτα Lord of the Isles. Το ουίσκι single malt που περιέχει θα ωριμάσει εκεί πριν εμφιαλωθεί. Το βαρέλι θα αποδώσει περίπου 300 φιάλες, οι οποίες θα πωληθούν σε δημοπρασία και τα χρήματα θα δοθούν σε φιλανθρωπική οργάνωση που θα επιλέξει ο διάδοχος του θρόνου.

Πηγή: Paris Match, The Telegraph