Εξίσωση μισθών ανδρών - γυναικών το έτος 2186...

Δημοσίευση: 27 Οκτ 2016 13:15

ΖΥΡΙΧΗ

Πάρα πολύ αργά κλείνει η ψαλίδα στις απολαβές μεταξύ ανδρών και γυναικών ανά την υφήλιο, σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, το οποίο υπολογίζει πως αν η «σύγκλιση» συνεχιστεί με τέτοιους ρυθμούς, η εξίσωση θα χρειαστεί... 170 χρόνια.

Η μελέτη διαπιστώνει μάλιστα επιβράδυνση της τάσης τα τελευταία χρόνια -ενώ στην πρώτη «πεντάδα ισότητας» βρίσκονται μεν σκανδιναβικές χώρες αλλά και η Ρουάντα.

Στην ετήσια μελέτη του για τις τάσεις στην εξίσωση των δύο φύλων (αγγλικά), το Φόρουμ θεωρεί πλέον ότι θα χρειαστεί ακόμη περισσότερο από όσο υπολόγιζε πριν από τρία χρόνια για να εξαλειφθούν οι διαφορές στις χρηματικές απολαβές (το 2013, βάσει της τότε δυναμικής, πίστευε πως θα ερχόταν 53 χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστεύει σήμερα).

Κατά μέσο όρο ανά την υφήλιο, οι γυναίκες έβγαζαν κάτι παραπάνω από τα μισά από ό,τι άνδρες συνάδελφοί τους στις ίδιες θέσεις (κι αυτό, σημειώνει το Φόρουμ, ακόμη και με περισσότερες ώρες εργασίας). Η συμμετοχή στην αγορά εργασίας φτάνει στα δύο τρίτα της αντίστοιχης των ανδρών.

Μακροσκοπικά, οι μικρότερες διαφορές καταγράφονται σε χώρες υψηλού εισοδήματος, όμως αναλογικά οι χώρες χαμηλού εισοδήματος δεν παρουσίαζαν πολύ διαφορετική εικόνα από χώρες μεσαίου εισοδήματος.

Όσον αφορά τη γενικότερη εξίσωση ανδρών γυναικών σε όλο το φάσμα των κοινωνικών δραστηριοτήτων, η ετήσια μελέτη του φόρουμ χρησιμοποιεί τέσσερις επιμέρους υποδείκτες: Την οικονομική συμμετοχή και τις οικονομικές ευκαιρίες, την εκπαίδευση, την υγεία και την πρόσβαση στην πολιτική.

Συνδυάζοντας αυτούς τους τέσσερις υποδείκτες για να βγάλει το γενικό δείκτη ισότητας, το Φόρουμ κατατάσσει στην πρώτη θέση των χωρών (ξανά) την Ισλανδία, και ακολουθούν η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία και πέμπτη είναι... η Ρουάντα.

H Ελλάδα βρίσκεται στην 92η θέση μεταξύ 144 με γενικό δείκτη 68% (που είναι και ο γενικός μέσος όρος της μελέτης). Όσον αφορά την «οικονομική ισότητα» βρίσκεται στο 65% (με παγκόσμιο μέσο όρο το 59%), την εκπαίδευση στο 98% (παγκόσμιος μέσος όρος το 95%), την υγεία το 97% (παγκόσμιος μέσος όρος το 96%) αλλά την πολιτική στο 0,10% (με παγκόσμιο μέσο όρο το 23%).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΕΔΑ ΘΕΣΣ
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
ELEFTHERIA
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1