Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΜΙΑ «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ» ΜΠΑΡΤΕΝΤΕΡ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΓΙΑ ΣΕΙΡΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ

Η «πρωταθλήτρια» των κοκτέιλς

Δημοσίευση: 13 Νοε 2016 12:45

Κείμενο: Παναγιώτα Φούντα/ Φωτ.: Βασίλης Ντάμπλης

Η Τζένιφερ Λε Νεσέτ ξεκίνησε να εργάζεται σε μπαρ ως σερβιτόρα μόλις πριν 5 χρόνια, ενώ βρίσκεται πίσω από μπάρες γνωστών παριζιάνικων μαγαζιών εδώ και περίπου 3 χρόνια. Κι όμως αυτό δεν την εμπόδισε να κατακτήσει την πρώτη θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό World Class 2016

και να αναδειχθεί η καλύτερη μπαργούμαν ανάμεσα σε χιλιάδες συμμετέχοντες από 56 χώρες. Στη Λάρισα βρέθηκε πρόσφατα στο πλαίσιο σεμιναρίων που διοργανώνονται για την ενημέρωση υποψήφιων συμμετεχόντων στον διαγωνισμό World Class 2017.

Όταν ξεκίνησε να δουλεύει σε μια τυπική παριζιάνικη μπρασερί ως σερβιτόρα η Τζένιφερ Λε Νεσέτ, σίγουρα δεν φανταζόταν ότι θα ήταν ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και καταξιωμένα άτομα – παγκοσμίως – στον χώρο των κοκτέιλς. Η καριέρα της πίσω από την μπάρα άρχισε πριν από περίπου τρία χρόνια, ενώ πριν από ενάμιση χρόνο αποφάσισε να ασχοληθεί με τον διαγωνισμό World Class – το όνειρο του κάθε μπάρμαν – διερευνητικά. «Σκέφτηκα να παρακολουθήσω κάποια από τα σεμινάρια» θα πει «χωρίς να έχω την παραμικρή αξίωση, απλώς για να πάρω μια μικρή γεύση του τι περίπου συμβαίνει σε έναν τόσο μεγάλο διαγωνισμό. Πριν καλά-καλά το καταλάβω, είχα ξεκινήσει την προετοιμασία η οποία πρέπει να ομολογήσω ότι δεν είναι καθόλου εύκολη». Προκειμένου να φτάσει στον μεγάλο τελικό η Τζένιφερ χρειάστηκε να πάρει μέρος σε περισσότερες από 20 δοκιμασίες και να ανταγωνιστεί πρώτα με συμπατριώτες της και κατόπιν με μπαρτέντερς με διεθνή φήμη. «Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού έφτιαξα δεκάδες κοκτέιλς, πήρα μέρος σε πολλές δοκιμασίες με διαφορετικά χαρακτηριστικά, ενώ η πιο δύσκολη» σημειώνει «ήταν σαφώς η τελική δοκιμασία κατά την οποία έπρεπε να «στήσουμε» ένα ολόκληρο μπαρ, από το μηδέν, μέσα σε ένα 24ωρο».

Εξηγεί ότι το πείσμα αλλά και η πολύ καλή προετοιμασία ήταν τα στοιχεία που τη βοήθησαν να κερδίσει τον διαγωνισμό, και να καταξιωθεί σε έναν καθαρά ανδροκρατούμενο χώρο. Ωστόσο, σημειώνει, το ανδρικό φύλο υπερισχύει στον συγκεκριμένο χώρο μόνο αριθμητικά, καθώς καμία γυναίκα που ασχολείται με τη δημιουργία κοκτέιλς δεν έχει να ζηλέψει τίποτα σε ζητήματα τεχνικής και έμπνευσης, που είναι και τα πιο βασικά για αυτή τη δουλειά. Όσο για το αν τα κοκτέιλς είναι μόδα, απαντά χωρίς καμία αμφιβολία αρνητικά. «Τα περισσότερα από τα κοκτέιλς που βρίσκει κανείς σήμερα στους καταλόγους των μπαρ φτιάχνονται εδώ και δεκαετίες. Η διαφορά είναι ότι πλέον επήλθε «εκδημοκρατισμός» στον χώρο, και η κατανάλωσή τους έγινε πιο μαζική. Πριν μερικά χρόνια για να πιεις ένα πολύ ωραίο κοκτέιλ έπρεπε να πας στο μπαρ ενός πολύ καλού ξενοδοχείου, πράγμα που δεν μπορούσε να κάνει το ευρύ κοινό. Ας πούμε το κοκτέιλ απευθυνόταν σε μια ελίτ. Από τη στιγμή που τα κοκτέιλς μπήκαν σε κάθε μπαρ, μπορεί να τα πιει ο καθένας. Κι αυτό δεν είναι μόδα, αλλά κάτι φυσιολογικό».

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΚΟΚΤΕΪΛΣ

Για να μας αποδείξει ότι τα κοκτέιλς δεν είναι μόδα, αλλά μια συνήθεια, όπως όλες οι άλλες, η νικήτρια του παγκόσμιου διαγωνισμού World Class μάς ανέλυσε τα βασικά στοιχεία του σεμιναρίου της που έχουν να κάνουν με το μέλλον του κλάδου που υπηρετεί. «Το πιο σημαντικό κομμάτι είναι η αειφορία. Είναι μια έννοια που ακούμε όλο και πιο συχνά, σε διάφορους τομείς της καθημερινότητας και κυρίως σε θέματα ενέργειας. Γιατί λοιπόν να μην την εφαρμόσουμε και στο μπαρ; Η αειφορία στη δική μας δουλειά έχει να κάνει με έναν πιο οικολογικό τρόπο διαχείρισης των υλικών που χρησιμοποιούμε, με την ανακύκλωση, κ.ά. Το δεύτερο στοιχείο – και κάτι για το οποίο θα ακούμε όλο και πιο συχνά στο μέλλον – έχει τίτλο «Από το πιάτο στο ποτήρι». Πρόκειται για τον συνδυασμό του φαγητού με κοκτέιλς, κάτι που μέχρι πρότινος συνέβαινε κυρίως με τα κρασιά. Η συγκεκριμένη τάση έχει και μια άλλη διάσταση, που έχει να κάνει με τη μετατροπή φαγητών σε πόσιμη μορφή. Και είναι πιο απλό από ό,τι ακούγεται. Για παράδειγμα, στο πλαίσιο του διαγωνισμού έκανα ένα κοκτέιλ που όταν το πίνεις έχει ακριβώς τη γεύση των μεξικάνικων τάκος. Αν προσπαθήσεις μπορείς να φτιάξεις σε κοκτέιλς σχεδόν οποιοδήποτε φαγητό» λέει χαριτολογώντας.

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα