25η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Έμφυλη βία: Ένα κοινωνικό πρόβλημα

Δημοσίευση: 25 Νοε 2016 8:00

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, η έμφυλη βία εξακολουθεί να υφίσταται και να πλήττει δυσανάλογα τις γυναίκες.

Η Βία κατά των Γυναικών, που εμφανίζεται με διάφορες μορφές (π.χ. λεκτική, ψυχολογική, σωματική, σεξουαλική κακοποίηση, κοινωνικός έλεγχος κ.λπ.), πλέον προσδιορίζεται ανοιχτά ως παραβίαση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων και θεωρείται ότι εντάσσεται στον πυρήνα των έμφυλων, ιστορικά εδραιωμένων, κοινωνικών ανισοτήτων. Για τον λόγο τούτο, δυστυχώς, συνεχίζει να αποτελεί ένα πρόβλημα επίκαιρο, το οποίο διαπερνά όλους τους πολιτισμούς και τις κοινωνίες. Η παγκόσμια διάσταση αυτού του φαινομένου αναδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο ΟΗΕ έχει συμβολικά ανακηρύξει την 25η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Πρέπει να γίνει συνείδηση όλων ότι το σύνθετο αυτό φαινόμενο δεν συνιστά απλά ατομική υπόθεση αλλά κοινωνικό πρόβλημα, και απαιτείται μια ολοκληρωμένη και πολυ-επίπεδη προσέγγιση για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή του.

Αρωγό στην προσπάθεια αυτή αποτελεί το Πανελλαδικό Δίκτυο Yποστηρικτικών Δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ), το οποίο αποτελείται από την 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, 39 Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών και 21 Ξενώνες Φιλοξενίας.

Σε αυτό το δίκτυο δομών ανήκει και το Συμβουλευτικό Κέντρο Λάρισας, το οποίο λειτουργεί στην Λάρισα από τον Δεκέμβριο του 2012.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Λάρισας συνεχίζει τη λειτουργία του, υπό την επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) και με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ / Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020.

Ενδεικτικά, αξίζει να αναφερθεί ότι από την έναρξη λειτουργίας του έως σήμερα:

* Στο Συμβουλευτικό Κέντρο Λάρισας έχουν απευθυνθεί με διάφορα αιτήματα περισσότερες από 550 γυναίκες, θύματα βίας οποιασδήποτε μορφής ή/και από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που προέρχονται τόσο από τον Νομό Θεσσαλίας όσο και από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

* Το Συμβουλευτικό Κέντρο Λάρισας έχει έρθει σε επαφή με περισσότερους από 330 οργανισμούς, φορείς, υπηρεσίες, συλλόγους κ.τ.λ.

Είναι βέβαιο ότι στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε η στήριξη των κάθε είδους δομών και υπηρεσιών κοινωνικού/προνοιακού χαρακτήρα αποτελεί προτεραιότητα, ενώ επιβεβλημένη κρίνεται και η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας όλων των αρμόδιων φορέων, προκειμένου να στηρίζονται πολύπλευρα οι γυναίκες που έχουν την ανάγκη αυτών των υπηρεσιών.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Λάρισας:

* Απευθύνεται κυρίως σε γυναίκες που έχουν υποστεί βία οποιασδήποτε μορφής ή/και διακρίσεις, καθώς και σε γυναίκες που ανήκουν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, παρέχοντας υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής και νομικής στήριξης, εργασιακής συμβουλευτικής, καθώς και πληροφόρησης και ενημέρωσης για θέματα ισότητας των φύλων.

* Παρέχει ΔΩΡΕΑΝ τις υπηρεσίες του, που καλύπτονται από το ΑΠΟΡΡΗΤΟ της συμβουλευτικής διαδικασίας.

Συμβουλευτικό Κέντρο Λάρισας. Γαληνού 4, 41222, Λάρισα

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή, 08:00-16:00

Τηλέφωνο: 2410- 535840, Fax: 2410 538365, E-mail: larisa@isotita.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass