Aπαλλοτρίωνεται το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε ο Χίτλερ

Δημοσίευση: 15 Δεκ 2016 16:20

Δίνοντας ένα τέλος στις πολυετείς συζητήσεις, η Ολομέλεια της αυστριακής Βουλής ψήφισε αργά χθες βράδυ με μεγάλη πλειοψηφία,το σχέδιο νόμου για την απαλλοτρίωση από το αυστριακό κράτος του σπιτιού στο οποίο γεννήθηκε ο μεγαλύτερος εγκληματίας στην ιστορία της ανθρωπότητας, ο Αδόλφος Χίτλερ.


Κατά της απαλλοτρίωσης τάχθηκαν μόνον οι βουλευτές του μικρού κόμματος "Ομάδα Στρόναχ", του εκκεντρικού Αυστρο-Καναδού πολυεκατομμυριούχου επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ και μερικοί από τους βουλευτές του νεοφιλελεύθερου κόμματος ΝΕΟΣ.
Αγνωστο παραμένει το ποσό που θα καταβληθεί στην ιδιοκτήτρια του σπιτιού, ενώ δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί η μελλοντική χρήση του από τον νέο ιδιοκτήτη του,το αυστριακό κράτος.
Οπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα, για το κτίριο υπάρχουν σκέψεις για χρήση, μετά την διαμόρφωσή του, για κοινωνικές ή άλλες διοικητικές υπηρεσίες και σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να παραμείνει οποιαδήποτε διασύνδεσή του με το πρόσωπο του Χίτλερ, διότι διαφορετικά θα συνεχίζεται ο μύθος του σπιτιού όπου γεννήθηκε.
Ο ίδιος σχεδιάζει τη διεξαγωγή διαγωνισμού αρχιτεκτόνων για την αναδιαμόρφωση του κτιρίου, θέτοντας ως στόχο, μέσα από αυτή την αρχιτεκτονική αναδιαμόρφωση που θα αλλάζει ριζικά την εικόνα του να μην είναι πλέον δυνατό να αποτελεί τόπο μνήμης και προσκυνήματος για νεοναζιστές και ακροδεξιούς.
Ο ομοσπονδιακός νόμος που ψηφίστηκε από την αυστριακή Βουλή προβλέπει την μεταβίβαση στο επίσημο κράτος του δικαιώματος ιδιοκτησίας μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την πώληση του σπιτιού από την ιδιοκτήτρια του, στην οποία θα καταβληθεί τώρα η αναλογούσα αποζημίωση.
Με τον νόμο δίνεται ένα τέλος στη δικαστική διαμάχη ανάμεσα στο κράτος και την ιδιοκτήτρια, διαμάχη που είχε ξεκινήσει από το 2011, με το σπίτι να παραμένει από τότε κενό, ενώ κατά διαστήματα είχαν γίνει διάφορες προτάσεις ως προς τη μελλοντική χρήση του.
Το κτίριο νοικιάζει από το 1972 το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών από την ιδιοκτήτριά του και μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011 είχε εγκατεστημένο εκεί ένα εργαστήρι για άτομα με ειδικές ανάγκες. Το μηνιαίο μίσθωμα για τα συνολικά 800 τετραγωνικά μέτρα του διώροφου κτιρίου ανέρχεται σε 4.800 ευρώ που "μοιράζονται" σε αναλογία 60-40, αντίστοιχα, το υπουργείο και ο δήμος της πόλης Μπραουνάου.
Σε παλαιότερες τοποθετήσεις του ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών είχε ταχθεί υπέρ της κατεδάφισης του κτιρίου ως "καθαρότερης λύσης", ωστόσο με κάτι τέτοιο θα προέκυπταν πρακτικά προβλήματα εξαιτίας του γεγονότος ότι το κτίριο (δηλαδή η πρόσοψή του) έχει κριθεί ως διατηρητέο.
Στο σχετικά απλοικό και άσημο διώροφο κτίριο με τη διεύθυνση "Σάλτσμπουργκερ Φόρστατ 15" στο Μραουνάου στο ομόσπονδο κρατίδιο της Ανω Αυστρίας, στο οποίο ζούσε από τα τέλη του 19 ου αιώνα ο τελωνειακός υπάλληλος ΄Αλοις Χίτλερ με τη σύζυγο του Κλάρα, γεννήθηκε - ως τρίτο από τα έξι παιδιά του ζεύγους -- στις 20 Απριλίου του 1889 και παρέμεινε εκεί μέχρι την ηλικία των τριών ετών, ο μεγαλύτερος εγκληματίας στην ιστορία της ανθρωπότητας με την πόλη στις όχθες του ποταμού Ινν να ζει μέχρι σήμερα στη μαύρη σκιά αυτής της "κληρονομιάς".

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass