Η κεντρική Ασία έτοιμη να υποδεχθεί τίγρεις

Δημοσίευση: 22 Ιαν 2017 8:05 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Ιαν 2017 8:48

Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι οι συνθήκες είναι πάλι κατάλληλες για την επαναφορά πληθυσμού τίγρεων στην Κεντρική Ασία. Τα εντυπωσιακά αρπακτικά έχουν χαρακτηριστεί εξαφανισμένα από την περιοχή από τα μέσα της δεκαετίας του 1960.


Σύμφωνα με τους επιστήμονες στο Κολλέγιο Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Δασών SUNY της Νέας Υόρκης, μια περιοχή άγριας φύσης στο Δυτικό Καζακστάν θα ήταν ιδανική για ένα πρόγραμμα επανεισαγωγής των τίγρεων. Ωστόσο, το τοπίο χρειάζεται πρώτα κάποιες εργασίες αποκατάστασης και έναν επαρκή αριθμό θηραμάτων ώστε να επιτύχει το πρόγραμμα.
«Πρώτον, είναι απαραίτητο να σταματήσει η υποβάθμιση της παρόχθιας ζώνης που προκαλείται από ανεξέλεγκτες πυρκαγιές. Δεύτερον, είναι ζωτικής σημασίας να αποκατασταθεί ο πληθυσμός άγριων ​​οπληφόρων θηλαστικών, κάτι που ίσως απαιτεί πέντε με 15 χρόνια», αναφέρει χαρακτηριστικά το δελτίο τύπου των ερευνητών.
Αν εκπληρωθούν οι παραπάνω συνθήκες, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο πληθυσμός των τίγρεων μπορεί να αριθμεί 100 άτομα μέσα σε 50 χρόνια.
Πριν από την εξαφάνισή τους, οι τίγρεις της Κασπίας, το ενδημικό είδος της Κεντρικής Ασίας, μπορούσαν να παρατηρηθούν από την ανατολική Τουρκία έως τη βορειοδυτική Κίνα, σε χώρες όπως το Ιράκ και το Ιράν.
Ωστόσο η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, κυρίως ως αποτέλεσμα των σοβιετικών προγραμμάτων γεωργίας, σε συνδυασμό με τις απειλές της λαθροθηρίας στις υπόλοιπες χώρες, ώθησαν την τίγρη της Κασπίας προς την εξαφάνιση.
Το σχέδιο επαναφοράς περιλαμβάνει ένα υποείδος τίγρης, την τίγρη Σιβηρίας (ή Αμούρ), η οποία διαθέτει σχεδόν πανομοιότυπο γενετικό υλικό με την εξαφανισμένη τίγρη της Κασπίας. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ιστορικά στοιχεία, καθώς και σύγχρονες μελέτες συναφών ειδών, για να καταλάβουν τι συνδυασμός ποικιλομορφίας θηραμάτων και ενδιαιτημάτων είναι αναγκαίος ώστε να διατηρηθεί ο πληθυσμός της τίγρης. Οι ερευνητές κατέληξαν ότι ο ιδανικός βασικός συνδυασμός οικολογικών συστατικών βρίσκεται στο Καζακστάν, σε μία έκταση άγριας γης κοντά στο δέλτα του ποταμού Ίλι και της λίμνης Μπαλκάς, που φιλοξενεί πληθώρα αγριογούρουνων, ελαφιών και ζαρκαδιών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1