Paradise Papers: Στο φως Κροίσοι κρυμμένοι σε φορολογικούς παραδείσους

Δημοσίευση: 06 Νοε 2017 15:27

ΠΑΡΙΣΙ

Επειτα από τα Panama Papers σειρά παίρνουν τώρα τα λεγόμενα Paradise Papers, που προκαλούν σάλο με μεγάλες αποκαλύψεις για δισεκατομμύρια που είναι κρυμμένα σε φορολογικούς παραδείσους.

Τα 13,5 εκατ. έγγραφα, από δικηγορική εταιρεία στις Βερμούδες που ειδικεύεται στις offshore επενδύσεις, αναλύθηκαν από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων- μεταξύ άλλων μετέχουν οι εφημερίδες Le Monde, Suddeutsche Zeitung, New York Times, Guardian και το BBC- και τώρα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.

Τα έγγραφα κάνουν αποκαλύψεις για δισεκατομμυριούχους, ευγενείς, επιχειρηματίες, κληρονόμους, επενδυτές, νυν και πρώην πολιτικούς, αλλά και κολοσσοί. Ανάμεσά τους η βασίλισσα Ελισάβετ, Αμερικανοί υπουργοί, ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο Bono, αλλά και η Apple, η Nike, η Uber, το Facebook και το Twitter. Συνολικά, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται περισσότεροι από 120 πολιτικοί από σχεδόν 50 χώρες.

Μεταξύ άλλων αυτά αποκαλύπτουν σύμφωνα με τον Guardian:

Εκατομμύρια λίρες του ταμείου που διαχειρίζεται την περιουσία της βασίλισσας Ελισάβετ έχουν επενδυθεί στα νησιά Κέιμαν. Επίσης κάποια από τα χρήματά της προέρχονται από επιχείρηση που κατηγορείται ότι εκμεταλλεύεται φτωχές οικογένειες και ευάλωτους ανθρώπους.

Εκτεταμένες offshore συναλλαγές υπουργών, συμβούλων και δωρητών του Ντόναλντ Τραμπ. Μεταξύ άλλων, σημαντικές πληρωμές από εταιρεία της οποίας συνιδιοκτήτης είναι ο γαμπρός του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το Twitter και το Facebook έλαβαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια επενδύσεων που τα ίχνη τους οδηγούν σε ρωσικούς κρατικούς οικονομικούς θεσμούς.

Ο οικονομικός διαχειριστής του πρωθυπουργού του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, διαχειριζόταν τραστ φοροδιαφυγής στα νησιά Κέιμαν.

Μεγάλη φοροδιαφυγή από πολυεθνικές, ανάμεσά τους η Nike και η Apple.

Μεγάλα ονόματα της τηλεόρασης και του κινηματογράφου προστατεύουν τον πλούτο τους μέσω πλειάδας offshore.

Δύο Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι χρησιμοποίησαν ένα σύνθετο δίκτυο offshore για να αποκτήσουν μετοχές των ποδοσφαιρικών ομάδων Αρσεναλ και Εβερτον.

Για να γίνουν αυτές οι αποκαλύψεις περισσότεροι από 380 δημοσιογράφοι ερευνούσαν επί ένα χρόνο τα στοιχεία, τα οποία εκτείνονται σε βάθος 7 δεκαετιών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass