Πώς να ταιριάξετε με διαφορετικούς τύπους προσωπικοτήτων

Δημοσίευση: 10 Αυγ 2018 11:15 | Τελευταία ενημέρωση: 10 Αυγ 2018 11:23

Έχουμε το εξής πρόβλημα: Πολλοί άνθρωποι είναι απογοητευμένοι στις σχέσεις τους επειδή νιώθουν ότι κανείς δεν τους ακούει και νιώθουν υποτιμημένοι. Έτσι, τι κάνουν; Απλώς υπάρχουν, και τελικά, δεν βιώνουν ποτέ τη ζωτική δύναμη της πραγματικής σύνδεσης. Πάρα πολλές επαγγελματικές σχέσεις, πόσο μάλλον οι φιλίες και οι ερωτικές σχέσεις, δεν μπορούν να βιώσουν τη σύγκλιση των προσωπικοτήτων, την αποτελεσματική επικοινωνία μέσω της σύνδεσης με έναν κοινό σκοπό και την αίσθηση της αμοιβαιότητας.

Αλλά δεν πρέπει να είναι έτσι.

Υπάρχει ένας τρόπος, μια αποδεδειγμένη μέθοδος, που θα σας βοηθήσει να επικοινωνήσετε με τους ανθρώπους στη ζωή σας με τέτοιο τρόπο ώστε να αισθάνεστε ότι κάποιος σας ακούει, και γίνεστε κατανοητός, νιώθετε ότι σας εκτιμούν και ότι σας λαμβάνουν υπόψη. Και μόλις εφαρμόσετε αυτή τη μέθοδο στη ζωή σας, θα είστε σε θέση να παρέχετε το ίδιο για άλλους.

Κάποια στιγμή στην ζωή μας, όλοι έχουμε αισθανθεί απογοητευμένοι, νιώθοντας ότι μιλάμε σε έναν τοίχο και κυρίως όταν προσπαθούμε να συνδεθούμε με ανθρώπους. Με ανθρώπους των οποίων τα κενά και αφηρημένα βλέμματα ή τα επίπεδα νεύματα όχι μόνο προκαλούν παρεξηγήσεις, αλλά ακόμη χειρότερα, αδιαφορία και καθόλου σεβασμό και ποιοτική ενημέρωση, για το τι πραγματικά αισθανόμαστε. Μπορεί αυτή η κατάσταση να τροφοδοτείται για χρόνια και να αισθάνεστε υποτιμητικά σε λίγες σχέσεις, χορηγούμενες από τις δικές σας ανασφάλειες που έριχναν βενζίνη στις φλόγες της αποσύνδεσης της. Το θέμα είναι ότι αυτό που λείπει σε τέτοιες καταστάσεις είναι μια θεμελιώδης αλήθεια για την κατανόηση και τη σύνδεση, με ανθρώπους που είναι διαμετρικά αντίθετοι με την προσωπικότητά σας. Έχει ενδιαφέρον, ότι παρόλο που μπορεί να μην έχετε καμία σύνδεση με μερικούς ανθρώπους, με άλλους να έχετε. Η αλήθεια βέβαια είναι, ότι επειδή δεν γνωρίζουμε πώς να διαχειριστούμε αυτές τις διαφορές προσωπικότητας, προκύπτουν και συγκρούσεις.

Καθώς ωριμάζουμε, είναι πιο εύκολο να ερχόμαστε σε επαφή με τη μοναδικότητα της προσωπικότητάς μας. Ίσως η ενίσχυση και η αποδοχή της ταυτότητας μας, να εξασθενεί την ανασφάλεια και να δώσει χώρο στην επιδίωξη της κατανόησης των σχέσεων μας. Και αυτό είναι το κλειδί. Όταν καταλαβαίνετε τον εαυτό σας και τους ανθρώπους γύρω σας, θα συνδεθείτε με έναν πιο φιλικό, πιο συμπονετικό, πιο αποτελεσματικό τρόπο - έναν τρόπο που δημιουργεί εμπιστοσύνη.

Εισαγωγή στο μοντέλο DiSC

Το προφίλ προσωπικότητας του DiSC επικεντρώνεται κυρίως, στις διαφορές τις κάθε συμπεριφοράς που οδηγούν σε δυσκολίες στη ζωή. Σε αντίθεση με άλλα προφίλ προσωπικότητας, το DiSC μας διδάσκει πώς να στέλνουμε και λαμβάνουμε μηνύματα. Και αυτό το ισχυρό εργαλείο δεν είναι μόνο για δουλειά. Είναι ωφέλιμο για κάθε σχέση στη ζωή μας. Το κλειδί για τη αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του, ωστόσο, απαιτεί από εμάς να καταλάβουμε ότι κανένα προφίλ προσωπικότητας δεν είναι μια μαγική συνταγή για να πετύχουμε μια επικοινωνιακή σχέση, είναι απλά ένα εργαλείο που μπορεί να φέρει περισσότερα κέρδη σε μια επιχείρηση, σε μια οικογένεια, σε μια ερωτική σχέση. Κέρδος δεν θεωρείται μόνο το οικονομικό αλλά και το συναισθηματικό.

Το σχήμα του DiSC, το οποίο είναι εύκολο να κατανοηθεί, ουσιαστικά κατηγοριοποιεί τους ανθρώπους σε ένα από τα τέσσερα τετραγωνίδια προσωπικότητας: κυριαρχία (D), επιρροή (I), σταθερότητα (S) και συνείδηση ​​(C). Κανένας τύπος δεν είναι καλύτερος από τον άλλο. Αλλά, γνωρίζοντας πώς τα στυλ προσωπικότητας εκδηλώνονται ο ένας στον άλλο είναι το βασικό κλειδί για την αποτελεσματική οικοδόμηση εμπιστοσύνης και επικοινωνίας.

Η προσωπικότητα “D”

Το στυλ “D” είναι το πιο σύνηθες από τα τέσσερα στυλ προσωπικότητας. Τα στυλ 'D' αντιμετωπίζονται με υψηλό επίπεδο επιδόσεων. Τείνουν να είναι αρκετά άμεσες προσωπικότητες, δυνατές και ισχυρές, ενεργούν γρήγορα και είναι πρόθυμοι να αλλάξουν. Η μονοτονία της ρουτίνας είναι εξαντλητική και δεν τους δίνει κανένα κίνητρο. Φυσικά, αυτό έρχεται με τις δικές του υποχρεώσεις. Έχουν την τάση να είναι ισχυρογνώμων και να περιμένουν τους άλλους να συμβαδίσουν μαζί τους. Οι απότομες τάσεις τους συχνά είναι άβολες και ενοχλητικές. Λόγω της δραστήριας προσωπικότητάς τους, τείνουν να κάνουν λάθη στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Αλλά λόγω της ισχυρής τους προσωπικότητας, δεν τα αποποιούνται. Η επιτυχία που φέρνουν μαζί τους είναι ικανή να δώσει κίνητρα σε μια ομάδα. Η εστίασή τους στη μεγάλη εικόνα παρακινεί συχνά μια ομάδα να αναλάβει υψηλού κινδύνου ρίσκα, πολλά από τα οποία συχνά συνοδεύονται από υψηλές ανταμοιβές.

Η προσωπικότητα “I”

Το στυλ “I” είναι το πιο εξωστρεφές, διαδραστικό, ελκυστικό, αισιόδοξο και ενθουσιώδες από τα τέσσερα στυλ. Επειδή στρέφονται προς το να είναι κοινωνικοί, οι προσωπικότητες του “εγώ” δεν είναι πολύ επικεντρωμένες στις λεπτομέρειες. Η συνεργασία είναι το μεσαίο όνομά τους. Επειδή θέλουν να είναι αρεστοί, η κοινωνική απόρριψη είναι ο κρυπτονίτης τους. Ως εκ τούτου, η άμεση αντιπαράθεση είναι μια πρόκληση για αυτούς. Όταν έρχεται η ώρα για τη λήψη αποφάσεων, ο φόβος τους να μην είναι δημοφιλής τους παρακινεί στο να συμπεριλάβουν και άλλους στη διαδικασία. Κάτω από συνθήκες άγχους, τα στυλ “I” μπορούν να θεωρηθούν ως πολύ ομιλητικοί, συναισθηματικοί και αποδιοργανωμένοι. Λόγω της αισιοδοξίας τους, τείνουν να υπόσχονται αλλά να μην τηρούν τον λόγο τους. Αλλά η μεγάλη τους επιτυχία έρχεται με ενθουσιασμό και υψηλό πνεύμα. Είναι το απόλυτο προπονητικό κίνητρο. Είναι εντυπωσιακά καλοί στη δημιουργία ομαδικής συζήτησης, καθώς και νέων, δημιουργικών ιδεών. Η έμφυτη δυνατότητα σύνδεσης ανθρώπων δημιουργεί ένα υγιές, ζωντανό περιβάλλον.

Η προσωπικότητα “S”

S

Το στυλ “S” είναι το πιο χαλαρό από τα τέσσερα στυλ. Είναι γνωστοί για τη σταθεροποιητική, ακόμα και μετριζόμενη προσωπικότητά τους. Λόγω της υποστηρικτικής φύσης, οι προσωπικότητες του “S” απολαμβάνουν την συντροφικότητα και δουλεύουν εξαιρετικά σε ομάδες. Η ισότητα και η δικαιοσύνη έχουν πρωταρχική σημασία για τον τύπο προσωπικότητας “S”. Ως αποτέλεσμα αυτής της πολύ σταθερής και ομοιόμορφης προσέγγισης στη ζωή, η αλλαγή είναι σκληρή και συχνά μη αποδεκτή. Οι προσωπικότητες “S” χρειάζονται τακτική διαβεβαίωση όταν εμπλέκονται σε νέες περιστάσεις. Επειδή είναι πιο επιφυλακτικοί, ο ρυθμός τους είναι σημαντικά πιο αργός από τις προσωπικότητες “Ι” ή “D”. Αλλά παρόλο που είναι πιο αργή, όταν ξεκινήσουν ένα έργο, έχουν μανία με την τελειότητα και απλά δεν σταματούν. Μία από τις μεγαλύτερες ευθύνες του στυλ “S” στην πραγματικότητα γεννιέται από την δύναμη που λαμβάνουν βοηθώντας τους άλλους ανθρώπους. Κάτω υπό πίεση, η προσωπικότητα “S” γίνεται υποστηρικτική, ευπροσάρμοστη και δυνατή. Στην πραγματικότητα, θα θυσιάσουν τις δικές τους ανάγκες και επιθυμίες απλά για να αποφύγουν την ένταση ή τις συγκρούσεις.

Η προσωπικότητα “C”

Η πιο λεπτομερής, προσανατολισμένη και ευσυνείδητη από τις τέσσερις μορφές προσωπικότητας, το μεγαλύτερο πάθος του στυλ “C” είναι η ακρίβεια και η σωστή δουλειά. Για παράδειγμα τέτοιες προσωπικότητες θα θέλαμε να υπάρχουν σε θέσεις ευθύνης όπως οι πολιτικοί, οι δάσκαλοι, οι γιατροί κτλ, σε εξειδικευμένους τεχνικούς και ηλεκτρολόγους που φροντίζουν για την ασφαλή λειτουργία του σπιτιού μας. Εάν δεν υπάρχει χρόνος ή αρκετοί πόροι για να πετύχει το στυλ “C” ένα έργο με επιτυχία, θα προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν το έργο με ότι έχουν. Από την άλλη πλευρά του νομίσματος, η ζήτηση για την αριστεία και την ακρίβεια μπορεί να τους κρατήσει σε μια θέση η οποία να επιβραδύνει την πρόοδο σε έναν οργανισμό ή ακόμα και σε μια σχέση. Η προσεκτική και μεθοδική προσέγγιση της εργασίας και της ζωής τους επιτρέπει να μετριάσουν τις πιθανές αρνητικές συνέπειες των “υψηλών επιπέδων”. Τα στυλ “C” φοβούνται την κριτική επειδή τείνουν να την εσωτερικεύουν. Ενώ η συνεργασία είναι μια υψηλή αξία για τις άλλες προσωπικότητες, τα στυλ “C” είναι αρκετά άνετα (και μάλιστα προτιμούν) να εργάζονται μόνα τους. Ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα τους, συναντάται στο ότι είναι υπερβολικά επικριτικοί με τους άλλους. Ακόμη περισσότερο, οι “C” προσωπικότητες είναι πολύ πιο απαιτητικές από τον εαυτό τους. Συνολικά, λόγω της προσοχής τους στη λεπτομέρεια και της αφοσίωσης στην αριστεία, τα στυλ “C” είναι συχνά γνωστά ως οι εμπειρογνώμονες μιας ομάδας.

Αποκωδικοποίηση

Νιώθετε εσείς οι ίδιοι ότι ανήκετε σε κάποιο συγκεκριμένο στυλ; Ίσως, ακόμη, σκέφτεστε έναν συνάδελφο, αφεντικό ή τον σύζυγό σας να είναι κάποιο από τα παραπάνω στυλ; Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η γνώση αυτών των διαφορών προσωπικότητας μας επιτρέπει να κατανοήσουμε την ψυχοσύνθεση ενός άλλου ατόμου και με τη σειρά μας να επικοινωνούμε με τέτοιο τρόπο που να χτίζει την εμπιστοσύνη και τη σύνδεση. Ενώ υπάρχει μια πληθώρα μέσων επικοινωνίας στη διάθεσή μας, θα δούμε ένα παράδειγμα χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικά στυλ προσωπικότητας, “D” και “C”.

Ένα στυλ “C” το να επικοινωνεί αποτελεσματικά με ένα στυλ “D”, πρέπει να καταλάβει ότι λόγω της τεράστιας απόστασης που έχουν στον τρόπο ζωή, μπορεί να φαίνονται πιεστικοί και απερίσκεπτοι στην επικοινωνία τους προς την προσωπικότητα “D”. Με τη σειρά του η προσωπικότητα “D”, μπορεί να φαίνεται ότι είναι πολύ επιφυλακτική και εμπόδιο στην πρόοδο και τη δράση. Κάντε μια συζήτηση με δεξιότητες και ένα σχέδιο: Πείτε τους για μεγάλες ιδέες και στόχους χωρίς να μπείτε στα χωράφια του “γιατί” ή του “γιατί όχι”. Επιπλέον, αποδείξτε ότι μπορείτε να προχωρήσετε σε θέματα χωρίς να παραβλέψετε τις λεπτομέρειες.

Αντίθετα, μια προσωπικότητα “D” που σχετίζεται με μια προσωπικότητα “C” θα πρέπει να μάθει πώς να μιλά χρησιμοποιώντας γεγονότα και λεπτομέρειες, όχι μόνο υψηλές έννοιες. Αποφύγετε να επιβάλετε την γνώμη σας και να τους επιτρέπετε να πάρουν μια απόφαση σε όσο χρόνο χρειάζονται. Αν για παράδειγμα εσείς θεωρείτε πολύ εύχρηστο να αγοράζετε κρασιά online ή ρούχα ή οτιδήποτε άλλο, αλλά η προσωπικότητα “C” δεν νιώθει εξοικείωση με αυτό, καθώς δεν μπορεί να δει τις λεπτομέρειες του προϊόντος που αγοράζει, άρα το απορρίπτει. Εσείς ως μια προσωπικότητα “D” δεν θα πρέπει να αρχίσετε την κριτική αλλά να δώσετε χρόνο για να καταλάβει ο άλλος τι θέλετε να πείτε και τελικά να συμφωνήσει ή όχι μαζί σας.

Ενώ αυτή η συζήτηση έχει μόλις ξύσει την επιφάνεια της σαφήνειας που παρέχει το προφίλ προσωπικότητας του DiSC, είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτό το πολύτιμο εργαλείο δεν αντικαθιστά την εκ προθέσεως επιδίωξη σύνδεσης με πραγματικούς ανθρώπους, ανθρώπους με συναισθήματα, επιθυμίες, φόβους και μοναδικές κλίσης. Μετά από όλα αυτα, θα βλέπουμε τον κόσμο όχι όπως είναι, αλλά όπως είμαστε. Ας συνεργαστούμε μαζί.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass