Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ημερίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων στη Λάρισα

Δημοσίευση: 10 Ιουλ 2015 17:48 | Τελευταία ενημέρωση: 10 Ιουλ 2015 19:13

«H Τοπική Αυτοδιοίκηση, Περιφέρειες και Δήμοι, μπορούν να αποτελέσουν προνομιακό πεδίο για την προώθηση της ισότητας των φύλων» σημειώνεται από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών με αφορμή ημερίδα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Λάρισα, με θέμα «Ισότητα των φύλων και ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο» στις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματέως Ισότητας των Φύλων Φωτεινής Κούβελα.

Όπως σημειώνεται από το Υπουργείο Εσωτερικών «η ένταξη της ισότητας των φύλων στις πολιτικές των Περιφερειών και των Δήμων αποτελεί επιτακτική ανάγκη, τόνισε η Γενική Γραμματέας, καθώς το περιφερειακό και τοπικό επίπεδο διακυβέρνησης μπορεί να συμβάλει σε σημαντικό βαθμό ώστε να γίνει αντιληπτή η έννοια του φύλου στη θεώρηση της δημοκρατίας.

Σήμερα αλλά και αύριο η ουσιαστική ισότητα των φύλων είναι αποφασιστικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο αλλά και στις περιφέρειες, τις πόλεις και τις τοπικές κοινότητες. Η τοπική αυτοδιοίκηση ως εξουσία εγγύτερη στον πολίτη και άρα πιο προσβάσιμη στην τοπική κοινωνία, αποτελεί βασικό φορέα άσκησης πολιτικής και προνομιακό πεδίο για την προώθηση της έμφυλης ισότητας.

Στο Εθνικό Πρόγραμμα για την Ουσιαστική Ισότητα των Φύλωv, τόνισε η Γενική Γραμματέας, συμπεριλαμβάνονται έργα τα οποία αφορούν την ένταξη της Ισότητας στις Δημόσιες Πολιτικές και πιο συγκεκριμένα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Βασικά εργαλεία επεξεργασίας θέσεων και προτάσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελούν οι Περιφερειακές και Δημοτικές Επιτροπές Ισότητας.

Στο επίπεδο Περιφερειών, η άμεση λειτουργία των Περιφερειακών Επιτροπών Ισότητας που έχουν πρόσφατα συγκροτηθεί, μπορούν και πρέπει να συμβάλουν στην εντατική και ουσιαστική συνεργασία μεταξύ της ΓΓΙΦ και των περιφερειών αλλά και στη βελτίωση της εφαρμογής, αναδιοργάνωσης και ανάπτυξης πολιτικών με την οπτική του φύλου.

Σε επίπεδο πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης πρέπει να προχωρήσει σε όλους τους Δήμους η υπογραφή της Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ισότητα των Φύλων. Μέχρι σήμερα έχουν υπογράψει την Ευρωπαϊκή Χάρτα 161 Δήμοι. Στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας δεν έχουν υπογράψει την Χάρτα 14 Δήμοι και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 11 Δήμοι. Επίσης, μόνο 29 Δήμοι έχουν συγκροτήσει Δημοτική Επιτροπή Ισότητας ενώ αρκετοί Δήμοι έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να την συγκροτήσουν».

Μετά το πέρας τον εργασιών της ημερίδας, η Γενική Γραμματέας επισκέφθηκε το τοπικό Συμβουλευτικό Κέντρο κατά της βίας των γυναικών. Συνομίλησε με τις συμβούλους, άκουσε τους προβληματισμούς τους και δεσμεύτηκε ότι μέσα από συχνή επικοινωνία και διάλογο θα υπάρξει μία εποικοδομητική συνεργασία.

Σχετικά Άρθρα