Ρούχα από ψαρόδερμα και αντηλιακές μεμβράνες...

Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Δημοσίευση: 20 Οκτ 2019 20:18

Ρούχα από ψαρόδερμα, αντί δέρματος μοσχαριού, ρούχα με αντηλιακή μεμβράνη προστασίας από τις υπεριώδεις ακτίνες, ρούχα από υφάσματα ανακυκλώσιμων υλικών... είναι το μέλλον στην ένδυση, που δημιουργεί σήμερα η βιομηχανία της μόδας.


Δεν είναι διόλου απίθανο, τα ενδύματα ταινιών επιστημονικής φαντασίας, που αναφέρονται σε ένα μακρινό μέλλον, να τα δούμε και να τα φορέσουμε στον αιώνα μας, αφού ήδη η βιομηχανία ένδυσης φαίνεται να μπαίνει σε μια νέα εποχή, που συμβαδίζει με τα περιβαλλοντικά προβλήματά της, τα οποία θέλουν την κλιματική αλλαγή να δημιουργεί νέες ανάγκες στην ένδυση των ανθρώπων.
Τα πρώτα μηνύματα που λαμβάνουμε από τις εκδηλώσεις προγνώσεων της μόδας, μία εκ των οποίων πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Λάρισα από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Κλωστοϋφαντουργίας και Ένδυσης Θεσσαλίας, μαρτυρούν ότι τα υφάσματα και τα ρούχα προσαρμόζονται στις νέες καιρικές συνθήκες, ενώ παράλληλα η βιομηχανία αναζητά εναλλακτικές ύλες κατασκευής τους, είτε με στόχο την προστασία του πλανήτη, είτε γιατί ίσως σε λίγα χρόνια θα μειώνονται ραγδαία αυτές που χρησιμοποιούνται σήμερα.
Έτσι με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, παραγωγοί και σχεδιαστές, προχώρησαν σε δημιουργίες με πρώτες ύλες που προέρχονται από απόβλητα προϊόντων αλιείας (ψαρόδερμα), από φύκια και από ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ εμφανίζεται για πρώτη φορά η δημιουργία υφασμάτων με αντηλιακή προστασία (ειδικές αντηλιακές μεμβράνες).
Αυτή τη νέα περιβαλλοντική θεωρία, συνοδεύουν στα ενδύματα σουρεαλιστικές εικόνες του πλανήτη Γη, με μοτίβα που παρουσιάζουν μεταξύ άλλων την ατμοσφαιρική μόλυνση και στοιχεία από το φυσικό περιβάλλον.
Μηνύματα που μπορούν να μεταφραστούν ως μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των καταναλωτών απέναντι στις συνέπειες της ανθρώπινης παρέμβασης στο περιβάλλον ή απλά είναι οι εικόνες μια νέας πραγματικότητας που βιώνει η ανθρωπότητα.
Συμπερασματικά, οι τάσεις στην ένδυση στις αρχές του 21ου αιώνα, έχουν επηρεαστεί από την ανθρωπιστική κρίση, από μια γενικευμένη απειλή για την ανθρώπινη ζωή, την υγεία και τη διαβίωση. Έχουν επηρεαστεί από έναν αιώνα όπου ο ρυθμός ανάπτυξης του πληθυσμού, της τεχνολογίας και της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, έχει επιταχυνθεί ιδιαίτερα και δημιουργεί σοβαρές απειλές, με τις οποίες είναι αντιμέτωπο το ανθρώπινο είδος.

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass