ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΤΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Βιολογικός λαχανόκηπος

Δημοσίευση: 20 Ιουλ 2014 18:35 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 15:55

Στο ελληνικό σπίτι, ειδικά τα τελευταία χρόνια, ο λαχανόκηπος έχει την τιμητική του. Και, μάλιστα, η ακόμα πιο νέα τάση είναι η βιολογική καλλιέργεια, την οποία προτιμούν πλέον οι περισσότεροι, αφού δίνει αγνά και υγιεινά προϊόντα.

Γιατί να προτιμήσετε τη βιολογική καλλιέργεια;

Η απάντηση είναι ότι με τη βιολογική καλλιέργεια δεν κάνουμε κατάχρηση των φυσικών πόρων, δε χρησιμοποιούμε χημικές ουσίες, σεβόμαστε το περιβάλλον, απολαμβάνουμε ποιοτικούς και γευστικούς καρπούς, αισθανόμαστε την ικανοποίηση της παραγωγής και κατανάλωσης των δικών μας προϊόντων και τέλος, μέσα από αυτή τη διαδικασία εκτονώνουμε το άγχος και την πίεση της καθημερινότητας.

Τα πρώτα βήματα για να ξεκινήσουμε είναι η επιλογή της τοποθεσίας, ο έλεγχος της γονιμότητας του εδάφους, της διαθεσιμότητας του νερού και η αντιμετώπιση των ζιζανίων. Τα υπόλοιπα βασικά συστατικά ενός βιολογικού λαχανόκηπου είναι: πρώτον, η πρώτη ύλη, δηλαδή οι βιολογικοί σπόροι ή σπορόφυτα, δεύτερον, η βιολογική θρέψη των φυτών και τρίτον η βιολογική προστασία τους από εχθρούς και ασθένειες.

Πρέπει να δώσουμε πολύ προσοχή στην πρώτη ύλη καθώς είναι καθοριστικός παράγοντας για τα προϊόντα που θα παράγουμε. Οι βιολογικοί σπόροι είναι σπόροι που έχουν προέλθει από φυτά ή καρπούς, τα οποία έχουν καλλιεργηθεί με βιολογικό τρόπο, δηλαδή χωρίς τη χρήση χημικών λιπασμάτων ή χημικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Αντίστοιχα και τα βιολογικά σπορόφυτα (π.χ. ντομάτες, αγγουράκια, πιπεριές, μελιτζάνες), είναι φυτά τα οποία έχουν προέλθει από τέτοιους βιολογικούς σπόρους. Αυτά μπορούμε να τα προμηθευτούμε από τα γεωπονικά καταστήματα της περιοχής, τα οποία μπορούν να μας εγγυηθούν ότι είναι πιστοποιημένα από τους αντίστοιχους φορείς πιστοποίησης.

Η βιολογική θρέψη των φυτών στο λαχανόκηπο μας μπορεί να γίνει με τη χρήση πιστοποιημένης και χωνεμένης κοπριάς, με τον εμπλουτισμό του εδάφους με κομπόστ ή με τη χρήση πιστοποιημένων βιολογικών λιπασμάτων. Τέλος, η βιολογική προστασία των φυτών από τις ασθένειες μπορεί να γίνει είτε με τη συγκαλλιέργεια κάποιων φυτών (π.χ. κατιφέδες, βασιλικοί) μαζί με τα κηπευτικά μας, είτε με τη χρήση βιολογικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων εγκεκριμένων για τη βιολογική καλλιέργεια.

Εδώ, αξίζει να αναφέρουμε παραδοσιακές βιολογικές ποικιλίες κηπευτικών που μπορούμε να βρούμε όπως τομάτα Πηλίου, Καρδιά βούβαλου, Βαυβρώνας ή Μπατάλα, Ροζέ Κρήτης, τοματάκι Σαντορίνης, μελιτζάνα Τσακώνικη, πιπεριά Ιεράπετρας, κλπ.

Καλή συγκομιδή σε όλους!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass