Tips για όμορφα καλοκαιρινά χαμόγελα…

Δημοσίευση: 21 Ιουλ 2014 20:27 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 15:58

 

 

 

 

 

Της οδοντιάτρου Συμώνης Μπόσνα

 

Τα παιχνίδια στο νερό, ο ήλιος και η ζέστη που αλλάζει τις διατροφικές μας συνήθειες κρύβουν κινδύνους για τη στοματική μας υγεία. Για ένα υγιές και λαμπερό χαμόγελο πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα το καλοκαίρι…

 

Προσοχή στα αναψυκτικά.

Τα αναψυκτικά περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και οξέων, ό,τι χρειάζεται δηλαδή για να τερηδονιστούν ή να διαβρωθούν τα δόντια. Αν είστε από αυτούς που καταναλώνουν πολλά ανθρακούχα αναψυκτικά και που δεν μπορούν να τα περιορίσουν φροντίστε να πίνετε ενδιάμεσα άφθονο νερό ώστε να «ξεπλένεται» το στόμα, αλλά και να διατηρείτε πολύ καλή στοματική υγιεινή ώστε να απομακρύνετε τα μικρόβια που σε συνδυασμό με τη ζάχαρη καταστρέφουν τα δόντια.

 

Μην ανοίγετε μπουκάλια με τα δόντια και μη δαγκώνετε παγάκια ή παγωμένα τρόφιμα!

Τα δόντια μας δεν είναι άθραυστα, το ίδιο και οι προσθετικές αποκαταστάσεις (γέφυρες, στεφάνες, όψεις) που μπορεί να έχουμε. Οι «κακές» αυτές συνήθειες μπορεί να οδηγήσουν στη θραύση ενός πρόσθιου δοντιού με ό,τι συνεπάγεται αυτό: πόνο, κόστος αποκατάστασης και αλλαγή της διάθεσής μας για το υπόλοιπο των διακοπών.

 

Προσοχή στις πισίνες.

Οι κοινόχρηστες πισίνες περιέχουν συχνά μεγάλες συγκεντρώσεις χλωρίου, η συνεχόμενη έκθεση στο οποίο μπορεί να προκαλέσει διάβρωση των δοντιών.

 

Οι πισίνες και οι νεροτσουλήθρες είναι μέρη στα οποία είναι συχνά τα ατυχήματα με θραύσεις δοντιών.

Ειδικά αν έχετε παιδιά φροντίστε να μην τρέχουνε πάνω σε ολισθηρές υγρές επιφάνειες και να προσέχουν στα υδάτινα πάρκα.

 

Φορέστε προστατευτικούς νάρθηκες στα αθλήματα.

Περίπου το 40% των ατυχημάτων σε αθλήματα αφορά στο πρόσωπο. Οι εξατομικευμένοι προστατευτικοί νάρθηκες που κατασκευάζουν οι οδοντίατροι περιορίζουν σημαντικά την πιθανότητα θραύσης δοντιών ή άλλης βλάβης στο στόμα σε ένα τέτοιο ατύχημα.

 

Μασήστε τσίχλες χωρίς ζάχαρη.

Η μάσηση τσίχλας με ξυλιτόλη βοηθάει πολλαπλά στη στοματική υγεία γιατί αυξάνει την παραγωγή σάλιου, ουδετεροποιεί το pΗ του και επιπλέον περιορίζει την όρεξη για σνακ, που μπορεί να είναι επιβλαβή για τα δόντια.

 

Φορέστε αντιηλιακό και για τα χείλη τουλάχιστον με SPF 15.

Αν δουλεύετε χρόνια στην ύπαιθρο και παρατηρήσετε σκασίματα και αλλαγή χρώματος στο κάτω χείλος, επισκεφθείτε τον οδοντίατρο ή το δερματολόγο. Η χρόνια παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο χωρίς αντιηλιακό στα χείλη μπορεί να οδηγήσει σε ακτινική χειλίτιδα, μια προκαρκινική κατάσταση.

 

Οργανωθείτε: Έχετε πάντα μαζί σας το τηλέφωνο του οδοντιάτρου σας. Ενημερωθείτε για το τι μπορείτε να κάνετε σε επείγουσες οδοντιατρικές καταστάσεις. Αν έχετε τη δυνατότητα, κρατείστε τις προηγούμενες ακτινογραφίες σας ψηφιακά (πχ στο mail σας) ώστε οποιοσδήποτε ιατρός να μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση σε αυτές.

 

Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας πριν το ταξίδι σας ώστε να «προλάβετε» κάποια πιθανή ενόχληση που θα χαλάσει τις διακοπές σας.

 

Βουρτσίστε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα. Το καλοκαίρι μπορούμε να κάνουμε «διακοπές» από πολλά όχι όμως από τις καλές στοματικές συνήθειες.

 

* Η οδοντίατρος Συμώνη Μπόσνα είναι Ειδικευθείσα στην Προσθετική και Εμφυτευματολογία του Α.Π.Θ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass