Το Φαινόμενο Μάστερ Σεφ - Τα μαγειρικά ριάλιτι και η πανδημία αυξάνουν τους… σπιτικούς μάγειρες

Δημοσίευση: 23 Απρ 2021 16:38

Το Μάστερ Σεφ δεν γεμίζει μόνο τα βράδια της καραντίνας μας. Γεννά και καινούριους μάγειρες.

Τα ριάλιτι, ιδίως τα τελευταία 3 χρόνια, έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητα μας. Ο Μεγάλος Αδερφός, η Φάρμα, το Survivor και τα ριάλιτι τραγουδιού κρατούν συντροφιά στους Έλληνες, που δεν έχουν άλλη επιλογή από το να παραμένουν σπίτι τους τα βράδια της καραντίνας.  Ένα από αυτά τα ριάλιτι όμως, ίσως το μοναδικό που επιβιώνει με τόση επιτυχία, για τόσα χρόνια, δεν επιτελεί μόνο τον ρόλο της ψυχαγωγίας για τους τηλεθεατές. Το Master Chef, που βρίσκεται στην τέταρτη συνεχόμενη χρονιά προβολής, και έκτη συνολικά, αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο που δεν περιορίζεται στα καλά νούμερα τηλεθέασης και στις χιλιάδες συζητήσεις χρηστών social media για τις εξελίξεις του. Επηρεάζει τις οικονομίες των χωρών στις οποίες προβάλλεται και γεννά νέους μάγειρες, τόσο στις σχολές μαγειρικής, όσο και στα σπίτια. 

Για να καταλάβετε καλύτερα τι εννοούμε όταν μιλάμε για παγκόσμιο φαινόμενο, υπάρχουν ήδη επιστημονικές έρευνες σε διάφορες χώρες του πλανήτη, που συζητούν το κατά πόσο τα μαγειρικά ριάλιτι γενικά, και το Μάστερ Σεφ ειδικά, επηρεάζουν την καταναλωτική συμπεριφορά και τα ποσοστά εγγραφών σε σχολές το μαγειρικής. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Γουεστμίνστερ, στην Ιταλία το 2016 παρατηρήθηκε σύνδεση των τελειόφοιτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που παρακολουθούσαν Μάστερ Σεφ με τις εγγραφές που πραγματοποιήθηκαν στις σχολές μαγειρικής της χώρας, ενώ έρευνα του 2020 στην ίδια χώρα έδειξε πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αυξήθηκαν ραγδαία η πωλήσεις προϊόντων που χρησιμοποιούνταν στο Master Chef της χώρας, δίνοντας μάλιστα την ονομασία στο φαινόμενο «The Master Chef Effect». Στην Αυστραλία, στα χρόνια προβολής του τηλεοπτικού σόου, σημειώθηκε τόσο μεγάλη αύξηση σπουδαστών μαγειρικής, που έφτασαν να ξεπεράσουν εκείνους της λογιστικής.

Στη Βρετανία παρατηρήθηκε επίσης μεγάλη αύξηση στις πωλήσεις των προϊόντων που χρησιμοποιούσαν οι μάγειρες του Μάστερ Σεφ, καθώς όλο και περισσότεροι τηλεθεατές «μπήκαν» στην κουζίνα του σπιτιού τους και ξεκίνησαν να ασχολούνται με τη μαγειρική. Έρευνα του HotPoint, που δημοσιεύθηκε στην Βρετανική Daily Mail, έδειξε τρομερή αύξηση των σπιτικών μαγείρων στον αντρικό πληθυσμό της χώρας στις πρώτες χρονιές προβολής της μαγειρικής εκπομπής.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ακόμα έρευνες που να αναζητούν το αν η συμπεριφορά των Ελλήνων στην κουζίνα τους σχετίζεται με κάποιο τρόπο με τα μαγειρικά ριάλιτι, όμως αν κρίνουμε από το τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο, σίγουρα δεν αργεί η στιγμή που θα πραγματοποιηθούν τέτοιου είδους έρευνες και στη χώρα μας. Πόσοι όμως από εσάς έχουν πιάσει τον εαυτό τους να αναρωτιέται τι είναι το ραγού, το μίσο και το ταρτάρ, και πώς φτιάχνεται ο αφρός και η μπαλοτίνα; Ιδίως αν μπει και η πανδημία στην εξίσωση, που μας κρατά στα σπίτια μας και μας οδηγεί σε νέες ασχολίες, είναι προφανές ότι κάτι έχει αλλάξει στον τρόπο που οι Έλληνες ζουν και μαγειρεύουν.

Σύμφωνα με έρευνα της Nielsen, το 2020 σημειώθηκε αύξηση 46% στην σπιτική μαγειρική, φυσικά κυρίως λόγω της πανδημίας, που οδήγησε επακολούθως σε αύξηση σε αγορές προϊόντων και εξοπλισμού μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής. Και ενώ στη Βρετανία οι νέοι σπιτικοί μάγειρες ξοδεύουν περίπου 250 ευρώ το χρόνο σε μαγειρικό εξοπλισμό. Στην Ελλάδα, τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Τόσο τα βασικά αγαθά, όσο και ο μαγειρικός εξοπλισμός, είναι αρκετά πιο φτηνά στη χώρα μας. Στο Skroutz υπάρχουν διαθέσιμα σετ επαγγελματικών μαχαιριών που ξεκινούν από 16, και 30 ευρώ ενώ στο Vicko υπάρχει πληθώρα μαγειρικών σκευών σε χαμηλές τιμές. Ο επίδοξος μάγειρας μπορεί ακόμα να αγοράσει και ποδιά χωρίς να δώσει πάνω από 10 ευρώ και να ξεκινήσει να ζει την εμπειρία με όλα τα απαραίτητα στην κατοχή του. Έτσι, με ένα μπάτζετ που δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ μπορεί ο καθένας να μαγειρέψει αξιοπρεπέστατα στο σπίτι του.

Συμπερασματικά, O συνδυασμός πανδημίας και μαγειρικών ριάλιτι επηρεάζει όχι μόνο το πόσο, αλλά και το τι μαγειρεύουν οι πολίτες ανά τον κόσμο, και φυσικά και στην Ελλάδα. Τα τηλεοπτικά ριάλιτι μας δίνουν μια αίσθηση του τι συμβαίνει πίσω από το πάσο ενός εστιατορίου (φυσικά εμπλουτισμένα με το απαραίτητο τηλεοπτικό δράμα), και μας «μαθαίνουν» προϊόντα και γεύσεις που μέχρι πρότινος αγνοούσαμε ότι υπήρχαν, οδηγώντας πολλούς στο να πιάσουν το μαχαίρι και να μάθουν επιτέλους πως λειτουργεί ο φούρνος του σπιτιού τους. Η πανδημία έρχεται και «δένει το γλυκό», κρατώντας μας στο σπίτι και δίνοντας μας ουσιαστικά την αφορμή να ασχοληθούμε με τη δημιουργία του φαγητού, και όχι μόνο με την κατανάλωση. Είναι λοιπόν βέβαιο, πώς μέσα στα στραβά της πανδημίας του κορονοϊού, υπάρχουν και ευκαιρίες, που μακροπρόθεσμα μπορούν να κάνουν τη ζωή μας καλύτερη, υγιέστερη και πιο νόστιμη.

MASTER CHEF 2

MASTER CHEF 3

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass