12 απλά βήματα για ένα μονίμως καθαρό σπίτι

Δημοσίευση: 25 Ιαν 2023 13:56

Όλοι μας σε καθημερινή βάση έχουμε άπειρες υποχρεώσεις με αποτέλεσμα λέξεις, όπως σφουγγαρίστρα, καθαριότητα, ξεσκόνισμα να μας φέρνουν πονοκέφαλο.

Δεν είναι τυχαίο μάλιστα, που υπάρχει εκτενής αρθρογραφία πλέον σχετικά με τον επιτυχή και ταχύ καθαρισμό και συμμάζεμα του σπιτιού. Και το παρόν κείμενο αποσκοπεί σε αυτό ακριβώς: Να κάνει την καθημερινότητά μας πιο εύκολη.

1)Καθαρίστε όλο το σπίτι, όχι ένα δωμάτιο τη φορά

Εφόσον βρήκατε τον χρόνο και αποφασίσατε, ότι θα ασχοληθείτε με την καθαριότητα σε όλο το σπίτι. Ωστόσο επειδή αυτό ακούγεται σαν καταναγκαστική εργασία σε κάτεργο, υπάρχει κι εδώ τρικ. Διαλέξτε μία μόνο εργασία καθαριότητας (ξεσκόνισμα, σκούπισμα, σφουγγάρισμα) και κάντε τη σε όλα τα δωμάτια. Με αυτό τον τον τρόπο έχετε την αίσθηση, ότι μια εργασία ολοκληρώνεται. Διαφορετικά μοιάζει σαν να ξεκινάτε την ίδια εργασία ξανά και ξανά.

2)Μαζέψτε όλα τα καθαριστικά σύνεργα σε μια γωνιά

Συγκεντρώστε σε ένα καλάθι, ένα τρόλει, κάτι που μεταφέρεται εύκολα όλα τα καθαριστικά σας σύνεργα. Έτσι θα τελειώνετε με τις δουλειές πολύ πιο γρήγορα. Επιπλέον όταν γνωρίζετε, ότι θα τελειώσετε πιο γρήγορα, δε θα δυσανασχετείτε ούτε θα αναβάλλατε μονίμως την καθαριότητα. Τέλος δε θα χάνετε χρόνο ψάχνοντάς τα καθαριστικά σας ούτε θα τα αναζητάτε την επόμενη φορά.

3)Πρώτα η σκούπα μετά το σύστημα σφουγγαρίσματος

Σκουπίστε πρώτα και ειδικά τα δύσκολα δωμάτια, όπως κουζίνα και μπάνιο. Τη σκυτάλη παίρνει το σύστημα σφουγγαρίσματος. Έτσι δεν κολλάνε στο πάτωμα σκουπίδια και έχετε πραγματικό αποτέλεσμα καθαριότητας, χωρίς να σαμποτάρετε τον εαυτό σας.

4)Και πριν απ’ όλα αυτά η τακτοποίηση

Πριν καν προχωρήσετε με το καθάρισμα τακτοποιήστε το σπίτι. Μαζέψτε περιοδικά, βιβλία, πεταμένα αντικείμενα, παπούτσια, παιδικά παιχνίδια. Καθώς συμμαζεύετε αναλογιστείτε μήπως κάποια από αυτά μπορείτε να τα πετάξετε, να τα δωρίσετε ή απλώς να τα αποθηεκύσετε σε άλλο σημείο.

5)Ξεσκόνισμα και σκούπισμα

Ξεκινήστε από ψηλά και συνεχίστε χαμηλότερα. Ξεσκονίστε το ταβάνι, προχωρήστε στα ψηλότερα ράφια και αντικείμενα που βρίσκονται ψηλά. Για τα δυσπρόσιτα αυτά σημεία δέστε μια πετσέτα με μικροίνες στο κοντάρι μιας σκούπας και συνεχίστε. Τέλος πριν ξεκινήσετε το σκούπισμα αλλάξτε τα σεντόνια στα υπνοδωμάτια.

6)Γυαλίστε καθρέφτες και επιφάνειες από γυαλί

Χρησιμοποιήστε ένα νωπό πανί από μικροϊνες για να σκουπίσετε καθρέφτες κι επιφάνειες από γυαλί. Μετά το πέρασμα με υγρό πανί, περάστε και με ένα στεγνό.

7)Απολυμάνετε επιφάνειες και πάγκους

Απολυμάνετε τις επιφάνειες του σπιτιού σας: Τον πάγκο της κουζίνας, συσκευές, ντουλάπια, χερούλια, τηλέφωνα, ότι δηλαδή αγγίζουμε πιο συχνά. Αυτές οι επιφάνειες, που είναι πιθανό να έχουν μικρόβια και να μεταφέρονται στον άνθρωπο, πρέπει να απολυμαίνονται τακτικά. Κάντε ένα σπιτικό, μη τοξικό διάλυμμα ανακατεύοντας μισή κούπα λευκό ξύδι με μια κούπα νερό.

8)Μετά τη σφουγγαρίστρα, πιάστε τη σιδερώστρα

Σειρά μετά τη σφουγγαρίστρα, έχει η σιδερώστρα. Για την ακρίβεια μετά το καθάρισμα του σπιτιού αναλάβετε άλλες εργασίες, όπως την προετοιμασία γευμάτων, το πλυντήριο και το σιδέρωμα.

9)Μην ξεχνάτε να καθαρίζετε επιμελώς τα καθαριστικά σύνεργα

Αυτό μάλιστα είναι ένα σημείο, που αρκετοί παραβλέπουν συχνά. Εάν προσπαθείτε να καθαρίσετε το σπίτι με μια βρώμικη σφουγγαρίστρα ή σκουπίζετε με γεμάτη σακούλα, απλώς ταλαιπωρείστε. Και το επιθυμητό δεν επιτυγχάνετε και χρόνο χάνετε.

10)Αξιοποιήστε το χρυσό 10λεπτο

Περιγράφεται δε ως χρυσός κανόνας, ο κανόνας του δεκάλεπτου γιατί απλούστατα μας γλυτώνει από πολύ κόπο. Συγκεκριμένα βρείτε για κάθε μια μέρα της εβδομάδας ένα δεκάλεπτο, που θα αφιερώνετε σε μια δουλειά του σπιτιού. Το ξεσκόνισμα, το φρεσκάρισμα του μπάνιου, η απολύμανση των επιφανειών ή το σιδέρωμα. Ό,τι κι αν είναι θα μειώσει τον φόρτο εργασιών καθαριότητας, που θα έχετε στο τέλος της εβδομάδας.

11)Εστιάστε στους νιπτήρες, την τουαλέτα και τη λεκάνη

Αυτά τα σημεία σε ένα σπίτι, εφόσον είναι καθαρά και συμμαζεμένα κάνουν όλο το σπίτι να δείχνει καθαρό και σε τάξη. Μπορείτε να ρίξετε απολυμαντικό στην κουζίνα. Όσο περιμένετε να δράσει, ρίξτε και στο μπάνιο και απολυμάνετε άλλες επιφάνειες του σπιτιού. Συνεχίστε περνώντας πρώτα από την κουζίνα και μετά το μπάνιο. Έτσι και χρόνο δε χάνετε και δουλειές κάνετε.

12)Κάντε το καθάρισμα ομαδική δραστηριότητα

Μοιράστε τα καθήκοντα σε όλα τα μέλη της οικογένειας. Ορίστε μια στιγμή μέσα στη βδομάδα, όπου όλα τα μέλη θα εργαστούν για την καθαριότητα του σπιτιού, ώστε να τελειώσετε πιο γρήγορα. Ένας θα απλώσει τα ρούχα στην απλώστρα, άλλος θα αναλάβει το σκούπισμα, άλλος το ξεσκόνισμα κ.ο.κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass