Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ήρθε η ώρα να αλλάξετε καριέρα; 10 βήματα για επιτυχή μετάβαση!

Δημοσίευση: 27 Ιαν 2023 12:05

Όλοι λίγο πολύ κάποια στιγμή αντιμετωπίζουν το τέλμα στην εργασία τους.

Εκείνη η στιγμή, εφόσον ένας εργαζόμενος έχει συνείδηση της κατάστασης, είναι η κατάλληλη να αποφασίσει κανείς, αν θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Αυτό θα είναι είτε η περαιτέρω εξειδίκευση στο αντικείμενό του, προκειμένου να έρθει η εξέλιξη, διαφορετικά μάλλον έχει έρθει η στιγμή για αλλαγή εργασιακού προσανατολισμού.

Το τελευταίο βέβαια μπορεί να συμβεί και για μια πληθώρα ακόμη λόγων. Μπορεί κάποιος για παράδειγμα να αλλάξει δουλειά για να έχει καλύτερες απολαβές, να προαχθεί στον κλάδο του, να βρει καλύτερο εργασιακό περιβάλλον ή να περιορίσει τις επιπτώσεις του στρες. Προτού όμως κάνει κάποιος το μεγάλο βήμα, θα πρέπει να ακολουθήσει ορισμένα βήματα για να διασφαλίσει, ότι η μετάβαση θα είναι επιτυχής.

  1. Ξεκαθαρίστε ποια είναι τα κίνητρα της αλλαγής

Μόλις αναδυθεί στον νου σας η σκέψη για αλλαγή εργασίας, θα πρέπει να καθίσετε να σκεφτείτε ποια είναι τα αίτια, που σας δημιούργησαν αυτή την επιθυμία. Αυτό αποσκοπεί στο να είστε απόλυτα βέβαιοι, ότι θα πάρετε τη σωστή απόφαση. Έχει να κάνει με την αμοιβή σας, με το αντικείμενο της δουλειάς σας ή είστε δυσαρεστημένοι με τους υπευθύνους και τους προϊσταμένους;

Εάν η απόφασή σας είναι συναισθηματικά υποκινούμενη, όπως η δυσαρέσκεια από τους ιθύνοντες, ίσως δε χρειάζεται αλλαγή καριέρας. Πιθανότατα όμως να μπείτε στη διαδικασία για εύρεση εργασίας σε άλλη εταιρεία. Σε κάθε περίπτωση τέτοιες ερωτήσεις μπορείτε να απαντήσετε με ειλικρίνεια προς τον εαυτό σας, μόνο εφόσον αποστασιοποιηθείτε από την κατάσταση και δείτε τα πράγματα αντικειμενικά.

  1. Αξιολογήστε την τρέχουσα εργασιακή σας κατάσταση

Μόλις διευκρινίσετε τα αίτια, που σας ωθούν στην αλλαγή της τρέχουσας εργασίας, θέστε τα κατάλληλα ερωτήματα. Έτσι θα διαπιστώσετε, αν μπορεί να γίνει κάτι, ώστε να είστε πιο ικανοποιημένοι και να παραμείνετε. Αν σας αρέσει η εταιρεία στην οποία εργάζεστε, εξετάστε το ενδεχόμενο να μεταπηδήσετε σε διαφορετικό τμήμα, που θα ταιριάζει καλύτερα στις αξίες, τα ενδιαφέροντα και τους στόχους σας. Καλό θα ήταν τέλος να καταγράφετε σε ημερήσια βάση τις σκέψεις και τα συναισθήματα, ώστε να διαπιστώσετε εάν θα υπάρχουν τα ίδια ζητήματα σε περίπτωση, που όντως αποφασίσετε να αλλάξετε δουλειά.

  1. Κάντε έναν απολογισμό των δεξιοτήτων, των αξιών και των ενδιαφερόντων σας

Αναλογιστείτε σε ποιες θέσεις ήσασταν περισσότερο ικανοποιημένος και γιατί. Αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά μιας θέσης, στην οποία ήσασταν ικανοποιημένοι, θα πρέπει να είναι ο οδηγός σας για την εύρεση νέας εργασίας. Επιπρόσθετα εντοπίστε τις τρέχουσες δεξιότητές σας. Υπάρχουν ειδικά τεστ δεξιοτήτων κι εργασίες, με τα οποία μπορείτε να εντοπίσετε σε τι είστε καλοί. Βάσει του αποτελέσματος μπορείτε να δείτε σε ποιο εργασιακό περιβάλλον θα ταιριάζατε καλύτερα.

  1. Αναζητήστε εναλλακτικές θέσεις εργασίας

Σκεφτείτε και αναζητήστε θέσεις εργασίας, που θα ταίριαζαν με τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά σας. Ένας σύμβουλος καριέρας μπορεί να έχει καταλυτικό ρόλο στην προσπάθειά σας να βρείτε μια νέα καριέρα.

  1. Ψάξτε τις διαθέσιμες δουλειές

Εφόσον καταλήξατε, ότι πράγματι η αλλαγή καριέρας είναι αυτό που επιθυμείτε, ήρθε η ώρα να αναζητήσετε τις διαθέσιμες εργασίες στον κλάδο του ενδιαφέροντός σας. Κάντε μια λίστα με τις εταιρείες και τις ανοιχτές θέσεις, που σας ελκύουν. Ταυτόχρονα εντοπίστε τα κενά σας πριν την είσοδό σας στον νέο τομέα.

  1. Δικτυωθείτε

Βρείτε άτομα, που εργάζονται στον κλάδο στον οποίο πρόκειται να απασχοληθείτε. Αναζητήστε πληροφορίες, δημιουργήστε ένα δίκτυο και προσωπικών και επαγγελματικών επαφών.

  1. Δώστε μια ευκαιρία και στις βραχυπρόθεσμες θέσεις

Αναγνωρίστε την ευκαιρία για εξοικείωση με τον νέο τομέα, που θέλετε να δραστηριοποιηθείτε, στη freelance εργασία ή εργαζόμενος ως εθελοντής ή ειδικευόμενος. Αν για παράδειγμα θέλετε να δουλέψετε με άλογα, βρείτε έναν τοπικό στάβλο για να εξοικειωθείτε με το αντικείμενο.

  1. Εργαστείτε ως ειδικευόμενος

Ένας εξαιρετικός τρόπος να καταλάβετε, αν σας ενδιαφέρει όντως να ακολουθήσετε ένα εργασιακό μονοπάτι είναι να δοκιμάσετε τον χώρο, σαν ειδικευόμενος. Αυτό θα σας δώσει το χρονικό περιθώριο, που χρειάζεστε για να περάσετε με επαγγελματίες του κλάδου. Έτσι και θα δείτε αν σας ενδιαφέρει και δε θα έχετε δεσμευτεί σε κάτι, που τελικά μπορεί να μη σας αρέσει.

  1. Αυξήστε τις δεξιότητές σας

Οι δεξιότητες και η επένδυση σε αυτές αντιμετωπίζονται πολύ σοβαρά από όλους τους εργαζόμενους στο εξωτερικό. Γι’ αυτό προτού ξεκινήσουν οι ξένοι υποψήφιοι να αναζητούν find a job στο διαδίκτυο, ψάχνουν τρόπους να ακονίσουν τις ικανότητές τους. Δε χρειάζεται πάντα να διαθέσει κανείς ένα μεγάλο ποσό ή να επιστρέψει απαραιτήτως στο Πανεπιστήμιο. Υπάρχουν δωρεάν ή πολύ χαμηλής χρέωσης διαδικτυακά μαθήματα, με τα οποία μπορείτε να αυξήσετε το πεδίο των γνώσεών σας.

  1. Σκεφτείτε εναλλακτικές στον τρέχοντα κλάδο σας

Αν σας αρέσει ο κλάδος στον οποίο εργάζεστε, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να παραμείνετε στον κλάδο, αλλά να αλλάξετε αντικείμενο. Έχετε ήδη την εμπειρία του χώρου, οπότε η μετάβαση δε θα είναι δύσκολη.