Ανοιξιάτικη φυσική ομορφιά στον κήπο και την βεράντα

Δημοσίευση: 27 Μαρ 2014 11:00 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:28

 

Άνοιξη, η στιγμή που όλοι περιμέναμε. Η πιο όμορφη εποχή του έτους, καθώς η φύση γεμίζει με χρώματα και αρώματα. Μετά την μονοτονία και τη νάρκη του χειμώνα, όλα τα φυτά ξυπνούν και μεταμορφώνονται για να υποδεχθούν το πιο χρωματιστό και γιορτινό διάστημα του χρόνου, εκείνο της ανθοφορίας.

Εμπνευστείτε λοιπόν από τη συνολική διάθεση του περιβάλλοντος και υιοθετείστε κι εσείς εικόνες φυσικής ομορφιάς στον κήπο και τις βεράντες σας.  Ας δούμε γι΄ αυτό τον σκοπό τι λουλούδια θα μπορούσαμε να φυτέψουμε, όχι όλα κατ' ανάγκη εποχιακά.

Δηλαδή, τα φυτεύουμε τώρα, γεμίζουμε όμορφα λουλούδια, αλλά μένουν και πράσινα όλο το χρόνο και αυτά είναι:

Τάπιεν μια ποικιλία Βέρβενα

Οι χείμαρροι από πολύχρωμα άνθη του τάπιενς το κάνουν να ξεχωρίζει από τις άλλες ποικιλίες των φυτών βερβένας, παράγοντας μια πληθώρα από πολύχρωμα λουλούδια σε ένα συμπαγές, σφιχτοδεμένο φύλλωμα.

Η εξαιρετική του συμπεριφορά στις συνθήκες του καιρού εξασφαλίζει ότι θα είναι ανθισμένο όλο το καλοκαίρι, αλλά και το φθινόπωρο, καθιστώντας το ένα πολύ καλό φυτό για κύρια φύτευση σε ένα χώρο ή επίσης για φύτευση με άλλα φυτά. Υπάρχει αποχρώσεις του ροζ, μπλε και μωβ.
Γαρύφαλο

Είναι φυτό με πυκνή βλάστηση και φτάνει σε ύψος τα 60 εκατοστά. Τα φύλλα του είναι στενόμακρα και λογχοειδή. Οι ρίζες του είναι δυνατές και διεισδύουν βαθιά στο έδαφος.
Τα άνθη της γαριφαλιάς, τα γαρύφαλλα, είναι πολύχρωμα, έχουν ωραίο άρωμα και 5 σέπαλα που σχηματίζουν σωλήνα.

Είναι σχετικά ανθεκτικό φυτό. Για την ανάπτυξή του χρειάζεται φωτεινά, ηλιόλουστα μέρη, ενώ η μεγάλη υγρασία δεν ευνοεί το φυτό και σαπίζει. Μεγάλη ζέστη πάνω από 35 βαθμούς μπορεί να το ξεράνει και έτσι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες - και όταν βρίσκεται σε μικρές γλάστρες - χρειάζεται αρκετό πότισμα. Στο ψύχος είναι ανθεκτικό και αντέχει σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός. Η γαριφαλιά πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα και χρειάζεται κορφολόγημα για την αφαίρεση των ξερών ανθών, έτσι ώστε να αναπτυχθούν νέοι βλαστοί με μεγάλα ωραία άνθη.

Γκαζάνια

Η γκαζάνια είναι φυτό πολυετές, ποώδες, αειθαλές, χαμηλής βλάστησης 15-20 cm. Τα φύλλα του είναι λογχοειδή, χνουδωτά, στενόμακρα, σκουροπράσινα στην επάνω επιφάνεια και αργυρόχρωμα στην κάτω επιφάνεια.

Έχει πλούσια, εντυπωσιακή και παρατεταμένη ανθοφορία. Τα άνθη του είναι διαφόρων χρωματισμών με τα συνηθέστερα αυτών να είναι κίτρινο, πορτοκαλί, ρόδινο και λευκό.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της γκαζάνιας είναι το κλείσιμο του άνθους κατά την διάρκεια της νύχτας ή νεφελώδους καιρού.

Πολλαπλασιάζεται με σπόρους ή με έριζα μοσχεύματα την άνοιξη.

Είναι φυτό χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος, αλλά προτιμά προστατευμένες θέσεις από τους ισχυρούς ανέμους και το κρύο. Αναζητά ηλιόλουστα σημεία στον κήπο . Αντέχει σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Φυτό κατάλληλο για βραχόκηπους, ανθισμένες μπορντούρες, γλάστρες, ζαρντινιέρες και συστάδες χρώματος μέσα σε χλοοτάπητες. Μια καταπληκτική επιλογή για το μπαλκόνι μας

Μαστιχιά

Είναι πολύ όμορφη για να κρέμεται από τις γλάστρες. Ανθεκτικό φυτό με πλούσια ανθοφορία.

Μίλιον μπελς

Πολύ όμορφο φυτό, με κατακόκκινες καμπάνες. Γλυκό λουλούδι, εποχιακό και κρεμαστό. Η Καλιμπράχοα million bells κατάγεται από το Μεξικό. Φυτό καταρράκτης, ιδανικό για κρεμαστά καλάθια, ζαρντινιέρες, γλάστρες, δοχεία, βραχόκηπους και παράθυρα, γεμίζει με λουλούδια για πολλούς μήνες!

Γεράνι

Πρόκειται για ένα από τα πιο εύκολα φυτά και πραγματικά δεν απαιτεί καμία ιδιαίτερη φροντίδα.  Υπάρχουν πια αμέτρητες ποικιλίες γερανιών, πολλές από τις οποίες δημιούργησε ο άνθρωπος, με διαφορετικά χρώματα λουλουδιών, δίχρωμα μερικές φορές, σε νάνες ή ψηλές μορφές, ή ακόμα και με αρωματικά λουλούδια.
Ευδοκιμούν σε οποιοδήποτε τύπο εδάφους, ακόμα και σε βαριά αργιλώδη εδάφη, αρκεί το χώμα τους να μην είναι συνεχώς υγρό.  Ποτίζετε τακτικά αφήνοντας όμως το χώμα τους να ξεραίνεται ανάμεσα στα ποτίσματα και αδειάζετε πάντα το νερό που περισσεύει στο πιάτο της γλάστρας γιατί θα σαπίσουν οι ρίζες του φυτού.  Επίσης μην ψεκάζετε συχνά με νερό τα φύλλα του φυτού γιατί μπορεί να ξεραθούν αλλά ξεπλένετέ το κάπου κάπου, μετά τη δύση του ηλίου, για να αφαιρείτε τη σκόνη.

Από τις πρώτες κιόλας ζεστές μέρες αρχίζουν να εμφανίζονται τα εντυπωσιακά λουλούδια τους. Αφαιρείτε τα ξεραμένα λουλούδια όσο πιο συχνά μπορείτε ώστε να βοηθήσετε το φυτό να παράγει καινούργια λουλούδια. Η ανθοφορία σταματάει όταν ο καιρός κρυώσει αλλά το πράσινο φύλλωμά τους εξακολουθεί να γεμίζει τον κήπο και τις γλάστρες σας όλο το χειμώνα.
Τα γεράνια έχουν πλουσιότερη ανθοφορία αν βρίσκονται σε ηλιόλουστα σημεία, ιδανικά με νότιο προσανατολισμό και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία.  Μερικές από τις νεότερες ποικιλίες μπορούν να καλλιεργηθούν ακόμα και στην πιο πυκνή σκιά όμως η ανθοφορία τους είναι λιγότερο πλούσια από εκείνες που απαιτούν ήλιο.
Για να ενισχύσετε την ανθοφορία, χρησιμοποιείστε υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά κάθε 15 ημέρες ή λίπασμα σε κόκκους αργής απορρόφησης που θα χορηγήσετε μόλις αρχίσει να ζεσταίνει ο καιρός την άνοιξη.
Μπορείτε να φυτέψετε τα γεράνια οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, καλύτερα όμως να το κάνετε την άνοιξη ή το φθινόπωρο ώστε το καινούργιο φυτό να έχει χρόνο για να προσαρμοστεί στο καινούργιο του περιβάλλον πριν εμφανιστούν ακραία καιρικά φαινόμενα όπως ο καύσωνας ή η παγωνιά.
Όταν αγοράζετε γεράνια, προτιμήστε φυτά που να έχουν χαμηλό ύψος και πλούσιο φύλλωμα και καλύτερα να έχουν μπουμπούκια παρά πολλά ανθισμένα λουλούδια. 

Νεραγκούλα ή Βατράχι (Ranunculus asiaticus)

Η νεραγκούλα είναι ομολογουμένως από τα πιο λαχταριστά λουλούδια και σε όμορφα χρώματα. Θα σας ομορφύνει το μπαλκόνι σας.

Η νεραγκούλα αντέχει το κρύο του χειμώνα και έτσι μπορεί να διακοσμήσει το μπαλκόνι ή τη βεράντα. Δεν έχει πρόβλημα μέχρι τους 0 οC. Αν όμως το κρύο είναι περισσότερο καλύτερα να τοποθετηθεί σε κάποιο σημείο που να την χτυπά ο πρωινός ήλιος.  Στη νεραγκούλα αρέσουν τα ημισκιερά μέρη, αλλά δεν την πειράζει και η απευθείας έκθεση στον ήλιο. Δεν αντέχει όμως τον αέρα. Κατά τα άλλα δεν είναι καθόλου ιδιότροπη. Αν της ανανεώνετε κάθε σαιζόν το χώμα, θέλει ελάχιστο λίπασμα. Αφήνετε το χώμα της να στεγνώνει εντελώς ανάμεσα στα ποτίσματα. Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται την άνοιξη ή το φθινόπωρο με σπόρους ή διαίρεση.

Φελίτσια

Η φελίτσια είναι πολυετές ποώδες φυτό η οποία δημιουργεί μικρά άνθη σαν της μαργαρίτας με χρώμα ανοιχτό λιλά ή μπλε και στο κέντρο η κεφαλή της είναι κίτρινου χρώματος. Ανθίζει από τα τέλη άνοιξης έως και τα μέσα του φθινοπώρου. Χρειάζεται ηλιόλουστα σημεία και η απαίτηση σε νερό είναι κατά την διάρκεια του καλοκαιριού 3-4 φορές την εβδομάδα. Το χώμα θα πρέπει να έχει καλή στράγγιση. Προσοχή από τον Ιούλιο και μετά γιατί από την πολλή ζέστη προσβάλλεται από τετράνυχο.

Επίσης σημαντικό για να συνεχίζει να έχει μεγάλη ανθοφορία είναι να αφαιρούμε τα μαραμένα και ξερά άνθη για να δημιουργούνται νέα μπουμπούκια.

Και μην ξεχνάτε ότι ο καιρός ευνοεί για λίγο ακόμη να φυτέψετε άλυσσο, πανσέ και τουλίπες (ανθισμένες, όχι βολβούς).

 Πηγή:kipologio.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass