ΟΙ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ, ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ, ΟΙ ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Απολαμβάνοντας κρασί το καλοκαίρι

Δημοσίευση: 17 Ιουν 2014 10:45 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:28

Κείμενο: Χαρίκλεια Βλαχάκη

Μπορεί το καλοκαίρι να είναι συνδυασμένο γευστικά με παγωμένες μπύρες, τσιπουράκι και δροσερά κοκτέιλ, ωστόσο και το κρασί αποτελεί μια άριστη επιλογή. Μα, κρασί και καλοκαίρι πάνε; μπορεί να αναρωτηθεί κανείς. Η απάντηση είναι σίγουρα ναι, καθώς η κατανάλωση οίνου δεν γνωρίζει σεζόν. Ιδιαίτερα δε το καλοκαίρι ένα ποτήρι κρασί- λευκό, ροζέ αλλά και κόκκινο- συνοδεύει ιδανικά την κάθε μας έξοδο και όχι απαραίτητα και μόνο τις εξόδους για φαγητό. 

Το χειμώνα τα κρασιά πίνονται θερμά, περιέχουν άφθονη αλκοόλη και είναι  πλούσια με πιο πυκνό άρωμα, συνοδεύοντας κυρίως λιπαρά πιάτα. Τις υπόλοιπες εποχές, ο ουρανίσκος μας αναζητάει κρασιά με μεσαίο γευστικό πλούτο, καλή ισορροπία και επίσης μεσαία αρωματική ένταση.

Όπως επισημαίνει ο οινοχόος και μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων,  κ. Λάζαρος Κενανίδης,  κατά τους θερινούς μήνες  επιλέγουμε να καταναλώσουμε δροσερά κρασιά, λεπτά και πιο αρωματικά.  Όταν ένα κρασί χαρακτηρίζεται δροσερό, αυτό σημαίνει πως περιέχει ικανοποιητική αλκοόλη, έχει  αυξημένη οξύτητα και είναι "φρέσκο" στη γεύση.   Τέτοιου είδους οίνοι, είναι το Sauvignon, τα ορεινά Chardonnay, το Μοσχοφίλερο, το Ασύρτικο δεξαμενής, το Viognier προφέρεται (Βιονιέ), Chablis και Κυδωνίτσα.

Οι συγκεκριμένες ποικιλίες μπορούν να καταναλωθούν άνετα ως ποτό, ενώ αν τις συνδυάσουμε με φαγητό, τότε θα πρέπει να αποφύγουμε τις πολύ αλμυρές γεύσεις καθώς η οξύτητα ενισχύει την ένταση της αλμύρας.

Το καλοκαίρι αγαπά επίσης τους ροζέ οίνους, με έντονα αρώματα και ιδιαίτερα τους αφρώδης. Πρόκειται για κρασιά- ημίξηρα, είτε ημίγλυκα- με χαμηλό αλκοόλ, που συνδυάζουν τη νοστιμιά ενός κοκτέιλ, τη δροσιά του αναψυκτικού, ίσως και τη φρεσκάδα κάποιων "ready to drink". Tα ροζέ και οι αφρώδεις οίνοι γενικότερα αποτελούν επίσης μια πολύ καλή βάση για την παρασκευή δροσερών κοκτέιλς, σε συνδυασμό με χυμούς φρούτων, μπίτερς αλλά και λικέρ. 

Σύμφωνα με τον κ. Κενανίδη, αφρώδεις οίνοι που ξεχωρίζουν είναι τα ελληνικά Μοσχάτα Τυρνάβου, Ιταλικά d' Asti και Braccheto, το Fragolino και τα Πελοποννησιακά. Εκπληκτικά ξηρά αφρώδη για μυημένους είναι το Μοσχοφίλερο (Μαντινεία), το Μοσχάτο Αλεξανδρείας (Πιερία),  το Ξυνόμαυρο (Αμύνταιο), η Ντεμπίνα (Ζίτσα) και το Prosecco (Ιταλία).     

ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΙ ΟΙΝΟΙ

Η Ελλάδα σήμερα πρωταγωνιστεί στην αγορά οίνου, με πολύ καλές ετικέτες που κυριολεκτικά σαρώνουν σε διεθνείς διαγωνισμούς. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι καλύτερες λίστες της Νέας Υόρκης,  περιλαμβάνουν Ασύρτικα, Ραψάνη και Δραμινά Sauvignon. Όσο για τα τοπικά κρασιά, ο κ. Κενανίδης δεν διστάζει να χαρακτηρίσει την περιοχή από Ελευθεραί μέχρι Βούναινα  ως την Τοσκάνη της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον ίδιο πολύ καλή δουλειά γίνεται και στον Τύρναβο (Μοσχάτο) ενώ όταν μιλάμε για οίνους "ράτσας", αναφερόμαστε στην περιοχή του Ολύμπου

ΣΠΟΤ: Για να ξέρουμε τι πίνουμε

Όταν ανοίγουμε ένα μπουκάλι κρασί, μυρίζουμε πάντα το φελλό. Αν η μυρωδιά  που αφήνει έχει μια αίσθηση βρεγμένου χαρτιού, κάτι που μπορούμε να διαπιστώσουμε και στη γεύση, αυτό σημαίνει πως το κρασί έχει "χαλάσει".

Όταν ενας κόκκινος οίνος είναι "ζωντανός", έχει έντονο μωβ χρώμα και αποχρώσεις. Όταν, όπως λένε οι ειδικοί, το κρασί είναι έτοιμο να "πεθάνει" το χρώμα του είναι κεραμίδι- κεχριμπαρένιο.

Αντίστοιχα, τα φρέσκα λευκά όταν σερβίρονται στο ποτήρι έχουν ζωηρές πράσινες αντανακλάσεις, ενώ όταν είναι πολυκαιρισμένα το κρασί τείνει να χρυσαφίζει και να κιτρινίζει.

Γενικότερα από το χρώμα μπορούμε να ξεχωρίσουμε ένα καλό κρασί και ο ορθότερος τρόπος για να το κάνουμε είναι να κοιτάξουμε το ποτήρι σε λευκό φόντο, με καλό φωτισμό.

 

Κοκτέιλ με κρασί

Red Hot Summer

¾ c. Κόκκινο κρασί

¼ c. Sprite

Πάγο

Φέτα λάιτ για το γαρνίρισμα

Προσθέστε όλα τα υλικά σε ένα ποτήρι με πάγο. Ανακατέψτε, γαρνίρετε και σερβίρετε.

 

Apple & Pink Julep

10 φύλα μέντας

4 oz. Ροζέ Port

1 oz. Χυμός μήλου

Χτυπήστε σε σέϊκερ τα τη μέντα με το χυμό μήλου. Προσθέστε τον πάγο και το κρασί. Χτυπήστε σε σερβίρετε στο ποτήρι.

Muddle mint leaves and apple juice in a cocktail shake. Add wine and ice. Shake and strain into a glass. Garnish with a mint sprig.

 

The Star Gazer

2 oz. chardonnay

1 oz. Μαύρο ρούμι

½ oz. εκχύλισμα βανίλιας

½ oz. χυμό ανανά

Φέτα λάιμ για το γαρνίρισμα

Προσθέστε όλα τα υλικά σε ένα σέικερ γεμάτο με πάγο. Ανακατέψτε και σερβίρετε στο ποτήρι.

 

Keep Swimming

1 oz. Sauvignon Blanc

1 oz. vodka

1 oz. Χυμός πεπόνι

1 oz. σιρόπι

½ oz. Λεμόνι

1½ oz. Σόδα

Για να φτιάξετε το σιρόπι, ανακατέψτε δύο ίσα μέρη ζεστό νερό και ζάχαρη, μέχρι να ομογενοποιηθούν.  Προσθέστε όλα τα υλικά εκτός από τη σόδα σε ένα σέικερ με πάγο. Ανακινήστε και σερβίρεται σε ένα ψηλό ποτήρι με πάγο. Προσθέστε τη σόδα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass