ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

Βάζουμε (σωστά) χρώμα στη ζωή μας!

Δημοσίευση: 08 Οκτ 2013 16:16 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:06

Της Έφης Τουφεξή

 

Αλλάζει τις διαστάσεις ενός χώρου. Διορθώνει ατέλειες. Ζωντανεύει και φωτίζει μια ανήλιαγη κρεβατοκάμαρα. Επιπλέον δίνει προσωπικότητα σε ένα αδιάφορο δωμάτιο και επιδρά στη σκέψη, στα συναισθήματα, στην επιθυμία, στην απόδοση των ενοίκων, προσελκύει, εμπνέει… Σε ρόλο ταχυδακτυλουργού… το κατάλληλο χρώμα στους τοίχους του σπιτιού, η επιλογή του οποίου ρυθμίζεται από μια σειρά παραγόντων.

 Ο απλούστερος ίσως τρόπος εσωτερικής ανανέωσης μιας οικίας είναι να επενδύσουμε σε χρωματιστούς τοίχους! Βέβαια, όσο κι αν φαίνεται εύκολο παιχνίδι έχει και η επιλογή χρωμάτων τις δυσκολίες της. Προτού πάρουμε ανά χείρας τη βούρτσα του ελαιοχρωματιστή πρέπει να εξετάσουμε τις προσωπικές μας προτιμήσεις, τη χρήση του δωματίου, τα έπιπλα που υπάρχουν μέσα σε αυτό και να διακρίνουμε τι χρώμα ταιριάζει πού, ποιοι συνδυασμοί αναδεικνύουν καλύτερα το χώρο, αλλά και πώς δε θα το παρακάνουμε χρωματικά. Υπάρχουν κριτήρια που μας δίνουν απαντήσεις στο αίνιγμα της χρωματικής παλέτας:

Βάσει διαστάσεων

Τα χρώματα επηρεάζουν την αντίληψη που έχουμε για τις διαστάσεις ενός εσωτερικού χώρου. Συνεπώς σε χώρους σκοτεινούς, χωρίς μεγάλα παράθυρα και περιορισμένων διαστάσεων η χρήση σκούρων αποχρώσεων τούς κάνει να φαίνονται ακόμα πιο μικροί και δυσάρεστοι. Αντίθετα σε μεγάλους χώρους με επαρκή φωτισμό μπορούμε να επιλέξουμε μια μεγαλύτερη γκάμα χρωμάτων. Για τις οροφές καλύτερη επιλογή είναι τα φωτεινά χρώματα, ώστε ο χώρος να αυξάνει σε ύψος.

Ομοιογένεια

Τα πολλά κι έντονα χρώματα κουράζουν κι αποπροσανατολίζουν. Ασφαλές τρικ, ειδικά για μικρούς χώρους, είναι μια ομοιογενής παλέτα, που περιλαμβάνει διαφορετικούς τόνους του ίδιου χρώματος για ένα αποτέλεσμα ζεστό και φωτεινό. Είναι προτιμότερο να περιορίσουμε την αγαπημένη μας έντονη απόχρωση μόνο σε έναν τοίχο ή σε σημεία του σπιτιού από τα οποία διερχόμαστε, π.χ. ένας τιρκουάζ διάδρομος σίγουρα γίνεται πιο ενδιαφέρων από έναν μπεζ!

Συνδυασμοί

Μια επιτυχημένη χρωματική παλέτα για κάθε δωμάτιο συνδυάζει μέχρι και τρία χρώματα. Άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται αν οι αναλογίες τονικότητας είναι: Το χρώμα το οποίο κυριαρχεί στο χώρο να καταλαμβάνει περίπου το 60% του δωματίου, το συμπληρωματικό του το 30%, ενώ το υπόλοιπο 10% βάφεται στο χρώμα που δίνει έμφαση στο χώρο.

Αν θέλουμε να συνδυάσουμε δύο έντονα χρώματα στο ίδιο δωμάτιο, όπως π.χ. πράσινο και κόκκινο, τότε φροντίζουμε το ένα από τα δύο χρώματα να είναι σαφώς έναν τόνο πιο ανοιχτό. Εξετάζουμε επίσης, το ενδεχόμενο οι επιλογές μας να επικοινωνούν συνδυαστικά, έτσι ώστε η διακόσμηση του δωματίου μας να αποπνέει συνέχεια. Για παράδειγμα δανειζόμαστε το χρώμα του κυριότερου διακοσμητικού στοιχείου του χώρου, όπως ένα εντυπωσιακό χαλί ή καναπές και βάφουμε με αυτό, στους ίδιους ή διαφορετικούς τόνους, τους τοίχους.

Ψυχολογία

Ο τρόπος που χρωματίζουμε τον κόσμο μας αντανακλά το πώς νιώθουμε. Άλλωστε η χρωματική «γλώσσα» των τοίχων επηρεάζει τα συναισθήματά μας. Ένα δωμάτιο σε σκούρο καφέ χρώμα προκαλεί μελαγχολία, ενώ σε πορτοκαλί εμπνέει αισιοδοξία. Έρευνες έχουν δείξει ότι το κόκκινο ανεβάζει τους παλμούς μας και πυροδοτεί την αδρεναλίνη. Για να αντιληφθούμε την επίδραση των χρωμάτων πρέπει να ξέρουμε ότι διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Αυτά που ονομάζουμε «θερμά» χρώματα, όσα περιέχουν κόκκινο, κίτρινο και πορτοκαλί, σχετίζονται με την ενέργεια και εμπνέουν άνεση, ζεστασιά, αλλά και θυμό - πιο έντονα, δηλαδή, συναισθήματα. Τα «ψυχρά» χρώματα, που περιέχουν μπλε, πράσινο και μοβ, ηρεμούν και δίνουν μια αίσθηση τακτοποίησης, αλλά προκαλούν και θλίψη.

Προτού διαλέξουμε τα χρώματα με τα οποία θα ζήσουμε ας γνωρίσουμε τα βαθύτερα μηνύματά τους:

Κόκκινο: Αγάπη, έρωτας, ζεστασιά, άνεση, ενέργεια, ενθουσιασμός, ένταση, ζωή, φωτιά.

Ροζ: Ρομαντισμός, έρωτας, ευγένεια, ηρεμία.

Πορτοκαλί: Χαρά, ενέργεια, ενθουσιασμός, ζεστασιά, πλούτος, φινέτσα, αλλαγή, επέκταση.

Κίτρινο: Χαρά, γέλιο, έντονη διάθεση, αισιοδοξία, ζεστασιά, πείνα, ένταση, αλλά και απόγνωση, θυμό, προσπάθεια να έλκει κανείς την προσοχή.

Πράσινο: Φυσικότητα, δροσιά, ανάπτυξη, χρήμα, υγεία, ζήλια, ηρεμία, αρμονία και γονιμότητα.

Μπλε: Ηρεμία, γαλήνη, κρύο, θαυμασμός, σοφία, έλλειψη προσοχής ή και όρεξης.

Μοβ: Ισορροπία, ηρεμία, πίστη, πλούτος, φινέτσα, σοφία, πνευματικότητα, ακμή, σεβασμός, μυστήριο.

Καφέ: Αξιοπιστία, σταθερότητα, φιλία, θλίψη, ζεστασιά, άνεση, ασφάλεια, φυσικότητα, θρήνος.

Λευκό: Αγνότητα, αθωότητα, καθαρότητα, αίσθηση του χώρου, ουδετερότητα, αλλά και θρήνος σε ορισμένες ανατολικές κουλτούρες.

Μαύρο: Εξουσία, ένταση, κακό, νοημοσύνη, θρήνος.

Γκρι: Ουδετερότητα, πρακτικότητα, διαχρονικότητα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Κανονικός πίνακας"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass