ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΗ

Make over στα έπιπλα!

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΝΑΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗΣ ΣΕ ΠΑΛΙΑ ΕΠΙΠΛΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

Δημοσίευση: 08 Οκτ 2013 16:45 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:06

Της Έφης Τουφεξή

 

Αναπαλαίωση

 

Make over στα έπιπλα!

  

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΝΑΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗΣ ΣΕ ΠΑΛΙΑ ΕΠΙΠΛΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ. ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΟΜΟΡΦΑ ΕΠΙΠΛΑ.

 

Ένας φθαρμένος καναπές, μια ξεθωριασμένη συρταριέρα, μια αδιάφορη καρέκλα, ένα γρατζουνισμένο τραπεζάκι, ένα παμπάλαιο σεκρετέρ… Αντί να τα κρύψουμε στη σκόνη της αποθήκης ή να τα αντικαταστήσουμε με καινούρια μπορούμε να τα μεταμορφώσουμε μέσω της ανακύκλωσης και αναπαλαίωσης. Και χρήματα θα εξοικονομήσουμε και τη δημιουργική φαντασία μας θα ενεργοποιήσουμε, κι ένα παλιό ή ξεχασμένο έπιπλο θα πάρει νέα θέση στο σπίτι μας!

 

 

Πολλοί διαθέτουμε στο σπίτι μας έπιπλα που τα θεωρούμε παλιά ή έχασαν τη χρηστική τους αξία. Κάποια τα «κληρονομήσαμε» από τις γιαγιάδες και τους γονείς μας και συνήθως αρνούμαστε λόγω συναισθητικού δεσίματος ή ίσως από υποσυνείδητη αναγνώριση της πραγματικής τους αξίας να τα αποχωριστούμε… Άλλωστε τα περισσότερα από αυτά έχουν μια ασύγκριτη ποιότητα και γοητεία σε σχέση με τα σημερινά και δεν παύουν να εντυπωσιάζουν με τη σχεδιαστική τους ιδιαιτερότητα.

Όμως οι εποχές και οι διακοσμητικές τάσεις άλλαξαν κι εμείς θέλουμε ένα σπίτι φρέσκο και μοντέρνο με έπιπλα που να καλύπτουν τις σημερινές μας λειτουργικές και αισθητικές ανάγκες. Παίρνουμε, λοιπόν, βαφές, βερνίκια, λούστρα και υλικά τεχνοτροπιών, επιστρατεύουμε νέες τεχνικές αναδιακόσμησης και με λίγη φαντασία αξιοποιούμε τα παλιά μας έπιπλα, ώστε να τα επανεμφανίσουμε με ανανεωμένη όψη! Η διαδικασία «μεταμόρφωσης», πλην βέβαια ελαχίστων, δεν απαιτεί εξαιρετική επαγγελματική επιδεξιότητα, ενώ έχει μικρό κόστος και κόπο.

 

Ο παλιός μπουφές: Το γνωστό σκούρο καρυδί χρώμα που έκανε θραύση πριν 40 χρόνια κι «έντυνε» τα περισσότερα έπιπλα στα σπίτια περασμένων δεκαετιών είναι μάλλον τώρα πολύ «βαρύ» για τα γούστα μας. Κι όσο σκούρος και κακόγουστος φαίνεται ο μπουφές, άλλο τόσο ποπ, funky και εντυπωσιακός μπορεί να γίνει με μερικές αλλαγές. Τι κάνουμε; Αρχικά τρίβουμε με γυαλόχαρτο την επιφάνεια του επίπλου, ώστε να τη λειάνουμε. Αφαιρούμε τη σκόνη με ένα παλιό πανί. Ψεκάζουμε με μυκητοκτόνο, αν χρειάζεται. Ακολούθως απλώνουμε ένα λεπτό στρώμα primer wood σε ολόκληρο τον μπουφέ κι αφήνουμε να στεγνώσει. Εφαρμόζουμε μια στρώση βαφής στο χρώμα της επιλογής μας κι αφού στεγνώσει περνάμε δεύτερη στρώση για ομοιογένεια. Απλώνουμε στη συνέχεια μια τελική στρώση βερνίκι. Ολοκληρώνουμε την ανανέωση του επίπλου, προσθέτοντας μοντέρνα πόμολα και λαβές.

Εναλλακτικά μπορούμε να βάψουμε ομοιόμορφα ή να εφαρμόσουμε διαφορετικά χρώματα στα συρτάρια του μπουφέ και να φρεσκάρουμε το εσωτερικό τους με αυτοκόλλητη ταπετσαρία.

 

Το ταλαιπωρημένο σεκρετέρ: Αυτό κι αν είναι έπιπλο που απαγορεύεται να πετάξουμε! Μοιάζει παλιό, αλλά αν το βάψουμε σε ένα έντονο ποπ χρώμα, το διακοσμήσουμε με ειδικά αυτοκόλλητα και αντικαταστήσουμε τα πόμολά του, γίνεται ένα έπιπλο που ο καθένας  θα ζήλευε να έχει στο σπίτι του.

 

Η φθαρμένη τραπεζαρία: Εκείνη η αυθεντική δανέζικη τραπεζαρία της γιαγιάς μήπως ήρθε η ώρα να τη μεταμορφώσουμε στο πιο in κομμάτι του σαλονιού μας; Κι αν ακόμη είναι φθαρμένη μπορούμε να βάψουμε με λευκή λάκα τις δύο πλευρές της, αφήνοντας στο κέντρο το αρχικό της χρώμα. Αν πάλι στο σαλόνι μας περισσεύει… τότε με την κατάλληλη μεταποίηση γίνεται ιδανικό έπιπλο κήπου.

 

Ο ξεθωριασμένος καναπές: Ανανέωση τώρα και στα υφάσματα του παλιού ξεθωριασμένου καναπέ ή στο μαξιλάρι βάσης μιας καρέκλας. Ξεχνάμε τις μονοχρωμίες και τολμάμε να παίξουμε με εμπριμέ, ριγέ και καρό υφάσματα σε έντονες αποχρώσεις. Εδώ ίσως για τη συνολική μεταποίηση θα χρειαστούμε τη βοήθεια μαραγκού.

*Make over ακόμη και στον κλασικό Chesterfield καναπέ! Τα δερμάτινα μαξιλάρια του καθίσματος ανανεώνονται με υφασμάτινα σε αγαπημένα μοτίβα κι ο καναπές επαναπροσδιορίζεται και συστήνεται με μοδάτο ποπ ύφος!

 

Η πολυκαιρισμένη συρταριέρα: Η παλιά συρταριέρα διατηρεί την ξύλινη περιβολή της, ενισχυμένη όμως με διάφορα βερνίκια, και με τεχνοτροπία παλαίωσης, ώστε να φαίνεται πολυκαιρισμένη, πλην όμως στιλάτη! Στις δύο εμφανείς πλευρές της κολλάμε ανάγλυφη ταπετσαρία και αρχειοθετούμε τα συρτάρια της με ειδικές στάμπες. Για όσους αγαπούν το vintage στιλ μπορούν να εφαρμόσουν τεχνοτροπίες που δημιουργούν εφέ ξεφλουδίσματος ή σκασίματος (κρακελέ). Επιπλέον με τη μέθοδο ντεκουπάζ, με ειδικές στάμπες, μεταλλικά σπρέι και φύλλα χρυσού μετατρέπουμε τα παλιά έπιπλα σε νέα αγνώριστα κομμάτια, αφήνοντας την προσωπική μας σφραγίδα στο χώρο μας.

 

Το «βαρετό» κομοδίνο: Λίγο τρίψιμο με γυαλόχαρτο, λίγο στοκάρισμα για να καλύψουμε κενά σημεία και ατέλειες, βάφουμε, αλλάζουμε πόμολα, προσθέτουμε χρωματιστά stencils και το «βαρετό» κομοδίνο αποκτά νέο χαρακτήρα! Η ανανέωση επιτυγχάνεται απλά και με την εφαρμογή μιας αυτοκόλλητης ταπετσαρίας.

 

Φωτιστικό: Οι πειραματισμοί μας, βέβαια, δεν σταματούν στις επιφάνειες των επίπλων. Αν ένα φωτιστικό έχει χάσει τη λάμψη του το φρεσκάρουμε με funky πινελιές, χρησιμοποιώντας ειδικά χρώματα από σμάλτο.

 

Βαλίτσα: Όχι το τελευταίο… ταξίδι της παλιάς σκληρής βαλίτσας μας δεν είναι ο κάδος απορριμμάτων. Αξιοποιούμε και τα δύο τμήματά της, δημιουργώντας δύο πρωτότυπα σκαμπό. Χωρίζουμε τη βαλίτσα στα δύο και βιδώνουμε στον πάτο κάθε πλευράς ξύλινα ή μεταλλικά ποδαράκια. Προσθέτουμε (ή ράβουμε) στο εσωτερικό τους πλούσιες μαξιλάρες κι έτοιμα για χρήση!  

 


ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ;

Γρατζουνιές: Μικρές και μεγάλες γρατζουνιές στις επιφάνειες των επίπλων; Μπορούμε να τις εξαφανίσουμε, εφαρμόζοντας ειδικούς μαρκαδόρους στο ίδιο χρώμα του ξύλου των επίπλων.

Βαθουλώματα: Επιδιορθώνουμε βαθουλώματα ή χτυπήματα στις γωνίες των επίπλων με τη χρήση ειδικών κηροστόκων, που λειτουργούν σαν «μπαλώματα» κι έχουν το χρώμα του ξύλου. Εξασφαλίζουν φυσικό αποτέλεσμα είναι εύκολοι στην εφαρμογή και ταιριάζουν σε κάθε έπιπλο.

Στίγματα: Απομακρύνουμε εύκολα τα λευκά στίγματα, που μοιάζουν με «άλατα» και τα σημάδια από το αποτύπωμα του νεροπότηρου, με συμμάχους ένα βαμβακερό πανί κι ένα ζεστό σίδερο σιδερώματος. Τοποθετούμε το ύφασμα πάνω από τα στίγματα και το πιέζουμε για μερικά δευτερόλεπτα με ζεστό σίδερο, χωρίς ατμό. Επαναλαμβάνουμε όσες φορές χρειαστεί μέχρι να εξαφανιστεί ο επιφανειακός λεκές.

Σαράκι: Προστατεύουμε τα ξύλινα έπιπλα από σαράκια κι ανεπιθύμητους εισβολείς με ένα μυκητοκτόνο σπρέι. Είναι αποτελεσματικό ακόμη και σε ήδη κατεστραμμένο ξύλο. Έχει διάφανο χρώμα, εισχωρεί στο έπιπλο, χωρίς να αλλοιώνει την επιφάνεια κι όταν στεγνώσει γίνεται άοσμο.

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass