ΧΟΡΟΣ

Η γιορτή του σώματος και της ψυχής

Δημοσίευση: 09 Οκτ 2013 16:05 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:08

Της Έφης Τουφεξή


 Γυμνάζουν, τονώνουν, εκτονώνουν, κοινωνικοποιούν και ψυχοθεραπεύουν! Τέσσερα είδη χορού μας δίνουν πέντε λόγους για ν’ αφήσουμε τα ομαδικά βαρετά προγράμματα των γυμναστηρίων και να παρασυρθούμε στους χορευτικούς ρυθμούς τους. Αυξάνουμε την ένταση της μουσικής κι ας αρχίσουν οι χοροί…!

Η γυμναστική μας στηρίζει στη μάχη με τη ζυγαριά, μας ομορφαίνει μπροστά τον καθρέπτη και προλαμβάνει τους γιατρούς, όμως η ενασχόλησή μας αποκλειστικά με ένα είδος άσκησης δεν εξασφαλίζει την εκγύμναση συνολικά του σώματός μας. Ο χορός δεν υπακούει σε αυτόν τον κανόνα! Ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο χορός είναι μια από τις ελάχιστες μορφές άσκησης, οι οποίες απαιτούν τη χρήση και το συντονισμό πολλών διαφορετικών μυϊκών ομάδων σε μικρό χρονικό διάστημα.

Συντονίζει επίσης κι έναν απίστευτο μηχανισμό έκλυσης ενέργειας! Η μουσική και ο ρυθμός ανεβάζουν το κέφι κι ο χορός γίνεται το «υπερόπλο» μας στις συννεφιασμένες ημέρες του φθινοπώρου και αντίδοτο στη μελαγχολία της καθημερινότητας και της οικονομικής ύφεσης. Βοηθά επίσης, στη βελτίωση της ψυχολογίας, της αυτοπεποίθησης, της αυτοεικόνας και είναι ανοιχτός σε όσους επιθυμούν να διερευνήσουν νέους τρόπους κίνησης και σύνδεσης με τους διπλανούς τους.

Ανοιχτές… στους λάτρεις του χορού θα είναι και τη φετινή σεζόν, για νέα χορευτικά μαθήματα, οι σχολές χορού και οι ομάδες χορού των συνοικιακών Πνευματικών Κέντρων, των Μορφωτικών Εξωραϊστικών Συλλόγων και Λεσχών κι άλλων Πολιτιστικών  Συλλόγων, καθώς και των γυμναστηρίων. Και για εκείνους που θέλουν να εφαρμόσουν όσες νέες φιγούρες μαθαίνουν, κάθε εβδομάδα οργανώνονται διάφορες «βραδιές χορού» σε καφετέριες και κλαμπ της περιοχής από χορευτικές ομάδες και σχολές χορού.

 Λάτιν χοροί

Μάμπο, ρούμπα, τσα-τσα, σάμπα αυτοί οι χοροί είναι… πολύ μακριά από την έννοια των «μοναχικών σπορ». Φτιαγμένοι για δύο ή περισσότερους ανθρώπους, ελκύουν όσους θέλουν να βιώσουν τη χαρά της επαφής και της ομάδας. Χοροί των στροφών, των εντυπωσιακών φιγούρων, των λικνισμάτων του γοφού και της ακριβείας στις κινήσεις. Γυμνάζουν και κοινωνικοποιούν, απογειώνοντας την πιο ευγενική αναπαράσταση του φλερτ!

  Μοντέρνοι χοροί

Να ένας τρόπος για να εξωτερικεύσουμε ελεύθερα, κάθε συναίσθημα και ένταση, απλά χορεύοντας! Δημοφιλέστεροι κυρίως στη νεολαία οι μοντέρνοι χοροί Hip - Hop, Freestyle, R&B και street dance επιτρέπουν τους αυτοσχεδιασμούς και την αυτοέκφραση. Κι αν στερέψουμε από ιδέες για χορογραφία τα πάμπολλα βιντεοκλίπ μοντέρνας μουσικής αγαπημένων τραγουδιστών μάς επιτρέπουν να «ξεπατικώσουμε» νέες κινήσεις.

  Παραδοσιακοί χοροί

Το παραδεχόμαστε, δε νοείται επιτυχημένο ελληνικό γλέντι, χωρίς παραδοσιακό χορό! Συρτός, νησιώτικος, τσάμικος, κρητικός, ποντιακός και τόσοι άλλοι ελληνικοί χοροί για να διαλέξουμε. Υπάρχει κάθε είδος για κάθε ανάγκη. Λυρικοί ή λεβέντικοι για χαρές ή για νταλκάδες! Εμπνευσμένοι από την κουλτούρα διαφορετικών περιοχών της χώρας μας, οι παραδοσιακοί χοροί είναι ομαδικοί και βασίζονται στο ρυθμό των δημοτικών τραγουδιών. Αποτελούν μια «διά βίου άσκηση» για μικρούς και μεγάλους και μια γέφυρα σύνδεσης με την ιστορία και τις ρίζες μας.

Ζούμπα

Αφήνουμε την προπόνηση κι ερχόμαστε στο πάρτι! Η ζούμπα αν και πρόκειται για πρόγραμμα γυμναστικής στις χορογραφίες της ενσωματώνει στοιχεία από χιπ – χοπ, σάμπα, σάλσα, μάμπο, τσα-τσα, πολεμικές τέχνες ακόμη και χορό της κοιλιάς. Εύλογο, λοιπόν, γιατί πολλές Λαρισαίες τα τελευταία δύο χρόνια, που έχουν μυηθεί στη ζούμπα, μιλούν για μια γιορτή της γυμναστικής. Η μουσική, οι κινήσεις, τα βήματα, της ζούμπας δίνουν ένα αίσθημα ευεξίας, ελευθερίας, χαράς στην ασκούμενη, η οποία διασκεδάζει, χορεύοντας, χωρίς να αδημονεί να τελειώσει το «βάσανό» της, όπως στα υπόλοιπα είδη γυμναστικής.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass