Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πότε έγιναν της μόδας τα ψεύτικα κοσμήματα

Δημοσίευση: 21 Νοε 2013 18:20 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:01

Τα κοσμήματα που φοριούνται μαζί με ρούχα είναι «στη μόδα» για σχεδόν 300 χρόνια.

Τον 18ο αιώνα, οι κοσμηματοπώλες ξεκίνησαν να φτιάχνουν τα πρώτα κομμάτια από φθηνό γυαλί.

 Τον 19ο αιώνα, ξεκίνησαν να φτιάχνονται κοσμήματα από ημιπολύτιμα υλικά και να διατίθενται στην αγορά.

Τα κοσμήματα αυτά ήταν πιο οικονομικά και έτσι δόθηκε η ευκαιρία σε περισσότερους ανθρώπους να φοράνε κοσμήματα.

Αλλά η αληθινή εκτόξευση για τα ψεύτικα κοσμήματα έγινε στα μέσα του 20ου αιώνα. Η μεσαία τάξη που διαμορφώθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία, χρειαζόταν όμορφα, αλλά οικονομικά κοσμήματα.

Η ζήτηση αυτή συνέπεσε με την βιομηχανική εποχή και την επανάσταση που έφεραν οι μηχανές στην παραγωγή. Η επανάσταση αυτή έκανε την παραγωγή όμορφων και προσεγμένων αντιγράφων εύκολη και οικονομική.

Οι γυναίκες όλων των κοινωνικών τάξεων μπορούσαν πλέον να έχουν μερικά κοσμήματα έστω και ψεύτικα, ακόμα και οι εργάτριες.

Οι γυναίκες που ζούσαν σε χωριά στην επαρχία της Αμερικής μπορούσαν πλέον να αποκτήσουν τα νέα αυτά προϊόντα της μόδας. Μεγάλα ονόματα όπως οι Dior, Chanel, Crown Trifari, Napier, Monet, Corocraft, Miriam Haskell ήταν ανάμεσα σε αυτούς που υιοθέτησαν και εξέλιξαν την νέα τάση.

Βέβαια η αλλαγή αυτή με τα φο μπιζού στη μόδα, πυροδοτήθηκε και από δημοφιλείς σχεδιαστές μόδας στα μέσα του 20ου αιώνα, που τα συμπεριέλαβαν στις επιδείξεις μόδας για τις νέες κολεξιόν τους. Επίσης, η ανάπτυξη του κινηματογράφου και των ταινιών του Hollywood έπαιξε και αυτή σημαντικότατο ρόλο. Οι πιο δημοφιλείς σταρ του σινεμά από τα 40ς και τα 50ς φορούσαν και διαφήμιζαν κομμάτια δημοφιλών σχεδιαστών της εποχής, που δεν ήταν κατ’ ανάγκη πανάκριβα. Τα έκαναν με αυτό τον τρόπο αποδεκτά στο ευρύ κοινό, που μπορούσε πλέον να δεχτεί ότι δεν είναι απαραίτητο να ξοδέψει μια περιουσία για να αποκτήσει μια πέτρα από αληθινό διαμάντι. Και ένα πλαστικό κόσμημα μπορεί να είναι εξίσου εντυπωσιακό και πραγματικό έργο τέχνης, αρκεί βέβαια να είναι κομψό και να χαρακτηρίζεται από υψηλή αισθητική και design.

H Coco Chanel ήταν από τις πρωτοπόρους που έκαναν τα φο κοσμήματα τόσο δημοφιλή, συνδυάζοντας χρυσή βάση με φο πέρλες. Ο Jay Lane ήδη από το 1960 έγινε διάσημος για τα μοναδικά κοσμήματα που δημιούργησε για την Τζάκι Ωνάση, την Λιζ Τέιλορ, την Ντιάνα Βριλαντ και την Όντ  ρει Χεπμπουρν.

Το πιο διάσημο φο μπιζού που δημιούργησε ήταν το κολιέ με τις 3 φο πέρλες που δημιούργησε για την Μπάρμπαρα Μπους, την σύζυγο του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου. Μάλιστα αυτό το κόσμημα η Μπάρμπαρα Μπους του φόρεσε και στην πρώτη προεδρική δεξίωση του προέδρου συζύγου της.

Έτσι φτάσαμε στην σημερινή εποχή, που τα φο μπιζού έχουν αποκτήσει την δικιά τους θέση στον χώρο της μόδας και δεν έχουν το στίγμα του «ψεύτικου» κοσμήματος, αλλά αντίθετα υπάρχουν στην μπιζουτιέρα κάθε γυναίκας.

Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα τα πολύ  designάτα φο μπιζού έχουν αποκτήσει την κατάσταση του συλλεκτικού και αυξάνουν την τιμή τους με την πάροδο του χρόνου.