Κυκλάμινο: Σήμα κατατεθέν της Ελληνικής φύσης

Δημοσίευση: 12 Δεκ 2013 21:59 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:33

 

 

Γνωστό σε όλους μας, ένα πανέμορφο λουλούδι, αποτελεί σήμα κατατεθέν της Ελληνικής φύσης.  Επίσης ένα από τα πιο δημοφιλή λουλούδια που χαρίζονται την περίοδο των Χριστουγέννων.  Τα άγρια κυκλάμινα που ευδοκιμούν στη χώρα μας, αλλά και σε όλη τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, αποτέλεσαν τη βάση για τη δημιουργία των κυκλάμινων που πωλούνται στα ανθοπωλεία.

Βοτανική ονομασία Cyclamen persicum

Προέλευση Βόρεια Αφρική και Μικρά Ασία

Δυσκολία καλλιέργειας Χαμηλή

Γένος που περιλαμβάνει περίπου 20 είδη ποωδών, κονδυλωδών φυτών, τα οποία παρουσιάζουν ένα θύσανο φύλλων σε σχήμα καρδιάς, με χρώμα σκούρο πράσινο, με πιτσιλιές γκρίζου. Τα άνθη λαμβάνουν διάφορα χρώματα: λευκό, ροζ, βιολετί, κόκκινο, μοβ, και μπορούν να είναι απλά ή διπλά, ανάλογα με την ποικιλία. Η περίοδος ανθοφορίας διαρκεί από το Νοέμβριο ως το Μάρτιο. Σε κατάλληλες συνθήκες, το κυκλάμινο ανθοφορεί και επί 3-4 χρόνια.

Καλλιέργεια

·         Κατά την άνοιξη, τοποθετήστε το φυτό σε εξωτερικό και σκιερό χώρο. Μειώστε τη χορήγηση νερού.

·         Το καλοκαίρι, το φυτό βρίσκεται σε πλήρη ανάπαυση. Ποτίζετε τόσο ώστε το χώμα να διατηρείται υγρό.

·         Μόλις επέλθει η ψυχρή περίοδος, καλό είναι να εξασφαλίσετε στο φυτό αρκετό φως, όχι με άμεση έκθεση στον ήλιο, και θερμοκρασία που να μην υπερβαίνει τους 15°C. Παρέχετε λίγη υγρασία στο φυτό, τοποθετώντας στο πιάτο της γλάστρας βρεγμένα χαλίκια. 

Ασθένειες και συμπτώματα

Ø  Αποχρωματισμένα φύλλα, μαραμένοι μίσχοι και βολβοί: πλεόνασμα νερού. Κόψτε τα μαραμένα φύλλα και μέρη και ψεκάστε με σκόνη από θειάφι.

Ø  Μαραμένα και κιτρινισμένα φύλλα: έλλειψη νερού, πολύ υψηλή θερμοκρασία και άμεση έκθεση στον ήλιο. Προστατέψτε το φυτό από το άμεσο ηλιακό φως και ποτίστε.

Ø  Φύλλα με σκούρες κηλίδες, κιτρίνισμα και ξήρανση των φύλλων: ανθράκωση (μυκητολογική ασθένεια). Αφαιρέστε τα φυτά ή τα μέρη του φυτού που παρουσιάζουν συμπτώματα, αποστραγγίστε το χώμα και, αν εκδηλώνονται από καιρό, αλλάξτε το. Η χημική αντιμετώπιση με μυκητοκτόνα δεν παρέχει πάντοτε καλά  αποτελέσματα.

Ø  Καχεκτικό φυτό, ύπαρξη ασθενειών στη βάση των φύλλων και στους μίσχους: μυκητολογικές ασθένειες του λαιμού. Χρησιμοποιήστε ειδικά μυκητοκτόνα για ψεκασμό του εδάφους.

Ø  Φύλλα με λευκά στίγματα και χνούδι: ωίδιο ή λευκή σήψη. Αφαιρέστε τα μολυσμένα φύλλα και ακολουθήστε αγωγή με μυκητοκτόνο με βάση το θειάφι ή με ειδικό ωιδιοκτόνο.

Ø  Άνθη, μικρά μπουμπούκια και μίσχοι φύλλων με παρουσία μούχλας γκρι χρώματος: βοτρύτης ή γκρι μούχλα. Μειώστε το πότισμα, διατηρείτε καλή αποστράγγιση του χώματος και ευνοήστε τον αερισμό του εναέριου μέρους του φυτού. Σε περίπτωση βαριάς μόλυνσης, χρησιμοποιήστε ειδικό μυκητοκτόνο.

Ø  Σε περίπτωση χρήσης φυτοφαρμάκων, προϊόντων για καλλωπιστικά φυτά (ΡΡΟ) ή προϊόντων που χρησιμοποιούνται στις βιολογικές καλλιέργειες, πρέπει πάντοτε να τηρείτε πιστά τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα για τις συνθήκες, το χρόνο και τη δοσολογία χρήσης του προϊόντος.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

SYNETAIRISTIKH TRAPEZA
ΕΔΑ ΘΕΣΣ
ELEFTHERIA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
MENOYME SPITI

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1