Χριστούγεννα υπό το φως των κεριών

Δημοσίευση: 23 Δεκ 2013 10:30 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:46

Στον τομέα «γιορτινή διακόσμηση» δύσκολα μπορεί κάποιος να αποκλείσει τα κεριά. Ο ρόλος τους για την αισθητική, αλλά κυρίως για την ατμόσφαιρα ενός χώρου είναι καθοριστικός και φυσικά όχι μόνο κατά την περίοδο των εορτών. Λίγο πριν τις άγιες μέρες, μάθετε μερικά μυστικά για τα κεριά και αξιοποιήστε τα στις γωνιές του σπιτιού σας, με στόχο να φωτίσετε τις όμορφες στιγμές με τον καλύτερο τρόπο.

Τα χρώματα

Δεν υπάρχει ίσως τίποτα πιο προσωπικό για τον χώρο από την επιλογή των χρωμάτων, η οποία φανερώνει απόλυτα τον εαυτό μας. Επιλέγοντας κεριά, διαλέξτε τα χρώματα που σας «λένε» κάτι, αυτά που ταιριάζουν με το γούστο και τη διάθεσή σας. Υπάρχουν αποχρώσεις που διαχρονικά θεωρούνται μοντέρνες και στυλάτες, όπως το ασημί, το λευκό και το χάλκινο, τα οποία και συνδυάζονται όμορφα, ωστόσο δεν θα πρέπει να περιορίζουν τις επιλογές σας. Άλλωστε, όπως συμβαίνει πάντα με τα χρώματα, έτσι και στα κεριά κάθε απόχρωση εκφράζει κάτι: κόκκινο για ένταση, πάθος και δύναμη, κίτρινο για έμπνευση, αφοσίωση και αντοχή, μοβ για πνευματικότητα και πολυτέλεια, ροζ για χαρά, λευκό για καθαρότητα και καθοδήγηση ή μαύρο για κομψότητα, αλλά και θλίψη.

Σχήματα και συνθέσεις

Στρογγυλά, οβάλ, τετράγωνα και κωνικά, ψηλά και κοντά, λεία και ανάγλυφα. Υπάρχουν τόσα διαφορετικά κεριά και άπειροι τρόποι να τα συνδυάσετε. Γενικά, όταν δημιουργείτε ομάδες κεριών, το καλύτερο είναι να στοχεύετε σε ένα αρμονικό σύνολο που θα τονίζει τη γεωμετρία ή το στυλ του χώρου ή του επίπλου όπου είναι τοποθετημένα. Όταν θέλετε να τα ανάψετε, φροντίστε να υπάρχουν στις συνθέσεις σας μερικά μικρότερα ή λιγότερο πολύτιμα κεριά (π.χ. ρεσό) και να ανάβετε κυρίως εκείνα αντί τα μεγάλα και σπάνια.

Μέταλλο και φως

Ένα παλιό σιδερένιο κλουβί για πουλιά ή ένα σκουριασμένο κομμάτι κιγκαλερίας μπορούν να συνδυαστούν υπέροχα με τις μικρές φλόγες, δίνοντας μία παλιομοδίτικη και ξεχωριστή ατμόσφαιρα. «Κρύψτε» μικρά ή μεγαλύτερα κεριά πίσω από τέτοιου είδους υλικά και δημιουργήστε παιχνίδια με τις σκιές και το φως που πέφτουν στις γύρω επιφάνειες -άλλωστε αυτό ακριβώς το παιχνίδι είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της χρήσης των κεριών στον χώρο. Το ίδιο εντυπωσιακές αντανακλάσεις δημιουργούν και τα γυάλινα δοχεία, που μάλιστα μπορούν προσθέσουν και χρώμα στον χώρο και στη φλόγα.

Με δικά σας υλικά

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αγοράζετε κηροπήγια, εκτός αν το επιβάλλει η. καταναλωτική σας συνείδηση. Σε κάθε σπίτι υπάρχουν δεκάδες αντικείμενα και δοχεία που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν κεριά διαφόρων τύπων και να συνθέσουν πολύ ενδιαφέρουσες γωνιές.

Mπορείτε να μεταμορφώσετε σε κηροπήγιο σχεδόν τα πάντα: ένα διάτρητο μεταλλικό μπολ, βάζοντας στη βάση του αλουμινόχαρτο και από πάνω μερικά χαμηλά κεριά, μια πιατέλα με παράξενο σχήμα (π.χ. φύλλο), όπου θα ταίριαζε μια ομάδα σφαιρικών κεριών, ένα ξύλινο καρεκλάκι, ιδανικό για ένα μεγάλο ορθογώνιο κερί, ένα ψηλό γυάλινο βάζο που «βαρέθηκε» να δέχεται μόνο λουλούδια, ή ακόμα και έναν απλό πλαστικό δίσκο σε έντονο χρώμα, που θα μεταφέρει τις κέρινες λάμψεις όπου θέλετε κάθε φορά.

O κατάλογος με τις αυτοσχέδιες προτάσεις για την παρουσίαση κεριών συνεχίζεται με όλα εκείνα που θα μπορούσατε να δημιουργήσετε με πολύ απλά υλικά. Για παράδειγμα, μερικά σουπλά από μπαμπού τυλίγονται πολύ εύκολα σε ρολά με κορδέλα, σύρμα ή και χόρτο και φιλοξενούν μέσα τους ρεσό. Ή ένα γυάλινο μπολ γεμάτο βοτσαλάκια δημιουργεί ένα ασφαλές και όμορφο περιβάλλον για μερικά κεράκια.

              

 Βασικές συμβουλές

 

    * Πριν από κάθε χρήση, καλό είναι να ψαλιδίζετε τα φιτίλια των κεριών για περίπου 6 χλστ. Έτσι, τα κεριά θα καίγονται πιο ομαλά και χωρίς να χύνονται στο πλάι.

    * Το να μετακινήσετε κάποιο κερί ενώ είναι αναμμένο δεν είναι ποτέ καλή ιδέα. Πάντα σβήνετέ το πρώτα (εκτός βέβαια πρόκειται για διακοπή ρεύματος και είναι ο μόνος τρόπος για να βλέπετε στο σκοτάδι!).

    * Καλό είναι να μην καίτε ένα κερί συνεχόμενα για περισσότερο από 4 ώρες.

    * Τα κεριά ταιριάζουν πολύ στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, είναι όμως εξαιρετικά επικίνδυνα. Αν, ωστόσο, θέλετε οπωσδήποτε να στολίσετε το δέντρο με κεριά, πρέπει να προμηθευτείτε ειδικά δοχεία-κηροπήγια και καθώς τα στερεώνετε στα κλαδιά να βεβαιώνεστε ότι δεν βρίσκονται κάτω από κεριά που εξέχουν και τα ακουμπούν.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass