ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΙΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛ

Μήπως το ...παραγιορτάσατε;

Δημοσίευση: 26 Δεκ 2013 19:55 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:49

Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι, οι οποίοι συνδυάζουν το «Πνεύμα των Χριστουγέννων» αποκλειστικά - ή κατά κύριο λόγο- με την κατανάλωση αλκοόλ. Ακόμα και αν δεν ανήκετε σε αυτούς, είναι αρκετά πιθανό να βρεθείτε έχοντας καταναλώσει ικανές ποσότητες οινοπνεύματος, μια και θα βρίσκεται - όπως πάντα- σε αφθονία σε γιορταστικά τραπέζια και πάρτι. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο μπορεί να χαλάσει όχι μόνο τη βραδιά της γιορτής, αλλά πολύ περισσότερο την επόμενο πρωινό.

Τα γνωστά συμπτώματα της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ δεν έχουν σκοπό να σας τη χαρίσουν επειδή ήσασταν καλοί αυτή τη χρονιά. Σκεφτείτε ότι την επόμενη μέρα, θα έχετε να αντιμετωπίσετε ζαλάδες, στομαχόπονους κ.ά.

Αποφύγετε τη μέθη

Παλιό αλλά πάντα αποτελεσματικό. Απλά, μην πίνετε ποτέ με άδειο στομάχι. Το αλκοόλ θα περάσει πολύ γρήγορα στο αίμα σας, φτάνοντας σε υψηλά επίπεδα προτού ο οργανισμός σας προλάβει να το μεταβολίσει. Για να αποφύγετε αυτή την πιθανότητα, δοκιμάστε να πιείτε γάλα νωρίτερα, ή προσφέρετε στον εαυτό σας ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες.

Για αρχή, μην κάνετε επίδειξη «δύναμης». Ξεκινήστε με ένα τεράστιο ποτήρι με ελαφρύ, κατά προτίμηση μη αλκοολούχο, πότο. Έτσι, θα ικανοποιήσετε τη δίψα σας μειώνοντας την ποσότητα αλκοόλ που θα καταναλώνατε πολύ γρήγορα σε διαφορετική περίπτωση. Πολλοί άνθρωποι παρεμβάλλουν ανάμεσα σε κάθε ποτήρι αλκοολούχου που καταναλώνουν και ένα ποτήρι νερό, ή σόδας. Πραγματικά αποτελεσματικό μέτρο. Καλό θα ήταν επίσης να μην πιείτε αλκοολούχα πριν την επίσκεψη σας. Θα υπάρχουν αρκετά εκεί.

Αποφύγετε συστηματικά τα ανθρακούχα ποτά, όπως η σαμπάνια. Αν και ίσως θυμίζουν αναψυκτικό, οι φυσαλίδες βοηθούν την απορρόφηση του αλκοόλ από τον οργανισμό (είπαμε, δεν το θέλουμε αυτό!). Προσπαθήστε να είστε εγκρατείς. Αν κάτι τέτοιο σας φαίνεται δύσκολο ή αν καταλάβετε ότι πίνετε από αμηχανία, διατηρήστε τα χέρια σας απασχολημένα.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιμένετε να οδηγήσετε αν έχετε καταναλώσει αλκοόλ. Ακόμα και την επόμενη μέρα, είναι αλήθεια ότι ούτε ο πονοκέφαλος, ούτε ο πόνος στο στομάχι θα σας επιτρέψουν να αποδώσετε πίσω από το τιμόνι.

Αποφύγετε τις παρενέργειες

Αν παρόλα όσα διαβάσατε πριν είστε αμετανόητοι και επιμένετε να πιείτε αρκετά, μην παραλείψετε να διαβάσετε για τις συνέπειες!

Μερικά ποτά είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν άσχημα αποτελέσματα από μερικά άλλα. Τα πιο σκούρα και γλυκά ποτά ανήκουν στην κατηγορία αυτή. Έτσι, το γνωστό και ως «hangover» μειώνεται σε ένταση από το μπράντι στο κόκκινο κρασί, στο ρούμι, στο ουίσκι, στο λευκό κρασί, στο τζιν και τέλος στη βότκα. Για παράδειγμα, το ουίσκι παράγει διπλάσιας έντασης συμπτώματα από την ίδια «δόση» βότκας.

Υπάρχει η πιθανότητα να παίζει ρόλο και η ψυχολογία σας. Σύμφωνα με έρευνα, η ψυχολογία καθορίζει δραματικά την ένταση των παρενεργειών της μέθης. Έτσι, οι άνθρωποι που βιώνουν άγχος, θλίψη ή ενοχές είναι πιθανό να υποφέρουν περισσότερο. Μην καταφύγετε στη λύση «οφθαλμός αντί οφθαλμού». Όντως, αν το επόμενο πρωί καταναλώσετε και πάλι αλκοόλ προκειμένου να νιώσετε καλύτερα, θα το καταφέρετε. Όμως, θα είναι απλά μια αναβολή...

Οι «συνταγές της γιαγιάς» για τέτοιου είδους περιπτώσεις κατά κύριο λόγο βασίζονται σε αυτού του είδους την αντίληψη της «ομοιοπάθειας» και το πιθανότερο είναι ότι απλά θα ερεθίσουν περισσότερο το στομάχι.

Ένα πιο αποτελεσματικό «γιατρικό» θα αποτελούνταν από μεγάλες ποσότητες νερού, για να αποφευχθεί η αφυδάτωση και ζάχαρη, καθώς το αλκοόλ μειώνει τα επίπεδα ζαχάρου. Αν νιώθετε πολύ άσχημα και θέλετε να πάρετε κάποιο παυσίπονο, μπορείτε να κάποιο που δε θα ερεθίσει το στομάχι σας. Ζητήστε από το φαρμακοποιό σας κάποιο σκεύασμα για τη δυσπεψία που να περιέχει alginate. Η Βιταμίνη C ίσως βοηθήσει. Μην παραλείψετε να κοιμηθείτε, ή έστω να ξεκουραστείτε, για μια επιπλέον ώρα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass