Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΜΕ ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Feng Shui στο γιορτινό τραπέζι

Δημοσίευση: 27 Δεκ 2013 12:00 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:49

Το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς, αποτελεί μια από τις πιο ξεχωριστές στιγμές του χρόνου, είτε σ' αυτό συμμετέχουν δύο άτομα, είτε ολόκληρη η οικογένεια, φίλοι κτλ. Απαιτεί από σας ενέργεια για το σχεδιασμό του φαγητού, ατελείωτες ώρες για ψώνια, για τη φασίνα του σπιτιού, για να μη μιλήσουμε για το μαγείρεμα. Προκειμένου να σας βοηθήσουμε να δώσετε σ' αυτό το τραπέζι τη μοναδικότητα που του αξίζει, αλλά και να καλλιεργήσετε μια άνετη και χαρούμενη ατμόσφαιρα όπου οι συγγενείς, οι φίλοι και οι αγαπημένοι σας θα μπορέσουν να απολαύσουν τα εδέσματά σας, σας δίνουμε μερικές συμβουλές που υπακούουν στην ανατολίτικη φιλοσοφία του Φενγκ Σούι.

'Ένα στρογγυλό τραπέζι είναι ιδανικό σε περίπτωση που δεν περιμένετε πάρα πολλούς καλεσμένους. Αυτό γιατί δίνει την αίσθηση ότι όλοι είναι ίσοι και έχουν εξ ίσου τη δυνατότητα να συμμετέχουν, χωρίς να κυριαρχεί κάποιο πρόσωπο (όπως θα συνέβαινε στην περίπτωση του ορθογώνιου τραπεζιού). Επίσης, επιτρέπει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, οπότε η συζήτηση θα κυλήσει αβίαστα δημιουργώντας παράλληλα μια ατμόσφαιρα άνεσης και ηρεμίας.

Αν έχετε ορθογώνιο τραπέζι, μην προτιμήσετε να τοποθετήσετε στις κορυφές του δύο συζύγους. Κάτι τέτοιο θα θύμιζε επιθετική στάση, οδηγώντας εν τέλει σε ένταση - είναι σαν να τοποθετείτε τους δύο συζύγους σε διαφορετικά «στρατόπεδα». Για να γλιτώσετε από τέτοιου είδους παγίδες τοποθετήστε τον ένα σύντροφο στην κορυφή του τραπεζιού και τον άλλο δίπλα, ή λίγες θέσεις πιο μακριά.

Η καλύτερη επιλογή για τραπεζομάντιλο είναι ένα υφασμάτινο, γιατί είναι μαλακό και ζεστό, βοηθώντας έτσι τους ανθρώπους να χαλαρώσουν. Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τον εαυτό σας επιλέγοντας ένα απλό σχέδιο (παρά την επισημότητα των ημερών). Η επιλογή των χρωμάτων θα πρέπει να κινείται ανάμεσα στις αποχρώσεις του κόκκινου ή του ροζ, χρώματα ζεστά, που «ανοίγουν» την καρδιά και φέρνουν ζεστασιά στη συνεστίασή σας. Αποφύγετε πάση θυσία τα σχέδια με έντονες χρωματικές αντιθέσεις, τα καρό, καθώς και εκείνα που φέρουν έντονα σχέδια που αποσπούν το μάτι.

'Ένα εξαιρετικά σημαντικό μέρος της προετοιμασίας είναι αυτό της επιλογής των καθισμάτων. Οι σφυρήλατες σιδερένιες καρέκλες ίσως δείχνουν υπέροχες, όμως δεν είναι ιδιαίτερα πρακτικές. Φροντίστε, σε περίπτωση που τις χρησιμοποιήσετε να τοποθετήσετε και αρκετά μαξιλαράκια. Όπως και έχει, αυτό που προέχει είναι η άνεση, κάτι που πρέπει να κρατήσετε στο μυαλό σας ενώ θα τοποθετείτε τους καλεσμένους γύρω από το τραπέζι.

Ανάψτε κεριά!

Τα κεριά δίνουν την αίσθηση της συντροφικότητας και φέρνουν πιο κοντά τους ανθρώπους. Οποτεδήποτε ανάβετε ένα κερί, στην ουσία δημιουργείτε μια φωτεινή εστία που θα συγκεντρώσει τους καλεσμένους σας «γύρω» της (έστω και νοερά) φέρνοντας τους έτσι πιο κοντά και μεταξύ τους. Πάντως, πρέπει να προσέξετε να μην είναι ιδιαίτερα ψηλά, έτσι ώστε να μην εμποδίσουν την οπτική επαφή ανάμεσα στους ανθρώπους που δειπνούν.

Η διακόσμηση του τραπεζιού σας πρέπει να είναι ό,τι πιο φωτεινό μέσα στο δωμάτιο, ώστε να αποτελεί ένα σημείο αναφοράς, επιτρέποντας την ομαλή συνέχεια των συζητήσεων. Μια καλή ιδέα είναι να τοποθετήσετε ένα μικρό στρογγυλό καθρέπτη στο κέντρο του τραπεζιού και πάνω σε αυτό δύο ή περισσότερα μικρά κεριά. Επίσης, μπορείτε να στολίσετε τον καθρέπτη σας με μικρές κρυστάλλινές φιγούρες ζώων γύρω από τα κεριά, έτσι ώστε να δημιουργείται η εντύπωση ότι ''ζεσταίνονται'' από αυτά. Αντί για τα κρύσταλλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άνθη από μαργαρίτες. Τα άνθη πάντα ''ανοίγουν'' τις καρδιές.

Πολύ καλές χρωματικές επιλογές θεωρούνται το ροζ (το οποίο αντιπροσωπεύει την αγάπη) και το κίτρινο (το οποίο αντιπροσωπεύει τις ζωηρές συζητήσεις). Επίσης, ο κισσός είναι άριστη επιλογή για τη διακόσμηση. Αποφύγετε να τοποθετήσετε ου (λιόπρινο) πάνω στο τραπέζι, καθώς έχει αγκάθια που θα δώσουν στους ανθρώπους το μήνυμα να ''τραβηχτούν''. Αν φιλοξενείτε κόσμο στο σπίτι σας, ή αν απλά θέλετε να κρατήσετε στολισμένο το τραπέζι σας, φροντίστε να αλλάζετε τη διακόσμηση καθημερινά για να αποφύγετε την αδράνεια.

Οι φωτογραφίες είναι εξίσου σημαντικές. Στο δωμάτιο που θα γίνει το δείπνο τοποθετήστε χαρούμενες φωτογραφίες ανθρώπων χαρούμενων, με φαγητό και «ενέργεια». Ένα πικ- νικ, φωτογραφίες από ένα εστιατόριο ή από κάποιο άλλο φιλικό δείπνο είναι ιδανικές.

Σε καμία περίπτωση μη χρησιμοποιείτε ραγισμένα ποτήρια, ή εκείνα που τους λείπει ένα κομματάκι στην άκρη. Αυτά πετάξτε τα αμέσως. Οι κινέζοι λένε ότι αν προσφέρεις σε ένα καλεσμένο σου φαγητό ή ποτό από ένα σπασμένο σερβίτσιο, τότε είναι σαν να εύχεσαι να πάθει και εκείνος το ίδιο στη ζωή του.

Σιγουρευτείτε ότι οι μουσικές σας επιλογές είναι ζωηρές και χαρούμενες. Σε κάθε περίπτωση, να ελέγχετε ότι η ένταση της μουσικής δεν είναι τόσο δυνατή ώστε να ενοχλεί τους καλεσμένους σας, ή να τους εμποδίζει να επικοινωνήσουν.